29/11/2010 17:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παπακωνσταντίνου: Έως το 2024 θα επεκταθεί η αποπληρωμή

Έως το 2024 θα επεκταθεί η αποπληρωμή των δανείων που λαμβάνει η Ελλάδα από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Διευκρίνισε πάντως ότι η επιμήκυνση της αποπληρωμής δεν συνεπάγεται και παράταση των μέτρων λιτότητας που προβλέπονται στο μνημόνιο, το οποίο, όπως τόνισε, ολοκληρώνεται το 2013.

Τα τρία χρόνια της περιόδου χάριτος και τα δύο χρόνια αποπληρωμής αυξάνονται σε τέσσερα χρόνια περιόδου χάριτος και επτά χρόνια περιόδου αποπληρωμής, σημείωσε ο υπουργός και εξέφρασε την ελπίδα πως η επιμήκυνση θα ισχύσει από την επόμενη δόση, τον Μάρτιο 2011, που είναι 15 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η επιμήκυνση για την Ελλάδα αποτελεί ένα τεχνικό ζήτημα που θα επιλυθεί το α΄ δίμηνο του 2011. Για παράδειγμα, πρέπει να αποσαφηνισθεί εάν θα αφορά το σύνολο του δανείου των 110 δισ. ευρώ ή το τμήμα του δανείου εφεξής. Ορισμένες χώρες του Eurogroup (π.χ. Γερμανία) θα εγκρίνουν την επιμήκυνση μέσω των Κοινοβουλίων τους.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι το γεγονός πως οι εγκρίσεις από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια θα ληφθούν τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο, θέτει «ακόμη πιο κεντρικά το θέμα της αδήριτης ανάγκης για απόλυτη συνέπεια με τους όρους του μνημονίου».

Διευκρίνισε επίσης ότι η επιμήκυνση της αποπληρωμής θα αυξήσει το σταθερό επιτόκιο του δανεισμού για την Ελλάδα στο 5,8% από 5,5%, κάτι που, ωστόσο, θα βοηθήσει τη χώρα να επιστρέψει νωρίτερα στις αγορές, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Δήλωσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει ως στόχο την επάνοδο για δανεισμό στις αγορές το 2011, καθώς το άνοιγμα των αγορών για τη χώρα θα σημάνει και άνοιγμά τους για τις τράπεζες και κατ' επέκταση ρευστότητα που θα διοχετευθεί στην οικονομία.

Μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, επισήμανε ότι παρά τα βήματα που έχουν γίνει, έχουμε ακόμη να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα. Τα βήματα απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, η προετοιμασία των αποκρατικοποιήσεων, η ολοκλήρωση των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις είναι ορισμένα από τα πράγματα που πρέπει να γίνουν ως το τέλος του χρόνου για να είναι θετική η αξιολόγηση του Φεβρουαρίου, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην απόφαση για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (που θα εγκριθεί στη Σύνοδο Κορυφής τον Δεκέμβριο), σημείωσε ότι πρόκειται για έναν συμβιβασμό, που οριοθετεί με πολύ συγκεκριμένο τρόπο την ενδεχόμενη εμπλοκή των ιδιωτών. Και κάνει μια πολύ σαφή διάκριση μεταξύ των χωρών με «προβλήματα ρευστότητας» και «προβλήματα επιβίωσης».

Σε σημερινές του δηλώσεις ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία που θα έχει για την Ελλάδα η επιμήκυνση του χρόνου απόσβεσης των δανείων που έχει συνάψει με την ευρωζώνη και το ΔΝΤ.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε «κατηγορηματικά δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο, παρά μόνο η αποπληρωμή των δανείων». Διευκρίνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει σχετικό αίτημα, αλλά θα το πράξει «με προσεκτικό τρόπο στον κατάλληλο χρόνο και με γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και τη διασφάλιση των ευνοϊκότερων συνθηκών για τον δανεισμό της χώρας, καθώς αυτά είναι σοβαρές αποφάσεις».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 29/11/2010 15:06:50

