#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/04/2012 13:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πέφτουν τα μάνταλα βαριά …Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη

Οι φυλακές είναι για μένα οικείος τόπος. Όχι μόνο λόγω επαγγέλματος αλλά από την παιδική μου ηλικία, αφού μεγάλωσα και ζω απέναντι τους, απ’ όταν πιτσιρικάδεςς παίζαμε μπάλα στα 88 στρέμματα κι οι χωροφύλακες από τις σκοπιές μας φώναζαν για να τους πάρουμε τσιγάρα. Έχω παρακολουθήσει live όλες σχεδόν τις εξεγέρσεις, αποδράσεις. Οι φυλακές είναι συνώνυμο της γενέθλιας πόλης μου κι ίδιο πάντα το κρύο αστείο, «από μέσα είσαι ή απέξω;».

Τώρα πλέον, εδώ και είκοσι χρόνια τις γνωρίζω κι από μέσα, ως συλλειτουργός της δικαιοσύνης, από την πρώτη φορά που πήγα να δω κρατούμενο πελάτη και βγήκα με αυτό το κρύο συναίσθημα και εδραιωμένη την πεποίθηση μου για το ανεκτίμητο της προσωπικής ελευθερίας. «Πέφτουν τα μάνταλα βαριά» της Μαρίκας Νίνου. Ακούστε το.

Εκεί λοιπόν που πέφτουν τα μάνταλα βαριά, μαζί με τους κρατούμενους ζουν και υπάλληλοι του Ελληνικού Λαού, κάνοντας ένα από τα δυσκολότερα λειτουργήματα, στις πιο δύσκολες συνθήκες και έχοντας να αντιμετωπίσουν τους πιο δύσκολους ανθρώπους. Από φοβισμένους αγιάννηδες μέχρι πωρωμένους φονιάδες, μέλη συμμοριών, πρεζέμπορους, μαχαιροβγάλτες, τρομοκράτες, στρατιές αλλοδαπών από όλες τις φυλές του Ισραήλ, για τους οποίους μερικές φορές η ανθρώπινη ζωή δεν αξίζει ούτε ένα «καπάκι πίτουρα», για να χρησιμοποιήσω μια αρβανίτικη έκφραση. Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, όλοι, απ’ αυτούς που κινούνται στις πτέρυγες, το επισκεπτήριο, το νοσοκομείο, τα μαγειρεία, μέχρι τον έσχατο διοικητικό, συναλλάσσονται καθημερινά με τις χιλιάδες κακοποιών, στις μέχρι ασφυξίας υπερσυμφορημένες φυλακές μας. Συχνά σε εξεγέρσεις και διοικητικοί υπάλληλοι, έχουν βρεθεί όμηροι. Κι όμως το σοφό κράτος μας έκρινε ότι κάποιοι διοικητικοί, καμμιά διακοσοπενηνταριά, δεν δικαιούνται τα εκατόν πενήντα ευρώ του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Και συχνά δεν μιλάμε απλά για συνύπαρξη μόνο με επικίνδυνους και βίαιους κρατούμενους αλλά και με φορείς AIDS, ηπατίτιδας κλπ. Και τι να πω για τα καθυστερούμενα δεδουλευμένα. Σώθηκε έτσι η χώρα από την πτώχευση, προφανώς.

Τρεις καινούργιες φυλακές δεν μπορούν να λειτουργήσουν γιατί δεν υπάρχει προσωπικό και οι κρατούμενοι εξακολουθούν να στοιβάζονται σαν τις σαρδέλες. Οι ελλείψεις σε προσωπικό, για να λειτουργούν οι φυλακές αξιοπρεπώς και χωρίς εξόντωση των υπαλλήλων, αγγίζουν το 50%! Η δε εφαρμογή του νόμου Βενιζέλου, δέκα συνταξιοδοτήσςεις, μία πρόσληψη, έχει επιτείνει την λειτουργική και εργασιακή ασφυξία και εξαθλίωση.

Η πολυπληθής Υπηρεσία Εξωτερικής Φύλαξης όμως δεν κάνει υπηρεσία μέσα. Ακόμη κι η συχνότητα στους ασυρμάτους είναι διαφορετική και δεν μπορούν να συνεννοηθούν με τους σωφρονιστικούς μέσα!

