#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/09/2013 10:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Παιδεύεσθαι προς τας πολιτείας»του Κώστα Τζαβάρα

Βουλευτή Ηλείας, τ.Υπουργού Πολιτισμού

Η Δημοκρατία αρχίζει να κινδυνεύει από την στιγμή που η πολιτική κοινωνία δεν γνωρίζει πώς να αντιμετωπίσει την ΥΒΡΙΝ, δηλαδή δεν καταφέρνει να αναγνωρίσει τα ΟΡΙΑ και τους ΟΡΟΥΣ που πρέπει να αποτελούν θεμέλια για την ύπαρξή της. Την Δημοκρατία δεν την επιδιώκουμε σαν ένα ..νεφέλωμα ιδεών και ιδεωδών. Αλλά, την αποζητούμε καθώς αυτή, στο βαθμό και στην έκταση που πραγματώνεται ως καθημερινό βίωμα, διασφαλίζει την ΙΣΟΤΗΤΑ όλων των πολιτών απέναντι στο Νόμο.

Διότι, από τη φύση τους οι άνθρωποι δεν γεννιούνται, ούτε μπορούν να ζουν εν κοινωνία με όρους ισότητας, αναφορικά με την δυνατότητα λήψης αποφάσεων, με τις οποίες καθορίζεται η Μοίρα των ιδίων και των συνανθρώπων τους. Η Δημοκρατία και το Δίκαιο διασφαλίζουν και πραγματώνουν την πολιτική ισότητα, καθώς είναι το μόνο πολίτευμα που μπορεί να εγγυηθεί την αυτοπραγμάτωση του ανθρώπου, ως ελεύθερου και δημιουργικού κοινωνικού και πνευματικού όντος. Έτσι αποκτά νόημα και το ρηθέν υπό του Αριστοτέλους «παιδεύεσθαι προς τας πολιτείας» (Αριστοτ. Πολιτικά βιβλ. 8, Κεφ. 7, 20), που αναφέρεται στην υποχρέωση της Πολιτείας να εκπαιδεύει και να ασκεί τους πολίτες στον δημοκρατικό τρόπο σκέψης και δράσης. Σε συνθήκες τέτοιες, που ο Νόμος να αναδεικνύεται ως η μέγιστη παιδαγωγούσα συνθήκη. Διότι, αν η πολιτική κοινωνία άφηνε ελεύθερα τα ανθρώπινα όντα να δρουν εντελώς αχαλίνωτα και ασύδοτα, τότε θα ήταν βέβαιη η εξαφάνιση του ανθρώπου και του Πολιτισμού, που εδώ και χιλιάδες χρόνια δημιούργησε.

Μόνο στη Δημοκρατία ο Άλλος δεν είναι πηγή μίσους, δεν είναι δακτυλοδεικτούμενος εχθρός. Το παράδειγμα της Αντιγόνης του Σοφοκλή «ού τοι συνέχθην, αλλά συμφιλείν έφυν» είναι το ανθρωποποιητικό πρότυπο εντός της δημοκρατικής ζωής και εντός του πολιτισμού του Ανθρώπου. Στην χώρα που γέννησε τον Πολιτισμό, μαζί με τη Δημοκρατία, ο Άλλος γίνεται «όρος της δυνατότητάς μου». Είναι ο φίλος, ο συμβοηθός στη ζωή και ο συμπολίτης στον πολιτικό βίο. Όταν η ύβρις και ο φθόνος αντικαθιστούν τον ιδεολογικό και πολιτικό λόγο είναι βέβαιο ότι αντιανθρώπινα σχέδια εξυπηρετούνται, σχέδια που μπορεί να φθάσουν μέχρι την αναίρεση του ανθρώπου ως έμβιου όντος και τη διαγραφή του, ως πραγμάτωσης του οικουμενικού Πολιτισμού που στηρίζεται στην αναγνώριση και το σεβασμό της αξίας του.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε μηχανισμούς αντιμετώπισης και αντίστασης απέναντι σε όλους αυτούς που απεργάζονται τη διάχυση και τη μετάσταση των πολιτικών και ιδεολογικών δυνάμεων του μίσους. Ο Πολιτισμός και η Δημοκρατία δεν πρέπει, ιδίως σήμερα, να μολύνονται από την ιογενή μάστιγα των ποικιλώνυμων ολοκληρωτισμών, που υπηρετούν –σε συνθήκες οικονομικής κρίσης- αντιπολιτικές και αντικοινοβουλευτικές στοχεύσεις. Πρέπει να προλάβουμε αυτές τις καταστάσεις, που τείνουν σήμερα, αναπαραγόμενες από ιδεοληψίες και εμμονές, να αποκτήσουν κύρος επιδημίας.