  Θα μας πει, περαν των 110Δις, ποσα θα παρουμε μεχρι το 2021?
  Θα ειναι το 2014 450Δις το χρεος?
  Απο 2014-2016 θα εχουμε να πληρωνουμε 50Δις το χρονο?
  Μιλαει για αποπληρωμη των Δανειων που λαμβανει η Ελλαδα και οχι ΕΛΑΒΕ.
  Θα υπογραψει νεα Δανειακη Συμβαση για νεα Δανεια?
  Νεα Συμβαση ή τροποποποιηση της υπαρχουσας που δεν προβλεπει κατι τετοιο?
  Η επιμηκυνση ειναι αναλογη με Νεο Μνημονιο ΙΙ.ΙΙΙ.ΙV κλπ ??
  Οι Τοκοι που τρεχουν στην υπαρχουσα Συμβαση θα ειναι ιδιοι ή μεγαλυτεροι λογω επιμηκυνσης? Που προβλεπεται κατι τετοιο?
  Θα πληρωσουμε νεες 50 μοναδες βασης αερα-εξυπηρετησης της επιμηκυνσης στους Δανειστες? ( οσοι εχουν μεινει τεσπα ) ??
  Θα πληρωσουμε νεα 450εκ Ε Fees σε νεους ή τους ιδιους μεσολαβητες της υπαρχουσας συμβασης?

  Κ Παπακωνσταντινου ποτε θα φυγετε να γλιτωσουμε ? Ο τιραμολα θα γινει σφεντονα να σας εξσφενδονισει.. το εχω κανονισει!

  ΠΠ

 2. sawas avatar
  sawas 29/11/2010 16:39:24

  Που καταντησαμε
  1821-2021
  το 1821 επανασταση
  το 2021 "επαναδιαπραγματευση"....

  ουτε να γιορτασουμε δεν θα μας αφησουν......

 3. thrakiotis,me μνημη avatar
  thrakiotis,me μνημη 29/11/2010 18:00:55

  Γιατί μπορούσες νωρίτερα;Με κλειστα μάτια υπέγραψες. Μέχρι χθές έλεγες ότι διαπργματεύτητες; Τωρα τί θα μας πείς;Σκάστε και πληρώνετε;

 4. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 29/11/2010 18:49:00

  " Διευκρίνισε πάντως ότι η επιμήκυνση της αποπληρωμής δεν συνεπάγεται και παράταση των μέτρων λιτότητας που προβλέπονται στο μνημόνιο, το οποίο, όπως τόνισε, ολοκληρώνεται το 2013"

  Αν κατάλαβα και εγώ ο χαζός ο κύριος Παπακωνσταντίνου μας λέει: θα επιμηκυνθεί ο χρόνος του δανείου αλλά όχι οι όροι του δανείου. Είναι τα επιχειρήματά του σαν το μνημόνιο ΙΙ - ΙΙΙ ή την μη προσφυγή στο ΔΝΤ ή στην μη αύξηση των φόρων κλπ
  Αυτό το κόμμα πόσο ηλίθιους θεωρεί τους πολίτες της χώρας;
  Δεν έπιασε κανένα να το ξανά πω ΚΑΝΕΝΑ στόχο από αυτούς που ο ίδιος είχε θέσει για τον προϋπολογισμό του 2010 : έλλειμμα έσοδα ανεργία πληθωρισμό ύφεση ..σε όλα μα όλα έπεσε έξω και συνεχίζει να μιλά;

 5. γαλάζιος avatar
  γαλάζιος 29/11/2010 19:08:20

  ΕΙΔΗΣΗ ΒΟΜΒΑ!!!
  Στάση Πληρωμών κήρυξε σήμερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Με sms, τη γνωστή τακτική επικοινωνίας της διακυβέρνσηης ΠΑΣΟΚ, οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν ότι δεν θα καταβληθεί αύριο η μισθοδοσία του μηνός Νοεμβρίου.
  Επισήμως η εταιρεία επικαλείται τεχνικό πρόβλημα στην καταβολή της μισθοδοσίας μέσω τραπέζης. ουσιαστικά επιχειρείται να μετακυληθεί το πρόβλημα στην Εθνική Τράπεζα όπου καταβάλλονται οι μισθοδοσίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου. Το πρόβλημα όμως προέρχεται από την μη υπογραφή των προβλεπόμενων αποφάσεων για την εκταμίευση των απαιτούμενων κονδυλίων λόγω ταμειακών δυσκολιών. Κοινώς το ταμείο δεν έχει χρήματα να πληρώσει και η ΔΕΚΟ στην οποία κλήρωσε να μείνει απλήρωτη αυτόν το μήνα έιναι το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

