#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/08/2013 14:34
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πανάκριβα τα τρόφιμα αλλά... μειώθηκε η τιμή στα κουρείαΕντυπωσιακή η είδηση που βγαίνει κάθε μήνα τον τελευταίο καιρό. Η Ελλάδα έχει αρνητικό πληθωρισμό και με βάση τη Στατιστική Υπηρεσία τον Ιούλιο παρουσίασε μείωση 0,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, δηλαδή τη μεγαλύτερη μείωση που έχει καταγραφεί από το Μάρτιο που ξεκίνησε ο αποπληθωρισμός.

Αν δεν το έχετε καταλάβει, έχουμε αποπληθωρισμό, δηλαδή δεν αυξάνονται οι τιμές! Κι όμως, η εικονική αυτή πραγματικότητα μόνο γέλιο προκαλεί καθώς, όχι μόνο αδειάζουν οι τσέπες μας όταν πηγαίνουμε στα σούπερ μάρκετ αλλά και η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι τα βασικά προϊόντα διατροφής, αυξάνονται συνεχώς.

Τότε τι στο καλό τη θέλουμε την ΕΛΣΤΑΤ να μετρά τον… αποπληθωρισμό; Και γιατί ενώ τα εισοδήματα των Ελλήνων έχουν συρρικνωθεί απίστευτα, δεν πέφτουν οι τιμές ώστε να ανασάνει ο κόσμος;

Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, εδώ έχει αποτύχει η κυβέρνηση. Αν δηλαδή υπήρχε ραγδαία μείωση των τιμών, τα μέτρα και οι θυσίες θα ήταν υποφερτά. Αντιθέτως, με πετσοκομμένους μισθούς και συντάξεις και με απίστευτους φόρους που εμφανίζονται συνεχώς, το να πληρώνεις βασικά προϊόντα με τιμές που υπήρχαν τις περιόδους της μεγάλης χλιδής, είναι τουλάχιστον προκλητικό και εξωφρενικό. Με βάση της ΕΛΣΤΑΤ οι τιμές ανέβηκαν!

- στον κλάδο της διατροφής κατά 0,8% λόγω της αύξησης τιμών στα φρούτα, τα λαχανικά και τα κρέατα,

- στα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό κατά 2,6% λόγω της αύξησης στις τιμές των τσιγάρων και

- στη στέγαση κατά 6,7%, λόγω της αύξησης των τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα τιμολόγια της ΔΕΗ, αν και οι τιμές των ενοικίων υποχώρησαν κατά 7% σε σύγκριση με τον περσινό Ιούλιο.

Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις σε σχέση με πέρυσι τον Ιούλιο καταγράφηκαν:

-          στο πετρέλαιο θέρμανσης 25,1%,

-           στα αεροπορικά εισιτήρια 15,5%,

-          στις τιμές στα τιμολόγια της ΔΕΗ 12,3%,

-          στα ασφάλιστρα μεταφορών 11,4%,

-          στις οικιακές υπηρεσίες 8,1%,

-          στα φρούτα 6,1%,

-          στα λαχανικά 4,6%,

-          στα ξενοδοχεία 3,6%

-          στον καπνό 3,5%.

-          στα έπιπλα 5,4%,

Και για πιο λόγο είχαμε μείωση 0,7% στον πληθωρισμό; Επειδή καταγράφηκε μείωση:

- στα διαρκή καταναλωτικά προϊόντα κατά 5,1%, επειδή ο κόσμος δεν αγοράζει πια καινούργια έπιπλα, οικιακές συσκευές και στις οικιακές υπηρεσίες κλπ.

- στην Υγεία κατά 3,5% εξαιτίας της μείωσης τιμών στα φάρμακα, τις ιατρικές και τις παραϊατρικές υπηρεσίες,

- στις επικοινωνίες κατά 4,3% λόγω μείωσης των τηλεφωνικών υπηρεσιών,

- στην εκπαίδευση κατά 4%) λόγω της μείωσης των διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία, εκπαιδευτήρια ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων , ΙΕΚ και μεταπτυχιακών σπουδών

- στην αναψυχή – πολιτιστικές δραστηριότητες κατά 3%,

- στα ξενοδοχεία – καφέ – εστιατόρια κατά 1,5%,

- στις μεταφορές κατά 1,5%, λόγω μείωσης των τιμών των αυτοκινήτων και της βενζίνης, που αντισταθμίστηκε εν μέρει από την αύξηση των τιμών των εισιτηρίων στα αεροπλάνα.

Πτώση 5,4% καταγράφηκε στην κατηγορία άλλα αγαθά και υπηρεσίες, αποτυπώνοντας κυρίως την πτώση τιμών στα κομμωτήρια, τα προσωπικά είδη και τα ασφάλιστρα μεταφορών.

