#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/02/2012 15:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πέντε αναπάντητα ερωτήματα για το PSIΤο γεγονός ότι οι Γερμανοί άφησαν το PSI να εξελιχθεί (να δοκιμαστεί είναι η σωστότερη έκφραση) με γεμίζει απορίες.  Και αυτό γιατί ο κίνδυνος αποτυχίας είναι σχεδόν βέβαιος και ενδέχεται να χρεωθεί στους ίδιους, παρά τις επίπονες προσπάθειές τους, όλο αυτό το διάστημα, να το φορτώσουν σε εμάς.  Η τάση πλήρους αποτυχίας έχει ήδη αρχίσει να αποτυπώνεται και στις αντιδράσεις των αγορών, ωστόσο από αυτή τη διαδικασία θα βγει κάτι θετικό, θα απαντηθούν ορισμένα θεμελιώδη ερωτήματα και θα δημιουργηθεί ένα ενδιαφέρον ‘’δεδικασμένο’’.   Γιατί βέβαια όλοι οι σχετικοί με το αντικείμενο δικαιούμαστε να έχουμε εκτιμήσεις, αλλά κανένας δεν έχει απαντήσεις και αυτό γιατί δεν υπάρχει κανένα ιστορικό προηγούμενο.

Ερώτημα πρώτο:  Είναι δυνατόν να υπάρξει εθελοντική αναδιάρθρωση εντός νομισματικής ένωσης;

Ερώτημα δεύτερο:  Αν νομοθετηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης, πώς αυτές θα επηρεάσουν τη διαδικασία και πώς θα αντιδράσουν οι αγορές (και τα δικαστήρια) στην ασυλία κάποιων θεσμικών (ΕΚΤ);

Ερώτημα τρίτο:  Τι θα απογίνει ο θεσμός των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) που κινδυνεύει να εκφυλιστεί έπειτα από την ελληνική αναδιάρθρωση και πώς θα αντιμετωπίσουν οι αγορές το ενδεχόμενο μιας επανάληψης π.χ. στα Ισπανικά ομόλογα;  Δεδομένου ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ακυρώσει επί της ουσίας τα ασφάλιστρα κινδύνου, με ποιο τρόπο και σε πιο ύψος θα απορροφηθούν αυτά μέσα στο επιτόκιο των κρατικών ομολόγων;

Ερώτημα τέταρτο:  Πώς θα εκλάβουν οι οίκοι αξιολόγησης την εθελοντική αναδιάρθρωση;  Τι θα συμβεί αν τελικά υποβαθμίσουν την Ελλάδα στο D και ποια θα είναι η επίπτωση στα επιτόκια των υπολοίπων χωρών της ένωσης;

Ερώτημα πέμπτο:  Αν τελικά , όπως όλα δείχνουν, αποτύχει σε κάποια από τις παραπάνω δοκιμασίες το PSI, ποια θα είναι η αντίδραση των αγορών σε μια στάση πληρωμών εντός του ευρώ;  Οι υπόλοιπες δοκιμαζόμενες οικονομίες θα αντέξουν την πίεση ή οι αγορές θα προεξοφλήσουν και τη δική τους μελλοντική χρεοκοπία, εκτινάζοντας τα spreads στο διάστημα;

Όπως είπα και πιο πάνω, κανένας δεν μπορεί να προδικάσει τις απαντήσεις.  Το ρίσκο είναι τεράστιο και μια ενδεχόμενη παρεκτροπή ενδέχεται να βυθίσει στο χάος όχι μόνο τη ζώνη του ευρώ, αλλά όλη την οικονομία του πλανήτη.

Μια συνετή λύση, για τους εταίρους μας, θα ήταν η έγκαιρη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ώστε η χρεοκοπία της να συμβεί εκτός της ένωσης.  Όμως μια τέτοια εξέλιξη δεν θα σήμαινε λιγότερους κινδύνους, καθώς θα προμήνυε την πλήρη διάλυση της ζώνης σε μερικούς μήνες.

Οι ηγέτες της Ευρώπης, αδυνατώντας να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, έκλεισαν τα μάτια τους στο πραγματικό πρόβλημα και δεν έδωσαν δυναμικές λύσεις στο σωστό χρόνο, σπαταλώντας άσκοπα δύο ολόκληρα χρόνια με ατέρμονες συζητήσεις, απειλές, πειράματα και αυτοδιαψευδόμενες δεσμεύσεις.