Έχοντας πλέον μια αναλογία αλλοδαπών με τους Έλληνες κρατούμενους που ξεπερνά το 70 προς 30 τοις 100. Ανάμεσα τους πολλοί σκληροί ισλαμιστές. Με μια εγκληματικότητα πολύ διαφορετική και σκληρότερη, απ’ ότι πριν είκοσι χρόνια, με τον υπερπληθυσμό των κρατουμένων, και την οικονομική εξαθλίωση των υπαλλήλων, σε λίγο δεν θα ξέρεις ποιον να λυπηθείς περισσότερο, τον δεσμώτη ή αυτόν που τον φυλάει.

Οι λύσεις προφανείς.

Να εξαιρεθούν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι από τον περιορισμό του δέκα προς μία, όπως έχει γίνει με την Αστυνομία. Η ενοποίηση των υπηρεσιών, της εξωτερικής φρουράς με τους μέσα κι η εναλλαγή ρόλων απάντων. Επίσης να καταβληθούν τα ελάχιστα στο σύνολο τους ποσά που οφείλονται.

Στο σύστημα ασφάλειας της χώρας, δεν χωρούν εκπτώσεις και διακρίσεις. Κι οι φυλακές όπου κρατούνται άνθρωποι και δουλεύουν άνθρωποι, δεν μπορούν να αφεθούν στην καθοδική κι εξαθλιωτική πορεία τους για κρατούμενους και σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Τα παραπάνω δεν αφοροιύν συντεχνιακά αιτήματα κάποιων «πολυτελών» δημοσίων υπαλλήλων. Αφορούν λειτουργούς, των οποίων την δουλειά δεν θα άντεχε εύκολα να την κάνει ο μέσος άνθρωπος, σε έναν σημαντικο τομέα της Δικαιοσύνης, της Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας, ο οποίος αποτελεί, μαζί με την Εθνική Άμυνα, τον σκληρό πυρήνα της Εθνικής Κυριαρχίας και βασική προϋπόθεση των υπόλοιπων δικαιωμάτων των πολιτών, όπως η Υγεία και η Παιδεία.

Επιπρόσθετα η παρούσα κατάσταση επιδεινώνει δραματικά της συνθήκες κράτησης, οι οποίες εξ αντικειμένου συνιστούν μια επιπλέον «ποινή» πέραν της διάρκειας της κράτησης, απάνθρωπη και μη προβλεπόμενη από τον νομικό πολιτισμό μας και της διεθνείς συνθήκες αλλά κυρίως είναι αντίθετες με τον ανθρωποκεντρισμό του Ελληνικού Τρόπου. Συνθήκες που ήδη οδήγησαν την Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων σε απεργία πείνας. Δεν κλείνουν τις φυλακές, δεν εμποδίζουν την επικοινωνία των κρατουμένων με τις οικογένειες τους τέτοιες άγιες μέρες αλλά προβαίνουν σε μια βαθιά συμβολική πράξη διαμαρτυρίας.

Χρέος της νέας κυβέρνησης θα είναι λοιπόν μέσα στην όλη ανασυγκρότηση της χώρας και πρωτοβουλίες, στις παραπάνω κατευθύνσεις για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις φυλακές αλλά και τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος και την ορθολογικοποίηση του.Οι φυλακές δεν πρέπει να είναι ξενοδοχεία αλλά δεν μπορούν να είναι και απάνθρωπα κολαστήρια για κρατούμενους και σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

(δημοσιεύεται στην "Δημοκρατία")

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 11/04/2012 13:18:45

  Τα μάνταλα Φαήλο δεν τα γεύονται τελικά όσοι πρέπει . Ξέρεις καλύτερα από μένα .
  Λόγω Μεγάλης Εβδομάδος υπενθυμίζ ω δύο φράσεις.
  Ουέ ουέ γραμματείς και φαρισαίοι υποκριταί.
  Δικαιοσύνην μάθετε οι ενοικούντες επί της γής.
  ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

  • Darki avatar
   Darki @ ΠΕΛΙΑΣ 11/04/2012 13:24:21

   Nα δουμε ποιος ποιος ποιος θα φαγωθει ουε ουεεεεε ουε ουεεε!!!!! :-))

 2. Νίκος Θ. avatar
  Νίκος Θ. 11/04/2012 13:22:19

  Φαήλο, οι φυλακές δεν πρέπει να είναι απάνθρωπα κολαστήρια για κρατούμενους και σωφρονιστικούς υπαλλήλους σε καμμιά περίπτωση. Προβάλεις ένα πολύ ευαίσθητο θέμα και σου αξίζουν συγχαρητήρια. Βεβαίως και αποτελεί μια από τις πρώτες υποχρεώσεις της νέας κυβέρνησης.

