#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/05/2008 00:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παγιδευμένες στο παιχνίδι τους οι ΗΠΑ


(Ανανεωμένο). Ενώ ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μ Νίμιτς συναντάται σήμερα στη Νέα Υόρκη με τον διαπραγματευτή της Ελλάδας Βασιλάκη, ο βοηθός υφυπουργού Εξωτερικών ( και όχι «αναπληρωτής βοηθός υπ. Εξωτερικών») Μάθιου Μπράιζα,…«μας την είπε», λέγοντας: «Μην περιμένετε τη φωτιά από τον Προμηθέα - Νίμιτς». Υποτίθεται ότι με την φράση αυτή ήθελε να πει και προς την Αθήνα και προς τα Σκόπια ότι πρέπει να συμβάλουν κι αυτές στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία με δικές τους προτάσεις, αλλά η ενόχλησή του από τη συμφωνία Πούτιν – Καραμανλή είναι περισσότερο από προφανής. Κατά τα άλλα συμφωνούμε ότι ο κ. Νίμιτς, από πλευράς ηλικίας τουλάχιστον, κοντεύει να μοιάσει στον …Προμηθέα.


Οι αντιδράσεις των ΗΠΑ για τον South Stream, εκτυλίσσονται ενώ ο ρωσικός Τύπος, θεωρεί ότι ο Ναμπούκο (Αζερμπαϊτζάν, Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία) είναι τελειωμένη υπόθεση και ότι τελικώς δεν θα γίνει. Στην Ελλάδα οι ειδικοί στα θέματα ενέργειας είναι πολύ επιφυλακτικοί στις προβλέψεις τους. Όποιος βρίσκεται κοντά τους γνωρίζει ότι αλλάζουν απόψεις για τον Ναμπούκο, όπως η φορά του ανέμου. Κι’ αυτό, επειδή πράγματι ακόμα δεν έχει κάτσει κάπου η μπίλια.Ακόμα και αν ο Ναμπούκο δεν έχει «πεθάνει», είναι πάντως γεγονός ότι οι Ρώσοι με τις συμφωνίες που έως τώρα έχουν κλείσει με πέντε χώρες -μεταξύ αυτών και η Ελλάδα- για τον South Stream έχουν κάνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Να δούμε βέβαια τι θα γίνει και με αυτό το σχέδιο. Διότι ο Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη χρειάστηκε καμιά δεκαπενταριά χρόνια για να φτάσει στο τελικό (;) στάδιο που βρίσκεται σήμερα.

Εκτίμησή μας είναι ότι ο Ναμπούκο θα φτιαχτεί μόνον εάν οι αμερικάνοι βρουν τις κατάλληλες ποσότητες για να γεμίσουν τον αγωγό τους και άρα να τον κάνουν οικονομικά κερδοφόρο. Και για να το βρουν πρέπει, είτε να το πάρουν από το πολύ πλούσιο σε φυσικό αέριο Τουρκμενιστάν (Κ. Ασία) και το εξίσου πλούσιο Καζακστάν (Κ. Ασία), είτε να “ανοίξει” το Ιράν (η δεύτερη παγκόσμια δύναμη σε αέριο μετά τη Ρωσία). Όσο δεν τα έχουν αυτά, οι αμερικανοί απλά φωνάζουν για τα μάτια του κόσμου.Οι Ρώσοι αντίθετα φαίνεται να έχουν μεγάλες ποσότητες για να στείλουν στην Ευρώπη. Έχουν κλείσει συμφωνίες μαμούθ με το Τουρκμενιστάν, το οποίο επειδή δεν έχει πρόσβαση, στέλνει στο αέριό του στην Ευρώπη μέσα από ρωσικό έδαφος, μέσω των παλαιών σοβιετικών αγωγών. Ένα κομμάτι του θα περάσει και από τον South Stream. Ισχυρότατη επιρροή ασκεί η Μόσχα και στο Καζακστάν. Και κάτι ενδιαφέρον. Στην τελευταία χώρα έχουν μπει για τα καλά αμερικανικές πετρελαϊκές με πολύ στενές σχέσεις με τη Μόσχα (Σεβρόν).

Εάν βέβαια οι Αμερικανοί είχαν ανοικτό το Ιράν και είχαν εξομαλύνει την κατάσταση στο Αφγανιστάν (κάτι που δεν φαίνεται στο μεσοπρόθεσμο μέλλον) τότε θα ήταν εύκολο να βγάλουν το αέριο της Κ. Ασίας προς τη Δύση. Αλλά όπως όλα δείχνουν πλέον, παγιδεύτηκαν στα μεγαλεπήβολα σχέδια-σταυροφορίες που ξεκίνησαν.