Απέναντι σε αυτό τον κατήφορο της πολιτικής ζωής, που έχει ήδη βαφτεί με ανθρώπινο αίμα, ας διαμορφώσουμε ένα κίνημα Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ισότητας, με πολιτικές ποιότητες και κοινωνικές αναφορές. Χρειαζόμαστε το «τρίτο σημείο» που θα επαναθεμελιώσει την πολιτική και κοινωνική ζωή και τούτο δεν είναι άλλο από τη Δικαιοσύνη. Χρειάζεται να πιστέψουμε και να υλοποιήσουμε το «μη μνησικακείν», με πολιτική και κοινωνική αναφορά, μακράν των σκοτεινών εκείνων  πολιτικών δυνάμεων, που λειτουργούν ως δεξαμενές πολιτικού μίσους και δηλητηριάζουν καθημερινά την κοινωνική ζωή.

Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, πρέπει να σχεδιάσουμε την πορεία της κοινωνίας, μέσα από τις συμπληγάδες της κρίσης, με μέριμνα που να μην επιτρέπει να προκαλούνται αδικίες στην κατανομή των θυσιών που απαιτούνται, για μια βιώσιμη και ασφαλή έξοδο από τη σημερινή δεινή κατάσταση. Χρειάζεται μία εν εγρηγόρσει ενατένιση του μέλλοντος, η οποία οφείλει πρωτίστως να είναι απαλλαγμένη από κάθε μορφής εχθροπάθεια, καθώς και από ιδέες και στερεότυπα που δεν έχουν καμία σχέση με τον Πολιτισμό και την Δημοκρατία, όπως διαπλάσθηκαν, πριν από χιλιάδες χρόνια ως βίωμα κοινωνίας σε αυτόν τον τόπο, και εξακολουθούν μέχρι σήμερα να έχουν την ίδια αξία και την ίδια λαμπρότητα.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. GO avatar
  GO 20/09/2013 10:53:28

  Ένα, γνήσια, παραταξιακό κείμενο.
  Μπράβο Κύριε Υπουργέ, συμπαθέστατε άνθρωπε!

 2. Νίκος Δραγασιώτης avatar
  Νίκος Δραγασιώτης 20/09/2013 11:29:26

  " υποχρέωση της Πολιτείας να εκπαιδεύει και να ασκεί τους πολίτες στον δημοκρατικό τρόπο σκέψης και δράσης. Σε συνθήκες τέτοιες, που ο Νόμος να αναδεικνύεται ως η μέγιστη παιδαγωγούσα συνθήκη. Διότι, αν η πολιτική κοινωνία άφηνε ελεύθερα τα ανθρώπινα όντα να δρουν εντελώς αχαλίνωτα και ασύδοτα, τότε θα ήταν βέβαιη η εξαφάνιση του ανθρώπου και του Πολιτισμού, που εδώ και χιλιάδες χρόνια δημιούργησε."

  Ἐπειδὴ ὁ Νίκος εἶναι λίγο χονδροκέφαλος, ρωτᾶ: γιὰ τὸν νόμο περὶ εὐθύνης ὑπουργῶν γράφει ὁ εὐσχήμων βουλευτής;

  • Hawk avatar
   Hawk @ Νίκος Δραγασιώτης 20/09/2013 12:36:20

   Θα τοποθετηθεί σε νέα ανάλυση - επιστολή προς Κορινθίους και άλλους πολίτες, επί του παρόντος θα πρέπει να ασχοληθούν και με τα καμώματα του κυρίου Βενιζέλου που ζήτησε από τον Ασμουσεν να " μαγειρευτεί " το έλλειμμα! Εχει δουλειές με φούντες η κυβέρνηση!