 3. Ιωάννης33 avatar
  Ιωάννης33 11/04/2012 13:36:55

  Πολύ σωστές οι διαπιστώσεις σας και ευτυχώς αφορούν και τις δύο πλευρές του νομίσματος.Και τους εντός και τους εκτός των κελιών.
  Δεν νομίζω όμως οτι κανείς απο την 20άρα στην ανεργία κοινωνία,θα λυπηθεί υπαλλήλους που ανήκουν στο καλοπληρωτέο Υπ.Δικαιοσύνης και αμέσως θα αναρωτηθεί τις διαδικασίες πρόσληψης τους.Οτιδήποτε εκτός Πανελληνίων εξετάσεων θεωρείτε "σκοτεινό"

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Ιωάννης33 11/04/2012 15:34:47

   Είναι πολύ λιγότερο "καλοπληρωμένοι" απ' ότι νομίζεις και προφανώς δεν πήρες χαμπάρι τι γράφω,
   Λέω ότι υπάρχουν ελλείψεις 50% σε προσωπικό, υπάρχουν τρεις καινούργιες φυλακές ΑΔΕΙΕΣ, γιατί δεν υπάρχει προσωπικό, και οι κρατούμενοι στοιβάζονται στις παλιές.
   Μιλάω για το ότι οι φυλακές είναι βόμβα, για ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, κρατούμενους και φύλακες, κι εσύ κατάλαβες ότι απλά μιλάω για λεφτά;

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 11/04/2012 15:47:12

    Φαήλο, επεμβαίνω στο διάλογο για να προλάβω την παρεξήγηση. Ο φίλος Ιωάννης καταλαβαίνω πως εννοεί το πρόβλημα της κοινωνίας σήμερα με την ανεργία στο 20% να αντιληφθεί πως υπάρχουν ΔΥ με σοβαρά προβλήματα λόγω των Λοβέρδων, Πάγκαλων κλπ. που ενεργοποίησαν τον εμφύλιο μεταξύ του λαόυ με τις γνωστές δηλώσεις τους. Δίκιο σου ρίχνει αλλά επισημαίνει τη δυσκολία να γίνει κάτι όταν ο λαός δεν είναι γνώστης των θεμάτων. Παρεπιπτόντως, πολύ σωστή σκέψη είχες να γράψεις για ένα θέμα που οι πολλοί δεν ξέρουμε καθόλου. Μακάρι ο Θεός να μας λυπηθεί και να κυβερνήσουν Έλληνες και Άνθρωποι κάποια στιγμή τον τόπο μας για να λύσουν αυτά και πολλά άλλα θέματα.

   • juliet avatar
    juliet @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 11/04/2012 15:51:28

    Φαήλο ,καλή επιτυχία !

   • Ιωάννης33 avatar
    Ιωάννης33 @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 11/04/2012 17:31:00

    δεν διαφώνησα επι της ουσίας,απλώς στάθηκα σε μια φράση σας.Στη Βουλή θα συναντήσετε χειρότερους γκρινιάρηδες απο εμένα.Αναρωτήθηκα πως να αντιληφθεί το άρθρο σας ο άνεργος,ο υπάλληλος ημιαπασχόλησης που πολύ θα ήθελε να είναι στην θέση των φρουρών.Με τα προβλήματα,τους κινδύνους,τα ωράρια και το μισθό τους.Και αφού πήγε η κουβέντα εκεί,πόσα παίρνουν με Σαβ/κα και νυχτερινά;