Σήμερα μοιάζουν να τα έχουν εντελώς χαμένα, με αγεφύρωτες διαφορές, αδύναμοι να επιλέξουν ανάμεσα σε εξίσου καταστροφικές διεξόδους και απλώς περιμένουν το χρόνο και το πεπρωμένο να τους υποδείξουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Κακοφωνίξ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. victoria (true) avatar
  victoria (true) 23/02/2012 18:49:10

  Κακοφωνίξ, εύλογα ερωτήματα.

  Οι ρήτρες είναι νομοθετημένες σε επίπεδο ΕΕ εδώ και καιρό (2003), οπότε δεν είναι θεωρητικά κάτι νέο για τις αγορές. Θα μου πεις όμως εμείς τις νομοθετούμε για να κάνουμε χρήση τους, ναι, εκεί είναι λίγο διαφορετικό..
  Επίσης, εσύ ίσως καταλαβαίνεις καλύτερα από μένα τι 'σημαίνει', αλλά καταθέτω ως ενδιαφέρον πως το Ecofin τις προάλλες, εκτός από τα κουρέματα, υιοθέτησε κανονισμό για τα CDS.

  The Council adopted a regulation on "short selling and certain aspects of credit default swaps which introduces common EU transparency requirements and harmonises the powers that regulators may use in exceptional situations where there is a serious threat to financial stability". (The United Kingdom delegation abstained).
  h--p://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/en/ecofin/128102.pdf

 2. franc avatar
  franc 23/02/2012 19:18:41

  Aγαπητέ Κακοφωνίξ,
  Δίνεις συνέχεια τροφή για προβληματισμό και φαντάζομαι στα "αναμμένα κάρβουνα" όπως εσύ, θα κάθονται όλοι οι "ιθύνοντες" ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού.
  Και επειδή εμείς δεν είμαστε πίσω απο τις κουίντες αλλά παρακολουθούμε την παράσταση απο την πλατεία, μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε.

  Προσωπικά πιστεύω ότι οι 4 οικογένειες που κυβερνούν τον κόσμο και κατέχουν πάνω απο το 60% απο τα 4 τετρακις εκατομμύρια δολάρια που τζιράρονται κατ' έτος στη γη, όταν είδαν τον κίνδυνο κατάρρευσης της Αμερικάνικης οικονομίας το 2007, με το σκάσιμο της Lehman και αφού προσωρινά "έσωσαν" το σύστημα φορτώνοντάς τα τοξικά χαρτιά στους Αμερικάνους μέσω κρατικοποίησης του χρέους και αφειδούς τυπώματος δολαρίων, μετέφεραν ΣΕ ΑΓΑΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ την κρίση στην Ευρώπη .
  Πώς? απλά αποκλείοντας το τύπωμα Ευρώ απο την ΕΚΤ, δήθεν για να διαφυλαχτεί η ισχύς του και να μην θιγούν τα ψυχολογικά των Γερμανών. (Σύμπλεγμα Βαιμάρης γαρ...)
  Παρ' όλο που αυτό, εκτός απ΄ τη μεταφορά της κρίσης κυρίως στη Νότια Ευρώπη, βυθίζει και ολόκληρη την ΕΕ σε ύφεση επειδή παραείναι σκληρό για τέτοιες εποχές το νόμισμα.
  Ετσι έχοντας αποκλείσει το τύπωμα, αρχίζουν οι καθυστερήσεις και οι πειραματισμοί τύπου PSI.
  Eν τω μεταξύ το χρήσιμο προπέτασμα καπνού της Ελλάδας με τους Τιτανικούς τα μαύρα πρόβατα, το διεφθαρμένο κράτος κ.α. ηχηρά παρόμοια, πέφτει σιγά σιγά και εμφανίζεται το σοβαρό πρόβλημα της Ιταλίας. Οι 4 οικογένειες (για πρώτη φορά στην ιστορία) στέλνουν επίσημο "εκπρόσωπό" τους στην ΕΕ (Νταλλάρα) για να κανονίσει μαζί με τους Γερμανούς το PSI!!! και ταυτόχρονα βάζουν δικούς τους Πρωθυπουργούς σε Ιταλία και Ελλάδα!!!Αρα:
  1. Οι Υπερ-τράπεζες θέλουν το PSI, επομένως οι θυγατρικές τους δεν μπορούν να έχουν αντιρρήσεις. Aρα μπορούν και να στριμώξουν τα Funds να το δεχτούν αφου στο κάτω κάτω ζημιά δεν θάχουν αφού φόρτωσαν Ελληνικά ομόλογα κάτω απ την τιμή κουρέματος.
  2. Κατα πάσα πιθανότητα δεν θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης,
  ή αν αυτό συμβεί, η ΕΚΤ θα συμμετάσχει στό κούρεμα γιατί ούτε αυτή είναι ανεξάρτητη από τις Υπερ-τράπεζες.
  3. Ο θεσμός των CDS θα συνεχίσει να μην ενεργοποιείται στις 17 χώρες της ΟΝΕ όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Θα εφαρμόζεται όπως προβλέπεται μόνο σε χώρες όλου του υπόλοιπου κόσμου που χρεωκοπούν. Οπως όλες οι ασφάλειες ατυχημάτων, άν το ατύχημα δεν αποδειχθεί οτι συνέβει*, δεν ενεργοποιούνται. Ποιός πληρώνει τα ασφάλιστρα? Απλά ο ασφαλιζόμενος. Αυτός που αγόρασε CDS.
  4. Οι οικοι αξιολόγησης είναι οι κανονιοφόροι των Υπερ-τραπεζών . Αρα εν προκειμένω θα σιγήσουν . Δεν θα μας πάνε στο D. Θα σταματήσουν στο 1 C.
  5. Αν τελικά αποτύχει το PSI θα αρχίσει τρελλό τύπωμα ευρώ, μέχρι η ισοδυμαμία του να πέσει στο 0,8 του δολαρίου. Αν δεν σταματήσει εκεί τον λόγο θα έχουν τα όπλα...
  * αρμόδιο για την πιστοποήση είναι νομίζω το IIF που είναι επίσης όργανο των Υπερ-τραπεζών.Παρεμπιπτόντως και αυτοί την ιταλία κοιτάνε τώρα και την έχουν στη μπούκα για το 2012. βλ. http://www.energypress.gr/news/Diethnhs-Enwsh-Trapezwn:-Shma-kindynoy-gia-to-eyrw
  Υ.Γ. τα παραπάνω είναι σενάριο μη έχον σχέση με πραγματικά πρόσωπα ή γεγονότα...Λέμε τώρα.