 3. δημης avatar
  δημης 20/09/2013 11:30:31

  +++++++++++++++++
  "Την Δημοκρατία δεν την επιδιώκουμε σαν ένα ..νεφέλωμα ιδεών και ιδεωδών. Αλλά, την αποζητούμε καθώς αυτή, στο βαθμό και στην έκταση που πραγματώνεται ως καθημερινό βίωμα, διασφαλίζει την ΙΣΟΤΗΤΑ όλων των πολιτών απέναντι στο Νόμο."....
  Αλλά Κύριε Υπουργέ .....
  -Υπάρχει ΙΣΟΤΗΤΑ έναντι του ΝΟΜΟΥ όταν υπάρχει ατιμωρησία των ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ;;;;;
  -Υπάρχει ΙΣΟΤΗΤΑ έναντι του ΝΟΜΟΥ όταν αυτός εφαρμόζεται σε έναν Μικρό οικονομικά και σε έναν Μεγάλο ;;;
  -Υπάρχει και υπήρξε ανοχή στα φαινόμενα βίας και μή ΕΦΑΡΜΟΓΗ του Νόμου ;;;;
  -Υπάρχει επομένως "ΠΑΙΔΕΙΑ " στην .."ΑΝΥΠΑΚΟΗ " "στο ... "ΛΥΝΤΣΑΡΙΣΜΑ"στην ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ από τους"δημοκρατικούς " φορείς που θέλουν την ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ για τους άλλους ;;;;
  Ορθά ..θυμίσατε τα "γουναράδικα " τους "Αμυράδες" κλπ... στη Βουλή.. σαν Κόμα .....
  Η ιστοσελλίδα αυτή φωνάζει και δίκαια και Δημοκρατικά ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ....
  Ιδού η Ρόδος Κύριε Υπουργέ...

  • Νίκος Δραγασιώτης avatar
   Νίκος Δραγασιώτης @ δημης 20/09/2013 11:39:25

   Ἡ Ρόδος γιὰ τὸν ὑπουργό, τὸ πήδημα γιὰ μᾶς.

 4. δημης avatar
  δημης 20/09/2013 11:58:53

  Να μή μείνει κάτι και σε Εμάς ...αχαριστία...

 5. GEORGE_SPOROS avatar
  GEORGE_SPOROS 20/09/2013 12:56:18

  Ωραίο κείμενο, αλλά μοιάζει σαν διάλεξη σε αμφιθέατρο πανεπιστημίου.
  Σωστή θεωρητική τοποθέτηση, αλλά εδώ πάσχουμε από το πρόβλημα άμεσων πράξεων που θα τιμωρούν κάθε λέξη και πράξη βίας και τρομοκρατίας , που ασκείται εναντίον της κοινωνίας.
  Η κυβέρνηση να μην φοβηθεί, να τολμήσει και να βγάλει ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΟΥ, την Χ.Α. , ΠΟΥ ΚΑΤΑΠΑΤΆ ΤΟ ΣΎΝΤΑΓΜΑ, ΠΟΥ ΣΦΑΖΕΙ ΚΑΙ ΜΑΧΑΙΡΩΝΕΙ.
  Και μη μου πείτε ότι θ΄αλλάξει όνομα και θα γίνει νέο κόμμα, κάθε φορά που θ΄αλλάζει όνομα να τίθεται και πάλι εκτός νόμου, οι δε βουλευτές και τα ¨προβεβλημένα¨της στελέχη να χάνουν τα πολιτικά τους δικαιώματα.
  Επιτέλους δραστικά μέτρα να τελειώνουμε με τους εγκληματίες, πάσης φύσεως.

 6. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 20/09/2013 14:20:36

  Εξαιρετικό κείμενο, που συμπυκνώνει με σοφία το ζητούμενο.
  Εύγε, φίλε Κώστα!

 7. Δαναός avatar
  Δαναός 20/09/2013 14:25:13

  Εξαιρετικό! Εύγε!

 8. Νικήτας avatar
  Νικήτας 20/09/2013 15:26:55

  'Ετσι ακριβώς. Ὀταν μια ολόκληρη κοινωνία έχει εθιστεί στον να μην σέβεται κανείς, κανέναν και τίποτε, οι παντός είδους δολοφονίες είναι απλά οι κορυφώσεις μιας διάπλατης μοχθηρίας.

  Ὀταν η δημιουργηκότητα και το υγιές φρόνημα είναι στην μέγγενη για δεκαετίες έτσι καταλήγουν οι άνθρωποι : απαίδευτοι, μνησίκακοι, εχθροί της γνώσης εν ολίγοις....κολλημένοι!

  • Νικήτας avatar
   Νικήτας @ Νικήτας 20/09/2013 17:43:57

   δημιουργικότητα

 9. Ερωτοφωτόσχιστος avatar
  Ερωτοφωτόσχιστος 20/09/2013 16:43:10

  Έξοχο κείμενο από έναν ευπατρίδη πολιτικό. Αδυνατώ ακόμα να κατανοήσω χάριν ποιων συμφερόντων αποκλείστηκε από το κυβερνητικό σχήμα.

  • nikias avatar
   nikias @ Ερωτοφωτόσχιστος 23/09/2013 00:24:27

   Ρώτα τον...Πρετεντέρη !

