#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/04/2012 14:38
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παπαδήμος: μοιραίος άνθρωπος (και) για τις ... ελληνικές τράπεζες;Του Γιώργου Χαρβαλιά

Μία από τις (ελάχιστες) συμβατικές υποχρεώσεις της κυβέρνησης «ειδικού σκοπού», υπό τον κ. Παπαδήμο, ήταν και η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ως απαραίτητη συνιστώσα του «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων. Η ενίσχυση του τραπεζικού μας συστήματος με κεφάλαια(έστω και δανεικά...)κατέστη αναπόφευκτη έπειτα από την καταγραφή τεράστιων ζημιών από το πολυδιαφημισμένο PSI που αποτυπώθηκαν επισήμως προχθές.

Ανεξάρτητα από την σχιζοφρενική διάσταση που έλαβε το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων(«κουρεύτηκαν» τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων που «φορτώθηκαν» στα χαρτοφυλάκια τους υποχρεωτικά, ενώ έμειναν άθικτα ομόλογα της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, που προμηθεύτηκε σε «σκοτωμένες τιμές» από την δευτερογενή αγορά)το πρόβλημα που θα προέκυπτε στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα ήταν εκ των προτέρων γνωστό. Γι αυτό και η Τροίκα, τα πρώτα κονδύλια που επέμεινε να περιληφθούν στην δανειακή σύμβαση ήταν αυτά που προορίζονταν για τις ελληνικές τράπεζες.

Απο κει και πέρα, το πράγμα άρχισε ομολογουμένως να μπερδεύεται. Και ο «έμπειρος τραπεζίτης με τις διεθνείς επαφές» που έπρεπε να βλέπει την ανακεφαλαιοποίηση ως οικεία πρόκληση, άρχισε να αντιμετωπίζει το ζήτημα ως...γόρδιο δεσμό. Οι συνεχείς αναβολές και μεταθέσεις, οι κωλυσιεργίες και οι παρατάσεις, κυρίως όμως, η προσπάθεια διάχυσης ευθυνών στο ελληνικό πολιτικό στερέωμα για το εγχείρημα, προκαλεί πολλά ερωτηματικά και ακόμη περισσότερες υποψίες...

Υπό τις σημερινές αντίξοες συνθήκες, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι η τελευταία πράξη του δράματος και όχι ασφαλώς το...ανατολικό ζήτημα της παραπαίουσας ελληνικής οικονομίας. Επείγει και προέχει! Στο βαθμό που θέλουμε να διατηρήσουμε άθικτες κάποιες τελευταίες ελπίδες για την διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά.

Οι κανόνες είναι απλοί. Ανεξάρτητα από τις επιμέρους τεχνικές λεπτομέρειες, μία λογική προσέγγιση του ζητήματος θα υπαγόρευε την ανακεφαλαιοποίηση με σοβαρά κίνητρα για την συμμετοχή των ιδιωτών(τραπεζιτών και μικρομετόχων). Και βεβαίως θα εξασφάλιζε ουσιαστική δυνατότητα για μελλοντική επαναγορά των μεριδίων στην περίπτωση που αποφασίσουν να βάλουν το χέρι στη τσέπη οι παλαιοί μέτοχοι ή πείσουν ξένους επενδυτές να το κάνουν για λογαριασμό τους.

Η ισορροπία μεταξύ των «κίνητρων» και  της υποχρέωσης των ιδιωτών να μετέχουν στις ΑΜΚ(προς αποκατάσταση ζημιών για τις οποίες δεν έχουν, αν μη τι άλλο, αποκλειστική ευθύνη), θα έπρεπε λογικά να οδηγεί σε αυτό που οι Αγγλοσάξονες ονομάζουν “win-win situation”. Με γνώμονα ασφαλώς και το εθνικό συμφέρον που δεν εξυπηρετείται από μία παλαιοκομματικού τύπου κρατικοποιήση των τραπεζών και πολύ περισσότερο από τον μελλοντικό αφελληνισμό τους.

