05/08/2009 13:35
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πάντα «θύμα» το έπαιζαν οι εφημερίδεςΑνέκαθεν οι εφημερίδες στηρίζονταν σε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, που τις έκαναν απαραίτητες, σε βαθμό εθισμού, στους αναγνώστες. Ανέκαθεν, πάλι οι εφημερίδες αισθάνονταν την απειλή, πραγματική ή μη,  που προέκυπτε για αυτές μέσα από κάθε σχεδόν τεχνολογική εξέλιξη.

Καθώς λοιπόν οι εφημερίδες σε ολόκληρο τον κόσμο αρχίζουν να  χάνουν  όλο και μεγαλύτερο μερίδιο από το αναγνωστικό τους κοινό και να  αιμορραγούν οικονομικά, το ρεφρέν που ακούγεται από όλες τις πλευρές, είναι ότι ναι μεν οι αναγνώστες φεύγουν διότι ελκύονται πλέον από την διαδικτυακή ενημέρωση, αλλά αυτή δεν θα μπορέσει ποτέ να αποκτήσει τη σοβαρότητα και την εγκυρότητα των παραδοσιακών έντυπων μέσων.

Οι ισχυρισμοί αυτοί ακούγονται γνώριμοι στα αφτιά. Είναι οι ίδιοι περίπου με αυτούς με τους οποίους  οι εφημερίδες απαντούσαν στην προέλαση του ραδιοφώνου, πριν από 80 και κάτι χρόνια. Το ραδιόφωνο εκπροσωπούσε τότε την νέα τεχνολογική απειλή για το «οριστικό τέλος» της  παραδοσιακής εφημερίδας καθώς η ενημέρωση που πρόσφερε ήταν άμεση, πλην όμως στερούμενη του βάθους της αντίστοιχης γραπτής…

Στις δεκαετίες του `20 και του `30, οι δημοσιογράφοι του έντυπου τύπου εξαπέλυαν συνεχείς επιθέσεις εναντίον της δημοσιογραφίας του ραδιοφώνου, κατηγορώντας την για προχειρότητα και ανακρίβειες, καθώς επίσης και για «αναμάσημα» των άρθρων και των ειδήσεων των εφημερίδων. Όπως δηλαδή κατηγορούν και σήμερα το Ιντερνέτ. Χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια μέχρις ότου  τα δύο μέσα να μπορέσουν να συμβιώσουν ειρηνικά. Εκείνες όμως οι από καιρό ξεχασμένες κόντρες, αποδεικνύουν περίτρανα πως οι εφημερίδες τότε ήταν εξίσου αδίστακτες με αυτές του σήμερα.

Slate

ΣΧΟΛΙΑ

  1. aris53m avatar
    aris53m 05/08/2009 18:17:51

    Θεωρώ ότι οι εφημερίδες (μαζί με TV και ραδιόφωνο) θα αρχίσουν να σοβαρεύονται αν δεν έχουν αρχίσει ήδη, διότι τώρα με το ιντερνέτ ακόμα και η τρίτη σελίδα της SUN δεν λέει τίποτα.

    Φυσικά και έχουν ζημιές άρα θα χρειαστούν κάποιο συμμάζεμα αλλά πέραν αυτού δεν νομίζω ότι τουλάχιστον οι μεγάλες φυλλάδες θα πάψουν να υφίστανται. Απλά θα λιγοστέψουν τις βλακείες (τύπου βήματος-ΔΟΛ, παγερά χαμόγελα στο Μαξίμου κλπ) και τα ψέματα.

    Το ιντερνέτ θα τις κάνει πιο ποιητικές και λιγότερο προπαγανδιστικές.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.