05/08/2009 13:06
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παπαθανασίου: Παράταση τον Οκτώβριο για το έλλειμμα και κριτική στον ΑλογοσκούφηΌπως είχαμε γράψει (Η Ελλάδα θα ζητήσει παράταση για το έλλειμμα), ο υπουργός Οικονομίας κ. Παπαθανασίου  προανήγγειλε χθες (μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό) τη λήψη παράτασης για τη μείωση του ελλείμματος, καθώς η μεγάλη διεύρυνση του καθιστά ανέφικτη την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.

Το ερώτημα είναι αν η παράταση θα είναι διαρκείας ενός ή δύο ετών. Πράγμα το οποίο θα εξαρτηθεί από την έκταση των διαρθρωτικών μέτρων που θα ληφθούν τον Οκτώβριο.

Τα μέτρα αυτά «έπρεπε να είχαν ληφθεί τα τελευταία είκοσι χρόνια» πρόσθεσε ο κ. Παπαθανασίου και άσκησε εμμέσως πλην σαφώς κριτική στον προκάτοχό του κ. Γ. Αλογοσκούφη χαρακτηρίζοντας ως «μη αρκετά» όσα έγιναν την τελευταία πενταετία.

Παραδέχθηκε επίσης  ότι «το 2008 πέσαμε έξω», αν και επισήμανε ότι εκείνος μπορεί να ξεκαθαρίσει «το πού βρισκόμαστε τώρα».

Σημειώνουμε ότι το έλλειμμα έφτασε  στα 17,5 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο, όταν ο αναθεωρημένος στόχος ήταν 12,7 δισ. ευρώ όλο το έτος.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. dimitris avatar
  dimitris 05/08/2009 17:58:51

  Μετά την παράταση έρχονται τα πέναλτυς...

 2. Factorx avatar
  Factorx 05/08/2009 19:15:19

  «Ο προεκλογικός πανικός οδηγεί την κυβέρνηση σε αντιφατικές, αδιέξοδες και επικίνδυνες πολιτικές» υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ με αφορμή την παροχή εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου για τη χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων.

  Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, τονίζει ότι «τόσο ο κ. Παπαθανασίου, όσο και ο κ. Λέγκας αποφάσισαν εν μέσω Αυγούστου να μοιράσουν κρατικές εγγυήσεις από τα άδεια ταμεία του δημοσίου, με ασυντόνιστο τρόπο, με διαφορετικά γενικόλογα κριτήρια ο καθένας, αλλά ταυτόσημους πολλές φορές αποδέκτες».

  Απευθύνει δε μια σειρά από ερωτήματα στην κυβέρνηση:

  «1. Τι έγινε το πακέτο των 15 δις εγγυήσεων που είχε δοθεί στις τράπεζες για τη δανειοδότηση δήθεν των επιχειρήσεων; Απάντηση: Το πακέτο παραμένει ακόμα στα αζήτητα.

  2. Τι έγινε το πακέτο των εγγυήσεων συνολικού ύψους 9 δις που είχε δοθεί στο ΤΕΜΠΜΕ για δάνεια στις επιχειρήσεις; Απάντηση: Τα δάνεια, όσα δόθηκαν, δόθηκαν σε αυτούς που δεν το είχαν ανάγκη.

  3. Γιατί η αγορά εξακολουθεί να στενάζει από την πιστωτική ασφυξία, τα φέσια, τις ακάλυπτες και μεταχρονολογημένες επιταγές; Απάντηση: Γιατί η κυβέρνηση δεν έκανε απολύτως τίποτα τους τελευταίους δέκα μήνες να διασφαλίσει ότι θα διοχετευθεί ρευστότητα στην αγορά, γιατί δεν ήθελε να ακούσει τις προτάσεις μας για ταμείο αναχρηματοδότησης τραπεζών και επιχειρήσεων, για αύξηση του κεφαλαίου του ΤΕΜΠΜΕ, για αλλαγή των όρων λειτουργίας του, για ρύθμιση χρεών επιχειρήσεων και νοικοκυριών».

  «Το ΠΑΣΟΚ και η κ. Κατσέλη αποδεικνύουν για πολλοστή φορά ότι κάνουν αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Είναι αντίθετοι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να στηρίξει τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους και έχουν έρθει σε δύσκολη θέση από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Είναι αντίθετοι στο πρόγραμμα αυτό, που έχει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και παρέχει εγγυήσεις για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και να επενδύουν», απαντά ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου.

  «Τι τελικά επιθυμούν το ΠΑΣΟΚ και η κ. Κατσέλη; Να μην στηριχθούν οι επιχειρήσεις αυτές, όπως κάνουν όλες οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, αλλά να αφεθούν στην τύχη τους και να βρεθούν χιλιάδες εργαζόμενοι στο δρόμο; Είναι ή όχι αυτό ο ορισμός της πλήρους αναλγησίας;», υπογραμμίζει.

  Επισημαίνει δε πως «η κ. Κατσέλη μας είχε παροτρύνει πριν από μερικούς μήνες να δώσουμε εγγυήσεις απευθείας στις επιχειρήσεις και όχι στις τράπεζες και τώρα μας ασκεί κριτική γι’ αυτό. Είναι ή όχι αυτό ο ορισμός της πλήρους ανευθυνότητας;»

  «Το ΠΑΣΟΚ και η κ. Κατσέλη μπροστά στην αντιπολιτευτική τους μανία, έχουν φτάσει να κάνουν αντιπολίτευση όχι μόνον στην Κυβέρνηση, αλλά και στις ελληνικές επιχειρήσεις, στους Έλληνες εργαζόμενους και στις δικές τους προτάσεις», καταλήγει ο υπουργός Οικονομίας.


  --------------------------------------------------------------------------------

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.