#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/12/2012 16:32
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παναγιωτόπουλος: «Δεν θα αφήσουμε τη χώρα άοπλη»

Εξοπλισμοί εν μέσω κρίσης αλλά και εν όψει ερευνών για φυσικό αέριοΤην έναρξη των διαδικασιών υλοποίησης ενός εξοπλιστικού προγράμματος για τα επόμενα χρόνια εξήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος επισημαίνοντας πώς, «η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει άοπλη». Οι οποίες συζητήσεις θα γίνουν σε υψηλότατο πολιτικό επίπεδο, οι συμφωνίες θα είναι διακρατικές και οι προμήθειες νέων οπλικών συστημάτων συνδέονται σαφώς με την ανακήρυξη της ΑΟΖ και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Οι αναφορές του κ. Παναγιωτόπουλου σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους του στρατιωτικού ρεπορτάζ προκάλεσαν αίσθηση κυρίως ως προς το ότι, πώς η Ελλάδα που είναι σε βαθιά οικονομική κρίση μπορεί να «ανοίξει» νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα. Η απάντηση που έδωσε ο ίδιος ήταν, «δεν θα πληρώσουμε τίποτα τώρα και όσο διαρκεί η οικονομική κρίση». «Έχουμε προτάσεις που μετακυλύουν το κόστος πολλά χρόνια μετά και με διάφορους τρόπους», πρόσθεσε, ενώ άφησε να εννοηθεί πώς θα γίνουν αποδεκτές και ορισμένες προτάσεις για δωρεάν παραχώρηση αμυντικού υλικού στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, οι απόψεις του οποίου φαίνεται να απηχούν αυτές από το Μέγαρο Μαξίμου, τις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Άμυνας (ΣΑΜ) για να εγκρίνει την έτοιμη νέα δομή δυνάμεων και να καταλήξει οριστικά σε ένα μεσοπρόθεσμο εξοπλιστικό πρόγραμμα. Οι εξοπλιστικές ανάγκες θα τεθούν στη συνέχεια υπό έγκριση από το ανώτατο κυβερνητικό όργανο (ΚΥΣΕΑ) και θα αρχίσουν οι απαιτούμενες διαπραγματεύσεις για την προμήθεια των προτεραιοτήτων σε οπλικά συστήματα. «Οι συμφωνίες θα είναι διακρατικές», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, ενώ οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Θα βρεθούν μάλιστα υψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς κατά τις επισκέψεις του τους επόμενους μήνες στο εξωτερικό (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία). Αυτό δείχνει και την πολιτική κατεύθυνση και συνδέεται σαφώς με την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας σε μία περίοδο που η Ελλάδα, σύμφωνα με την κυβέρνηση θέλει να περάσει στην ανάπτυξη από μία πρωτόγνωρη ύφεση λόγω της οικονομικής κρίσης. Και η ανάπτυξη μάλλον συνδέεται και με την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου φυσικού πλούτου.

«Δεν μπορείς να ανακηρύξεις ΑΟΖ και να προχωρήσεις σε έρευνες για πετρέλαιο ή φυσικό αέριο αν η στρατιωτική σου μηχανή δεν είναι σε πλήρη ισχύ», σχολίασε ανώτατη στρατιωτική πηγή. Με λίγα λόγια το ίδιο είπε και ο κ. Παναγιωτόπουλος. «Δεν θα αφήσουμε τη χώρα άοπλη». Πώς όμως θα αγοράσουμε όπλα και πώς η κυβέρνηση θα πείσει τον ελληνικό λαό να δώσει χρήματα στις ξένες αμυντικές βιομηχανίες όταν εκατομμύρια Έλληνες είναι στα όρια της φτώχιας και η ανεργία έχει χτυπήσει «κόκκινο», εξαιτίας και της προηγούμενης κούρσας εξοπλισμών, αποτελεί το μεγάλο ερώτημα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ξεκαθάρισε πώς δεν πρόκειται να δώσουμε ούτε ένα ευρώ τώρα και τα αμέσως επόμενα χρόνια, οι πληρωμές των εξοπλιστικών προγραμμάτων θα μετακυληστούν, ενώ η αποπληρωμένη τους μπορεί να γίνει και με άλλους τρόπους πέραν των μετρητών. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Ίσως συνεργασίες σε επίπεδο αμυντικών βιομηχανιών (υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την ΕΑΒ, τα ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ) ή στρατηγικής σημασίας, καθώς επίσης και αποδοχή δωρεάν αμυντικού υλικού. Στο ερώτημα ποια χώρα θα δεχθεί να δώσει οπλικά συστήματα και να πληρωθεί μετά από χρόνια, η απάντηση του κ. Παναγιωτόπουλου ήταν πώς «όλες οι χώρες έχουν συμφέροντα».

