Παίζει με τους θεσμούς ο ΣΥΡΙΖΑ
21/11/2014 06:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παίζει με τους θεσμούς ο ΣΥΡΙΖΑ

Θέλουν να ρίξουν το βάρος της πολιτικής αναταραχής στην κυβέρνηση και να βγουν αυτοί λάδι γι' αυτό και δείχνουν να συναινούν σε εκλογή Προέδρου αλλά αμέσως μετά να πάμε σε εκλογές. Αλλά γιατί να στηθούν κάλπες αν δεν υπάρχει άλλος λόγος πέρα από την μη επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές;

«Δηλαδή αν αυτοί γίνουν κυβέρνηση τι άλλο θα δούμε;» Την ερώτηση αυτή κάνουν πλέον και οι πιο έμπειροι πολιτικοί με δεκαετίες στην πλάτη οι οποίοι βλέπουν αυτό το απίστευτο μπάχαλο που έχει προκύψει στην Κουμουνδούρου. Και να σκεφτείτε ότι η Βαβέλ στον ΣΥΡΙΖΑ δεν προήλθε από κάποιο στέλεχος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης αλλά από πιο... σοβαρά στελέχη. Όμως, για ποια σοβαρότητα μιλάμε όταν δεν ξέρουν τι τους γίνεται και τι θέλουν;

Η αρχή έγινε προχθές όταν άρχισαν να τρέχουν τα σενάρια για συνάντηση Σαμαρά με Τσίπρα με τον ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι δεν θα είχε πρόβλημα, όμως, να μην είναι στη συνάντηση και ο Βενιζέλος. Πλήρης απαξίωση δηλαδή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Και ξαφνικά χθες μάθαμε ότι κλείστηκε ραντεβού για τις αρχές Δεκεμβρίου μεταξύ Βενιζέλου και Τσίπρα για τα εθνικά θέματα. Ο «εχθρός» Βαγγέλης έγινε τώρα συνομιλητής. Μόνο για τα εθνικά θέματα δήθεν, λες και δεν θα μιλήσουν και για την πολιτική και οικονομική κατάσταση. Έχει πλάκα να πει ο Τσίπρας ότι δε θέλει τον... Σαμαρά.

Και το αλαλούμ συνεχίστηκε με τον Γ. Σταθάκη ο οποίος δήλωσε χθες το πρωί: «Φαντάζομαι ότι ανεξάρτητα από το εάν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν, αν θα βρεθούν ή όχι οι 180, νομίζω ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάρει την απόφαση να οριοθετήσει τις εκλογές και να έρθει σε μία συμφωνία, η οποία θα ορίζει την ημέρα των εκλογών και θα απεμπλέκει το πρόβλημα αυτό από την εκλογή Προέδρου». Στην ερώτηση πότε θα οριοθετούσε χρονικά αυτή την πολιτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης απάντησε: «Την Άνοιξη τέλος πάντων, λίγο πριν, λίγο μετά δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να υπάρξει αυτή η αίσθηση ότι πάμε σε εκλογές, συμφωνούμε πότε θα γίνουν εκλογές και να απεμπλακεί το πρόβλημα από αυτή τη διαδικασία η οποία μπορεί να διεκδικήσει τεράστια φθορά και στην κυβέρνηση».

Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι είναι πολύ κοντά σε μία συναινετική λύση η οποία θα απεμπλέξει το σύστημα, θα διευκολύνει, θα δώσει πολιτικό διέξοδο, οι πολίτες θα επιλέξουν επιτέλους μία κυβέρνηση με σαφές πρόγραμμα και θα δώσει λύση στο πολιτικό αδιέξοδο που υπάρχει αυτή τη στιγμή».

Η δήλωση αυτή ερμηνεύτηκε ως στροφή του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος αποσυνδέει την εκλογή Προέδρου με τις εθνικές εκλογές. Ενώ μέχρι τώρα έλεγε ότι δεν ψηφίζει Πρόεδρο και να πέσει η κυβέρνηση ήρθε ξαφνικά η δήλωση Σταθάκη να τα αλλάξει όλα. Έγινε χαμός στην Κουμουνδούρου και ανάγκασαν το βουλευτή τους να κάνει νέα δήλωση λέγοντας: «Η δήλωσή μου στην πρωινή συνέντευξη αφορά στην αναγκαιότητα η κυβέρνηση να συναινέσει στη διενέργεια βουλευτικών εκλογών την άνοιξη». Η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, προσθέτει ο κ. Σταθάκης, μπορεί μόνο τότε να προκύψει με συναινετικές διαδικασίες, με βάση τους νέους πραγματικούς πολιτικούς συσχετισμούς.

