#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/06/2013 10:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παντού υπάρχει ένας (ιστορικός) μύθοςΘέλοντας να συμβάλουμε στη νέα τάση της ιστορικής θεώρησης, αυτήν που δημιουργεί ιστορικούς «φίρμες», καταθέτουμε ιστορικά γεγονότα-σουξέ για τα οποία παραμένουμε  παραπλανημένοι.

1.Τα σπαθιά του Νικηταρά: Είναι μύθος ότι έσπασε τρία σπαθιά και στο τέλος έπαθε αγκύλωση. Η αλήθεια είναι ότι υπήρξε ένας συνωστισμός αλλοδαπών ασθενών στρατιωτών  στα Δερβενάκια, οι οποίοι πήγαιναν για το νοσοκομείο της Τρίπολης, αλλά γύρισαν πίσω όταν έμαθαν ότι το νοσηλευτικό προσωπικό έκανε επίσχεση εργασίας. Στα στενά βρέθηκε ο «γιατρός» Σταματελόπουλος με το κινητό χειρουργείο του. Καθώς από τότε το ΕΣΥ  παρουσίαζε ελλείψεις, αντί για νυστέρια χρησιμοποίησε γιαταγάνια.  Το αποτέλεσμα δεν δικαίωσε την πρωτοποριακή του μέθοδο.

2. Του Καραϊσκάκη τα «γαλλικά»: ο Καραϊσκάκης αποφοίτησε με διαγωγή κοσμιοτάτη από τις «Καλόγριες», μιλούσε άπταιστα οξφορδιανά αγγλικά, τηρούσε απαρεγκλίτως όλους του κανόνες ευγενείας της εποχής, ενώ σύχναζε στην Αράχωβα τους χειμώνες. Τον συνδέουν χωρίς τεκμήρια με ένα ατύχημα που είχαν τα πούλμαν 600 Τούρκων, οι οποίοι πήγαιναν στο χιονοδρομικό.

3. Του Κανάρη τα «βεγγαλικά»: Ο εκ Ψαρών ορμώμενος υπήρξε αυτός που άναβε τα καπνογόνα και τα βεγγαλικά στα καράβια που χρησιμοποιούσαν οι Τούρκοι για τις δεξιώσεις τους. Η φήμη του δημιουργήθηκε όταν βούλιαξε τη ναυαρχίδα του τουρκικού στόλου και τον κάλεσαν και σε άλλα πλοία για να επαναλάβει το ίδιο κόλπο. Όταν ξέπεσε η αστική οθωμανική τάξη και δεν μπορούσε να καταστρέφει πλοία για το κέφι της, ο Κανάρης αποσύρθηκε σε ένα εξοχικό στην Κυψέλη, κάνοντας περιστασιακά τον Πρωθυπουργό…

4. Στα «Σάλωνα σφάζουν αρνιά» :Η νέα ιστορική έρευνα έδειξε μόνο κατσίκια, κοτόπουλα, λαγούς και αγριογούρουνα. Η φράση χρησιμοποιήθηκε για να τονώσει το τοπικιστικό φρόνημα των κατοίκων.

5. «Είναι βαριά του τσολιά»: η έκφραση στερείται επιστημονικού υποβάθρου, καθώς δεν υπάρχει μονάδα μέτρησης βάρους του μορίου του εύζωνα. Πρόκειται για παραπλανητική φράση, η οποία δεν ενδείκνυται για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων έναντι αλλοεθνών ναυτών, αεροπόρων και πεζικάριων.

6. Ιουλιανά, Νοεμβριανά και λοιποί χαρακτηρισμοί γεγονότων με βάση το μήνα τέλεσης τους, είναι ύποπτα καθώς υποβαθμίζουν την αξία της προλεταριακής Οκτωβριανής Επανάστασης.

7. Ο μύθος του μαρμαρωμένου βασιλιά τέλος, δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις με τους αγνούς γείτονες.  Ο Παλαιολόγος πολέμησε μαζί με τους στρατιώτες του, ήταν οπαδός της ισότητας, ένας πρώιμος σοσιαλιστής ηγέτης. Άρα πρόκειται για τον μαρμαρωμένο Γενικό Γραμματέα, που δεν πρόλαβε να μεταλλάξει τα τμήματα της  Βυζαντινής Αυτοκρατορίας σε σοβιετικές δημοκρατίες…

Αυτά προς το παρόν. Η αναψηλάφηση των ιστορικών γεγονότων συνεχίζεται…

 

Μ.Ο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. IOKLOS ZARAS avatar
  IOKLOS ZARAS 02/06/2013 11:13:00

  Οι μονοι μυθοι που καταρριπτονται ειναι οι της αριστερας. Παει και ο λαμπρακης. Αιντε τωρα να μαθει ο Λαος και γιατι εγινε η Μακρονησος και που και -κυριως- ποιους και πως πολεμησαν δυο πληρη ταγματα Μακρονησιωτων. Και αιντε μετα να δω τον κοκκινο πανο να μιλα για "ηρωικη αριστερα"

 2. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 02/06/2013 13:17:14

  Μ.Ο.,στήν τοῦ τσολιά,ὑπάρχει μονάδα μέτρησης!
  Εἶναι ὁ ἀέρας.Ὅσο πιό πολύ φυσάει,τόσο πιό εὔκολα μετριέται..

  • Diamond Angel avatar
   Diamond Angel @ Κυθήριος 02/06/2013 15:02:51

   Χαχαχαχαχα !!!!! Καλό μεσημέρι , αγαπητέ !!! Μικρέ, πάλι έγραψες ..!!!