  • Leonidas avatar
   Leonidas @ franc 23/02/2012 21:41:38

   Για το Νουμερο 4) που αναφέρεις, (ξένοι οίκοι), η Fitch ανάφερε ότι, μόλις ολοκληρωθεί το PSI θα κατατάξει την Ελλάδα σε RD (restrictive default).
   Οταν εκδοθούν τα νέα ομόλογα που θα δοθούν στους ομολογιούχους, θα την αξιολογήσουν πάλι με νέους όρους. Στο μεσοδιάστημα, θα υπάρξει θέμα ρευστότητας για τράπεζες κτλ. λόγω της αξιολόγησης σε ''περιοριστική χρεωκοπία'' .
   πηγή:
   http://www.bloomberg.com/video/86963542/

   Γενικά όμως, οι περισσότεροι αναλυτές λένε ότι οι διεθνείς επενδυτές , με τον τρόπο που γίνεται το PSI, και με την ΜΗ συμμετοχή της ΕΚΤ, χάνουν την εμπιστοσύνη τους για επενδύσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα.
   Η Ευρώπη έτσι κι αλλιώς μπαίνει σε περίοδο ύφεσης.
   Επίσης, θεωρούν οτι η τεράστια υφεση που δημιουργείται στην Ελλάδα δεν δίνει ελπίδες επιτυχίας , και ότι η Ελλάδα θα χρεωκοπήσει ΑΤΑΚΤΑ στο εγγύς μέλλον.

   Για την Ελλάδα... βοήθα Παναγιά!!

   • franc avatar
    franc @ Leonidas 23/02/2012 22:20:36

    "η Fitch ανάφερε ότι, μόλις ολοκληρωθεί το PSI θα κατατάξει την Ελλάδα σε RD (restrictive default)."
    Δηλαδή η Fitch είναι ανεξάρτητη και ωραία?
    Δεν πιστεύω οτι θα πραγματοποιήσει την απειλή αυτή...

