#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/12/2011 11:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παπαδήμος: Δεν καταργείται το χαράτσι της ΔΕΗΤο χαράτσι στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ ήρθε για να μείνει, καθώς δεν θα καταργηθεί, όπως είπε στη Βουλή ο Λ. Παπαδήμος. Απαντώντας σε ερώτηση της Αλέκας Παπαρήγα δήλωσε ότι «δεν είναι δυνατόν να καταργηθεί το μέτρο», αλλά απλώς «το 2012 το τέλος ακινήτων θα δοθεί σε περισσότερες δόσεις», πάντα όμως μέσα από τον λογαριασμό της ΔΕΗ (ο οποίος θυμίζουμε είναι εκτός κοινοτικού πλαισίου).

Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε την αδυναμία του φορολογικού συστήματος και του μηχανισμού είσπραξης που «πάσχουν διαχρονικά» να πετύχουν τους στόχους που έχουν τεθεί και υποστήριξε ότι το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ «έχει σημαντικά πλεονεκτήματα αναλογικότητας».

Ωστόσο ο Λ. Παπαδήμος παραδέχθηκε ότι δεν πρέπει να κόβεται στο ρεύμα στους αδυνατούντες να ανταποκριθούν, λέγοντας «μία από τις κύριες προθέσεις μου ήταν η εφαρμογή του να μην επιβαρύνει τα άτομα που είναι σε θέση αδυναμία. Δεν θεωρώ σωστό να κόβεται το ρεύμα σε συμπολίτες που πραγματικά αδυνατούν να πληρώσουν». Ανακοίνωσε δε ότι εκδίδεται εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία θα προβλέπει συγκεκριμένες περιπτώσεις που θα αναστέλλεται η διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Στον μειωμένο συντελεστή υπάγονται πρόσωπα που έχουν:
-βαριές κινητικές αναπηρίες σε ποσοστό από 80% και πάνω 
-τα πρόσωπα που ανεξαρτήτως του ποσοστού παρουσιάζουν νοητική αναπηρία, σύνδρομο down, αυτισμό και εγκεφαλική παράλυση. 
-πρόσωπα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης.

Από την πλευρά της η γενική γραμματέας του ΚΚΕ χαρακτήρισε «άδικο και ταξικό 100%» το μέτρο και κάλεσε τον λαό «να αντέξει τις δυσκολίες» και να μην πληρώσει το χαράτσι. «Πρέπει να καταργηθεί», είπε η Αλ. Παπαρήγα επισημαίνοντας ότι το μέτρο μονιμοποιείται και είναι «πολιτική επιλογή».

Στο ΣτΕ σήμερα,οι προσφυγές

Σήμερα, κρίνεται από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η συνταγματικότητα ή μή του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.), που θεσπίζεται με τις διατάξεις του άρθρου 53 του Νόμου 4021/2011.

Με πολλές προσφυγές (δικηγορικών συλλόγων κ.α.) ζητείται η ακύρωση της απόφασης του υπουργού Οικονομικών για την επιβολή του σχετικού τέλους, που θα πληρώνεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Οι πρώτες προσφυγές είχαν κατατεθεί από το Σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι» και την Ανώνυμη Εταιρεία «Eurocapital» (εταιρεία επενδυτικής διαμεσολάβησης), που ζήτησαν, παράλληλα, να εισαχθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ η προσφυγή τους, «λόγω γενικότερου ενδιαφέροντος του ζητήματος, που έχει συνέπειες για ευρύτερο κύκλο προσώπων».

H επίμαχη απόφαση του υπουργού Οικονομικών χαρακτηρίζεται ως αντισυνταγματική και ως λόγοι ακύρωσης προβάλλονται, μεταξύ άλλων, οι εξής:

- Η παράβαση του άρθρου 1 παρ. 3 και άρθρου 26 παρ. 2 του Συντάγματος, αφού ο νόμος αναθέτει σε ιδιωτικές εταιρίες καθήκοντα κρατικής εξουσίας (υπολογισμός και είσπραξη τέλους ακινήτων, βεβαίωση παράβασης για μή πληρωμή και επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε ιδιώτες).

- Η παράβαση της αρχής της νομιμότητας του φόρου. Είναι αντισυνταγματική μια διάταξη που ορίζει ότι η βάση υπολογισμού του φόρου δεν καθορίζεται από τον νόμο όπως αυτός θα εφαρμοστεί από διοικητικές αρχές, αλλά από την ΔΕΗ ή τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος.

-Το συγκεκριμένο τέλος δεν έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και αποτελεί φόρο κατά την έννοια του άρθρου 78 του Συντάγματος.

Οι δικηγορικοί σύλλογοι (ειδικότερα ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών) ζητούν την ακύρωση της επιβολής του τέλους.

Πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί από το πρωί έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. νεφέλη avatar
  νεφέλη 02/12/2011 11:13:06

  Ακόμη και κάποιοι Ευρωπαίοι πολιτικοί παραδέχονται, ότι έχουν επιβληθεί απεχθέστατοι και βαρύτατοι φόροι,κλπ... στους Ελληνες πολίτες!!!

