#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/09/2010 16:58
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Παγώνει» η μετάταξη του ΦΠΑΜετά τις έντονες αντιδράσεις της αγοράς, ματαιώνεται οριστικά η μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ (11%) στον υψηλό (23%).

Ως εναλλακτικό σενάριο για την είσπραξη ενός δισ. ευρώ το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την εξομοίωση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης με αυτόν του κίνησης για όλους τους καταναλωτές.

Το νέο σύστημα, εφόσον εφαρμοστεί, θα προβλέπει την επιστροφή της διαφοράς του φόρου σε στοχευμένες κατηγορίες πολιτών βάσει συγκεκριμένων οικονομικών κριτηρίων.

Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι με το μέτρο αυτό αφενός μεν θα επιδοτεί την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης σε μεγάλα εισοδήματα και ακίνητα, αφετέρου θα αντιμετωπιστεί το εκτεταμένο λαθρεμπόριο.

Θύελλα αντιδράσεων

Την ίδια ώρα, τόσο οι βενζινοπώλες όσο και πρατηριούχοι έσπευσαν με ανακοινώσεις τους να εκφράσουν την πλήρη αντίθεσή τους στην ενδεχόμενη ενοποίηση του Εδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για δυσμενείς επιπτώσεις στην αγορά καυσίμων και την επιβίωση χιλιάδων φτωχών νοικοκυριών.

Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ) τονίζει πως μια τέτοια κίνηση αποτελεί νέα τεράστια επιβάρυνση, τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για χιλιάδες πρατήρια, που σε μεγάλο βαθμό στηρίζουν την επιβίωσή τους στη διάθεση πετρελαίου θέρμανσης.

Ζητεί επίσης συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών για την έγκαιρη, πριν την νέα περίοδο, επίλυση των ζητημάτων του πετρελαίου θέρμανσης ώστε, όπως σημειώνει, να βρεθούν λύσεις που δεν στρέφονται κατά των καταναλωτών και των πρατηριούχων.

«Με τιμή 1,30 ευρώ το λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, θα συρρικνωθεί παραπέρα το ήδη μειωμένο οικογενειακό εισόδημα. Η κατανάλωση θα πέσει, η αγορά θα υποστεί νέα καθίζηση και η ανεργία στον κλάδο θα αυξηθεί», εκτιμά η ΟΒΕ και προσθέτει:

«Το επιχείρημα ότι θα καταργηθεί ο μειωμένος ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης προκειμένου να μην μεταταχθούν από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ εκατοντάδες είδη και υπηρεσίες πλατιάς κατανάλωσης, που προβλέπεται στο Μνημόνιο, είναι παραπλανητικό και γιατί απλώς αλλάζει τον τρόπο αφαίμαξης των ίδιων στρωμάτων.».

«Η κυβέρνηση», συνεχίζει η ανακοίνωση, «αν θέλει μπορεί να επιβάλει δίκαια φορολογία ανάλογα με τα εισοδήματα, όπως το σύνταγμα ορίζει, και να ασκήσει δίκαια κοινωνική πολιτική χωρίς να προσφεύγει σε επιλογές δήθεν ευαισθησίας για τα πτωχά νοικοκυριά».

Από την πλευρά της, η διοίκηση των ΠΟΠΕΚ χαρακτηρίζει το μέτρο αντικοινωνικό, κατηγορώντας την κυβέρνηση για αδυναμία να ελέγξει το λαθρεμπόριο και την παράνομη διακίνηση καυσίμων.

Σύμφωνα με τους πρατηριούχους, η εξίσωση των φόρων, εφόσον υλοποιηθεί, θα έχει επώδυνες επιπτώσεις στην κοινωνία και θα οδηγήσει σε φαινόμενα που δεν είχαμε δει επί δεκαετίες όπως επίσης ότι θα έχει δυσμενείς συνέπειες για τα πρατήρια καυσίμων, αφού η πλειοψηφία των καταναλωτών θα αδυνατούν να καλύψουν τις δαπάνες θέρμανσης.

Εν τω μεταξύ, οξεία ήταν και η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην εξεταζόμενη εξίσωση των φόρων.

ΝΔ: Καλά θα κάνουν να ξεχάσουν τέτοια σχέδια

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι η κυβέρνηση «καλά θα κάνει να ξεχάσει τέτοια σχέδια».

«Ακρίβεια, ανεργία, κομμένες συντάξεις και μισθοί έχουν γονατίσει τα νοικοκυριά. Δεν πάει άλλο», πρόσθεσε.

ΚΚΕ «Οχι» στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης

«Η αύξηση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης, που σχεδιάζει η κυβέρνηση, θα οδηγήσει τα λαϊκά στρώματα σε απόγνωση», παρατηρεί το ΚΚΕ.