  *Υ.Γ. 1 Σημειωτέον ότι οι "αποσπασμένοι - εξαφανισμένοι" συνεχίζουν να απολαμβάνουν κανονικά το μισθό τους χωρίς να τους ενοχλεί και να τους αναζητά κανείς ενώ η νέα Διεύθυνση εξαντλείται στο να παραβιάζει τις συμβάσεις εργασίας μόνον όσων εργάζονται κανονικά και δεν αντιμετωπίζουν την απασχόληση τους στο ΑΠΕ ως αργομισθία. Οι αργόμισθοι φίλοι της κυβέρνησης συνεχίζουν να αρθρογραφούν μόνο στα ιδιωτικά ΜΜΕ με τα οποία συνεργάζονται. Είναι εύκολο να συμπεράνει κανείς το πως συμβαίνει όσοι έπιασαν δουλειά στο ΑΠΕ τα προηγούμενα πέντε χρόνια να αντιμετωπίζουν κάθε λογής παραβίαση της σύμβασης και να εργάζονται κανονικά και μόνο κάποιοι που τοποθετήθηκαν παλαιότερα, δηλαδή επι ΠΑΣΟΚ, να αντιμετωπίζονται σαν πασάδες και να πληρώνονται από το σπίτι τους.
  Και προφανώς, αν το πρόβλημα δεν είναι ταμειακό , τους καθυστερούν το μεροκάματο για να δημιουργούν κλίμα και να μην υπάερχουν αντιδράσεις σε όσα συμβαίνουν στην εταιρεία υπό την νέα Διοίκηση.

  Υ.Γ. 2 Προσωπικώς δεν έχω καμία σχέση με το ΑΠΕ αλλα οι πληροφορίες είναι απολύτως διασταυρωμένες.

 6. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 29/11/2010 19:14:18

  Είναι απλό:

  το 11 θα είναι δύσκολη χρονιά
  θα ακολουθήσουν 8 χρόνια σκληρής φτώχειας
  όποιος ζήσει σύνταξη στα 88

  όλο μαζί; 11888 τυχαίο; όχι απλά ΠΑΣΟΚ

 7. Σολιαληστής avatar
  Σολιαληστής 29/11/2010 19:40:15

  Μάλιστα ούτε στα 200 χρόνια από την επανάσταση δεν θα έχουμε σηκώσει κεφάλι.

 8. Kostas D avatar
  Kostas D 29/11/2010 21:03:18

  Αντε βρε παιδιά επιτελους τι περιμένουμε..????

  ΔΕΝ ΑΚΟΥΤΕ????? Τι ειναι αυτα.. 2024 ....
  ΝΑ ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΡΟΙΚΑ-ΠΑΣΟΚ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ!!!!!!!
  (Λυση 1η- ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (ασχετα αν με ψεματα φοβίζουν για την “3η δοση” , η οποια είναι μονο για εξοφληση τοκογλυφων και ΟΧΙ μισθων η συνταξεων οπως ψευδως ισχυριζονται)
  Λύση 2η- ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΝΑ ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ ΤΟΥΣ 157 +εξαπτερυγα εξω!! Μετα να βρουμε και που μένουν οι “τροικανοί” και να τους
  διαολοστειλουμε!!!!!
  Οι Ιρλανδοί ΔΕΝ περίμεναν κανέναν, ΟΡΜΑΝΕ!!!!!
  Μην περιμενουμε να βρεθει απο μηχανης θεός κι εμείς πρέπει κάτι να κάνουμε επιτέλους…!!!!!!!!!

  ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ!!
  Ακομα να το καταλαβουν μερικοι??

 9. Kostas D avatar
  Kostas D 29/11/2010 21:08:57

  http://www.antinews.gr/?p=73736
  Δείτε εδω

 10. Kostas D avatar
  Kostas D 29/11/2010 21:19:00

  Δειτε κι εδώ για Κυπρικο και Αιγαιο...
  http://www.paron.gr/v3/new.php?id=61310&colid=37&catid=34&dt=2010-11-28 0:0:0

  ΕΛΕΟΣ, ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ!!!!! ΠΕΤΑΜΑ ΤΩΡΑ ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ!!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.