  Οι φιλέλληνες διοικούντες
  ΠΟΤΕ θα το αντιληφθούν;;;;

  • Τιγράνης avatar
   Τιγράνης @ νεφέλη 02/12/2011 14:04:59

   Ε όχι και φιλέλληνες οι δανδήδες επιβήτορες της Goldman Sachs...

 2. ΔΓΦ avatar
  ΔΓΦ 02/12/2011 11:30:02

  Πόσο βολικό να κρύβουν την ανικανότητά τους στη συλλογή φόρων πίσω από την απειλή διακοπής του ρεύματος επί δικαίων και αδίκων....Άραγε το ΣτΕ θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ή θ αφήσει μία κοινωνία να φαγωθεί μεταξύ της ;

 3. manos avatar
  manos 02/12/2011 12:31:24

  Ο μη εκλεγμένος είπε την αλήθεια: "ήρθε για να μείνει". Δεν πρέπει να διαπραγματευόμαστε τις εξαιρέσεις, ή τίς δόσεις του, ή το μέσο από όπου θα πληρώνεται. Πρέπει να καταργηθεί γιατί είναι δυσβάσταχτο, επαχθές, και ανήθικο. Εχει καταντήσει κάθε νοικοκυριό να πληρώνει ένα καλό νοίκι για το σπίτι που έχτισε. Το ίδιο αυτό σπίτι για το οποίο πληρώσαμε μεροκάματα, εισφορές στο ικα, φόρους, τέλη, τσατσιλίκια στην πολεοδομία, σε δάνεια, σε έξοδα φακέλλων, σε ΤΑΠ, και σε άλλους παραφαγάδες. ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΠΑΠΑΔΗΜΟ. Είναι πιό τίμιο να μας πεις ότι δεν θέλετε τους Ελληνες να διαθέτουν ιδιόκτητη οικία. Να μας πεις ότι τα παγκόσμια αφεντικά σου, θέλουν σκλάβους χωρίς περιουσία. Κολλήγους έρμαια στην "κάψα" του κάθε μεγαλοκαρχαρία. Να μας πεις ότι τα αφεντικά σου ορέγονται τις περιουσίες των Ελλήνων και όχι μόνο την δημόσια περιουσία του Ελληνικού Εθνους. Δεν έχετε την νομιμότητα ούτε για αποφάσεις ούτε για νομοθεσία. Κάντε εκλογές άμεσα.

 4. ΜΠ avatar
  ΜΠ 02/12/2011 12:31:56

  Η οργή και η κατάθλιψη της κοινωνίας είναι πλέον έκδηλες και η κυβέρνηση αρνείται να βγάλει τις παρωπίδες που η ίδια φόρεσε. Διότι ο συγκεκριμένος φόρος και ο τρόπος είσπραξής του δεν επεβλήθηκε από καμία τρόικα αλλα από τον ίδιο τον Υπουργό Οικονομικών. Όταν λοιπόν το ίδιο το κράτος πολεμάει τους πολίτες του, αντί να τους παρέχει το "κράτος πρόνοιας" που τους έταζε με ψέματα 35 χρόνια τουλάχιστον, μην περιμένετε ότι η κοινωνία θα μείνει με σταυρωμένα χέρια. Εκλογές είναι η απάντηση, το συντομότερο. Α.Σ έχεις αναλάβει ήδη ευθύνη συμμετέχοντας στην κυβέρνηση αυτή, και είναι στο χέρι σου να μην υποχωρήσεις για Εκλογές τον Μάρτιο γιατί να είσαι σίγουρος ότι το Μάρτιο αν γίνουν, θα είναι εις βάρος σου, κάτι θα βρουν της τελευταίας στιγμής για να σε βλάψουν. Πρόσεχε, δεν είσαι μόνος, έχεις απέναντί σου έναν λαό προδωμένο, αγανακτησμένο, άνεργο και πεινασμένο που αγωνιά να δει αλλαγές στον τόπο για το καλό του και όχι για την εξαφάνισή του.

 5. Ειλωτας avatar
  Ειλωτας 02/12/2011 13:16:06

  Αυτος ο φορος θα τους στειλη αδιαβαστους στις εκλογες

 6. IOANNIS avatar
  IOANNIS 02/12/2011 13:29:14

  ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΟΤΑΝ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΔΙΝΟΥΝ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΦΥΤΕΥΤΟΥΣ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΕΣ ΠΟΥ ΤΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΜΕΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΡΕΣΤΟΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ.ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ,ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ?ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΦΡΟΥΔΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ

 7. coyote avatar
  coyote 02/12/2011 13:41:41

  Ο φασισμος στην πραξη.Αν δεν σηκωθουμε απο καναπεδες και πληκτρολογια
  οι νεοταξιτες δεν πτοουνται.