Κούτρας Ανδρέας στον Ε.Τ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. panos2 avatar
  panos2 27/12/2012 16:42:52

  χρειαζομαστε αεροσκαφη και πλοια αρχικα

  και κακαλα...αγνωστη λεξη για τον Παγκαλο στα Ιμια

 2. Νίκος avatar
  Νίκος 27/12/2012 16:58:31

  Τα στελέχη με μισθούς πείνας μπορείς όμως.

 3. dim avatar
  dim 27/12/2012 17:00:28

  Το σχέδιο του Σύριζα και των συμμάχων του στην Ευρώπη, αναλύθηκε χθες από τα πλέον επίσημα χείλη του αρχηγού του Die Linke: "Το πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας θα δοθεί, με την Ελλάδα να προχωράει σε μείωση των εξοπλιστικών της δαπανών κατά 50% και φορολόγηση της περιουσίας, για να μη χρειαστεί να γίνει καμία αποχώρηση απο τη δημόσιο..."

  Όποιος θέλει να οδηγηθεί η χώρα σε διεθνή απομόνωση, να ξεχάσουμε την ΑΟΖ για πάντα, και να ζήσουμε εθνικές καταστροφές, ας συνεχίσει να δηλώνει ότι θα ψηφίσει Σύριζα, και να διατηρεί έτσι το κλίμα αβεβαιότητας... Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι ο κίνδυνος αυτός για τη πατρίδα μας απομακρύνεται, ο κόσμος καταλαβαίνει και στηρίζει, αλλά πρέπει αυτό να συνεχιστεί και στο αμέσως επόμενο διάστημα... Το άνοιγμα της ψαλίδας υπερ της ΝΔ, θα σταθεροποιήσει τη κυβέρνηση, ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες επόμενες κινήσεις: Διαρθρωτικές αλλαγές, άλλαγη του κλίματος υπερ επενδύσεων, κήρυξη ΑΟΖ, δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων και απόδοση του 70% του πλεονάσματος αυτού υπερ της αποκατάστασης αδικιών...

  Όποιος θέλει Σύριζα, να ξέρει ότι "Θα το ρισκάρουμε με τη Τουρκία", "Δήμευση καταθέσεων και υποχρεωτικά δάνεια" - (κάπως έτσι τα είχαν πει προεκλογικά ε?), αλλά τους "πελάτες" μας τους δημοσίους υπαλλήλους δε τους αγγίζουμε...

  • LamprosM avatar
   LamprosM @ dim 27/12/2012 17:16:44

   Dim, μην ξαφνιάζεσαι.
   Αυτα ηξεραν να κανουν στον εμφυλιο τα ειδωλά τους, αυτα θα σου πουν και 1.000 χρονια να περάσουν. Δημευση περιουσιών, αναγκαστικά δάνεια... Μας εχει προετοιμασει η Δουρου... "Το Συνταγμα των Κορυσχάδων..."

 4. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 27/12/2012 17:07:46

  Σωστός. Τη διάλυση θέλει ο σύριζα και άλλοι που δε φαίνονται αλλά φέρονται παρομοίως. Και όταν είδε τις νέες δημοσκοπήσεις ο Αλέξης το παίζει συγκαταβατικός επειδή ο λαός έχει αρχίσει και καταλαβαίνει με τις συνιστώσες και τους αναρχικούς και τους φίλους τους Τούρκους, Σκοπιανούς και λαθρομετανάστες πως μόνο Έλληνες δεν είναι στην ψυχή εκεί μέσα...

 5. η Dimi avatar
  η Dimi 27/12/2012 19:58:59

  “Υπέρ Πατρίδος το Παν”(1858) (“Η Ελλάς Ευγνωμονούσα”) ~Θεοδώρου Bρυζάκη
  http://www.eikastikon.gr/no_right.asp?what=zografiki/vryzakis/9.jpg

  “Ο Θεός είναι μετά της Ελλάδος και υπέρ της Ελλάδος και αύτη σωθήσεται. Επί ταύτης της πεποιθήσεως αντλώ πάσας μου τας δυνάμεις και πάντας τους πόρους.” ~Ιωάννης Καποδίστριας (1776-1831), ο 1ος Κυβερνήτης της Ελληνικής Πολιτείας