   • Κυθήριος avatar
    Κυθήριος @ Diamond Angel 02/06/2013 15:21:31

    Καλό μεσημέρι Διαμαντένιε Ἄγγελε!

  • Lichnee avatar
   Lichnee @ Κυθήριος 02/06/2013 23:20:08

   Χαχαχαχαχαχαχχαχαχαχαα!
   Ζωγράφισες!

 3. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 02/06/2013 15:11:19

  Μικρέ, απ' ό,τι βλέπω μπορείς, άξια, να θέσεις υποψηφιότητα για κάποια έδρα ιστορίας!
  Εχεις μέλλον!

 4. victoria (true) avatar
  victoria (true) 02/06/2013 21:14:50

  Ας όψεται η ανάγκη (κι η συγκυβέρνηση), αλλιώς σου λεγα (φιλιά)

 5. δημης avatar
  δημης 03/06/2013 00:47:23

  +++++++++++++++++++++
  -Και το 1821 κάτι "βολεμένοι " διατάραξαν την ομαλή συμβίωση μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων...
  -Όταν δε ομιλούμε περί γενοκτονίας εννούμε γενειοκτονίας...(ξυρίσματος δηλ)

 6. Ηλίας avatar
  Ηλίας 03/06/2013 09:38:05

  Πολύ ειρωνικό το άρθρο αλλά για να λέμε την αλήθεια η κ Ρεπούση δεν είπε κάποιο ψέμα. Ανέτρεξα στα σχολικά βιβλία των παιδιών μου (είναι 20+ χρονών τώρα) και είδα ότι ο χορός του Ζαλόγγου αναφέρεται σαν παράδοση και όχι σαν ιστορικά καταγεγραμμένο γεγονός. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έγινε αλλά ότι κανένας μέχρι τώρα δεν κατάφερε να αποδείξει ότι έγινε. Άρα για την ιστορία δεν έγινε.

  • Advisor avatar
   Advisor @ Ηλίας 03/06/2013 16:13:52

   Ναι! ναι! βεβαίως! Δεν υπάρχουν φωτογραφίες των Σουλιωτισσών να πέφτουν στον Ζάλογγο, άρα, εφόσον δεν υπάρχουν αποδείξεις, το γεγονός δεν συνέβη ποτέ! κρίμα για τις Σουλιώτισσες (αν και εφόσον και αυτές πράγματι υπήρξαν!) Επίσης δεν υπάρχουν φωτογραφίες από τα λεγόμενα "κρυφά" σχολειά, ούτε έχει διασωθεί κάποιο απολυτήριο ή έστω ενδεικτικό εκδοθέν από κάποιον διευθυντή "κρυφού" σχολειού ή έστω από κάποιο "κρυφο"-διδάσκαλο άρα ουδέποτε υπήρξαν.

  • Διονύσσιος Καρδιανός Θραξ avatar
   Διονύσσιος Καρδιανός Θραξ @ Ηλίας 03/06/2013 17:49:43

   Για να καταλάβω ρε συ Ηλία. Από ποιον περιμενες να το καταγράψει σαν ιστορικό γεγονός. Διότι αφού οι Σουλιώτισσες επέσαν στον Ζάλογγο μέχρι την τελευταία, ποιός θα κατέγραφε το γεγονός, οι Τουρκαρβανίτες που τις κυνηγούσαν. Θα ήταν άκρως ενδιαφέρον να πιστεύετε αυτό το πράγμα. Προφανώς όμως αυτοί που ήταν αυτόπτες μάρτυρες(οι Τουρκαρβανίτες ) θα διέδωσαν το γεγονός και έφτασε ως παράδοση στις μέρες μας. Άρα με την δική σου λογική ότι δεν κατεγράφη σε ακατάστιχο δεν έγινε ποτέ καιάρα δικαιούται η πάσα μία Ρεπούση να το αμφισβητεί ως ιστορικό γεγονός. Δηλαδή έννοια είχαν οι Σουλιώτισσες να καλέσουν τα ΜΜΕ να καταγράψουν την πτώση τους μη τύχον και τους αμφισφητούσε την επιλογή τους κάποια Ρεπούση 200 και χρόνια μετά.

 7. stergios stergiou avatar
  stergios stergiou 03/06/2013 23:06:35

  ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΠΛΑΚΑ ,ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΠΟΔΟΜΗΣΗΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΕΝΤΑΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΕΡΙΓΡΑΠΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ,ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΙΩΠΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ..ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ..ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ,,ΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ..ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΕΥΑΓΓ.ΛΟΥΒΗ ΚΑΙ ΔΗΜ.ΞΙΦΑΡΑΣ..ΣΕΛ.153..ΟΛΟΣ Ο ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΣΕ 8 ΓΡΑΜΜΕΣ ΓΕΜΑΤΕΣ ΤΡΑΓΙΚΑ ΨΕΜΜΑΤΑ..''ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ 'ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ' ΠΟΥ ΕΝΤΕΛΕΙ ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΖΥΡΙΧΗΣ...ΠΟΤΑΜΟΙ ΑΙΜΑΤΟΣ ΧΥΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ .ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ..ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΠΟΣΙΩΠΑ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ,ΑΛΛΑ ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΛΕΕΙ ΨΕΜΜΑΤΑ..Η ΛΕΞΗ ΕΝΩΣΗ ,ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΝΝΟΕΙΤΑΙ ΕΝΑ ΨΕΜΑ..ΟΤΙ ΟΙ ΓΕΝΕΕΣ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΠΟΛΕΜΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ 'ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ'..ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΠΩΣ ΚΑΜΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΕΟΚΑ..ΕΑΝ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΧΑΡΑΞΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ,ΤΟΤΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ;;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.