Η εικόνα του μέχρι τώρα... «βραχυκυκλώματος», είτε συνιστά ένδειξη μνημειώδους επαγγελματικής ανεπάρκειας που τόσο καιρό κρυβόταν στα πολυτελή γραφεία της ΕΚΤ, είτε ένδειξη μνημειώδους ευθυνοφοβίας. Εκτός κι αν η δυστοκία οφείλεται σε εξυπηρέτηση ανομολόγητων επιδιώξεων που υπαγορεύονται από ξένα κέντρα.

Ομολογώ ότι και οι τρείς εξηγήσεις ταιριάζουν γάντι στο κύριο Παπαδήμο. Ανεπαρκής είναι σίγουρα, γιατί αποδείχτηκε ότι δεν μπόρεσε να επηρεάσει ούτε στο ελάχιστο, την διαπραγμάτευση του «κουρέματος». Ευθυνόφοβος είναι επίσης, γεγονός που φανερώθηκε  όταν χρειάστηκε 10 μέρες για να αντικαταστήσει έναν υπουργό. Αλλά και αχθοφόρος ξένων συμφερόντων εμφανίστηκε, με την εμμονή του να προστατέψει τα ομόλογα της ΕΚΤ, εις βάρος της πατρίδας του και των Ελλήνων ομολογιούχων.

Το τι πραγματικά είναι ο  Παπαδήμος δεν μας απασχολεί καθώς οδεύει ταχέως προς τα αζήτητα της ιστορίας. Αν ισχύει όμως το τρίτο σενάριο και εκμεταλλεύεται την προεκλογική περίοδο για να περάσει σε μια ντε φάκτο κρατικοποίηση των τραπεζών, δένοντας τα χέρια της επόμενης κυβέρνησης καθ΄υπαγόρευσιν των δανειστών, πρέπει να εμποδιστεί. Κρατικοποίηση σοβιετικού τύπου, σε συνθήκες απαξίωσης και αναγκαστικού μηδενισμού των κεφαλαίων τους, οδηγεί τις τράπεζες σε ξεπούλημα εντός τριετίας. Να υποθέσουμε ότι ξέρουν κάτι περισσότερο ο μοιραίος πρωθυπουργός και οι εντολείς του;...

(δημοσιεύεται στον "Τύπο της Κυριακής")

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΒΟΥΚΕΦΑΛΑΣ avatar
  ΒΟΥΚΕΦΑΛΑΣ 21/04/2012 15:30:42

  Αν και ιδιαίτερα εξειδικευμένο και ίσως αδιάφορο για τον πολύ κόσμο που κακός ίσως πιστεύει ότι λίγο τον επηρεάζει η βιωσιμότητα των τραπεζών, το άρθρο ξεγυμνώνει το πολυδιαφημισμένο τραπεζίτη.
  Εύλογα όμως δημιουργεί ένα δύο ερωτήματα όπως:
  α) Γιατί ανέχτηκε - επέλεξε ο Σαμαράς αυτόν;
  β) Γιατί άφησε η ΝΔ να πολυκαιρίσει αυτή η κυβέρνηση;
  γ) Γιατί καταντήσαμε να θεωρεί ο λαός ότι και ο επόμενος πρωθυπουργός θα είναι αυτός ή κάποιος σαν και αυτόν; Μάλιστα , αν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία μοιάζει να το εύχεται κιόλας.
  Για τα παραπάνω ερωτήματα οι απαντήσεις είτε είναι αυτονόητες, είτε μπορούν να δοθούν εύκολα αλλά δεν έχει πλέον σημασία αυτό ,παρά μόνο το γεγονός ότι 15 μέρες πριν τις εκλογές εξακολουθούν να υπάρχουν.
  Είναι απαράδεκτο για ένα κόμμα όπως η ΝΔ που επί 8-9 μήνες επιδιώκει εκλογές να μην έχει διασαφηνίσει το κυβερνητικό της πρόγραμμα, να μη είχε έτοιμους τους εκλογικούς συνδυασμούς και να προσδοκούμε σε 15 μέρες αφενός μεν να κατανοήσουμε το Ζάππειο ΙΙΙ και αφετέρου να το κοινοποιήσουμε και στους υπόλοιπους συνΈλληνες.
  Ας δώσουμε λοιπόν βάρος σ΄αυτό - το Ζάππειο ΙΙΙ αφού φυσικά το μάθουμε- και ας σταματήσουμε να ασχολούμαστε με ΄΄γκρίζους΄΄ ανθρώπους, ΄΄γκρίζες΄΄ ιδέες και ΄΄γκρίζα΄΄ διχαστικά διλήμματα.
  Γιατί, όπως λέει και απειλητικά ο Λιακόπουλος , '' ο καιρός γαρ εγγύς΄΄.