Παράπλευρη απώλεια αυτής της κατάστασης φαίνεται να είναι η Ντόρα, η οποία μάλλον δεν καταφέρνει να πείσει τους αμερικανούς ότι είναι σε θέση  να προωθήσει τα σχέδια τους και να μπλοκάρει άλλα ανταγωνιστικά σε αυτούς.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 02/05/2008 08:17:45

  Ότι βρίσκουμε και παίρνουμε καλό είναι.

 2. Le canard avatar
  Le canard 02/05/2008 10:39:52

  Αυτά που λέει ο Μπράϊζα είναι "επιχειρήματα" στον αέρα. Περισσότερο είναι ωμοί εκβιασμοί. Τι πάει να πεί ότι η Ελλάδα πρέπει να παίρνει από εναλλακτικές πηγές αέριο; Αφού το θέμα δεν είναι μια μικρή αγορά αερίου όπως η Ελλάδα, αλλά μιά μεγάλη, όπως η ιταλική -αφού εκεί θα κατευθύνονται οι μεγάλες ποσότητες του αζερικού αερίου- καθώς και η υπόλοιπη δυτικοευρωπαϊκή. Και μην δουλεύει τον κόσμο: Η Ιταλία είναι ο παραγγελιοδόχος, όχι η Ελλάδα. Εμείς είμαστε τράνζιτ.

  Εξάλλου η Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία του 2006 καταναλώνει μόνον 3,2 δισ κυβικά αερίου και στα επόμενα 5-6 χρόνια στην καλύτερη περίπτωση να τα διπλασσιάσει.

  Ο Μίλλερ (πρόεδρος Γκαζπρόμ) και ο Χριστένκο (υπουργός Ενέργειας) είπαν στη Μόσχα ότι η Ελλάδα θα πάρει περί τα 10 δισ κυβικά από τη Μόσχα. Ακόμα και οι Ρώσοι ειδικοί σε θέματα ενέργειας δεν τα πιστεύουν αυτά. Ο Νεστέροφ για παράδειγμα από την ονομαζόμενη "Τριάδα διαλόγου" λέει ότι οι δηλώσεις αυτές "είναι περισσότερο για πολιτική κατανάλωση παρά ουσιαστικές. Η Ελλάδα θα πάρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, ενώ ήδη παίρνει υγροποιημένο από Αλγερία (σ.σ.Ρεβυθούσα. Δεν πρόκειται η Ελλάδα να εξαρτηθεί αποκλειστικά από το ρωσικό αέριο", λέει ο Νεστέροφ στις ρώσικες εφημερίδες.

  Οσον αφορά τα όσα λέγει ο Μπράϊζα ότι η Ελλάδα θα μείνει με έναν αγωγό...μπορεί. Μόνον στην περίπτωση που δεν τελειώσουν τον τουρκο-ελληνικο-ιταλικό οι αμερικανοί.

  Ο Μπράϊζα κρύβει την αλήθεια. Κι' αυτή είναι ότι οι αμερικάνοι τα θέλουν μονά ζυγά δικά τους. Αμ δεν έχουν βρεί ακόμα τις κατάλληλες ποσότητες αερίου για να γεμίσουν τους αγωγούς -που ούτως η άλλως ακόμα είναι είτε στα χαρτιά , είτε υπό κατασκευή- αμ εκβιάζουν επειδή βλέπουν ότι οι Ρώσοι μπορεί να βρεθούν μπροστά τους. Και ποίούς εκβιάζουν; Τους ασυθενείς κρίκους. Την Ελλάδα. Γιατί δεν πάνε να κάνουν κάτι τέτοιο στη Γερμανία ή στη Ιταλία;

 3. Anonymous avatar
  Anonymous 02/05/2008 11:48:37

  Οι κακές γλώσσες βέβαια λένε ότι οι Ρώσοι είναι αυτοί που δε θα μπορέσουν να γεμίσουν όλους τους αγωγούς που υπόσχονται δεξιά και αριστερά. North Stream, Blue Stream , South Stream αλλά και αγωγούς ανατολικά προς την Κίνα.