 4. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 11/04/2012 14:05:09

  Όλοι γνωρίζουμε πως οι φυλακές στην Ελλάδα είναι ένα ανέκδοτο.
  Όποιος θέλει δραπετεύει, και όποιος θέλει εκτίει την ποινή του … χαλαρά.
  Είναι δηλαδή, ζήτημα προσωπικής προτίμησης του κάθε φυλακισμένου.
  Κάποτε μάλιστα είχαν δραπετεύσει ομαδικά 120 (αν δεν κάνω λάθος) βαρυποινίτες, την ίδια μέρα!
  Μέχρι και με ιδιωτικά ελικόπτερα γίνονται οι αποδράσεις. Σκέτο Χόλυγουντ.
  Οι δε συνθήκες φυλάκισης είναι τόσο σκληρές, που κοτζάμ αρχιφύλακας του Κορυδαλλού (Αραβαντινός) είχε δηλώσει επίσημα πριν από μερικά χρόνια, πως όποιος θέλει μπάζει στις φυλακές ότι θέλει!
  Το μόνο που δεν μπορεί να βάλει είναι… άρμα μάχης, επειδή απλά δεν χωράει από την κεντρική πύλη! Έτσι ακριβώς είχε πει ο πλέον γνώστης του θέματος.
  Και σαν να μην έφταναν αυτά, ήρθαν και οι νομοθετικές παρεμβάσεις διάφορων «δημοκρατών» φωστήρων, όπως π.χ. του «τσάκαλου» υπουργού τότε της Δικαιοσύνης Χάρη «δια τούτο λέγω» Καστανίδη, και προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι φυλακές, θα πρέπει πλέον να σκοτώσεις πάνω από δέκα μωρά παιδιά, ενώπιον τουλάχιστον εκατό αυτοπτών μαρτύρων, για να πας φυλακή. Αν πας…
  Αυτή είναι δυστυχώς η κατάσταση στην δημοκρατικότατη Ελλάδα, που βασανισμένη ακόμη από διάφορα ενοχικά σύνδρομα, από την εποχή που οι φυλακές στέναζαν από αγωνιστές της αντίστασης και γενικά από πολιτικούς κρατουμένους, έχει ταυτίσει τον σωφρονισμό με την καταστολή των δημοκρατικών αρχών.
  Ναι άλλα άλλο πράγμα η εγκληματικότητα, και άλλο οι πολιτικές πεποιθήσεις. Και επειδή καήκαμε στον χυλό, ως χώρα, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να φυσάμε και το γιαούρτι.
  Οι εποχές άλλαξαν, και η εγκληματικότητα κυριαρχεί. Και το μόνο που ίσως θα μπορούσε να την μειώσει είναι ο φόβος της φυλάκισης. Κάτι που όμως έχει εκλείψει. Από την μια η αστυνομία τους πιάνει, και από την άλλη οι διάφοροι κακοποιοί κυκλοφορούν ελεύθεροι. Οι δικαστές, λένε, έχουν δεμένα τα χέρια τους, διότι φταίει η «χαλαρή» και ιδιαίτερα «ανθρώπινη» νομοθεσία.
  Και όσοι καταδικάζονται, εκτός του ότι συνήθως εκτίουν μέρος μόνο της ποινής τους, και εκτός του ότι (αν δεν κάνω λάθος) όσα χρόνια και να φας, στη πράξη η μέγιστη ποινή είναι τα είκοσι, εκτός απ΄όλα αυτά, έχουμε και φυλακές με κινητά, τηλεοράσεις, και γενικά μια ωραία κολεγιακή ατμόσφαιρα.
  Φυλακές που τελικά ούτε σωφρονίζουν, αλλά ούτε και τιμωρούν. Συνεπώς;
  Από την άλλη, έχουμε τα «αμερικανάκια», που όλοι εμείς οι ξύπνιοι νεοέλληνες χαιρόμαστε να κοροϊδεύουμε.
  Τι κάνουν λοιπόν αυτοί, που την εγκληματικότητα την γνωρίζουν πολύ πιο καλά από εμάς, οι οποίοι μόλις τώρα αρχίσαμε να σφαζόμαστε μέρα μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας για μια κάμερα;
  Εκτός λοιπόν του ότι έχουν, και πολύ καλά κάνουν, την θανατική ποινή, έχουν και κάτι ωραίες φυλακές, όπου αν έχεις βιάσει, σκοτώσει, ή ληστέψει με όπλο, κυκλοφορείς με πορτοκαλί πιτζάμες, δεμένος χεροπόδαρα. Έτσι όπως σου αξίζει. Χώρια που μοιράζεσαι το κελί σου με κάποιον νταβραντισμένο Αμπντούλ.
  Και μάλιστα, αν κάποιος θέλει να εγκληματήσει στην Αμερική, αδιαφορώντας για το σωφρονιστικό της σύστημα, καλά θα κάνει να αποφύγει την πολιτεία της Αριζόνα.
  Σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας, η εν λόγω πολιτεία «βασανίζει» τους φυλακισμένους, υπερβάλλοντας κυρίως στο ζήτημα της απομόνωσης.
  Όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι φυλακισμένοι στην Αριζόνα μπορεί να περάσουν μέχρι και 15 χρόνια στην απομόνωση. Μόνοι τους δηλαδή σε κελιά χωρίς παράθυρα, 22-24 ώρες το 24ωρο!
  Στην απομόνωση μπαίνουν ακόμη και ανήλικοι (έφηβοι) κατάδικοι.
  Τα κελιά της απομόνωσης φωτίζονται διαρκώς με τεχνητό φωτισμό (μέρα και νύχτα), ενώ η έξοδος από αυτά επιτρέπεται κατά μέσο όρο μόλις τρεις φορές την εβδομάδα, από δυο ώρες τη κάθε φορά, για γυμναστική (απομονωμένα), και για ντους.
  Όσοι καταδικάζονται σε ισόβια, θα πρέπει να εκτίσουν τα δυο πρώτα χρόνια της ποινής τους σε πλήρη απομόνωση!
  Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, οι κρατούμενοι στην απομόνωση βλέπουν ψυχολόγο μόνο μετά από πολύμηνη αναμονή. Μάλιστα, σε αντίθεση με άλλες πολιτείες των ΗΠΑ, στην Αριζόνα ακόμη και οι ψυχασθενείς κρατούμενοι μπαίνουν στην απομόνωση.
  Τέλος, και πάντα σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, οι συνθήκες φυλάκισης στην Αριζόνα συντελούν στην αύξηση των αυτοκτονιών κρατουμένων. Ο αριθμός των αυτοκτονιών είναι διπλάσιος του μέσου όρου των υπόλοιπων πολιτειών, και το 70% των αυτοχείρων είναι από αυτούς που βρίσκονται στην απομόνωση.
  Σκληρά μεν τα στοιχεία αυτά, αλλά εξίσου σκληρή και η εγκληματικότητα που ζούμε εδώ στην Ελλάδα.
  Και μπορεί να μην χρειάζεται να φτάσουμε σε αυτό το άκρο, αλλά καλά θα κάνουμε να αναθεωρήσουμε πάρα πολλά πράγματα, όπως είναι η πρόληψη, αλλά και η τιμωρία της παραβατικής συμπεριφοράς.
  Οι εγκληματίες που αλωνίζουν με καλάσνικοφ, δεν καταλαβαίνουν αλλιώς. Δυστυχώς.