 10. Zame avatar
  Zame 20/09/2013 16:49:18

  Αυτό το «παιδεύεσθαι προς τας πολιτείας»
  δυστυχώς όχι μόνον αμελήθηκε αλλά τουναντίον
  σ τ ρ ε β λ ά α ν α π τ ύ χ θ η κ ε.. τοσο πού ζύγωσε
  & ίσως έφτασε η ώρα να μας πνίξει κιόλας..

  Αφου η εξουσία πηγάζει από τον λαό
  ”πού τον εκφράζει η κάθε καθεστηκυία τάξη δηλαδή ΤΟΤΕ η πασοκικη λαμογιονομεγκλατουρα που εξιδανικεύτηκε με την ευγενικη καθοδήγηση
  & προσφορα του μεγαλου αδελφου Α.Παπανδρεου.
  (& πού η μετέπειτα μίμηση της ΝΔ ήταν η ύψιστη κολακεία)
  εκεί καπου μεταξυ-νεφέλωμα ιδεών και ιδεωδών-
  "έστριψε" & χάθηκε"
  η μεγάλη ευκαιρία να κοινωνηθει περαιτέρω η θετική πλευρά της γνώσης
  με την ευρύτερη βάση τους λαού.
  και όχι το αντίθετο...
  (δηλαδή να ΜΗΝ καταφέρνει να αναγνωρίσει τα ΟΡΙΑ και τους ΟΡΟΥΣ που πρέπει να αποτελούν ΘΕΜΕΛΙΑ για την ύπαρξή της).
  πού εξιδανικεύτηκε και απογειώθηκε χωρίς σταματημό..
  & να τώρα που μας έφερε τραγικά εγκλωβισμένους..
  εμεις ΤΩΡΑ να ΤΙ να πρωτο-σχεδιαζουμε ΤΙ ? την αυτο- αμυνα..τι
  Γι αυτό οι Πολιτικές & Πολιτικοί θα πρέπει έχουν και π α ι δ ε υ τ ι κ ό ρόλο γιατί αυτές θα πρέπει και να ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΟΥΝ κατά μία έννοια..
  και όχι τώρα στις κρίσιμες ώρες, θα πρέπει να σχεδιάσουμε την πορεία
  της κοινωνίας..
  για να αποδείξουμε τι ? το πως "πετούν οι γάιδαροι" ..κλπ..
  απαιτείται υπερπαραγωγή.

  Αφού όταν το νερό αντί να σε ξεδιψάσει..
  αυτό πάει να σε πνίξει..
  ε δεν είναι και εύκολο πραγμα..
  "όραμα..!

 11. ΒΟΡΕΙΟΣ ΕΛΛΑΣ avatar
  ΒΟΡΕΙΟΣ ΕΛΛΑΣ 21/09/2013 01:49:37

  ΚΡΑΤΑΩ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑΤΙ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΨΥΧΡΑΙΜΗ ΦΩΝΗ ΜΕΣΑ

  ΣΤΟΝ ΟΡΥΜΑΓΔΟ

  Ο ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΗΡΕΜΗ ΣΚΕΨΗ ΠΟΥ ΒΟΗΘΑΕΙ ΤΟΥΤΗ

  ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ.

 12. Agrofylakas avatar
  Agrofylakas 21/09/2013 04:40:16

  Ειπε τα αυτονοητα ο ανθωπος και παλι δεν μπορουν να το καταλαβουν ορισμενοι. Καποτε αυτα τα λογια περιεγραφαν το αυτονοητο, σημερα ολα ειναι στραβα και αναποδα και ολοι διψανε για καυγα. Ο Θεος να βαλει το χερι του.

 13. Μανώλης Κ. Αντωνόπουλος avatar
  Μανώλης Κ. Αντωνόπουλος 21/09/2013 10:27:27

  Κώστα, όπως πάντα εξαιρετικός στην διάκριση των εννοιών και της σημασίας των λέξεων. Κι αν δεν φαίνεται τώρα, κάτι μένει σιγά - σιγά και ανεπαισθήτως, που βαραίνει στην πλευρά του Λόγου απέναντι στον Παραλογισμό και στην Ανομία. Η αντιμαχία της μεσότητας με τα άκρα είναι διαρκής τρεις χιλιάδες χρόνια τώρα, και σήμερα εντός μας και εκτός μας. Βέβαια, μάλλον δεν θα αποκτήσει ποτέ καθολική ισχύ η πρόταση: "Για όσα δεν μπορεί να μιλάει κανείς, γι' αυτά πρέπει να σωπαίνει".
  Χαίρε.