 4. νικος avatar
  νικος 02/05/2008 15:04:32

  αφου ο south stream ειναι αγωγος τρανζιτ προς Ιταλια ,και για μας μονο για αιχμη

 5. Le canard avatar
  Le canard 03/05/2008 01:44:06

  Ο Μπράϊζα, υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για τα ενεργειακά στηνευρ΄θτερη περιοχή μας, ομολογεί τα μείζονα προβλήματα της αμερικανιής ενερεγιακής πολιτικής που το antinews εξ΄αρχήςμ μετά τη συμφωνία Καραμανλή-Πούτιν επεσήμανε: "Μπορείτε να έχετε και τους δυο, τόσο τον TGI όσο και τον South Stream εάν κατασκευάσετε πρώτα τον TGI. Αλλά εάν κάνετε πρώτα τον South Stream, φοβάμαι ότι θα έχετε μόνο αυτόν. Γνωρίζουμε ότι ο South Stream έχει σχεδιασθεί για να πλήξει τον ανταγωνισμό του TGI και του NABUCCO και να τους 'εκτροχιάσει'".

  Ο Μπράϊζα ομολογεί το προβληματικό των αμερικανικών σχεδίων, ότι θέλουν να βάλουν φραγμό στα ρωσιά σχέδια, ότι τα σχέδια της Μόσχας είναι ευθέως ανταγωνιστικά στα αμερικανικά, προ πάντων ότι ακόμα το Αζερμπαίτζάν δεν έχει τα κατάλληλα κοιτάσματα για να γεμίσει τον αγωγό, και πάνω απ'όλα ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καταφέρει να βάλουν στο χέρι κοιτάσματα από άλλες χώρες της Κ.Ασίας. Η επιλογή της Ελλάδας, και πρώτα από όλα χωρών του σκληρού πυρήνα της ΕΕ, είναι το ρωσικό αέριο. Κατανοητός ο αμερικανικός εκνευρισμός. Κατανοητή και η αντίδραση της ΕΕ που δεν μπορεί πλέον, μετά τα προβλήματα που δημιούργησε η αμερικανική εισβολή στη Μ.Ανατολή (μεταξύ άλλων αύξηση τιμής του πετρελαίου), να εμπιστεύονται την Ουάσιγκτων. Κατανοητή και η στάση του Καραμανλή να ευθυγραμμίζεται με τις ευρωπαϊκές πολιτικές.

 6. H SONY γράφει στα παλιά της τα παπούτσια την Ελλάδα avatar
  H SONY γράφει στα παλιά της τα παπούτσια την Ελλάδα 03/05/2008 06:19:40

  από ιστοσελίδα της, που διαφημίζει το

  Products / In Car / Navigation / Navigation / NVU73TC.EUR

  Personal Navigation Device NV-U73T
  Model Number: NVU73TC.EUR
  Personal Navigation Device NV-U73T with Pan-European map including East European countries
  200,00 € VAT incl.

  Add to basket


  Item is being re-stocked. Usually ships within 10 days.  Slim, stylish and packed with great technology, the latest nav-u personal navigation devices from Sony put driver safety and comfort while driving right at the top of the agenda.
  Despite a depth of just 20mm, it features an ultra-wide 4.3 inch touch screen that gives a clear, unambiguous display of route information. The large display enables to make the most out of a huge array of Sony unique features such as "Gesture Command" and "Dynamic Route Information".

  4.3" TFT touch screen display
  European map pre-loaded*
  SiRF III antenna
  Gesture Command
  Dynamic Route Information
  POI: Points Of Interest
  Built-in 2.5 hours battery
  2GB built-in Flash memory
  Memory Stick Duo™ slot
  Auto dimmer
  USB battery charge
  Built-in Traffic Message Channel (TMC)
  * Pre-installed maps of the following countries: Albania (partial coverage), Andorra, Austria, Belgium, Bosnia-Herzegovina (partial coverage), Bulgaria (partial coverage), Croatia (partial coverage), Czech Republic, Denmark, Estonia (partial coverage), Finland (on DVD), France, Germany, Greece (partial coverage), Hungary, Italy, Latvia (partial coverage), Liechtenstein, Lithuania (partial coverage), Luxembourg, Macedonia (partial coverage), Monaco, Netherlands, Norway (on DVD), Poland, Portugal, Republic of Ireland, Romania (partial coverage), San Marino, Serbia and Montenegro (partial coverage), Slovakia, Slovenia, Spain, Sweden (on DVD), Switzerland, United Kingdom (Great Britain, North Ireland), Vatican

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.