 2. Wraia ta leme avatar
  Wraia ta leme 21/04/2012 17:42:53

  Eίναι φανερό ότι ο κυρ Λουκάς εξυπηρετεί τα συμφέροντα της ΕΚΤ και μόνον! Από Δευτέρα, οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν και από δύο εκπροσώπους του ΤΧΣ στα διοικητικά τους συμβούλια, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της ανακεφαλαιοποίησης. Τι σημαίνει αυτό; Μάτι της Τρόικας και της Φραγκφούρτης στο ελληνικό τραπεζικό συστήμα μέχρι να απαξιωθεί εντελώς και να πουληθεί μπιρ-παρά στους δανειστές...

 3. dorothea avatar
  dorothea 21/04/2012 17:46:45

  Μία απλή ερώτηση: Γιατί δεν πιέζει η ΝΔ να τελειώσει τώρα ο Παπαδήμος το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης και να εισπράξει το όποιο πολιτικό κόστος(σ.σ. είτε από την άγαρμπη κρατικοποίηση, είτε από την υπερβολική δεκτικότητα στις απαιτήσεις των εγχώριων τραπεζιτών). Γιατί θέλει να φορτωθεί κι αυτη την καυτή πατάτα ο Σαμαράς μετεκλογικά; Η μήπως πιστεύει ότι θα τον αφήσει η Τροικα να κάνει παιχνίδι με τις τράπεζες;

 4. Πτωχοπρόδρομος avatar
  Πτωχοπρόδρομος 21/04/2012 17:46:47

  Οι τρείς λύσεις συνοψίζονται στην εξής μία:
  Εθνική Κυριαρχία με κρατικοποιήση των τραπεζών και επιστροφή στη Δραχμή!!!
  ("Το πετρωμένον φαγείν αδύνατον" όπως διετείνετο σε κάποιο τευχος του, το αείποτε περιοδικόν κόμικς "Κολούμπρα"..για τους παλιούς που τότε δεν ήταν στην ΟΝΝΕΔ, άσχετα αν μετά σιχάθηκαν την Αριστερά και γίναν δεξιοί
  ψάλτες της Ορθοδόξου Εκκλησίας).
  Όταν ο Μαρκεζίνης αντλεί στοιχεία από τον Καραμπελιά και ο Κόλμερ μιλάει για Αμεση Δημοκρατία στο τελευταίο του βιβλίο "Εμφύλιος", αυτό σημαίνει οτι ο Σαμαράς θα έπρεπε ήδη να έχει οργανώσει συνέδριο για την μεταμόρφωση της ΝΔ σε πατριωτικό κόμμα ή κίνημα κλπ (πριν τις εκλογές, άν όντως ενδιαφέρονται για ιδέες και αρχές και όχι για εξουσία only).
  Συνήθως στην Ελλάδα οργανώνονται συνέδρια μετά από νίκη σε εκλογές, με ό,τι αυτό σηματοδοτεί.Έτσι και το εν λόγω ιστολόγιο θα μπορούσε να αναδειχθεί σε ενοποιητικό χώρο ζύμωσης ιδεών και όχι εξάσκησης σε τάπες ενός άχαρου πινγκπονγκ με "ντορίτες" και "καμμένους". Ευελπιστώ σε μια δημοσίευση όχι για εγωιστικούς λόγους αλλά επαλήθευσης της παραπάνω προσδοκίας.