 14. WY avatar
  WY 21/09/2013 17:01:13

  ΄Ενισχυτική γνώσης
  -------------------------

  ## ού γάρ έχει φύσιν κυβερνήτην ναυτών δείσθαι άρχεσθαι...τό αληθές πέφυκεν..καί πάντα τόν άρχεσθαι δεόμενον επί τάς τού άρχειν δυναμένου ού τόν άρχοντα δείσθαι τών άρχομένων άρχεσθαι ##(Πολιτεία 6ον βιβλίον/Πλάτωνος)

  Ακόμη :
  Ό Σωκράτης,θά διακηρύξη,ότι ή εξουσία δέν πρέπει νά ανατίθεται στόν οποιονδήποτε αλλά είς εκείνους οί οποίοι διεπαιδαγωγήθησαν καλώς έκ τής παιδικής ηλικίας :
  ##oίτινες έκ παίδων καλώς ήχθησαν ##(Στοβαίος .΄Ανθολόγιον ΜΓ.85)

  ##Πότερως δ΄άν έφη,ώ Αντιφών,μάλλον τά πολιτικά πράττοιμι,εί μόνος αυτά πράττοιμι ή εί επιμελοίμην τού ώς πλείστοις ικανούς είναι πράττειν αυτά ##
  (Ξενοφών.Απομνημονεύματα Α.5).

  ##τής δέ ζημίας μεγίστη τό υπό πονηροτέρου άρχεσθαι## (Πολιτεία.Πλάτων 347.C)

  Ποία πόλις ανομείται ; :
  ## έν ή, έφη,οί άρχοντες μέθ΄εταιρείας -(κόμματα)- καθίστανται ##
  Ποία πόλις είναι ή ισχυροτάτη ; :
  ## ή άνδρας έχουσα αγαθούς ##(Σωκράτης.Στοβαίος.Ανθολόγιον MΓ 80).

  υ.γ.
  Διατί άραγε οί κομμουνιστές ,δέν επαινούν τούς Σωκράτη,Αριστοτέλη,
  Πλάτωνα ,αλλά αντιθέτως τούς πολεμούν κι υποστηρίζουν
  μάλιστα διά τόν Σωκράτη, ότι ## καλώς εθανατώθη##;

  ##.....θέλουν όμως νά πούν πολλοί πώς ή καταδίκη τού Σωκράτη ήταν άδικη.Ή γνώμη αυτή δέν είναι σωστή!
  .............
  Ό Σωκράτης είναι επικίνδυνος εχτρός (εχτρός) τής Αθηναικής Δημοκρατίας καί σάν τέτοιος έπρεπε νά καταδιωχτεί (καταδιωχτεί)##.
  (Ιστορία τής Ελληνικής Φιλοσοφίας.Γιάννης Κορδάτος,εκδ.1972)

 15. Θοδωρής Δα avatar
  Θοδωρής Δα 01/10/2013 21:32:17

  Είναι διασκεδαστικό να ακούμε στελέχη της ΝΔ να κόπτονται για την ανάγκη για Δικαιοσύνη, Ελευθερία και Ισότητα. Θα έπρεπε πριν μας ενημερώσουν για τις ανησυχίες τους αυτές :1. Να έχουν συννενοηθεί με τους κ.κ Φαήλο Κρανιδιώτη,Μάκη Βορίδη κ.α αποτρέποντας τους από δημόσιες τοποθετήσεις διότι τυχαίνει δηλώσεις τους να υπονομεύουν το στοιχείο της ισότητας.
  2.Να απευθυνθούν στον κκ Αντώνη Σαμαρά ζητώντας του την αποπομπή στην δικαιοσύνη των εμπλεκομένων στην Λίστα Λαγκάρντ πολιτικών αντί να κυβερνά μαζί τους γιατί αυτό πλήττει το στοιχείο της Δικαιοσύνης.
  3.Να προσπαθήσουν να μην νομοθετούν με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και να μην προχωρούν σε εξαγγελίες πολιτικής επιστράτευσης όταν καποιος κλάσος απεργεί διότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με την Ελευθερία των εν Ελλάδι πολιτών.
  Αργά και σταθερά όμως, επειδή καμία ΝΔ δεν πρόκειται να αλλάξει και κανένας Φαήλος Κρανιδιώτης δεν πρόκειται να γίνει δημοκράτης ή ανθρωπιστής ξαφνικά,μάλλον τα 3 αυτά χαρακτηριστικά θα τα επιτύχουν άλλοι που πραγματικά θέλουν,όχι η υπεύθυνη δεξιά κ.Τζαβάρα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.