08/04/2010 14:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πήρε πίσω η κυβέρνηση την παρακράτηση του 8%

Κατάργηση της παρακράτησης φόρου 8% στα τιμολόγια των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών, μείωση των συντελεστών φορολόγησης των ναυτικών από 9% και 6% σε 6% και 3% αντίστοιχα, και βελτιωτικές ρυθμίσεις για τον κλάδο των μηχανικών και άλλα ελεύθερα επαγγέλματα, περιλαμβάνονται στις τελικές βελτιώσεις επί του φορολογικού νομοσχεδίου που κατέθεσε κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε ότι η απόσυρση της απαράδεκτης διάταξης για την παρακράτηση του 8% αποτελεί μεγάλη πολιτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας και προσωπική δικαίωση του Προέδρου της κ. Αντ. Σαμαρά, ο οποίος είχε πάρει πάνω του αυτή την υπόθεση. Η Νέα Δημοκρατία, συνέχισε ο κ. Παναγιωτόπουλος θα συνεχίσει να πιέζει την κυβέρνηση, γνωρίζοντας ότι το φορολογικό νομοσχέδιο, αν δεν βελτιωθεί, αν δεν αλλάξουν αρκετές ακόμη διατάξεις του, θα στεγνώσει την Αγορά και από το τελευταίο ευρώ. Και αυτό που χρειάζεται η Αγορά σήμερα, δεν είναι περισσότερη ασφυξία. Είναι μέτρα τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας για να μπορέσει η Ελληνική οικονομία να σταθεί όρθια, να μπορέσουμε να αποφύγουμε περαιτέρω αύξηση της ανεργίας, να μπορέσουμε να στηρίξουμε τις θέσεις εργασίας στην Ελλάδα ».

Οι 23 αλλαγές:

1. Αυξάνεται το ποσό της μείωσης του φόρου στα 3.000Ÿ για τους διαζευγμένους και εν διαστάσει που καταβάλλουν διατροφή.

2. Αυξάνεται η έκπτωση από τον φόρο για όσους έχουν συνάψει ιδιωτική ασφάλιση από 1.000Ÿ σε 1.200Ÿ για τον άγαμο και σε 2.400Ÿ για οικογένεια.

3. Βελτιώνεται η ετήσια αντικειμενική δαπάνη για την κύρια κατοικία, έτσι ώστε το πρώτο κλιμάκιο μέχρι τα 80 πρώτα τ.μ. να είναι 30Ÿ αντί 60Ÿ. Η ρύθμιση αυτή αποσκοπεί στην αποφυγή επιβάρυνσης των χαμηλών εισοδημάτων από το τεκμήριο της κατοικίας. Αντίστοιχα προστίθεται κλιμάκιο για πάνω από τα 300τ.μ. κατοικίας (300Ÿ ανά τ.μ.), προκειμένου τα τεκμήρια να προσεγγίζουν το πραγματικό εισόδημα όσων κατέχουν τέτοια κατοικία.

4. Αυξάνεται η αντικειμενική δαπάνη για τα μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα, με την προσθήκη κλιμακίων (για πάνω από 2.000 κυβικά και μέχρι 3.000 προστίθενται 500Ÿ ανά 100 κ.ε. και για πάνω από 3.000 κ.ε. 700Ÿ ανά 100 κ.ε.)

5. Η αντικειμενική δαπάνη που προκύπτει από τη φοίτηση τέκνων στην α’θμια και τη β’θμια εκπαίδευση προσδιορίζεται στο ποσό που πραγματικά καταβάλλει ο φορολογούμενος, όπως προκύπτει από τη σχετική απόδειξη παροχής υπηρεσιών.

6. Αποσυνδέεται από την αντικειμενική δαπάνη η χρήση μιας οικιακής βοηθού, προκειμένου να μην αποτελέσει η ρύθμιση κίνητρο για μαύρη εργασία και προκειμένου να μην δημιουργεί δυσλειτουργία στην πολιτική που πρόκειται να εφαρμόσει στον τομέα αυτό το Υπουργείο Εργασίας.

7. Εξορθολογίζονται και γίνονται πιο αυστηρές οι ρυθμίσεις για την αντικειμενική δαπάνη σκαφών αναψυχής και αεροπλάνων. Λαμβάνεται ιδιαίτερη πρόνοια για τα ιστιοφόρα και για τα σκάφη παραδοσιακής ναυπηγικής.

8. Προκειμένου για συνταξιούχους που έχουν υπερβεί το 65ο έτος της ηλικίας, οι αντικειμενικές δαπάνες εφαρμόζονται μειωμένες κατά 30%.

9. Μειώνονται οι συντελεστές φορολόγησης των ναυτικών από 9% και 6% σε 6% και 3%.

10. Βελτιώνεται η ρύθμιση για τη φορολόγηση των ομόρρυθμων εταιρειών, προκειμένου να εμποδιστεί η καταστρατήγησή της με την αποφυγή φορολόγησης του ποσοστού των εταίρων στην κλίμακα.

11. Ορίζεται ότι και για τους μηχανικούς καθώς και για τα άλλα ελευθέρια επαγγέλματα που μπαίνουν στο λογιστικό προσδιορισμό, οι ζημιές μπορούν να μεταφέρονται και σε επόμενες χρήσεις, όταν προκύπτει αρνητικό εισόδημα (μέσα στα επόμενα 5 χρόνια).

