08/12/2009 18:36
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Παγώνει» την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ η ΕΕ

Ικανοποιητική για τις ελληνικές θέσεις κρίνεται από παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών η αναφορά του κειμένου των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων σχετικά με την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ, το οποίο επικύρωσαν το πρωί της Τρίτης οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ σε συνέχεια της χθεσινής πολιτικής συμφωνίας που επετεύχθη μετά από μακρές διαβουλεύσεις.

Ειδικότερα, στο κείμενο που συμφωνήθηκε δεν υπάρχει αναφορά περί έναρξης το Μάρτιο ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ.

Αντ' αυτού αναφέρεται ότι «το Συμβούλιο θα επανέλθει στο θέμα στη διάρκεια της επόμενης προεδρίας», την οποία αναλαμβάνει από την 1η Ιανουαρίου 2010 η Ισπανία.

Αναλυτικότερα, το κείμενο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για την ΠΓΔΜ αναφέρει τα εξής:

«Το Συμβούλιο χαιρετίζει την πρόοδο που πραγματοποιήθηκε σε αριθμό σημαντικών θεμάτων και το ότι η χώρα έχει σε μεγάλο βαθμό αντιμετωπίσει τις βασικές προτεραιότητες της εταιρικής σχέσης. Η ομαλή εφαρμογή της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης αναμένεται να διευκολύνει περαιτέρω βήματα. Οι προεδρικές και τοπικές εκλογές του 2009 εκπλήρωσαν τις περισσότερες διεθνείς προδιαγραφές. Η εφαρμογή της Συμφωνίας Πλαίσιο της Οχρίδας, παραμένει ουσιαστικό στοιχείο της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στη χώρα. Το Συμβούλιο τονίζει ότι το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα πρέπει να συνεχισθεί. Ειδικότερα, απαιτείται συνέχιση της προσπάθειας καταπολέμησης της διαφθοράς και διασφάλισης της ανεξαρτησίας και αντικειμενικότητας της Δικαιοσύνης.

Το Συμβούλιο σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εισηγηθεί την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ και ότι θα επανέλθει στο θέμα στη διάρκεια της επόμενη προεδρίας.

Η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα του ονόματος κατόπιν διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, παραμένει ουσιώδης. Το Συμβούλιο ενθαρρύνουν οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις σε ότι αφορά τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΜιχΜιχ avatar
  ΜιχΜιχ 08/12/2009 18:39:33

  Αυτοί ήταν κατά μας:

  http://1.bp.blogspot.com/_JUsEfs_Qu2s/Sx5pwFnwNcI/AAAAAAAAEZY/lO7grGl8kfo/s1600-h/i9R6o.png

 2. t avatar
  t 08/12/2009 18:49:28

  Η Σουηδική προεδρία έκανε μία κίνηση δημιουργίας τετελεσμένων υπέρ των Σκοπίων, παρά τα όσα αντίθετα διαβεβαίωνε την Ελληνική πλευρά.
  Οι Σουηδοί παρουσίασαν ένα «άτυπο σχέδιο» για τηνέναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη FYROM, το οποίο ανέφερε ότι: «Το Συμβούλιο θα επανέλθει στο θέμα το Μάρτιο του 2010 εν όψει του ορισμού ημερομηνίας για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων».
  Η Ελληνική πλευρά αντέδρασε, ζητώντας την απαλοιφή της φράσης αυτής, όμως οι Σουηδοί αρνήθηκαν κατηγορηματικά. Το μόνο στο οποίο έκανε υποχώρηση είναι να τροποποιηθεί η φράση και το θέμα να παραπέμπεται στην επόμενη προεδρία, χωρίς όμως το χρόνο.
  Τις ελληνικές θέσεις υποστήριξαν Γαλλία, Ισπανία, Ρουμανία,
  Κύπρος, Ιταλία, Μάλτα, ενώ στην άλλη πλευρά και υπέρ των Σουηδικών θέσεων ήταν η Μ.Βρετανία.

  • Orestios avatar
   Orestios @ t 08/12/2009 23:29:56

   Οι Σουηδοί είναι φίλοι μας. Μας αγαπάνε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.