  “Μία Δύναμις με άρπαξε από την λιτανεία πριν φύγουμε από τα Ψαρά για την Χίο. Μία Δύναμις Θεϊκή με γιγάντωσε. Αυτή η Θεία Δύναμις, μου έδωσε θάρρος δια να φθάσω με το πυρπολικό μου στην Τουρκική Ναυαρχίδα. Οι Τούρκοι ήταν τόσοι ώστε εάν έπτυον επάνω μας θα μας έπνιγαν αναμφιβόλω. Εις το όνομα του Κυρίου φώναξα εκείνη τη στιγμή. Εκανα τον Σταυρό μου και πήδηξα στη βάρκα. Οι φλόγες του πυρπολικού μεταδόθηκαν στην Ναυαρχίδα που τινάχθηκε στον αέρα και παρέσυρε στον θάνατο χιλιάδες Τούρκους.” ~Κωνσταντίνος Κανάρης (1793-1877), o μειλίχιος Ψαριανός, ο θρυλικός πυρπολητής του οθωμανικού στόλου το 1821 και 5 φορές Πρωθυπουργός της Ελλάδος (1844, 1848-49, 1864, 1864-65 και 1877).

  “Μάνα δε γέννησε στην Ελλάδα δεύτερο Μάρκο Μπότσαρη. Ούτε είδα, ούτε θα ιδώ ξανά τέτοιον πολεμάρχη. Άμποτε Μάρκο ήρωα, κι' εγώ από τέτοιο θάνατο να πάω.” ~Γεώργιος Καραϊσκάκης (1780-1827), “Το Απροσκύνητο Βουνό”

  “Εγώ, η φαμίλια μου, τα άρματά μου, ό,τι έχω είναι για την Ελλάδα.”
  ~Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (1770-1843), “Της Λευτεριάς το Δίζυγο Πυρ”

  "Η Ρωμιοσύνη είν’ φυλή συνόκαιρη του κόσμου / Κανένας δεν ευρέθηκε για να την εξαλείψει / Κανένας, γιατί σκέπει την από τα ύψη ο Θεός μου / Η Ρωμιοσύνη θα χαθή όταν ο κόσμος λείψει." ~Εθνομάρτυρας Kυπριανός, Αρχιεπίσκοπος Κύπρου (1810-1821), στον Κουτσούκ Μεχμέτ που είχε φέρει τουρκικό στρατό για να ξεπαστρέψει (και αυτός), τους Ελληνες της Μεγαλονήσου, πολλοί από τους οποίους είχαν μυηθεί στη Φιλική Εταιρεία.

  (πηγές: Filoumenos.com – Wikipedia.org – ChurchOfCyprusEU.com )

  • DebbyTant avatar
   DebbyTant @ η Dimi 27/12/2012 21:59:30

   Αυτοι ειναι παλιοι ρε dimi.
   Σημερα ειναι ο μπατμαν κλπ ηρωες. Διαβασε και λιγη συγχρονη λογοτεχνια. Πως θα εμπνευσετε τα νιατα?

   • η Dimi avatar
    η Dimi @ DebbyTant 27/12/2012 23:50:20

    Το σχόλιο δεν αντέχει γόνιμο διάλογο. Καλή χρονιά.

 6. Σπορέας avatar
  Σπορέας 27/12/2012 21:35:42

  Θάθελα να πιστεύω ότι αυτό σημαίνει, επιτέλους, ίδρυση και λειτουργία ελληνικής αμυντικής βιομηχανία...
  Μετά ...ξύπνησα.

 7. foofootos avatar
  foofootos 27/12/2012 22:31:00

  "Γιατί τώρα που δεν υπάρχουν λεφτά για καύσιμα, μου λένε πως οι αναχαιτίσεις γίνονται μόνο όταν το τουρκικό αεροσκάφος κοντεύει να φτάσει στην … Ακρόπολη."

  -Εγώ προτείνω να μην αναχαιτίζονται καθόλου και έτσι θα πετύχουμε με ένα σπάρο δύο τριζόνια, και εξηγούμε: 1) Αν τους αφήνουμε να φτάνουν μέχρι την Αλβανία θα τους γονατίσουμε από την κατανάλωση κηροζίνης! 2) Μπορεί από την φόρα που έχουν, να μπουν Αλβανία, οπότε να τους καταρρίψουν οι Αλβανοί, που έχουν παπάρια, για παραβίαση του Εθνικού εναέριου χώρου τους! Α! Ο λόγος που αναχαιτίζονται πριν τη Ακρόπολη είναι γιατί φοβούνται μήπως οι Αθηναίοι αρχίζουν να ζητωκραυγάζουν την παραβίαση ως “παρουσία της ΠΑ” και παρεξηγηθεί ο Ερντό…

  "Αυτά για όσους κάνουν περικοπές στην Άμυνα χωρίς να σκεφθούν που κόβουν και τι κόβουν."