Έγινε φυσικά χαμός με διάφορους Συριζαίους να βγαίνουν και να λένε ότι δεν είναι αυτή η γραμμή του κόμματος και ο Λαφαζάνης να τονίζει: «Μία είναι η λύση: να φύγει αμέσως αυτή η κυβέρνηση, εδώ και τώρα εκλογές, καμία συναίνεση για εκλογή Προέδρου από αυτή τη Βουλή». Ενώ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Β. Καπερνάρος που γλυκοκοιτάζει προς την Κουμουνδούρου (τώρα τι δουλειά έχει αυτός στον ΣΥΡΙΖΑ είναι άλλο θέμα) είπε ότι κάποιοι θα πρέπει να εξηγήσουν τι συμφωνίες έχουν γίνει, υπονοώντας κάποιες υπόγειες συμφωνίες του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση.

Αλλά και ο Στ. Κοντονής κινήθηκε στη γραμμή Σταθάκη δηλώνοντας: «Αν επείγει να βγει πρόεδρος της Δημοκρατίας ας βγει αρκεί να ξέρουμε ότι το Φεβρουάριο θα πάμε σε εκλογές» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά βέβαια το πήρε κι αυτός πίσω...

Όλο αυτό το επικοινωνιακό χάος, πάντως, μπορεί να κρύβει και πολιτική στρατηγική. Στην Κουμουνδούρου έχουν καταλάβει ότι δεν πρέπει να χρεωθούν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και το παίζουν... θεσμικοί. Θέλουν να ρίξουν το βάρος της πολιτικής αναταραχής στην κυβέρνηση και να βγουν αυτοί λάδι γι' αυτό και δείχνουν να συναινούν σε εκλογή Προέδρου αλλά αμέσως μετά να πάμε σε εκλογές. Αλλά γιατί να στηθούν κάλπες αν δεν υπάρχει άλλος λόγος πέρα από την μη επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. GregA avatar
  GregA 21/11/2014 11:13:52

  Ας σταματήσουμε επιτέλους να θεωρούμε τις εκλογές σαν το απόλυτο κακό. Τα δεδομένα σε σχέση με το 2012 έχουν αλλάξει. Οι πολιτικές ζυμώσεις έχουν διαμορφώσει ένα νέο τοπίο που κάνει τις πολιτικές εξελίξεις επιτακτικές. Όταν σήμερα πολιτικοί, από τα σπλάχνα της παράταξης, όπως ο Καπερνάρος και η Γιαταγάνα φλερτάρουν με τον ΣΥΡΙΖΑ τι μπορούμε να προσδοκούμε με τη παράταση του βίου του κυβερνητικού σχήματος; Είναι δεδομένο ότι η σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία ελάχιστα πράγματα μπορεί να δώσει ακόμη. Εαν η τρόϊκα επιμείνει στο δημοσιονομικό κενό, είναι επιβεβλημένη η εφαρμογή νέων μέτρων τα οποία δεν αντέχει η κοινωνία και δύσκολα θα γίνουν αποδεκτά από τη βουλή. Συνεπώς ανά πάσα ώρα και στιγμή θα είναι πιθανή η πτώση της κυβέρνησης από την αδυναμία ψήφισης κάποιων νέων μέτρων και τότε θα συρθούμε στις εκλογές κακήν κακώς και με ατζέντα που δεν θα ορισθεί από τη κυβέρνηση, αλλά από τα δεδομένα της συγκυρίας. Η παράταξη έχει μέλλον και η ταύτιση της πορείας της με τη κυβέρνηση δεν της προσφέρει τίποτε. Μόνο το ΠΑΣΟΚ ευνοείται από τη μη προσφυγή στις κάλπες. Γιατί να ταυτίζουμε τη δική μας πορεία και προοπτική με αυτή του βενιζέλου και των υπολοίπων του κόμματος που κατέστρεψε την Ελλάδα;

 2. ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
  ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ 21/11/2014 17:24:01

  Ο ΣΟΥΡΛΕΤΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΣΥΜΠΑΙΓΝΙΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ. ΩΡΑΙΑ, 180 ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΚΑΙ 28 ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΟΜΩΤΟΥΝ ΥΠΟ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ. ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΣΟ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΥΣ ΘΕΩΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΛΕΝΕ ΤΕΤΟΙΕΣ... ΜΠΑΡΟΥΦΕΣ ?

 3. η Dimi avatar
  η Dimi 24/11/2014 00:34:06

  “Δεν είναι η φωνή που κερδίζει την ιστορία. Είναι το αυτί”.. “It is not the voice that commands the story. It is the ear.” ~Italo Calvino http://bit.ly/11LOuwI (media-cache)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.