  • Θηβαίος avatar
   Θηβαίος @ Strange Attractor 12/04/2012 08:40:36

   Για αυτά τα καινούργια φρούτα που έχουν κατακλύσει τη χώρα, τους μαχαιροβγάλτες βιαστές μουσουλμάνους λαθρομετανάστες, χρειάζονται σκληρότερα μέτρα από την Αριζόνα και καθιέρωση πάλι της θανατικής ποινής. Για να μάθουν ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι

   • Flat avatar
    Flat @ Θηβαίος 12/04/2012 11:54:12

    +10000

 5. φριξος avatar
  φριξος 11/04/2012 14:17:51

  Μπαλίτσα παίζαμε Φαήλο στα 88 στρέμματα αλλά και στο αναμορφωτήριο και όταν δεν συμπληρώνομαι ερχόταν και κανένα παιδάκι συνήθως παραμορφωμένο για να συμπληρώσουμε. Από παιδί θυμάμαι λοιπόν να έρχονται κάτι περίεργοι τύποι που στα μάτια μου φάνταζαν διαόλοι έξω από τα τύχει των φυλακών και με σχετική ευκολία να πετάνε μέσα στο προαύλιο χώρο μπαλάκια του τένις. Μικρός ήμουν αλλά μου είχε κάνει εντύπωση... κάποια στιγμή δεν άντεξα και ρώτησα τον πατέρα μου γιατί αυτοί πετάνε μπαλάκια. Και η απάντηση ήταν προφανής, αφού πρώτα μου είχε σούρει τα σχετικά που πάλι έπαιζα μπάλα στο αναμορφωτήριο, βάζουν κακά πράγματα στα μπαλάκια μου είπε για τους φυλακισμένους. Καλό αγώνα και κρίμα που δεν ψηφίζω πλέων στη Β Πειραιά. Καλή Ανάσταση με υγεία και δύναμη φίλοι του Αντινέα!!!