    "και με την ΜΗ συμμετοχή της ΕΚΤ."
    Η ΕΚΤ θα το κρατήσει Μανιάτικο μέχρι τέλους? Κάτι άκουσα οτι θα επιστρέψει τα Ελληνικά ομόλογα στις κεντρικές τράπεζες και τα κέρδη στά κράτη. Αυτό δεν είναι έναρξη συμμετοχής? Κι άν γίνει αναγκαίο δεν θα δώσει κι άλλη?

    • victoria (true) avatar
     victoria (true) @ franc 24/02/2012 01:05:21

     Καλά άκουσες. Είναι επίσημο, είναι μέσα στη συμφωνία του Eurogroup.

     • franc avatar
      franc @ victoria (true) 24/02/2012 10:09:49

      Αγαπητή victoria (true) ,
      Ακόμα κι αν μας βάλουν D οι οίκοι, το μαχαίρι και το πεπονι για το άν υπάρχει credit event το κρατάει η Διεθνής Ενωση Σουάπς και Παραγώγων ISDA. Προσωπική μου άποψη είναι οτι και αυτή η Ενωση "επηρεάζεται" απο τις Υπερτράπεζες.
      (Blackrock, Bank of America, Citigroup, Fidelity κλπ). Επομένως αν ο εκπρόσωπός τους ο κ. Νταλλάρα δεν ήρθε στις Βρυξέλλες και την Αθήνα για τουρισμό, δεν θα έχουμε credit event, η αν έχουμε θα είναι περιορισμένης και ελεγχόμενης σημασίας. Ολα αυτά υπό την προυπόθεση οτι υπάρχει "ανακωχή" ή αν θες, εξ αρχής συμφωνία για την απομύζηση των Νοτίων μέχρι του ορίου αντοχής τους και όχι μέχρι τελικής εξόντωσης.

  • ΓΣΠΥΡΟΥ avatar
   ΓΣΠΥΡΟΥ @ franc 23/02/2012 23:33:25

   Το τύπωμα νομίσματος δεν αποτελεί λύση για τα οικονομικά προβλήματα. Η μονεταριστική αντιλήψη για την έξοδοα από την κρίση μέσω της κοπής νομίσματος κινείται στο χώρο του παιδικής οικονομικής φαντασίας.

   • franc avatar
    franc @ ΓΣΠΥΡΟΥ 24/02/2012 08:57:37

    Αγαπητέ ΓΣΠΥΡΟΥ καλημέρα.
    Αυτό όμως κάνει η Αμερική επι 3 συναπτά έτη (Τύπωσε πολλά τρίς δολάρια) και πιστεύει οτι τώρα σώθηκε και σταμάτησε (προς το παρόν) να τυπώνει.
    Αν χρειαστεί βεβαίως θα ξανατυπώσει. Συμφωνώ οτι δεν λύνεται έτσι το πρόβλημα της πραγματικής οικονομίας, όμως λύνεται το πρόβλημα της πίστης των αγορών (credit) που είναι πολύ μεγαλύτερο του πραγματικού χρήματος και αυτό είναι που εμείς, ομολογώντας οτι είμαστε Τιτανικός, χάσαμε απολύτως. Και γι αυτό, παρ΄ όλο που πληρώνουμε και θα πληρώνουμε ενα κάρο λεφτά, το 2020 θα είμαστε εκεί που ξεκινήσαμε το 2009!!!
    Ενώ η τράπεζα Πίστεως, εντός της χρεωκοπημένης Ελλάδος με το που ακούστηκε οτι δεν θα κρατικοποιηθεί, σε 3 βδομάδες 300 πλασίασε το χρηματιστηριακό της κεφάλαιο!!!
    Βεβαίως η "πίστη" είναι φτιαγμένη απο το ίδιο υλικό με την παιδική φαντασία. Ομως η παιδική φαντασία στην εποχή μας αποτιμάται όπως θα γνωρίζεις σε πακτωλούς χρήματος (Walt Disney, Harry Potter κλπ)