Δηλαδή πληρώνουμε πανάκριβα το φαγητό που τρώμε αλλά όπως και να το κάνεις είναι… φθηνότερο το κομμωτήριο. Αμ έτσι, δε σώζεται η χώρα και κυρίως δεν γλιτώνουν οι πολίτες. Να ανεχόμαστε απίστευτες θυσίες που μπορεί να έχουν μια προοπτική το καταλαβαίνουμε. Αλλά να ανεχόμαστε αυτή την κατάσταση που οδηγεί σε οικογενειακά δράματα, δεν μπορεί κανένας σοβαρός άνθρωπος να το καταλάβει.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αντίδοτο avatar
  Αντίδοτο 07/08/2013 15:04:01

  Το οτι στο ...κούρεμα πάμε καλά, είναι ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα πάντως, αν διαβαστεί σωστά.

 2. Ελευθεριάδου Βούλα avatar
  Ελευθεριάδου Βούλα 07/08/2013 15:04:07

  εεεεε ας φάμε τρίχες

 3. χαρης avatar
  χαρης 07/08/2013 16:51:09

  Εκεί είναι το κύριο πρόβλημα το οτι αυξάνονται οι τιμές στα αναγκαία και απολύτως απαραίτητα είδη και αντίθετα μειώνονται οι τιμές στα είδη πολυτελείας δεν ξέρω τι φταίει αλλά θα πρεπει να πιέσουν όλοι ώστε να μειωθούν οι τιμές καθώς κάποιοι θησαυρίζουν στις πλάτες μας με καπέλο στις τιμές πάνω από 80%.

 4. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 08/08/2013 00:26:22

  Το δούλεμα της ΕΛΣΤΑΤ και το ....καλάθι της έχει συνέπεια και συνέχεια όπως τα στοιχεία της.

  ΥΓ

  πλάκα πλάκα δεν την καταργούμε να ησυχάσουμε και εμείς και η ΕΕ; περισσότερα θα εξοικονομούσαμε από το να απολύσουμε 2 - 3,000 υπαλλήλους όπως πληρώνονται και αμείβονται εκεί στην Πειραιώς.

 5. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 08/08/2013 10:38:07

  Οι προσπάθειες για μειώσεις τιμών θα έπρεπε να επικεντρωθούν στα βασικά είδη του σούπερ μάρκετ και στην θέρμανση.Οι άλλες υπηρεσίες,τα άλλα αγαθά ετσι και αλλιως τα εχουμε περιορίσει κατα πολύ

 6. Κώστας avatar
  Κώστας 08/08/2013 15:56:22

  Παρακολουθώ το διάλογο στην ιστοσελίδα σας και θεωρώ ότι έχει γνήσιο ενδιαφέρον και γίνεται εποικοδομητική κριτική. Σ’αυτό το πνεύμα θα ’θελα να προσθέσω ορισμένα στοιχεία, τα οποία πιστεύω εισφέρουν στη συζήτηση:
  Όπως ορθά αναφέρεται, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ παρατηρείται κατά τον Ιούλιο του 2013, σε σχέση με τον Ιούλιο του 2012, μείωση 0,7% στο γενικό επίπεδο τιμών, αλλά αύξηση 0,8% στην κατηγορία της διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τιμών των φρούτων κατά 6,1% και των λαχανικών κατά 4,6%.
  Αν κοιτάξουμε όμως τα υπόλοιπα τρόφιμα όπως τα ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ, τότε παρατηρούμε μειώσεις στα δημητριακά κατά 2,8% (ψωμί -2,8%, αλεύρι -6,3%, φρυγανιές κτλ. -6%, ζυμαρικά -1,7%), στο αρνί-κατσίκι κατά 2,9%, στα πουλερικά κατά 1%, στο νωπό γάλα κατά 0,9%, στο διατηρημένο γάλα κατά 6,4%, στο βούτυρο κατά 3,3%, στα έλαια και λίπη 1,1%, στις ελιές 3,7%, αλλά και στα κατεψυγμένα λαχανικά 4,3%, στα όσπρια 2,5%, στο μέλι 5%. Τα μη αλκοολούχα ποτά μειώθηκαν κατά 4,7%.
  Συνεπώς, αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς, υπάρχει ακαμψία τιμών σε ορισμένα είδη τροφίμων και όχι σ’ όλα τα τρόφιμα και, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κυρίως στα νωπά φρούτα και λαχανικά κατά την τρέχουσα περίοδο.