  • φριξος avatar
   φριξος @ φριξος 11/04/2012 14:24:42

   Απολογούμαι για τα ορθογραφικά...μαμω την τεχνολογία μου!

   • GreekInLux avatar
    GreekInLux @ φριξος 11/04/2012 16:12:49

    έκανες ακόμη ένα...αδιόρθωτος είσαι! :P

  • juliet avatar
   juliet @ φριξος 11/04/2012 15:09:05

   Το '96 συναντάω ένα παιδί που ήξερα ,δούλευε σαν πωλητής σε καταψυγμένα και κάποια στιγμή τον χάσαμε.Τι γίνεται ,που βρίσκεσαι ;Βρήκα ένα μέσο και μπήκα στις φυλακές φύλακας .Ολα καλά; τον ρωτάω.Η απάντησή του ,το πασοκ μ΄εβαλε αλλά δεν πρόκειται να το ξαναψηφίσω από τη βρωμία που βλέπω.Σκέψου ότι πάω τοίχο-τοίχο μη μου τη φέρει κανένας.Ας όψεται ...η ανάγκη .Ειχαν ένα μικρό μαζαγάκι με τη μάνα του και αυτός ήτανε πωλητής ,τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά ,βρήκε αυτόν τον διορισμό και το θεώρησε λύση.Δεν ξέρω αν έμεινε πάντως το σκεφτότανε .

 6. jerryjo avatar
  jerryjo 11/04/2012 14:26:06

  Το 70% των κρατούμενων είναι αλλοδαποί. Φαντάζομαι ότι ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό είναι λαθρομετανάστες. Σε άλλες πιο πολιτεσμένες χώρες του κόσμου αν κάποιος μόνιμος μετανάστης βρεθεί ένοχος εγκλήματος γίνετε απέλαση με συνοπτικές διαδικασίες.
  Βέβαια σε χώρες όπως η Αγγλία ή την Ισπανία γίνετε και αυστηρός έλενγχος για το ποιός μπαίνει στην χώρα και το επίπεδο των μεταναστών είναι ασφαλώς μεγαλύτερο απο αυτών της χώρας μας.
  Ο σοφρώνισμός είναι κατι που λειτουργέι σε πολίτες με εθνική και πολιτισμική συνείδηση. Και αν σκεφτούμε τις συνθήκες απο τις οποίες ξεκίνησαν οι λαθρομετανάστες τοτε ακομα και οι φυλακές μας ίσως να φαντάζουν ως πολυτέλεια.
  Πρέπει να βρούμε τρόπους που θα λύσουν το πρόβλημα και όχι τρόπους που το ανακυκλώνουν.
  Είναι ντροπή για την Αθήνα...το φως αυτού του κόσμου...να έχει γκέτο ή να γίνετε το ορμητήριο φοντομενταλιστών.
  Το θέμα το χειρίζονται τουλάχιστον ερασιτεχνικά με τα χειρότερα αποτελέσματα. Και αυτό επειδή στην κοινωνία μας έχουν βήμα άνθρωποι που δεν θα έπρεπε καν να είναι μέρος του δημόσιου βίου και της πολιτικής γενικότερα.
  Άρθρα σαν του Φαήλου είναι απαραίτητα για να μας ρίχνουν και λίγο φώς εκεί που οι ανάξιοι θέλουν άπλετο σκοτάδι.

