11/10/2010 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παγκόσμιος χωροφύλακας των νομισμάτων το ΔΝΤ

Παγκόσμιος χωροφύλακας των νομισμάτων το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; Κι όμως, με σφραγίδα ΗΠΑ το ΔΝΤ αναλαμβάνει να επιδείξει στις χώρες πώς μπορούν να επιτύχουν οικονομική ανάπτυξη χωρίς να πλήξουν την ανάπτυξη άλλων κρατών.

"Το ΔΝΤ καλείται να παίξει σημαντικό ρόλο ούτως ώστε να διασφαλίσει ότι η πρόοδος προς την εξισορρόπηση συνεχίζεται", δήλωσε ο ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Timothy Geithner  στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον. "Σίγουρα, η τελική ευθύνη είναι των χωρών, ωστόσο το ΔΝΤ θα πρέπει να μιλήσει άφοβα για τις προκλήσεις και να παράσχει στήριξη για δράση".

Εμφανώς με στόχο την Κίνα η οποία διατηρεί υποτιμημένο το γιουάν και σαρώνει στις αγορές με τα φθηνά προϊόντα της, οι άλλες ισχυρές χώρες, βάζουν το ΔΝΤ να βρει τις σωστές εκείνες πολιτικές ώστε να μην πάμε σε ένα παγκόσμιο νομισματικό πόλεμο.

Η παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέρον καθώς πολλές χώρες προσπαθούν να συγκρατήσουν την ισοτιμία του νομίσματός τους για να εξασφαλίσουν εμπορικό πλεονέκτημα. Οι πολιτικές αυτές έχουν προκαλέσει αναστάτωση στις αγορές συναλλάγματος εξαιτίας της προοπτικής περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της Fed. Σημειώνεται ότι την εβδομάδα που πέρασε το δολάριο υποχώρησε σε χαμηλό 15 ετών έναντι του ιαπωνικού γεν.
Ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντ. Στρος Καν αποδέχτηκε το ρόλο του "αστυνομικού" των νομισμάτων. Ηταν να μην μπει το Ταμείο για τα καλά στα παγκόσμια οικονομικά πράγματα

ΣΧΟΛΙΑ

 1. klausevitz avatar
  klausevitz 11/10/2010 07:39:09

  Είναι,ίσως,η πρώτη φορά που αμφισβητείται τόσο έντονα ο συσχετισμός
  δυνάμεων, που προέκυψε μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου!
  Και οι ισορροπίες που προέκυψαν μετά το Bretton Woods; και η GATT;
  θα μείνουν, ως έχει;
  Σε παλαιότερες εποχές, τέτοιες εξελίξεις οδηγούσαν σε πολέμους...!
  Τώρα;

 2. ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα avatar
  ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα 11/10/2010 08:00:35

  Καλημέρα
  Ο πόλεμος στο Ιράκ έγινε για το δολάριο. Ο Σαντάμ Χουσεϊν αμφισβήτησε την παντοδυναμία του. Αν το Ευρώ επανέλθει σε αντιστοιχία με το δολάριο
  1 Ευρώ=1,5 δολάριο τα όνειρα της παγκοσμιοποίησης τελείωσαν.

 3. tony avatar
  tony 11/10/2010 08:38:13

  ...βάζουν το ΔΝΤ να βρει τις σωστές εκείνες πολιτικές ώστε να μην πάμε σε ένα παγκόσμιο νομισματικό πόλεμο...................................
  Σαν να λέμε πιάσε το αυγό και κούρεψε το.
  Το δντ να προστατέψει το δολαριο και το ευρώ.
  ΔΕΗ θα έπρεπε να ονομάζονται διεθνής ένωση ηλιθίων.
  Εδώ ο Γιώργος τους τρώει τα λεφτα,αυτοί θα προστατέψουν τα νομίσματα?
  Αυτοί δεν έχουν να φάνε από τον Γιώργο περιμένουν να τους ταΐσει.
  Τι λένε στον κόσμο ρε παιδιά για γέλια είναι.

  • (A)θανάσης avatar
   (A)θανάσης @ tony 11/10/2010 11:13:36

   Ο Γιώργος τους τρώει τα λεφτά????

   Τ'ακούσαμε κι αυτό!

 4. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 11/10/2010 11:09:11

  Μοιάζει κάτι να έχει αλλάξει τις τελευταίες εβδομάδες. Και αυτή η αλλαγή οδήγησε στην έναρξη των αψιμαχιών αυτού του νομισματικού πολέμου, τα πρώτα επεισόδια του οποίου παρακολουθούμε.

  Ελπίζω να βγάλουμε γρήγορα κάποια πρώτα συμπεράσματα για το ποιες ήταν αυτές οι αλλαγές που βοήθησαν να παρθούν οι αποφάσεις για την έναρξη του πολέμου, καθώς και τον συσχετισμό δυνάμεων των αντιπάλων.

  Ωστε να δούμε μήπως μπορέσουμε να κάνουμε και κάποια πρόγνωση για την έκβαση αλλά και τους κινδύνους για μας τους "μικρούς".

  Θραξ Αναρμόδιος

 5. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 11/10/2010 11:24:38

  Στόχος του ΔΝΤ / του εκάστοτε Strauss Kahn είναι η επιβολή ενός παγκόσμιου νομίσματος, είτε του εικονικού, -SDR-, είτε ενός άλλου φυσικού, παγκόσμιου νομίσματος, επινόησης ΔΝΤ πάντα!

  Γι αυτό "προειδοποίησε" ότι τα πολλά νομίσματα ενέχουν τον κίνδυνο να χρησιμοποιηθούν ως πολιτικό όπλο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.