  -Το να μην σκέφτονται τι κόβουν έχει και ένα καλό. Μπορεί να κόψουν τίποτα άλλο, αν έχουν, και να βρούμε την ησυχία μας…

  "Κάτι πήγε να κάνει ο Φρ. Φράγκος όταν ήταν υπουργός Άμυνας, υπέγραψε το σχετικό έγγραφο για την προμήθεια, η υπόθεση όμως χάθηκε (έδωσες ρέστα!)από τότε στους δαιδάλους της γραφειοκρατίας."

  Ναι ναι, βέβαια! Κάτι πήγε να κάνει ο Φράγκος αλλά λιγοψύχησε μπροστά στην γραφειοκρατία! Ευτυχώς για μας ανέλαβε ο ογκόλιθος το υπουργείο αμύνης και αμέσως έριξε τρεις απανωτές συνεντεύξεις και η γραφειοκρατία οπισθοχώρησε ατάκτως! Προτείνω την άμεση παράσταση σε δύο εκκλησιασμούς και μια κοπή Βασιλόπιτας (με φωτογράφιση!) και θα ολοκληρωθεί η αντικατάσταση των μπαταριών.

  "Ωστόσο με την παρέμβαση του πρωθυπουργού αποκαταστάθηκε -στο πάρα πέντε- το κύρος και η αξιοπιστία της χώρας και η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε κανονικά. Όμως δυστυχώς o πρωθυπουργός δεν μπορεί να τα κάνει όλα."

  Η αλήθεια να λέγεται! Ο πρωθυπουργός αποκατέστησε το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας και τιμώρησε τους υπαίτιους του ΥΠΕΞ. Αλήθεια που να βρίσκεται εκείνη η ψυχή ο Αβραμό μετά την εκδίωξη του από το ΥΠΕΞ. Δεν τολμάει ούτε στην αυλή του να βγει μετά την απαξίωση του…

  "Στην απρέπεια των δηλώσεων του Ερντογάν για την αναβάθμιση της Ελλάδας ορθά απάντησε με αυστηρότητα ο κ. Υπουργός. Αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος απέναντι σε αυτούς, που ο Πρόξενος τους στην Θράκη απείλησε Ιμάμη, Έλληνα πολίτη, μέσα στο σπίτι του (!), γιατί δεν αναγνωρίζει τον ψευδομουφτή κι όμως ακόμη πατάει ελληνικό έδαφος. "

  Δηλαδή αν καταλαβαίνω καλά ο τιτανοτεράστιος έλιωσε με την αυστηρότητα του τον Ερντό στα πλαίσια του ενδεδειγμένου (έδωσες ρέστα!) τρόπου αντιμετώπισης της πράξης του πρόξενου, ο οποίος ακόμη πατάει ελληνικό έδαφος. ΤΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΠΑΤΑΕΙ ΑΚΟΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ; Ή μήπως κάνουμε απλά έκκληση στον Πρόξενο να έχει υπομονή μέχρι να πάψει να είναι ελληνικό έδαφος η περιοχή πρώτα και μετά ας κάνει ότι επιθυμεί… έχουμε και κόσμο που μπορεί να διαμαρτυρηθεί, μην τρέχουμε χρονιάρες μέρες.

 8. Πέτρόπουλος avatar
  Πέτρόπουλος 28/12/2012 00:12:04

  Φούμαρα μας λέει ο κ. Υπουργός. Ας αξιοποιήσουν (σε ασκήσεις γιατί πόλεμος μάλλον δεν προβλέπεται άμεσα) τόσα οπλικά συστήματα που αγόρασε ο Άκης , ο Σπήλιος και ο Βαγγέλας και μετά βλέπουμε. Ας κλείσει και τα δεκάδες στρατόπεδα που έχουν μείνει σαν φαντάσματα από τους Βαλκανικούς πολέμους μόνο για τις εντοπιότητες στρατιωτικών και θα υπάρξει οικονομία εκατοντάδων εκατομμυρίων. Αν αφήνει τους στρατιωτικούς να κρίνουν αυτοί, θα πουν ότι όχι μόνο είναι όλα απαραίτητα αλλά να ανοίξουν και άλλα.