 7. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 11/04/2012 15:41:29

  http://www.antinews.gr/2012/04/11/155696/#comment-952558

 8. Mixalis avatar
  Mixalis 11/04/2012 15:50:40

  Πολυ σωστος μπραβο....παρακαλω πολυ να το διαβασει ο τσοχατζοπουλος

 9. metanastis avatar
  metanastis 11/04/2012 16:36:01

  @strange attractor
  Γιατί <> και όχι βασανίζει;

 10. aggelosview avatar
  aggelosview 11/04/2012 17:14:52

  Όραμα είδες χθες και το έγραψες για να λυπηθούμε τον Άκη, μην μπει σε κελί παρέα με τον Αμπντούλ;
  Δυστυχώς στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια βρίσκει εφαρμογή η ρήση: όταν κλείνει ένα σχολείο, ανοίγει μια φυλακή. Και ακόμη χειρότερα, τα σχολεία κλείνουν λόγω δημογραφικού και φυλακές χτίζονται λόγω εγκληματικότητας, κυρίως λαθρομεταναστών. Φαντάζομαι πόσες φυλακές θα χρειαζόμασταν ακόμη αν προφυλακιζόνταν όσοι διαπράττουν κλοπές.

  @juliet: Το ΠΑΣΟΚ στους δεσμοφύλακες παίρνει σταλινικά ποσοστά.

 11. sousana avatar
  sousana 11/04/2012 17:43:18

  Κυριε Κρανιδιωτη αγωνιστικους χαιρετισμους απο μια παλια συμμαθητρια απο το 6ο δημοτικο Κορυδαλλου που τωρα εχει γινει ταβερνα. Εκεινα τα ομορφα χρονια μας πηγαιναν να παιξουμε στα 88 στρεμματα που τοτε ηταν το μισογκρεμισμενο γηροκομειο και βλεπαμε τις ουρες απο συγγενεις κρατουμενων να περιμενουν υπομονετικα να τους επισκεφτουν.Ευχομαι καλη επιτυχια και να σας δουμε στην Βουλη των Ελληνων,επιτελους ανανεωση με αξιολογα ατομα και πανω απ'ολα πατριωτες.

 12. Pluto avatar
  Pluto 11/04/2012 19:30:24

  Καλή δύναμη καί καλή επιτυχία Φαήλο!

 13. voter avatar
  voter 11/04/2012 23:40:38

  Συνήθως, τα άρθρα του αγαπητού Φαήλου Κρανιδιώτη ακολουθεί ένα μεγάλο πλήθος σχολίων . Εδώ δεν συνέβη κάτι τέτοιο κι αυτό θα τολμούσα να το ερμηνεύσω ως απότοκο του γεγονότος οτι η εν λόγω τάξη των υπαλλήλων δεν χαρακτηρίζεται μόνο από το λειτούργημα της . Η εννοια σωφρονιστικός υπάλληλος δεν παραπέμπει πάντα στην έννοια λειτούργημα (οπως πχ. η έννοια νοσοκόμα η πυροσβέστης ).
  Εσφαλμένα ? Μπορεί .

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ voter 12/04/2012 00:04:06

   δεν είναι αυτό...
   ο τίτλος μάλλον είναι άσχετος με το κείμενο...
   υπάρχει μια αδιόρατη αμηχανία

   η νδ ψήφισε την κατάργηση της δικαστικής απέλασης που θα έλυνε το πρόβλημα της συμφόρησης άμεσα

   σήμερα η χώρα γίνεται επίσημα φιλιπινέζα παράνομων αλλοδαπών και εγκληματιών

   δεν είναι αυτό όραμα για τα Ελληνόπουλα

   η περίπτωση των σωφρωνιστικών φυλάκων που κάνουν απεργία δίνει ανάγλυφο το αδιέξοδο αυτής ακριβώς της πολιτικής

   ως και σε αυτό το σκληρό επάγγελμα που είναι ο δεσμοφύλακας, φτάνουν στα όριά τους

   το λαθρομεταναστευτικό λοιπόν πρέπει να λυθεί ΡΙΖΙΚΑ

 14. Μουλιώτας Αθανάσιος avatar
  Μουλιώτας Αθανάσιος 15/04/2012 11:19:10

  Μακάρι κύριε Κρανιδιώτη η παράταξή σας να σκίψει στα προβλήματα των σωφρονιστικών και κατεπέκταση των φυλακών, και όχι να μας ξεχάσετε όπως έχει γίνει μέχερι τώρα.Καλή επιτυχία.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.