 8. ektoras avatar
  ektoras 02/12/2011 13:43:34

  Οταν ο διορισμενος αντισυνταγματικα. ΠΑΣΟΚ πρωθυπουργος της χωρας κοπτετε περισσοτερο για τους φορολογουμενους Γερμανους πολιτες απο τους Ελληνες τι περιμενουμε???

  Ακομα περιμενω απο τον Σαμαρά να βγει ευθαρσως και να δηλώσει οτι θα καταργησει το Χαρατσι για όλους τους πολιτες!!! χωρις τις κοροίδιες περι ευπαθων ομάδων.. λες και οσοι δεν ειμαστε μακροχρόνια ανεργοι, ή με 80% αναπηρία μπορουμε να πληρωσουμε.... Οσο δεν το κανει τόσο εμπεδώνετε η ιδεα οτι ολοι ιδιοι ειναι...
  (αν το ειπε και δεν το ακουσα ας μου το πει καποιος να χαρώ και ας μου στειλει και ενα link με την δηλωση...)

  • manos avatar
   manos @ ektoras 02/12/2011 14:03:11

   Σωστός.
   Ας ελπίσουμε ότι ο Σαμαράς θα πατήσει πόδι πια.

 9. Δαίμων avatar
  Δαίμων 02/12/2011 14:08:00

  Το χαράτσι ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ!!! Βεβαίως πριν απ'αυτό θα καταργηθεί η κυβέρνηση που το επέβαλε, και η σημερινή συνέχειά της. Όσο γι'αυτούς που καταγγέλουν την "ανομία" αυτών που αρνούνται να πληρώσουν, κραυγάζοντας υπέρ της "νομιμότητας", ας ανατρέξουν στον κατά Max Weber ορισμό του κράτους, ως η νομιμοποιημένη φυσική βία. Νομιμοποιημένη στη συνείδηση της πλειοψηφίας των πολιτών βέβαια, και όχι απλώς επικυρωμένη από μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αλλιώς θα έφταναν 151 ασυνείδητοι(τουλάχιστον) για να καταστρέψουν εντελώς την κοινωνία.

 10. antanistimi avatar
  antanistimi 02/12/2011 14:28:38

  ''................Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε την αδυναμία του φορολογικού συστήματος και του μηχανισμού είσπραξης που «πάσχουν διαχρονικά» να πετύχουν τους στόχους που έχουν τεθεί και υποστήριξε ότι το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ «έχει σημαντικά πλεονεκτήματα αναλογικότητας..................''

  Οδηγητε την Ελλαδα σε εμφυλιο....συνεχιστε.......συνεχιστε
  ηδη τα βαζει ο ενας με τον αλλον...ηδη ο κοσμος εχει τρομοκρατηθει

 11. ΜΠ avatar
  ΜΠ 02/12/2011 16:11:19

  80% αναπηρία;;;;; Χαχαχαχαχααααααα
  Δηλαδή ένα βήμα πριν τον τάφο !!!!!!!
  Δηλαδή μας λένε ότι πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι που δεν φορολογούνται τα καντήλια που καίνε στα μνήματα !!!!!

 12. Orestios avatar
  Orestios 02/12/2011 16:32:08

  Πολύ πλάκα έχουν οι θιασώτες της "ελεύθερης αγοράς" και της "παγκοσμιοποίησης" που σε τίποτα δεν διαφέρουν από τους Σοσιαλιστές του αποτυχημένου Κομουνισμού ή τους Φεουδάρχες.
  Βρήκαν μόνιμο εισόδημα κλέβοντας την ατομική ιδιοκτησία, που τόσο μισούν.

 13. JOHN avatar
  JOHN 02/12/2011 17:27:46

  Αληθεια,περιμενε κανεις να καταργησουν το φορο αυτοι που τον εβαλαν;Να δουμε η δικαιωσυνη τι θα κανει,αν και αυτη κρινει αμεροληπτα.Και οπως εχω ξαναγραψει φασιστικες διαταξεις και δολιοι εκβιασμοι δεν βελτιωνονται,ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ! Στοχος των σχεδιαστων της οικονομικης πολιτικης δεν ειναι η εξοδος της χωρας απο τη κριση,αλλα η καταστροφη της,και η αμεση ικανοποιηση των¨κατακτητων¨μας και της νομεγκλατουρας τους.Γι αυτο και απαγορευουν τις εκλογες μεχρι νεοτερας,μεχρι να μας στραγγιξουν τελειως.Οσο για τα ΜΜΕ και τα παπαγαλακια με την 6η δοση,μπορουν να μας πουν απο την εκταμιευση της τι εμεινε στο τοπο και τι πηγε στις τσεπες των τοκογλυφων;Ποσους εφιλτες αραγε εχει αυτη η χωρα και μεχρι ποτε θα ανεχομαστε τη προδοσια τους;

 14. Γιώργος avatar
  Γιώργος 02/12/2011 18:27:22

  Aφού το μέτρο ήταν προσωρινό, για 4 χρόνια, πότε έγινε μόνιμο; Κοιμώνται εκεί στη Συγγρού;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.