#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/12/2012 14:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παγκοσμιοποίηση και Umami



Την δεκαετία του ’80 όταν ήμουν αρκετά πιο νέος, παρακολουθούσα τις ομιλίες ανθρώπων της αριστεράς και εξέφραζα τις αντιρρήσεις μου που καταδίκαζαν την παγκοσμιοποίηση.

Ίσως οι διαφορετικές μου πολιτικές εκκινήσεις , ίσως η άγνοια για το τι θα συμβεί τις επόμενες δεκαετίες δεν μου επέτρεπαν να δω από γαστρονομικής πλευράς τον παράγοντα παγκοσμιοποίηση και στην ΓΕΥΣΗ.

Ο σε πλήρη εξέλιξη παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος που βιώνουμε περισσότερο από κάθε άλλο λαό της υφηλίου έχει ρίζες βαθιές κοινωνικές , οικονομικές , απουσία ιδεολογιών και ίσως από γαστρονομικής πλευράς ενδιαφέρουσες πτυχές.

Με την ανακάλυψη του γλουταμινικού μονονάτριου (UMAMI) επιτεύχθηκε η αλλαγή στην γεύση.

Γαλουχήθηκαν γενιές και γενιές με συγκεκριμένες κρυφές ουσίες από πρόσθετα , συντηρητικά , umami , Ε 100 - ……. και άλλες χημικές εφευρέσεις  που επέβαλαν με τον τρόπο αυτό την ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΓΕΥΣΗ!

Οι λαοί έπρεπε να χειραγωγηθούν ακόμη και στην γεύση , για να υποταχθούν στις εντολές του μεγάλου κεφαλαίου που θα βύθιζε στη συνέχεια λαούς και λαούς στην ένδεια αλλά ακόμη και στην γαστρονομική πλην των άλλων υποτέλεια.

Ο έλεγχος του εγκεφάλου, ακόμη και ο έλεγχος της ίδιας της τροφής του εγκεφάλου και των κυττάρων ήταν σήμερα που το βλέπουμε ξεκάθαρα πια από γαστρονομικής πλευράς επιτακτική κίνηση στην σκακιέρα.

Κυριαρχείς στον λαό με συγκεκριμένες πολιτικές , τον διατρέφεις και τον στρέφεις στην αγορά τροφίμων που προέρχονται από μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους που χρησιμοποιούν κατά κόρον UMAMI και λοιπά για σταθερή προσέγγιση της γεύσης σε όλη την υφήλιο.

Έλεγχος στην γεύση , σημαίνει έλεγχος στο μυαλό , καθοδήγηση σε συγκεκριμένο είδος ενδιαίτησης από συγκεκριμένους κύκλους που δρουν αλόγιστα με μοναδικό σκοπό το κέρδος από την Αμερική και την Ευρώπη , μέχρι την αναπτυσσόμενη κομμουνιστική Κίνα , την Ινδία μέχρι την Ωκεανία και την Νέα Ζηλανδία.

Συγκεκριμένα προϊόντα , ίδιας γεύσης , ίδιας ποιότητας , ίδιας συσκευασίας , ίδια μαγειρεμένα σε όλη την υφήλιο για τον πλήρη έλεγχο τροφής , μυαλού και τσέπης των λαών.

Οι παραδοσιακές συνταγές της γιαγιάς τεχνηέντως βγήκαν από το διατροφικό σύστημα.

Οι νέες γενιές στράφηκαν σε νέα προϊόντα με έντονο το UMAMI και χάθηκαν οι αισθήσεις , τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των τροφίμων (γεύση , εμφάνιση, υφή ,άρωμα) και οι θρεπτικές αξίες των τροφίμων.

Η Ελληνική πολιτεία οφείλει στο σημείο που βρισκόμαστε να στηρίξει έμπρακτα τις όποιες προσπάθειες για εντατικοποίηση των βιολογικών καλλιεργειών και της ΑΓΝΗΣ κτηνοτροφίας.

Η γαστρονομική κοινότητα οφείλει με της σειρά της να αντισταθεί , να επιστρέψει στις μνήμες των ανθρώπων , στο DNA και στο υποσυνείδητο των νέων γενιών ( γιατί η δική μας χάθηκε) την ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΓΕΥΣΗ.

Οι Chef , οι τεχνολόγοι τροφίμων , οι γαστρονόμοι και οι απανταχού Έλληνες εραστές της γεύσης οφείλουν να αποδώσουν από δω και εμπρός την τέχνη τους , την γνώση τους προς την κατεύθυνση της γεύσης της γιαγιάς.

Έχουμε χρέος έναντι των παιδιών μας να μαγειρέψουμε με αγνά υλικά , με φρέσκο ελληνικό ελαιόλαδο και να κάνουμε την λιτή Μεσογειακή διατροφή μέρος της ζωής όλων.

Ίσως αποδειχθεί ένας ακόμη τρόπος αντίστασης των ΕΛΛΗΝΩΝ κατά της νέας τάξης πραγμάτων.