 5. now avatar
  now 21/04/2012 19:36:43

  κ. Χαρβαλιά συγχαρητήρια. Αλλά αυτοί τα διέλυσαν όλα θα άφηναν τις τράπεζες?

  • Heaven avatar
   Heaven @ now 21/04/2012 20:59:51

   συμφωνώ απολύτως!
   εξαιρετικό άρθρο!
   (σύνηθες άλλωστε για τον κο. Χαρβαλιά)

 6. sitting duck avatar
  sitting duck 22/04/2012 01:54:08

  OK! O αθρογράφος τα λέει. Η ΝΔ τι κάνει; Αφήνει το τρένο να περνά;...Ελπίζω ότι άυριο θα το λήξει το θέμα με τις τράπεζες στο Ζάππειο, ο Αντώνης

 7. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 22/04/2012 15:19:33

  Μερικές παρατηρήσεις.
  1. Οι εμπορικές τράπεζες δεν επιδέχονται σύγκριση με την Εκδοτική Τράπεζα (ΕΚΤ), την Τρ. της Ελλάδος και τις άλλες Δημόσιες Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης - ώστε να ζητάμε "κούρεμα" και των δικών τους ομολόγων. Έχουν εντελώς διαφορετικό ρόλο.
  2. Η σοβαρή συμμετοχή των ιδιωτών στην ανακεφαλαιοποίηση θα ήταν χρήσιμη, αλλά είναι εξαιρετικά απίθανη στην υπάρχουσα κατάσταση. Οι ιδιώτες επενδυτές αποσύρονται από όλη την Ευρωζώνη, ακόμη και από τη Γερμανία (βλέπε FT).
  3. Έτσι, η προσωρινή κρατικοποίηση των τραπεζών (από το "ευρύτερο κράτος", δηλ. το ΤΧΣ με ρευστό του EFSF) είναι αναπόφευκτη - και σκόπιμη. Αυτό έγινε ολικά στην Ιρλανδία, με πολλή επιτυχία, και σε αρκετές μεγάλες Βρετανικές τράπεζες, εμποδίζοντας την διάδοση της κρίσης.
  Ο μπαμπούλας του μελλοντικού "αφελληνισμού" επισείεται από μερικούς μεγαλομετόχους που είχαν καλοσυνηθίσει, για να μην ελέγχονται από τα μέλη που θα ορίσει το ΤΧΣ στα Διευθυντήρια των τραπεζών, ως συνέπεια της .

 8. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 22/04/2012 15:26:40

  Eκπροσώπους του ΤΧΣ στα διοικητικά τους συμβούλια, θα έχουν μέχρι να ξαναπουληθούν σε ιδιώτες οι μετοχές που αντιστοιχούν στην ανακεφαλαιοποίηση. Δηλαδή 3 - 5 χρόνια. Είναι το μοντέλο που εφαρμόζεται σε όλες τις Ιρλανδικές τράπεζες και στις κρατικοποιημένες Βρετανικές (π.χ. RBS). Εφαρμόστηκε επίσης για 3 χρόνια από το 2008 στις κρατικοποιημένες συλλογικές στεγαστικές των ΗΠΑ (Fanny - Fred), οι μετοχές των οποίων ξαναπουλήθηκαν πριν 1 μήνα.
  Ποιός θα έδινε το δημόσιο χρήμα (του TΧΣ δηλαδή του EFSF) σε ιδιωτικές τράπεζες, χωρίς να ασκεί έλεγχο; Μόνον τρελός !!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.