#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/12/2011 12:47
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παπαδήμος όπως λέμε... Παπανδρέου

«Στο δυσμενές εγχώριο και διεθνές υφεσιακό περιβάλλον, υπάρχουν ορισμένες ενθαρρυντικές ενδείξεις, που δημιουργούν προσδοκίες επιστροφής σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης στη διάρκεια του 2013. Πρώτον, εκτιμάται ότι τα πραγματικά εισοδήματα θα σταθεροποιηθούν, καθώς δεν αναμένονται περαιτέρω μειώσεις των ονομαστικών μισθών και συντάξεων ούτε και αυξήσεις φορολογικών συντελεστών».

Τάδε έφη ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, κ. Λουκάς Παπαδήμος, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου στις 14 Δεκεμβρίου 2011. Δηλαδή ούτε 10 μέρες δεν έχουν περάσει. Κι όμως. Χθες το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε για να επικυρώσει τις προτάσεις του εργατοπατέρα και πρώην συνδικαλιστή κ. Γ. Κουτρουμάνη. Ο υπουργός Εργασίας (μάλλον ανεργίας) πρότεινε οι μειώσεις να κυμαίνονται από 10% έως 20% για το ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ έως 30% για το ΤΑΥΤΕΚΩ έως και 25% σε μια 5ετία για το ΤΕΑΔΥ , έως 25% για το ΤΑΔΚΥ και ως 25% επίσης για το ΤΕΑΥΦΕ.

Ύστερα όμως από την ισχυρή παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας ματαιώθηκε η έγκριση του νομοσχεδίου και οι συνταξιούχοι γλίτωσαν ένα "μαχαίρι" 25% στις συντάξεις τους.

Πώς όμως προέκυψε η κωλοτούμπα του κ. Παπαδήμου και μάλιστα σε μια τόσο κρίσιμη υπόθεση; Εδώ δε μιλάμε για τεράστια ποσά που θα περικοπούν και δε χάθηκε ο κόσμος. Η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων ζήτημα να παίρνουν 15-200 ευρώ επικουρική ενώ η κύρια σύνταξή τους δεν είναι μεγάλη.

Πώς ελαφρά τη καρδία αποφασίζουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου να κάνουν τέτοιες περικοπές όταν πριν μερικές ημέρες υπήρξε δέσμευση για πάγωμα των μισθών και συντάξεων;

Να θυμίσουμε ότι ο κ. Παπαδήμος  δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός (ή τουλάχιστον έτσι λέει), επομένως δε θα είχε κανένα λόγο να πει ψέματα. Ούτε να μοιράσει υποσχέσεις όπως πιθανότατα να έκαναν κάποιοι που θα ήθελαν να εκλεγούν.

Τελικά, μήπως ο "τεχνοκράτης" κ. Παπαδήμος έγινε κι αυτός πολιτικός σαν κι αυτούς που το σύστημα που τον στηρίζει επιχειρεί να απαξιώσει;

Το «κόλπο της επόμενης δόσης»

Μα σημειώσουμε και κάτι άλλο: Εδώ και πολλούς μήνες ο μόνιμος εκβιασμός της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν αν θα πάρουμε την επόμενη δόση του δανείου. Τα επικοινωνιακά παπαγαλάκια ξεκινούσαν από εβδομάδες πριν να εντάσσουν τον κόσμο σε ένα καθεστώς φόβου. «Θα πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις;» ήταν το μόνιμο εκβιαστικό σχέδιο ώστε να περνούν πολύ σκληρά μέτρα χωρίς πολλές αντιδράσεις.

Το δράμα της 6ης δόσης το ζήσαμε από το Σεπτέμβριο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Τότε μας έλεγαν ότι στερεύουν τα ταμεία, δε θα πληρωθούν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, η Ελλάδα θα κηρύξει εσωτερική στάση πληρωμών, θα καταρρεύσουν τα νοσοκομεία και τα ταμεία και άλλα πολλά. Μέσα στους τέσσερις αυτούς μήνες ο κ. Βενιζέλος κατάφερε να υιοθετήσει μέτρα που σε άλλη περίπτωση θα ξεσήκωναν τον κόσμο.

Όμως, το κόλπο της ασφυκτικής πίεσης και φυσικά της πλύσης εγκεφάλου έκανε καλά τη δουλειά του. Έτσι, πέρασε και το πολυνομοσχέδιο, έτσι και ο προϋπολογισμός.