 3. franc avatar
  franc 23/02/2012 21:07:41

  Διόρθωση : ISDA αντί IIF

 4. ΤΣΕ avatar
  ΤΣΕ 23/02/2012 21:45:32

  1.Κουρεμα χρεους, ητοι, αδυναμια αποπληρωμης, στην διεθνη και εγχωρια οικονομικη θεωρεια ,σημαινει χρεοκοπια.
  2.Εαν δεν ενεργοποιειθουν το CDS στην περιπτωση της Ελλαδας,ποτε θα ενεργοποιειθουν; Μια τεραστια αγορα κερδοσκοπιας κινδυνευει να καταρευσει. Να μην εχει νοημα.
  3.Ατακτη χρεωκοπια λογω αποτυχιας του PSI ,δηλαδη με ευθυνη των ιδιωτων,απαλλασει των ευθυνων Ευρωπαικη Ενωση και ΔΝΤ οι οποιοι θεωρητικα προσπαθησαν να μας σωσουν.
  Αποψη μου ειναι οτι δεν θα σωθουμε.Ειναι προγεγραμμενο.
  Μια περιπτωση σωτηριας υπαρχει.Πληρη απωλεια της εθνικης κυριαρχιας.
  Σε περιπτωση φυσιολογικης σωτηριας εστω και με θυσιες,θα πρεπει να κανουμε αγαλμα το Γ.Α.Π.

  • franc avatar
   franc @ ΤΣΕ 23/02/2012 22:10:37

   Πως τους απαλλάσσει αφού αυτοί δημιούργησαν και υπέγραψαν το PSI?
   Mας σώζουν από φιλανθρωπία ή απο συμφέρον? Κι αν το συμφέρον τους δεν εξυπηρετηθει με το PSI τι τους εμποδίζει να τυπώσουν Ευρώ ή να εκδώσουν Ευρωομόλογα.
   Τα περί αναβολής της χρεοκωπίας μας για να κερδίσουν χρόνο είναι αέρας κοπανιστός γιατί κερδίσανε 2,5 χρόνια τώρα και ο κίνδυνος αυξήθηκε αντί να μειωθεί. Με πλήρη απώλεια εθνικής κυριαρχίας
   (αν αλλάξουμε πχ. όλοι εθνικότητα και γίνουμε Γάλλοι ή Γερμανοί, αποφεύγεται η χρεωκοπία? ) Το άγαλμα στον ΓΑΠ θα έχει την ίδια τύχη με τα άλλα αγάλματα των Αμερικανών .(Τρούμαν κλπ).
   Η μή σωτηρία μας είναι και αυτή λύση του δράματος και όχι καταστροφή...

 5. Nick avatar
  Nick 23/02/2012 22:08:12

  Ο δε "σοφός" Βενιζέλος γύρισε και είπε ότι "δεν ενδιαφέρει τη κυβέρνηση η ενεργοποίηση των CDS". :lol:

  Καλά, οι υπόλοιποι είναι βλάκες που ανησυχούν; Πλέον προσπαθούν να βρούν αν υπάρχουν και άλλα CDS που θα επηρεαστούν από τυχόν ενεργοποίηση Ελληνικών CDS. Αλλά άντε τώρα να ψάξεις σε μια αγορά που δεν ελέγχεται...

  Για το δε ενδεχόμενο να μην ενεργοποιηθούν, το έχουν σίγουρο ότι θα καταρρεύσουν οι αγορές και θα υπάρξουν πάμπολλες MF Global.

