06/03/2010 21:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πανευρωπαϊκός φόρος άνθρακα

O πρώτος πανευρωπαϊκός άμεσος φόρος προ των πυλών

Ένα βήμα προς την επιβολή της αυτόνομης από τα εθνικά κράτη ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης.

 Εντός δύο μηνών η ΕΕ ολοκληρώνει ένα πλαίσιο νόμου για την επιβολή του πρώτου πανευρωπαϊκού άμεσου φόρου άνθρακα σε όλα τα κράτη μέλη της. Ο φόρος θα έχει τη μορφή φόρου ρύπων επί της βενζίνης, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Όπως αναφέρει ένα άρθρο της Telegraph, από ένα πρώτο υπολογισμό, ο φόρος θα επιβάρυνε τους Βρετανούς καταναλωτές με 3 δις λίρες πλέον όλων των άλλων φόρων που πληρώνουν.

 Η πρόταση για το φόρο ρύπων άνθρακα, της οποίας η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει εντός το πολύ δύο μηνών, αναμένεται φυσικά ότι θα επισύρει σφοδρές αντιδράσεις και διαμαρτυρίες από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Η πρώτη άμεση πανευρωπαϊκή φορολόγηση θα προσφέρει στην ΕΕ την πρώτη στην ιστορία της πηγή άμεσης χρηματοδότησης που δεν θα εξαρτάται από τις εθνικές κυβερνήσεις.

Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών είναι πεπεισμένοι ότι αυτό θα είναι ένα μεγάλο βήμα προς την επιβολή μιας ανεξάρτητης από τα εθνικά κράτη, πανευρωπαϊκής "οικονομικής διακυβέρνησης".
Ο νέος ευρωπαίος επίτροπος για θέματα φορολόγησης, Algirdas Semeta, δήλωσε στο εβδομαδιαίο φύλλο European Voice ότι αποδίδει ύψιστη προτεραιότητα στην ολοκλήρωση του πλαισίου νόμου για τον άμεσο πανευρωπαϊκό φόρο άνθρακα. Ο επίτροπος θεωρεί ότι έχει έλθει πλέον η κατάλληλη χρονική στιγμή και ότι οι συζητήσεις με τα κράτη-μέλη μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα. Οι επιτελείς του ολοκληρώνουν αυτό το διάστημα τη μελέτη εκτίμησης των συνεπειών του φόρου αυτού.

Η λογική της φορολόγησης των εκπομπών άνθρακα θα βασίζεται στο ποσοτικό μοντέλο ρύπων.  Όσο περισσότερους ρύπους άνθρακα απελευθερώνει ένα καύσιμο, τόσο βαρύτερη θα είναι η φορολόγηση του καυσίμου αυτού σε όλη την Ευρωζώνη.

Αυτή όμως είναι η δεύτερη απόπειρα των Βρυξελών να επιβάλλει φόρο άνθρακα. Η ίδια πρόταση είχε πέσει στο τραπέζι πριν από μερικά χρόνια, αλλά τότε είχε απορριφθεί ως εξαιρετικά διχαστική και η ιδέα εγκαταλείφθηκε χωρίς περαιτέρω συζήτηση. Οι Βρυξέλλες φαίνεται ότι βιάζονται να κεφαλαιοποιήσουν από την εντατική προπαγάνδα της  "κλιματικής αλλαγής" πριν αυτή ξεφουσκώσει τόσο εκκωφαντικά όσο εκκωφαντικά επωάστηκε.

www.newstatesman.com

 DK.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 06/03/2010 21:18:52

  Μπορεί η Ελευθερία να έχει γίνει επουσιώδης και βαρετή λεπτομέρεια. Όσο αφήνουμε άγνωστους και σκοτεινούς, διορισμένους χαρτοπόντικες να κάνουν κουμάντο, τόσο είμαστε τελειωμένοι.

  Όσοι φοβούνται ή ενστικτωδώς αντιδρούν στην Νέα Τάξη, ο φόρος κάρβουνου είναι η πρώτη της έκφραση. Ο φόρος κάρβουνου είναι, σαν τα δικά μας πράσινα τέλη κυκλοφορίας, φόρος σε βάρος των φτωχών.

  Αυτό που λένε οι νεοναζί για την Ελλάδα σήμερα, λένε οι Βρυξέλλες για όλο τον Νότο (και την Αγγλία). Τι εθνικότητα είναι οι Βέλγοι; Ξέρει κανείς;

 2. anonymous avatar
  anonymous 06/03/2010 21:35:32

  Βρισκόμαστε σε μια φάση όπου τα εθνικά κράτη επιδιώκεται να καταργηθούν και να δημιουργηθούν κάποιοι νεφελώδεις οργανισμοί που δεν τους ξέρει ούτε η μάνα τους οι οποίοι θα ασκούν τις αρμοδιότητες των εθνικών κρατών. Όποιος αντιτίθεται σε αυτό χαρακτηρίζεται συλλήβδην ως φασίστας.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ anonymous 06/03/2010 21:57:19

   αντιτίθεμαι (και δεν είμαι φασίστας χαχαχαχα)

 3. Orestios avatar
  Orestios 06/03/2010 22:15:58

  Μπορούν σε δεύτερη φάση να φορολογήσουν και ότι τρώμε. Μην ξεχνούμε ότι το σώμα μας είναι μηχανή καύσεων και παράγει διοξείδιο του άνθρακα.
  Κάποτε λέγαμε ότι η λογική τελειώνει όταν αρχίζει ο στρατός.
  Πως αλλάζουν οι καιροί!
  Και πόσο θα αλλάξουν με την φασιστικό καθεστώς, που προσπαθούν να μας επιβάλλουν.

  • man8os avatar
   man8os @ Orestios 07/03/2010 02:00:22

   Απο το ΠΑΣΟΚ καλτερες οι Βρυξελλες.

  • yangoolas avatar
   yangoolas @ Orestios 07/03/2010 10:36:14

   καλά, εσύ man8os είσαι πιο γερμανοτσολιάς και από τον Γκαίρινγκ. έχει πολλά πουλημένα και προσκυνημένα τομάρια αυτού του είδους, δεν είσαι μόνος σου, μην φοβάσαι, απλά φοβάστε ακόμα να εκδηλωθείτε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.