Γι' αυτό και ο κ. Παπαδήμος, αν και υπηρεσιακός πρωθυπουργός, αποφάσισε να παίξει το ίδιο παιχνίδι. Το «κόλπο της επόμενης δόσης» λέγεται. Ήδη άρχισαν οι διαρροές περί ...φόβου του πρωθυπουργού ότι δε θα μπορέσει η Ελλάδα να πάρει τη δόση – μαμούθ των 89 δισ. ευρώ που είναι να εκταμιευτεί το Μάρτιο. «Αν δεν ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση ως τα μέσα Ιανουαρίου είπε ο κύριος Παπαδήμος στο υπουργικό συμβούλιο, τότε αυτό θα συνεπάγεται μεγάλη δυσκολία με την Τρόικα στη διαπραγμάτευση».

Σας θυμίζει κάτι αυτό; Είναι ακριβώς όσα έλεγε ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Βενιζέλος όταν ήταν να φτάσει η ώρα της επόμενης δόσης. Ετσι, λοιπόν, θα προσπαθήσουν να περάσουν τα σκληρά μέτρα μέχρι το Μάρτιο. Θα βάλουν και την τρόικα να «γαυγίσει», να απειλήσει, ίσως και να αποχωρήσει από την Ελλάδα για λίγο. Και ξαφνικά όλα θα γίνουν ομαλά. Οι μειώσεις θα περάσουν, οι απολύσεις θα γίνουν, το ξεπούλημα θα ολοκληρωθεί.

Παλιό και δοκιμασμένο το κόλπο, γιατί να μην το κληρονομήσει και ο κ. Παπαδήμος;

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Απορία avatar
  Απορία 22/12/2011 13:04:49

  Πολύ καλό το άρθρο φάκτορα.

  Να προσθέσω κάτι σχετικά με το ύφος και τη σημειολογία του λόγου του Παπαδήμου.

  Λέει λοιπόν ο Παπαδήμος:
  "...εκτιμάται ότι τα πραγματικά εισοδήματα θα σταθεροποιηθούν..."
  "...δεν αναμένονται, περαιτέρω μειώσεις των ονομαστικών μισθών και συντάξεων..."

  Να πούμε λοιπόν του κ. Παπαδήμου, ότι ο πρωθυπουργός μιας χώρας δεν "εκτιμά", ούτε "αναμένει" να γίνει κάτι σχετικά με τα εισοδήματα και τη φορολογία των πολιτών.

  Ο πρωθυπουργός είναι αυτός που αποφασίζει για το αν θα γίνουν τα παραπάνω.

  Γλώσσα λανθάνουσα, λοιπόν, αλήθειες λέγει.
  Είναι προφανές ότι ο σημερινός "πρωθυπουργός" ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ, απλώς διαβάζει όποιο ρεπόρτο του στελνουν οι "απο πάνω" του.

  Εν ολίγοις ο σημερινός πρωθυπουργός ΔΕΝ είναι πραγματικός πρωθυπουργός και καλά θα κάνει εαν δεν ολοκληρώσει το PSI μέχρι τις πρώτες μέρες του νέου έτους, να προκηρύξει άμεσα εκλογές.

  • Απορία avatar
   Απορία @ Απορία 22/12/2011 13:07:35

   Μια μικρή αναδιατύπωση:

   Εν ολίγοις ο σημερινός πρωθυπουργός ΔΕΝ είναι πραγματικός πρωθυπουργός και καλά θα κάνει, ολοκληρώσει, δεν ολοκληρώσει το PSI μέχρι τις πρώτες μέρες του νέου έτους, να προκηρύξει άμεσα εκλογές.

   • Θηβαίος avatar
    Θηβαίος @ Απορία 22/12/2011 14:45:45

    Ο άνθρωπος αυτός είναι πρωθυπουργός ορισμένου χρόνου και ειδικού σκοπού. Πέραν αυτού δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να ασκεί το λειτούργημα που του δόθηκε. Δεν έχει ψηφισθεί από τον Ελληνικό λαό και δεν νομιμοποιείται πέραν των παραπάνω για τίποτε άλλο και πρέπει να καταλάβει ότι μετά θα πάει σπίτι του. Το ότι η διαπλοκή ονειρεύεται συνέχιση αυτών που έχει καλομάθει τόσα χρόνια απομυζώντας τα λεφτά του κράτους, δεν έχει καμιά σημασία και δεν αφορά το Ελληνικό λαό, ο οποίος έχει ζητήσει την διεξαγωγή εκλογών το ταχύτερο δυνατό και νέα πλειοψηφία στη βουλή που να ανταποκρίνεται στο κοινό αίσθημα των Ελλήνων.

  • Τιγράνης avatar
   Τιγράνης @ Απορία 22/12/2011 13:28:05

   Δεν είναι τυχαίες οι διατυπώσεις. Με όρους αφηγηματολογίας έχουμε να κάνουμε με έναν τριτοπρόσωπο ετεροδιηγητικό αφηγητή (που δε έχει δηλαδή καμία συμμετοχή στην ιστορία που αφηγείται) με εξωτερική εστίαση (όπου ο αφηγητής γνωρίζει λιγότερα από τα πρόσωπα του έργου) .

