03/06/2008 19:54
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πίσω, στην εποχή της Μπιάφρα

Πως θα είναι ο κόσμος μέσα στην επόμενη δεκαπενταετία; Ο κόσμος θα χωριστεί σε δύο κατηγορίες. Στους παχύσαρκους και στους σκελετωμένους από την πείνα. Αυτό σημειώνει η ισπανική εφημερίδα, El Pais, με αφορμή τη διάσκεψη που οργάνωσε ο ΟΗΕ και διεξάγεται αυτές τις ημέρες στη Ρώμη, με θέμα την «διατροφική κρίση». Μέχρι το 2025, εάν δεν ληφθούν μέτρα, εκτιμάται ότι στα 600 εκατομμύρια πεινασμένους που υπάρχουν σήμερα, θα προστεθούν άλλα 800 εκ. άνθρωποί, ανάμεσα στους οποίους 178 εκ. παιδιά. Η γενικευμένη κρίση , επισημάνθηκε στη διάσκεψη, που συνδέεται με τις αυξήσεις τα βασικά καταναλωτικά προϊόντα (από τον Ιανουάριο διπλασιάσθηκε η τιμή του ρυζιού, και αυξήθηκαν θεαματικά οι τιμές στα γαλακτοκομικά, το σιτάρι και τη ζάχαρη) και τη μείωση της αγροτικής παραγωγής, απειλεί άμεσα 100 εκ. ανθρώπους και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πείνας και κοινωνικής αναταραχής.

Στη διάσκεψη αναφέρθηκε ότι οι τιμές των προϊόντων της αγροτικής παραγωγής και τα τροφίμων, τα τελευταία χρόνια σημείωσαν αύξηση-ρεκόρ, εξαιτίας: 1.Της θεαματικής αύξησης της τιμής του πετρελαίου και των υπολοίπων ενεργειακών πόρων. 2.Των κλιματικών αλλαγών. 3.ης κερδοσκοπίας στις αγορές. 4.Της αποψίλωσης αγροτικών εκτάσεων από σιτηρά και της χρησιμοποίησης αγροτικών προϊόντων για παραγωγή βιοκαυσίμων. 5.Της καταστροφής των δασών, των πεδιάδων και των στεπών. Το θέμα της διάσκεψης, στην οποία μετέχουν οι επικεφαλής περισσότερων των 40 κρατών, αφορά άμεσα και την Ελλάδα, στην οποία πλέον η ακρίβεια λαμβάνει σοβαρότατες διαστάσεις, με συνέπεια να απειλείται ακόμα και ο κοινωνικός ιστός. Τη στιγμή μάλιστα, που το θέμα ανησυχεί σφόδρα τη διεθνή κοινότητα, η κυβέρνηση, δέσμια των νεοφιλελεύθερων πολιτικών του κ. Αλογοσκούφη, και της «αγιοποίησης» της οικονομίας της αγοράς, στέκεται ανίκανος θεατής των δραματικών εξελίξεων.

«Η κρίση δεν βρίσκεται στο απόγειο της», σημείωσαν αξιωματούχοι του ΟΗΕ. «Μόλις τώρα άρχισε». Πάντως, αν κρίνει κανείς από τα απαξιωτικά σχόλια του αμερικανικού ιδιαίτερα Τύπου για αυτό τον «άχρηστο» Οργανισμό, όπως χαρακτήρισε μερίδα του τον ΟΗΕ, η διάσκεψη μάλλον απαξιώθηκε από τις ΗΠΑ και τον πλούσιο Δυτικό κόσμο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 03/06/2008 20:24:17

  Υπάρχουν περιθώρια αύξησης της παραγωγής. Πολλές εκτάσεις που έχουν εγκαταλειφθεί γιατί η καλλιέργεια είναι ασύμφορη μπορούν να επανακαλλιεργηθούν. Επίσης πριν κάποιες δεκαετίες οι δαπάνες για τροφή ήταν το 40% του οικογενειακού προϋπολογισμού. Πριν ξεσπάσει η κρίση ήταν το 16% του οικογενειακού προϋπολογισμού. Μπορούν να ανέβουν κάπως. Μην τα θέλουμε και όλα δικά μας. Φτάσαμε τους αγρότες να μη μπορούν να ζήσουν και κάνουν και άλλες δουλειές. Κάποια στιγμή θα ξέσπαγαν αυτά.

 2. sk avatar
  sk 03/06/2008 21:40:03

  Δεν αντιλέγω...και ο πατέρας μου αγρότης είναι. Αλλά προφανώς έχουν προστεθεί έκτοτε και άλλες ανάγκες (πραγματικές και εικονικές) που έπρεπε να βρουν τη δική τους θέση στον οικ. προϋπολογισμό. Άρα τα ποσοστά είναι σχετικά.

  Αυτό πάντως που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι η πραγματική θέση των τροφίμων στη σημερινή αγορά (στις...αναπτυγμένες τουλάχιστον χώρες). Χάριν της αστικοποίησης τεχνηέντως διατηρείτο μικρή η αξία των αγροτικών προϊόντων - όσοι κατευθύνονταν στις πόλεις έπρεπε εύκολα να βγάζουν τα προς το ζείν ώστε αφενός να μη ζητάνε πολλά ως αμοιβή αφετέρου να διαθέτουν περισσότερο χρόνο στη ''φάμπρικα'' και να μην ασχολούνται με την παραγωγή της τροφής τους.