Chef ΧΡΗΣΤΟΣ Π. ΚΟΥΜΑΝΤΟΣ

 

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ρηνα avatar
    Ρηνα 19/12/2012 16:45:28

    Εξαιρετικη αναρτηση μεσα στον κυκεωνα των ειδησεων.
    Μια δροσερη προταση απο μενα: ξαναδειτε και ξαναθυμηθειτε το εργο "Πολιτικη κουζινα" , αξεπεραστο!!!
    Και κατι ακομα : οταν πρωτοπαιχτηκε, σε Λυκειο της γειτονιας μου ο φιλολογος και Πολιτης εκ καταγωγης εκανε ολοκληρη αναλυση στα παιδια της σκηνης οπου ο Ιεροκλης κλαιει οταν θυμαται οτι για ελαχιστα δευτερολεπτα ταλαντευθηκε , προκειμενου να μεινει στη Πολη, να απαρνηθει το Χριστο . Ηταν τετοια η εντυπωση που προξενησε που ολα τα παιδια τη μετεφεραν στα σπιτια τους και ετσι εφθασε και στ αυτια μου.

  2. Nik avatar
    Nik 19/12/2012 16:59:15

    Μέχρι τώρα ήξερα ότι ουμάμι είναι ιαπωνικός όρος που σηματοδοτεί "γευστικότητα". Αντηχεί τις έρευνες του Μαγιάρ που εξηγούν την γευστικότητα από το ελαφρύ τσιγάρισμα τηε επιφάνειας, ειδικά του κρέατος.

    Πως μεταφέρθηκε το ουμάμι στο γλουταμινικό νάτριο δεν το πιάνω ακριβώς σεφ. Το νάτριο το βάζουν όντως σε μερικά τρόφιμα, αλλά όχι στην παραδοσιακή ασιατική σπιτική κουζίνα, ούτε και πιάνω γιατί παγκοσμιοποίηση σημαίνει ντε και καλά ισοπέδωση στη σκέψη μερικών.

    • Γεώργιος Τ. avatar
      Γεώργιος Τ. @ Nik 19/12/2012 17:49:11

      Αφού δεν κατάλαβες ακόμη τι σημαίνει παγκοσμιοποίηση, δε θα το καταλάβεις ποτέ! Τι να σου εξηγεί ο άνθρωπος λοιπόν;

  3. panagiota k. avatar
    panagiota k. 19/12/2012 20:54:30

    Συμφωνώ με τη Ρήνα. Επιτέλους και μία ανάρτηση ...έξω από τα συνηθισμένα. Κάτι που σε προτρέπει να δεις ......άλλιως τον τρόπο που μεγαλώσαμε. 'Αλλοι από εμάς θα εκτιμήσουμε την κουζίνα της μαμάς μας και άλλοι θα απογοητευτούμε που δεν ήταν αυτή που έπρεπε.
    Αλλά επειδή , εκτός από λάτρης της σωστής ελληνικής κουζίνας (βλέπετε η μαμά μου διαπιστώνω ότι ήταν τελικά γκουρμέ), είμαι και λάτρης της ελληνικής γλώσσας , οφείλω να δώσω ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ στον αρχιμάγειρα που το έγραψε για τα σωστά ελληνικά του! Επιτέλους στην Ελλάδα κάτι αρχίζει να διαφαίνεται αχνά στο χώρο της γαστρονομίας. Μια αχτίδα φωτός μακριά από τις οβίδες "κρότου - λάμψης" της τηλεοπτικής μας μαγειρικής υποκουλτούρας.

  4. TARAMAS avatar
    TARAMAS 19/12/2012 21:42:28

    Με όλο το σεβασμό στο σεφ, μπορεί κανείς να σκεφτεί πιο πολλούς και σοβαρούς λόγους για να προτιμά κανείς τα σπιτικά φαγητά από τα ετοιματζίδικα, από τους συνομωσιολογικούς "σατανικούς" σχεδιασμούς του Μεγάλου Κεφαλαίου για υποδούλωση στη γεύση.

  5. Nik avatar
    Nik 20/12/2012 02:31:09

    Η κουζίνα της μαμάς, θα έλεγε ένας Ιάπωνας, είναι καλή ακριβώς επειδή έχει αυτό που αυτοί ονομάζον ουμάμι, και εμείς το λέμε απλά νοστιμιά. Είναι δυνατό να αναλυθει χημικά αυτή η ιδιότητα, αλλά το αποτέλεσμα βασίζεται σε συνδυασμούς γεύσεων και υφής, και όχι σε κάποιο χημικό σκεύασμα. Εν ολίγοις αυτά που ήξερε η γιαγιά μας συνιστούν το ουμάμι, και αν είναι να θρηνήσουμε ας θρηνήσουμε για την απώλεια του.

    Στην εμπορική ασιατική κουζίνα όντως υπάρχει υλικό, και αναγράφεται με τα αρχικά MSG (Monosodium Glutamate) αλλά αυτό μάλλον μειώνει την ιδιότητα ουμάμι, δεν την αυξάνει.

    Οσο για την παγκοσμιοποίηση κύριε Γιώργο Τ., την κατανοώ ως την διαδικασία που επιτρέπει στον Ελληνα παραγωγό στην Καλαμάτα να πουλά λιανικώς το προϊόν του, χωρίς κανένα μεσάζοντα, σε πελάτη στον Καναδά. Και από αυτή τη σκοπιά δεν βλέπω γιατί είναι κακό πράγμα. Εκτός βέβαια και αν γουστάρεις μεσάζοντες και μεταπρατικά παράσιτα παντού, οπόταν πάω πάσο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.