 6. ΓΣΠΥΡΟΥ avatar
  ΓΣΠΥΡΟΥ 23/02/2012 23:00:09

  To PSI είναι χρεοκοπία. Η εκτιμηση των οικων αξιολόγησης γιατί να είναι καλύτερη από το χαρακτιρισμό που αποδίδεται στους χρεοκοπημενους. Ο "Εθελοντικός" χαρακτήρας ουσιαστικά απενεργοποιεί τα ασφαλιστρα κινδυνου. Ουσιαστικα, η απενεργοποίηση των CDS, δείχνει την αντεπιθεση της πολιτικής στις αγορές στην προσπάθεια της να ανακτησει μερος της εξουσίας που έχασε. Ο "Εθελοντισμός" είναι προιόν της πεποίθησης/απειλης για πλήρη απωλεια των απαιτήσεων τους, δηλαδή του συνόλου της αξιας των ομολόγων τους.
  Η αναφορά στο διεθνές χρηματοπιστωτικο σύστημα και η προσπάθεια ερμηνείας της Ελληνικής κρίσης ως αποτοκο της παγκόσμιας, οικοδομει τα επιχειρήματα εκεινων που πιστεύουν ότι τα αίτια των οικονομικών προβλήματων μας βρίσκεται στις αναλγησία των αγορών. Επίσης, Καλλιεργεί την πεποιθηση ότι ο καραβακι της δραχμής είναι το μόνο σίγουρο σκάφος για το αμεριμνο ταξιδι της οικονομικής ευημεριας μας.
  Η δαιμονοποίηση των αγορών γίνεται κια για να κρύψουμε την ανικανότητα των πολιτικών. Επιπλεον η αξιολογηση που κάνουν στις χώρες δεν είναι υποχρεωτικα αποδεκτή από κανεναν. Αυτοί που καταγγέλουν τις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης ας αγνοήσουν τις αξιολογήσεις τους και ας εμπιστευθούν, για παράδειγμα, τους πολιτικούς.
  Οι Έλληνες, παρά την ομόθυμη καταδίκη των "οίκων", δεν πειστηκαν από τις διαβεβαιώσεις των πολιτικών και έβγαλαν τα λεφτά τους απο τις τράπεζες , εμπιστευόμενοι τους καταγγελόμενους οίκους, δημιουργώντας τεράστιο πιστωτικό προβλημα στη χώρα. Βεβαια δεν πείστηκαν ουτε οι ίδιοι οι πολιτικοι καθως όπως λέγεται βουλευτές/ης εβγαλαν τα χρήματα τους στο εξωτερικό!!! Κατά τα άλλα οι αγορές είναι η αιτία όλων των προβληματων. Ο Κρατισμός ως πανακεια για όλα τα οικονομικά δεινά το νεο δόγμα!
  Η αποψη ότι η εξοδος από την οικονομική κριση, οπως αφήνει ο αρθρογράφος να φανεί, θα γίνει χωρίς θυσίες βρίσκει βιβλιογραφική αρωγή στα βιβλια του Harry Potter.Οι ευκολες λυσεις είναι το ιδεολογικο οπλαστάσιο των δημαγωγών που οπλίζει το φανατισμο των ανεγκέφαλων.

 7. franc avatar
  franc 24/02/2012 14:00:42

  Αναφέρεις αγαπητέ ΓΣΠΥΡΟΥ:
  "Η αναφορά στο διεθνές χρηματοπιστωτικο σύστημα και η προσπάθεια ερμηνείας της Ελληνικής κρίσης ως αποτοκο της παγκόσμιας, οικοδομει τα επιχειρήματα εκεινων που πιστεύουν ότι τα αίτια των οικονομικών προβλήματων μας βρίσκεται στις αναλγησία των αγορών. Επίσης, Καλλιεργεί την πεποιθηση ότι ο καραβακι της δραχμής είναι το μόνο σίγουρο σκάφος για το αμεριμνο ταξιδι της οικονομικής ευημεριας μας."

  Ειμαι ανέκαθεν πολέμιος των "στρατευμάτων κατοχής" του Ελληνικού Δημοσίου, των 5 εργατοπατέρων, των 5 νταβατζήδων-εθνικοπρομηθευτών και του κρατισμού γενικώτερα. Ομως δεν κάνω το λάθος όταν είμαι αντίθετος με τη μία πλευρά να πηγαίνω αυτομάτως με την απέναντι.
  H κρίση της Ιρλανδίας προηγήθηκε και ήταν πολύ πιό βαθειά απο την της Ελλάδος (Η Ιρλανδία στο τέλος του 2009 είχε ετήσιο έλλειμμα 34%!!! και η ελλάδα με τις φιλότιμες προσπάθειες των 2 Γιώργηδων κατάφερε αντί 9 να κλείσει στο 13,5% και μετά ψευδώς να γίνει 15%) Η Ιρλανδία ήταν και εξακολουθεί να μας προτείνεται ως το ιδανικό μοντέλο ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας, βέλτιστου δημόσιου τομέα . Αν καταφέρουμε να την φτάσουμε το 2020 μήπως πάθουμε τότε τα ίδια μ' αυτήν? Δηλαδή κατάρρευση των τραπεζών και έλλειμμα 34%? γιατί θα παρατηρήσατε οτι κανένα μνημόνιο δεν επιβάλλει έλεγχο των τραπεζών. Αρα όχι μόνο η κρίση τής Ελλάδος που το ΑΕΠ της ανέρχεται στο 2% του Ευρωπαικού, αλλά και όλων των χωρών Ευρώπης Αμερικής και Ασίας ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΟΚΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΡΙΣΗΣ,ΚΑΙ ΔΗ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΟΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΚΑΖΙΝΟΕΙΔΟΥΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΠΟΣΟ ΧΑΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. (Χειρότερο απ' της Τουρκίας, ακόμα και τώρα δεν είναι).
  Αλλωστε ο Κέυνς απέδειξε οτι το καλύτερο που πρέπει να κάνουμε για να βγούμε απο την κρίση, είναι να ασφαλτοστρώνουμε ενα δρόμο και μόλις τελειώνουμε να τον ξηλώνουμε και πάλι απ' την αρχή. Το 60-70% της παραγωγής των προηγμένων χωρών είναι σκουπίδια...Τι να κάνουμε, κανείς δεν είπε οτι ο καπιταλισμός είναι το καλύτερο σύστημα . Απλώς δεν υπάρχει άλλο καλύτερο προς το παρόν και όσα δοκιμάστηκαν αποδείχτηκαν χειρότερα και κατέρρευσαν.
  Τώρα αν η εξήγηση των αιτίων της κρίσης καλλιεργεί τεχνηέντως χρησιμοποιούμενη απο κάποια λαμόγια που πόνταραν στη δραχμή ψευδαισθήσεις για σίγουρα καραβάκια, είπαμε η ανθρώπινη βλακεία ίσως να είναι και άπειρη.
  Οσον αφορά την αναλγησία των αγορών, ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΗ. Κανείς θιασώτης των αγορών δεν ισχυρίστηκε οτι αυτές διαθέτουν αισθήματα...