 2. elinas anergos avatar
  elinas anergos 22/12/2011 14:23:35

  Παραμένει Πρωθυπουργός έως σήμερα στο facebook ενώ στο YouTube δεν έχει προστεθεί κανένα video με τον Λουκά Παπαδήμο .
  >> Μετάβαση στην σελίδα του Πρωθυπουργού στο facebook.com
  http://www.primeminister.gov.gr/facebook

  YouTube PrimeMinisterGR
  http://www.youtube.com/primeministergr

 3. Μalraux avatar
  Μalraux 22/12/2011 14:24:08

  Πολύ καλό το σχόλιο. Μία απορία μόνο: Αφού κατά κοινή ομολογία όπως λέει και το άρθρο η τρισάθλια κυβέρνηση του Γιωργάκη συστηματικά εξεβίαζε και απειλούσε τον ελληνικό λαό με την απειλή της επόμενης δόσης ώστε να περνάει τα βάρβαρα μέτρα της, γιατί η Νέα Δημοκρατία πάτησε την πεπονόφλουδα της συγκυβέρνησης και δέν παρέμεινε σταθερή σ΄ αυτό που πάντοτε υποστήριζε, δηλαδή να φύγει η κυβέρνηση και να προκυρηχθούν άμεσα εκλογές. Δέν νομίζω ότι αυτό που καταλάβαινε και ο τελευταίος κοινός νούς να μήν το είχε αντιληφθεί η ηγεσία της....

 4. IOANNIS avatar
  IOANNIS 22/12/2011 15:16:30

  ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΙΝΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ.ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΠΕΡΤΑΤΟΣ ΚΡΙΤΗΣ.

 5. ioannis33 avatar
  ioannis33 22/12/2011 15:45:04

  Το κόλπο της επόμενης δόσης εφαρμόζεται με επιτυχία μέχρι σήμερα.Ενα άλλο κόλπο που έμαθε η τρόικα στην κυβέρνηση είναι το ''δόγμα του σοκ''.Αυτό θα γίνει σε λίγο με τα δώρα και τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα.Κάθονται στο τραπέζι του διαλόγου με ένα ''βαρύ'' μέτρο και ένα άλλο που θέλουν να περάσουν.Μπρος στο σοκ του μεγάλου μέτρου,το οποιο τελικα αποσύρουν,περνάει αναίμακτα το άλλο που ήταν στα αρχικά τους σχέδια.

 6. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 22/12/2011 15:58:44

  Η ίδια καραμέλα. Ψάξε στο antinews να βρεις την απάντηση και μην πιστεύεις σε εύκολες εξηγήσεις που δίνουν όσοι ονειρεύονται έναν Σαμαρά-Τσάβες

 7. Kst avatar
  Kst 22/12/2011 17:22:29

  Μια ειναι η λυση: γενικη απεργια διαρκείας για να παθουν σοκ και να σηκωθουν να φυγουν και οι 300 και οι συνδικαλιστες.. (Που ειναι οι συνδικαλιστες που υποτιθεται πως υπερασπιζονται τα δικαιωματα των εργαζομενων? Αλλιως τα θυμαμαι τα πραγματα την δεκαετια 80-90..)

  Αλλιως και ανεργια και υφεση και εκφοβισμο και ολα θα υφισταμεθα για καιρο ακομη μεχρι να εξαθλιωθουμε και εμεις και η πατρις.. Αν ζουσαμε σε οποιαδηποτε αλλη ευρωπαϊκή χωρα θα ειχαμε ξεσηκωθει πολυ καιρο πριν.. Η μοιρολατρεια δεν οδηγει πουθενα.. Αλλιως θα πρεπει να ξαναπερασουμε καταστασεις δεκαετιας του 50 για να φτασουμε παλι σε επανακτηση δικαιωματων.

 8. Theo avatar
  Theo 22/12/2011 17:55:00

  Ήταν γνωστή εκ των προτέρων η τακτική του "ευαγγελιστή" Λουκά. Κι όσο θα περνά ο καιρός τόσο περισσότερο θα δείχνει την πραγματική του ταυτότητα. Λύκος από την ίδια αγέλη και με τις ίδιες ορέξεις αποδεικνύεται. Αλλά, αν ο Σαμαράς τελικά, μετά την αναβολή λόγω εορτών, κάνει κι αυτός κολοτούμπα στο θέμα των επικουρικών, ας ετοιμάζεται για δημοσκοπικό Βατερλώ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.