«Το λαϊκό κίνημα, το εργατικό, το αγροτικό, πρέπει να είναι σε εγρήγορση, διεκδικώντας αποφασιστικά κατάργηση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, δηλαδή φθηνό πετρέλαιο για το λαό», συμπληρώνει.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα καλεί τέλος το λαό να «μη δώσει καμία σημασία σε αυτά που διαδίδει η κυβέρνηση για εξαίρεση και μειωμένα τιμολόγια για τους εξαθλιωμένους».

ΣΥΡΙΖΑ: Ληστρική πρόθεση

Κατά της ενδεχόμενης ενοποίησης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης τάχθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, σημειώνοντας ότι η πρόταση αυτή «αποκαλύπτει τις ληστρικές προθέσεις της κυβέρνησης».

«Η υπεραύξηση που προτάθηκε για το πετρέλαιο θέρμανσης, ανεξάρτητα αν υλοποιηθεί ή όχι, αποκαλύπτει τις ληστρικές προθέσεις της κυβέρνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο κ. Λαφαζάνης παρατήρησε ότι «η κυβέρνηση της “νεοαποικιακής παράδοσης” της χώρας, μπροστά στα αδιέξοδα των επιλογών της, έχει ρίξει τον τόπο σε ατελείωτο φαύλο κύκλο και σχεδιάζει νέα θύελλα μέτρων αδιάκοπης λεηλασίας των λαϊκών εισοδημάτων».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Χρήστος avatar
  Χρήστος 02/09/2010 17:30:34

  Μια πρόταση προς την κυβέρνηση
  Παγώστε τον ΦΠΑ και βάλτε φόρους στο πετρελαιο θέρμανσης.

  Έτσι θα έχουμε διπλο αποτέλεσμα και λεφτά περισσότερα θα πάρουμε και οι γέροι θα πεθανουν από το κρύο και θα γλυτώσουμε τις συντάξεις.

  Ετσι διακεκριμένες λινάτσες σύντροφοι σαν τον καθηγητη Ζερβό της ΔΕΗ θα μπορούν να δίνουν υπέρογκες αλλά νόμιμες αυξήσεις σε 44 πρασινοφρουρούς.

  http://apolitik.pblogs.gr/2010/09/mia-protash-pros-thn-kybernhsh.html

 2. perastikos avatar
  perastikos 02/09/2010 17:36:26

  οι ανθρωποι εχουν μπερδεψει τα μπούτια τους... οτι τους ερχεται κανουν και τα ονομάζουν μέτρα? τύφλα να εχουν οι πολυεθνικοί οικονομολόγοι-σύμβουλοι του ΓΑΠ... τον Παπακωνσταντίνου όμως τι τον θέλουν? για να αυτοαναιρείται κάθε μήνα? εγω αυτο που ξέρω ειναι οτι αν ο γενικός με τον οικονομικό διευθυντή σε μία εταιρεία δεν ειναι σε θέση να κάνουν ουτε ενα 3μηνιαίο προυπολογισμό και βγαίνουν συνέχεια εκτός προβλέψεων θα τους ειχα ξαποστείλει με εισητήριο χωρίς επιστροφή!

 3. perastikos avatar
  perastikos 02/09/2010 18:06:33

  καλά όλοι με το 11 και το 23% στο ΦΠΑ ασχολούνται και τον αν θα γίνει 12 ή 25%!!! Εμ αυτά ακούμε απο τα πασοκάναλα αυτά λεμε ολοι. Το οτι υπάρχει υπερμειωμένος συντελεστής 5% και τον οποίο απολαμβάνουν αποκλειστικά οι εκδοτικές επιχειρησεις για τίς εφημερίδες και τα περιοδικά τους δεν μιλάει κανείς ουτε ακόμα το παραμικρό απο τα πασοκοκάναλα! Γιατι δεν βάζουν 11 ή 23% στίς παλιοφυλλάδες και τα πορνοπεριοδικά τους για να εισπράξουν αυτόματα 70 ή 180 εκατ. ετησίως ανάλογα με τον συντελεστή μέσα απο τους νταβατζοεκδοτοεργολάβους και σκέφτονται να πανε τα τρόφιμα και άλλα βασικά ειδη ανάγκης απο το 11 στο 23? Εκτός κι αν η κυβέρνηση θεωρεί οτι ειναι προτιμώτερο ο κόσμος να τρωει το κουτόχορτο που του σερβίρουν τα ΜΜΕ αντί για τρόφιμα!

 4. ανώνυμος avatar
  ανώνυμος 03/09/2010 01:55:58

  Καλά μην το δένεται μέχρι τις εκλογές, μετά θα τους ρίξουνε τους φόρους αμα ιδιαίτερα πάρουνε καλό ποσοστό. Γιαυτό μαύρο σε όλους τους Πασοκους-Λαοτινούς

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.