 9. Ανώνυμος avatar
  Ανώνυμος 28/12/2012 09:04:26

  “…συνεργασίες σε επίπεδο αμυντικών βιομηχανιών (υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την ΕΑΒ, τα ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ) ή στρατηγικής σημασίας”
  Η ΕΛΒΟ κατασκευάζει οχήματα μεταφοράς για τις ανάγκες του ΕΣ. Δηλαδή για να καταλάβω, θα ‘ρθεί κάποιος επιχειρηματίας να την αγοράσει (..μήπως ξανά ο Μυτιληναίος με τον Κόκκαλη?), για να πουλήσει το προϊόν της στο Ελληνικό Δημόσιο? Δηλαδή πάλι κρατικοδίαιτους? Εκτός αν δεσμευθεί ότι το 80% των εργασιών του θα είναι εξαγωγές
  Δε χρειάζεται να πουληθεί. Να μανατζαριστεί καλά χρειάζεται. Να συνάψει επωφελείς στρατηγικές συμμαχίες με αξιόπιστους και καινοτόμους ετέρους απ’ έξω, ώστε να ανέβει η αξία της
  Το ίδιο ισχύει και για την ΕΑΒ στο πολλαπλάσιο. Η ΕΑΣ είναι άλλο καπέλο, γιατί μπαίνουν στη μέση τα οικόπεδα της ΠΥΡΚΑΛ

 10. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 28/12/2012 09:40:39

  Μήν σας απασχολεί .
  Θα βοηθήσει η ...τρόικα αν γίνει κάτι με τους απολίτιστους.
  Χαζοί είναι να χάσουν αυτά που αποκτήσαν με τόσο κόπο και τόση λαμογιά με τους ντόπιους καπρίτες ;

 11. Gianis avatar
  Gianis 28/12/2012 11:18:50

  Καλά θα κάνει ο αγαπητός Πάνος να κλείσει τ αυτιά του στις σειρήνες.Ας αφήσει για λίγο τις λέσχες και τα νησιά και να διαβάσει ο ίδιος προσωπικά την ιστορία των εξοπλιστικών .Ο ίδιος .Οχι οι σύμβουλοι και παρατρεχάμενοι του.
  Σαν καταρτισμένος νομικός ας δεί τό έκτρωμα του νομου Βενιζέλου που μήνες τώρα δεν έχει μπεί στο κόπο να μαζέψει.Εδώ ολόκληρο το ΥΕΘΑ δεν έχει ένα μαζεμένο νόμο,μια κατευθυντήρια οδηγία,μία Υπουργική Απόφαση να βάζει πρακτικούς κανόνες για το πως θα αγοράσει βίδες και παξιμάδια και θα κάνει mini εξοπλιστικό?Αν δεν εξορθολογίσει το νομικό πλαίσιο προμηθειών,αντισταθμιστικών και το ρόλο της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας,θα μπλέξει άσχημα.Ας κοιτάξει και λίγο πίσω απο το μπερντέ των διακρατικών συμβάσεων,γιατί δεν είμαστε στο 97 της δήθεν αθωότητας αυτών των συμβάσεων.Πριν αναβαθμίσει οπλικά συστήματα,ας δεί πρώτα γιατί τα μισά δεν δουλεύουν.Κανόνες θέλει το μαγαζί Πάνο.Εκπαίδευση,πλήρη εκμετάλευση,ροή ανταλλακτικών ,πρόβλεψη αποθεμάτων,διασύνδεση των οπλικών συστημάτων,διακλαδικότητα και γενικά νοικοκύρεμα.Ας ρωτήσει τους δήθεν αμυντικούς βιομήχανους που κλαίγονται για δουλειά."Μετά από τόσα αντισταθμιστικά προγράμματα,μετά απο τόση δουλειά τόση τεχνογνωσία που πήρατε απο τα προηγούμενα προγράμματα,τι μάθατε,ποιά ελληνικά προιόντα παράγετε, ποιά εξάγετε,ποιά συντηρείτε?Φασονατζίδικά ,συναρμολογήσεις,δήθεν συμπαραγωγές."Μούφα εκτός εξαιρέσεων είναι η αμυντική βιομηχανία. Με skip δουλεύει.29 κατασκευαστές οπλικών συστημάτων τη συνιστούν .Μεγαλύτερες δυνατότητες έχουν τα εργοστάσια των ΕΔ,με τους πενιχρούς μισθούς και το φιλότιμο,απο κάτι μεγαλοΔΕΚΟ και ψευτοβιομήχανους.
  Νόμους,νοικοκύρεμα,κανόνες αξιοποίηση και εκπαίδευση Πάνο.Οχι αναβαθμίσεις και εξοπλιστικά.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.