28/12/2011 14:04
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παπαδήμος - Ευρωπαίοι προσπαθούν να δεσμεύσουν την κυβέρνηση Σαμαρά

«Αν η Ελλάδα θέλει περαιτέρω βοήθεια, τότε η χώρα θα πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της. Για όσο καιρό είναι τελείως ανοιχτό το πως θα εξελιχθούν πολιτικά τα πράγματα στην Ελλάδα, η χώρα δεν μπορεί να περιμένει ότι θα παρασχεθούν δισεκατομμύρια ευρώ σε βοήθεια». Αυτό δηλώνει σε συνέντευξη του στη χθεσινή Bild κορυφαίο στέλεχος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU). Ο Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ ανοίγει έτσι νέο κύκλο ασφυκτικών πιέσεων στην  Ελλάδα, στους πολίτες και στους πολιτικούς. Οι μεν πρώτοι να σκύψουν το κεφάλι για ακόμη μια φορά, οι δεύτεροι για να υπογράψουν ασμένως τις νέες δεσμεύσεις ή αλλιώς το νέο Μνημόνιο. Είναι φανερή επίσης η προσπάθεια παρέμβασης στην πολιτική κατάσταση της Ελλάδας ώστε να λυθεί η αστάθεια, προφανώς όπως αυτοί επιθυμούν. Και είναι φανερή η προσπάθεια να τεθεί σε ομηρεία η επόμενη κυβέρνηση Σαμαρά.

Όσο πλησιάζουμε προς την επιστροφή της τρόικας στην Ελλάδα για την τελική διαπραγμάτευση, οι πιέσεις θα γίνονται αφόρητες, οι δηλώσεις και οι συνεντεύξεις περισσότερες και οι απειλές περί εξόδου της χώρας από το ευρώ ακόμη μεγαλύτερες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Jean-Claude Juncker σε γερμανικό ραδιόφωνο. «Δεν είναι αρκετό να συμφωνήσουμε σε νέους κανόνες, δεν είναι αρκετό να συμφωνήσουμε σε νέες συνθήκες. Τίποτα από αυτά δεν είναι αρκετό ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους. Χρειάζονται πολύ ισχυρά σχέδια ενοποίησης των προϋπολογισμών. Αυτά βρίσκονται τώρα σε διαδικασία υλοποίησης. Με μια καθυστέρηση, οφείλω να ομολογήσω, ωστόσο υλοποιούνται».

Το ευρώ δεν βρίσκεται σε κίνδυνο και δεν υπάρχει κρίση του ευρώ, αλλά υπάρχουν κρίσεις χρέους σε πολλά κράτη-μέλη, επέμεινε, δείχνοντας σαφώς προς την Ελλάδα.

Πιο ξεκάθαρα το είπε χθες και η Deutsche Bank: «Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα πρέπει να θεωρείται ταμπού». Δικαιολογώντας τη θέση του ο υπεύθυνος αναλύσεων τονίζει πως μετά τις εκλογές του 2012 μπορεί να προκύψει στην Ελλάδα μία κυβέρνηση που δεν θα θέλει ή δεν θα μπορεί να πάρει επώδυνα μέτρα. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να σταματήσουν οι δανειστές της Ελλάδας να »στέλνουν» χρήματα και έτσι οι Έλληνες θα αναγκαστούν να γυρίσουν στη δραχμή.

Προεξοφλούν δηλαδή τι θα κάνει η επόμενη κυβέρνηση και πόσο θα αρέσει αυτό στους Γερμανούς.

Είναι φανερό, λοιπόν, ότι σχεδιάζεται νέος κύκλος επιθέσεων κατά της Ελλάδας που θα λειτουργήσουν και πάλι σαν βρόχος μέχρι να πούμε το μεγάλο «ναι» στο νέο Μνημόνιο.

Οι εκλογές έχουν «κλειδώσεις», τους επόμενους δύο – τρεις μήνες θα γίνουν και ο Σαμαράς θα κληθεί να κυβερνήσει. Αυτό το βλέπουν οι ξένοι και προετοιμάζουν το έδαφος ώστε να βάλουν στο χέρι τους και την επόμενη κυβέρνηση. Θέλουν έτσι να αποκρούσουν από τώρα κάθε προσπάθεια διαπραγμάτευσης του νέου Μνημονίου και σ’ αυτό βρίσκουν ευήκοα ώτα στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Θα έλθουν δηλαδή να συζητήσουν με τους «πρόθυμους» της παρούσας κυβέρνησης, να συμφωνήσουν, και έτσι η επόμενη κυβέρνηση να καταστεί όμηρος των δεσμεύσεων.