  Σήμερα οι...σκλάβοι ξυπνάνε. Και μερίδα αυτών διαπιστώνει ότι δεν είναι ''γραμμένο'' πουθενά ότι το δικό τους προϊόν πρέπει να το δίνουν με όρους άλλους από τος ισχύοντες της (λέμε τώρα) ελεύθερης αγοράς (ο ρόλος των μεσαζόντων είναι άλλου συλλογισμού). Στην τελική ας αλλάξουν οι κανονισμοί των πολυκατοικιών ώστε να μπορεί ο καθείς να φέρνει την κατσικούλα του και να έχει το γαλατάκι του. Ας μη τα θέλουμε όλα δικά μας!

 3. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 03/06/2008 21:50:13

  Ρε παιδιά στάβλοι και παραγωγή τροφής στην πόλη δε γίνονται. Οι μεσάζοντες κάνουν ζημιά καθώς επίσης και η κερδοσκόποι στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων.

 4. svk avatar
  svk 03/06/2008 22:29:42

  Καλά συζητάτε για ποσότητες παραγωγής κι αν αυτές θα επαρκούν ..... όταν....πολυ αμφιβάλλω εάν θα μπορούμε να τρώμε κάτι πέρα απο ξηρούς καρπούς λόγω μόλυνσης του περιβάλλοντος ... οι καρκίνοι θερίζουν!!!

 5. Προφήτης avatar
  Προφήτης 04/06/2008 00:51:39

  Αυτό που ξεχνιέται είναι η στρεβλή πολιτική εκπαίδευσης.

  Μαζί με τα στρεβλά κοινωνικά πρότυπα που βάφτισαν τις χειρωνακτικές εργασίες στην ύπαιθρο "βλαχιά", και έστειλαν τους νέους (μαζί με τον κοινωνικό συντηρητισμό) φθηνή εργατική δύναμη στις πόλεις.

  Η κοινωνία χρειάζεται τους παντες για να ζήσει.
  Αυτή η απλή αλήθεια ξεχάσθηκε.

  Μια κοινωνία γεμάτη εξωτικές ειδικότητες θα πεινάσει. Κυριολεκτικά.

  Κάνουν, π.χ. "ισπανική γλωσσολογία", και παραπονούνται γιατί δεν βρίσκουν δουλειά.
  Διάβαζα για έναν αλβανό που ήρθε το 1992 στην Ελλάδα, ξυπόλητος.
  Σήμερα μαζεύει ΟΛΕΣ τις ελιές του Ν. Χαλκιδικής.
  Χαίρετε.

 6. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 04/06/2008 01:35:30

  INVEST YOUR MONEY WISELY

  Αυτό που είδα σήμερα στην τηλεόραση, δεν θα το πίστευα αν μου το 'λεγαν: ουρά 200 μέτρα για δωρεάν συσσίτιο στις ΗΠΑ, (Μινεσότα, αν θυμάμαι καλά)!!! Άνθρωποι έκλαιγαν από ντροπή, λέγοντας ότι υπάρχουν ημέρες που δεν τρώνε καθόλου, ή την βγάζουν με ένα ...καλαμπόκι!!! Άνδρες και γυναίκες εργαζόμενοι, όχι άνεργοι! Νεαροί και ηλικιωμένοι, που το όλο παρουσιαστικό τους δεν φανέρωνε με τίποτα τέτοια κατάντια.

  Στο Παρίσι τις προάλλες έδειχνε και πάλι ευπαρουσίαστο στο μάτι κόσμο να ψάχνει στα σκουπίδια σουπερμάρκετ και εστιατορίων για κανένα ...καμαμπέρ και καμιά κονσέρβα, ή τίποτα κυριλέ αποφάγια! Οι άνθρωποι έλεγαν ότι δεν τους φτάνει με τίποτα η σύνταξη κι αν δεν ήταν τα σκουπίδια, δεν θα έτρωγαν ποτέ πια ...τυράκι! Στην Γαλλία!!!

  Στην Ν. Αμερική, στην Αφρική και στην Ασία έχουν αρχίσει εδώ και μήνες οι εξεγέρσεις των πεινασμένων. Την περασμένη εβδομάδα εξεγέρθηκε το πλήθος και στο Γιοχάνεσμπουργκ, την ακρόπολη του Δυτικού Συστήματος στην Αφρική. Νιγηρίες, Κένυες, Αϊτές, Ταϊτές, Σαλβαδόρ, Αιγύπτους, Φιλιππίνες, Ινδίες, Αιθιοπίες, Μαρόκα και δεν σημαζεύεται, δεν to συζητάμε. ΧΑΟΣ! Με βαριά όπλα και δεκάδες νεκρούς τιθασεύουν την εξεγερμένη Πείνα.

  Από αύριο θα αγοράζω εναλλάξ ένα κιλό ρύζι και σιτάρι καθημερινά...

 7. Sratis avatar
  Sratis 04/06/2008 07:14:19

  o terens ine dexios ki ayta poy leei min ta tros

 8. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 04/06/2008 21:52:55

  ο

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.