12. Βελτιώνεται και ρυθμίζεται με κλίμακα η φορολόγηση των μπόνους στελεχών των τραπεζών, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν χαμηλόβαθμα και μεσαία στελέχη υπέρμετρα.

13. Προσδιορίζεται σε ποσοστό επί της εργοστασιακής αξίας το εισόδημα που προστίθεται στα στελέχη εταιρειών από τη χρήση αυτοκινήτου που τους παραχωρεί η εταιρεία. Το ποσοστό αρχίζει από 15% για τα χαμηλότερης αξίας και φθάνει το 30% για τα ακριβά αυτοκίνητα.

14. Ορίζεται ότι δεν θίγονται οι διατάξεις για τις πολιτιστικές χορηγίες του ν.3525/2007, τροποποιείται ωστόσο η σχετική διάταξη ώστε το ποσοστό του εισοδήματος που τυγχάνει απαλλαγής να μην υπερβαίνει το 10%.

15. Βελτιώνονται και αυστηροποιούνται οι διατάξεις για τις ενδοομιλικές συναλλαγές των άρθρων 39 και 39 Α του ΚΦΕ.

16. Οι βραχυχρόνιες χρηματιστηριακές συναλλαγές επί των κερδών των οποίων επιβάλλεται φορολόγηση ορίζεται από 3 μήνες στους 12 μήνες.

17. Βελτιώνεται νομοτεχνικά η διάταξη για τον ειδικό φόρο επί των πλοίων αναψυχής.

18. Προστίθενται διατάξεις προκειμένου να καταστεί δυνατή η άμεση επιβολή προστίμου από τα ελεγκτικά όργανα, όταν κατά τη διάρκεια ελέγχου διαπιστώνονται προφανείς παραβάσεις (π.χ. μη έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών ή απόδειξης), οι οποίες παραβάσεις λόγω της φύσης τους προκύπτουν από αντικειμενικά δεδομένα, η ακρόαση του φορολογούμενου δεν είναι απαραίτητη και το πρόστιμο που επιβάλλεται είναι δεδομένο ως προς το ύψος του. Οι διατάξεις αυτές, θεωρείται, ότι θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά στην φοροαποφυγή, λόγω της δυνατότητας άμεσης επιβολής προστίμου.

19. Ορίζεται ότι το ποσοστό του φόρου που καταβάλλεται, όταν ασκείται προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια, ανέρχεται σε 25% (από 10% που είναι σήμερα). Η ρύθμιση αυτή κρίνεται αναγκαία για λόγους δημοσίου συμφέροντος ενόψει της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας.

20. Τέλος, εξαιρούνται από το φόρο πολυτελείας τα χρυσά κοσμήματα αξίας κάτω από 1.000Ÿ ανά τεμάχιο, προκειμένου να διευκολυνθεί η εγχώρια βιοτεχνία στο χώρο αυτό.

21. Δεν θα γίνεται παρακράτηση 8% στις επιχειρήσεις.

22. Δεν γίνεται παρακράτηση 20% σε ελεύθερους επαγγελματίες για συναλλαγές ως 300 ευρώ.

23. Δεν θα φορολογείται η αποζημίωση για ηθική βλάβη.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΑΙΧΜΗΡΟΣ avatar
  ΑΙΧΜΗΡΟΣ 08/04/2010 18:31:41

  κυριε υπουργε και τους συνταξιουχους του ΟΓΑ στα τεκμηρια??? με 350 ευρω συνταξη το μηνα????

 2. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 08/04/2010 19:09:24

  Αυτό με την αύξηση του ποσοστού που καταβάλλεται σε περίπτωση προσφυγής από 10 σε 25%, είναι στην πραγματικότητα ρουσφέτι στους μιζαδόρους εφοριακούς. Κλασική περίπτωση εκβιασμού των μεγάλων επιχειρήσεων, που δεν έχουν δυνατότητα αναστολής με δικαστικά μέσα, επειδή έχουν μεγάλους τζίρους.

 3. TARAMAS avatar
  TARAMAS 08/04/2010 22:07:36

  Αστεία η δήλωση Παναγιωτόπουλου "μεγάλη πολιτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας και προσωπική δικαίωση του Προέδρου της κ. Αντ. Σαμαρά, ο οποίος είχε πάρει πάνω του αυτή την υπόθεση". Ενώ είχε αντιδράσει το σύμπαν, η κυβέρνηση φοβήθηκε το Σαμαρά και τη Ν.Δ. Εδώ ο κόσμος καίγεται ...

 4. Crash&Burn avatar
  Crash&Burn 09/04/2010 13:39:58

  Ναι ρε παιδια, βγηκε ο εκπροσωπος και τρομαξανε στο υπουργειο.
  Τρομερη επιτυχια, μετα απο σκληρο αγωνα !!!
  Μας κοροιδευει ο εκπροσωπος ? λες και υπαρχει αντιπολιτευση και οταν μιλαει την περνει κανενας στα σοβαρα

  τουλαχιστον ας σοβαρευτουμε εμεις και να γραφουμε κατι σοβαρο

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.