 7. Βασίλης avatar
  Βασίλης 08/08/2013 22:22:41

  Επιτρέψτε μου να ενισχύσω τη συζήτηση με κάποια επιπλέον στοιχεία. Καθώς δεν ζούμε σε μια κλειστή οικονομία και, όσο υπάρχουν εισαγωγές και εξαγωγές, θα πρέπει να εξετάζουμε πώς μεταβάλλονται οι τιμές των προϊόντων διεθνώς. Από τα στοιχεία λοιπόν της Eurostat τον Ιούνιο του 2013 σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012 (τελευταία διαθέσιμα), με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών προκύπτουν τα εξής:
  Η Ελλάς είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη των 27 που εμφανίζεται πτώση στον γενικό επίπεδο τιμών (-0,3%), την στιγμή που οι μέσες τιμές στην Ευρώπη αυξάνονται κατά 1,7%.
  Στη κατηγορία της διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών, την ίδια περίοδο οι μέσες τιμές στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 3,2% (στην Ελλάδα 1%), ενώ στις άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού νότου που επίσης διέρχονται περίοδο κρίσεως οι τιμές αυξήθηκαν κατά 3,7% στην Ισπανία, 2,7% στην Ιταλία και 2,8% στη Πορτογαλία.
  Στα φρούτα, σύμφωνα πάντα με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών, την περίοδο Ιουνίου 2012-Ιουνίου 2013, στην Ελλάδα παρουσιάζεται αύξηση 3,8%. Αλλά το διεθνές περιβάλλον είναι πολύ δυσμενέστερο: Οι μέσες τιμές στην Ευρώπη των 27 αυξήθηκαν κατά 8,2%, στην Ισπανία 10,4%, στην Ιταλία 6,7%, στην Πορτογαλία 16,8%! Αλλά και στα λαχανικά οι μέσες τιμές στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 9,3%, στην Ισπανία κατά 9,6%, στην Ιταλία κατά 8,5%, στην Πορτογαλία 18%.
  Γίνεται επομένως αντιληπτό ότι όταν οι διεθνείς τιμές σε συγκεκριμένα προϊόντα αυξάνονται τόσο πολύ, είναι λογικό να επηρεαστούν και οι εγχώριες τιμές, πολλώ δε μάλλον όταν βασιζόμαστε στις εισαγωγές και η εθνική παραγωγή (η προσφορά) φθίνει…

 8. Ιωάννα avatar
  Ιωάννα 09/08/2013 00:31:55

  Πολύ καλά τα σχόλια και κατατοπιστικά τα στοιχεία. Τελικά μήπως το πρόβλημα είναι ότι δε παράγουμε; Ειδικά στα φρούτα και λαχανικά, είναι καθαρά θέμα γεωργικής παραγωγής. Εξαρτόμαστε από τις εισαγωγές και δε κοιτάμε να καταστρώσουμε κανα εθνικό σχέδιο γεωργικής παραγωγής. Να δώσουμε πραγματικά κίνητρα στους νέους αγρότες. Γιατί κανείς δε μιλά για το πώς διαθέτει το Υπουργείο Γεωργίας τα κοινοτικά χρήματα; Γιατί ο άνεργος δε στρέφεται στο χωράφι; Αντί να δίνουμε στους άνεργους λεφτά μήπως είναι καλύτερο να δοθούν κίνητρα υπό τη μορφή είτε μηχανημάτων, είτε υπηρεσιών (γεωπόνους κ.τ.λ.) ώστε να αρχίσουμε να παράγουμε;

 9. Βασίλης avatar
  Βασίλης 09/08/2013 08:42:24

  Ιωάννα, δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο. Το κλειδί είναι η γεωργική παραγωγή αν θέλουμε να δούμε μειώσεις τιμών στα τρόφιμα. Αντί να κοιτάζουμε το αποτέλεσμα (τιμές), πρέπει να δούμε επιτέλους το αίτιο (μειωμένη παραγωγή). Αλλιώς θα εξαρτόμαστε πάντα από τις διεθνείς τιμές. Και εδώ αναδεικνύεται ένα κορυφαίο θέμα. Ποιά είναι η αγροτική πολιτική της χώρας; Τί κάνει ο «καθηγητής» Τσαυτάρης; Υπάρχει κάποιο πλάνο για την αύξηση της γεωργικής παραγωγής; Όσο και να πολεμάει κανείς τις τιμές, αν η παραγωγή μειώνεται, αυτές δεν γίνεται να πέσουν, δεδομένου ότι η ζήτηση είναι ανελαστική σε αυτά τα προϊόντα. Και αντί να βοηθάμε και να δίδουμε κίνητρα, όπως είπες, αυξάνεται το τιμολόγιο της ΔΕΗ, το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης, οι φόροι, την στιγμή που το κόστος δανεισμού είναι απαγορευτικό.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.