  • Γ ΣΠΥΡΟΥ avatar
   Γ ΣΠΥΡΟΥ @ franc 24/02/2012 22:51:10

   Κύριε franc δεχτείτε ότι Από τα πλεονάσματα της ευαισθησιας του πολιτικού προσωπικού οδηγηθήκαμε εδώ.
   Οι αγορές, πράγματι, δεν κάνουν διακρίσεις και επιδιώκουν τη μεγιστοποίηση του κέρδους τους. Εγκληματικό.
   Αντίθετα η ευνοια σε φίλους και κολλητούς, ο νεποτισμος, οι διακρίσεις και η εξαγορά συνειδήσεων, με χρήματα των φορολογουμένων, από τον αισθηματία διαχειριστή (πολιτικό) του δημόσιου πλούτου είναι εθνικός στόχος. Οι κοινοτυπίες περί εγκληματικών αγορων δεν είναι παρά η επιχειρηματολογία των αποτυχημενων πολιτικών για τη δικαιολογηση των ολέθριων λαθών τους. Ο στερεοτυπικός λόγος που προσεγγίζει μανιχαϊστικά την πραγματικότητα αδυνατει να ερμηνευσει σύνθετα κοινωνικο-οικονομικά φαινόμενα.

 8. ΓΣΠΥΡΟΥ avatar
  ΓΣΠΥΡΟΥ 24/02/2012 19:10:19

  Κύριε franc καλησπέρα,
  Πράγματι η Αμερική τύπωσε χρήμα. Αλλα ήταν η Αμερική. Και το δολάριο νόμισμα αποδεκτό από όλους.
  Η Αλφα ή Πίστεως όπως τη λέτε και οι υπόλοιπες τράπεζες τριπλασίασαν (ή +300%) την αξία τους. Γιατί καθε εχέφρων άνθρωπος γνωρίζει ότι η αναληψη της διαχείρισης των τραπεζών από το κράτος θα οδηγήσει σε χρεοκοπίες αναλογες των δημόσιων οικονομικών. Η απομάκρυνση του φόβου της κρατικοποίησης οδήγησε στην ανοδο της μετροχής καθώς δημιουργείται αισιοδοξία για την τυχη των τρπεζων. Οι τιμές των τραπεζικών μετοχών στο χρηματιστηριο είναι και σαφέστατος δείκτης του οικονομικού προβλήματος. Οικονομία χωρίς τράπεζες ήταν οι προκαπιταλιστικές. Αν και τότε υπήρχε κάποια μορφή πιστωτικού συστήματος. Αν επιθυμούμε κάτι τέτοιο σημαίνει ότι δεν μας ενοχλείμ και το αντίστοιχο επιπεδο ζωής.
  Τα περί Τιτανικός ήταν έγκλημα. Δεν ξέρω πως πρέπει να δικαστεί, αλλα ήταν έγκλημα με θυμα τη χωρα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.