Με τον τρόπο οι Γερμανοί βάζουν τον Σαμαρά μπροστά σε ένα στημένο σκηνικό και απαιτούν να το διαχειριστεί.

Κι αυτό που έχει να κάνει ο Λ. Παπαδήμος, αν είναι έντιμος, είναι να πατήσει πόδι, να διαπραγματευτεί το χειρότερο κακό και το κυριότερο να μη δεσμευτεί για θέματα που θα αλλάξουν τη ζωή του Έλληνα τα επόμενα 20 χρόνια.

Αυτά είναι αποφάσεις του ίδιου του ελληνικού λαού κι όχι μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 28/12/2011 14:46:18

  Ενδιαφέρον το αρχικό κείμενο.Ο σχολιασμός μου είναι ο εξής:Η χρονική περίοδος των εξελίξεων χωρίζεται σε δυο τμήματα.Προ και μετά εκλογών.Προ εκλογών,εκτός των γεγονότων περί κουρέματος,δανειακής,τελικού ξεκαθαρίσματος στο πασοκισμό,θα συμβούν τρία σημαντικά γεγονότα.Η επίσημη ανακοίνωση του προγράμματος της ΝΔ,η επίσημη προκήρυξη των εκλογών(όσο αργούν και αν πάνε τέλη Απριλίου ΔΕΝ είναι καλό) και ο προεκλογικός της αγώνας.Μετά εκλογών,θα υπάρξει απάντηση στο εξής ερώτημα:Η ΝΔ θα είναι αυτοδύναμη ή όχι;Φυσικά,ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος,σήμερα,και κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη.Ο τίτλος αναφέρει πως ''Παπαδήμος-Ευρωπαίοι προσπαθούν να δεσμεύσουν τη κυβέρνηση Σαμαρά''.Θα δούμε αν μπορούν να το επιτύχουν αυτό.Τα γεγονότα,ΙΣΩΣ,είναι τέτοια που η προσπάθεια τους αυτή πάει περίπατο...Δεν θέλω να γράψω λεπτομέρειες για το μετά εκλογών,αυτή τη στιγμή.Εξάλλου,είναι πρόωρο.

 2. φωνη avatar
  φωνη 28/12/2011 15:47:41

  "......μπορεί να προκύψει στην Ελλάδα μία κυβέρνηση που δεν θα θέλει ή δεν θα μπορεί να πάρει ΕΠΩΔΥΝΑ μέτρα. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να σταματήσουν οι δανειστές της Ελλάδας να »στέλνουν» χρήματα και έτσι οι Έλληνες θα αναγκαστούν να γυρίσουν στη δραχμή....."

  Εντάξει η λογική του παραλόγου. Δεν τους νοιάζει αν θα είναι αποτελεσματικά τα μέτρα τους νοιάζει να είναι επώδυνα. Ανάμεσα σε αναποτελεσματικά επώδυνα μέτρα και αποτελεσματικά, λιγότερο επώδυνα μέτρα τι θα διάλεγαν;
  Μάλλον θεωρούν την οδύνη εγγύηση αποτελεσματικότητας. Η δε θελουν να πετύχουμε αποτελέσματα.

 3. fantomas avatar
  fantomas 28/12/2011 20:53:15

  Κι αυτό που έχει να κάνει ο Λ. Παπαδήμος, αν είναι έντιμος, είναι να πατήσει πόδι, να διαπραγματευτεί το χειρότερο κακό και το κυριότερο να μη δεσμευτεί για θέματα που θα αλλάξουν τη ζωή του Έλληνα τα επόμενα 20 χρόνια.

  Αυτά είναι αποφάσεις του ίδιου του ελληνικού λαού κι όχι μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης.

  ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.
  Π.Χ. το δικαιωμα εξοριξης πετραιλαιου και φυσικου αεριου !!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.