#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/05/2011 23:36
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πάμε για αναδιάρθρωση… με το ζόριΟι φήμες για μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους συνεχίζουν να κάνουν το γύρο της Ευρώπης, την ώρα που η ευρωζώνη δέχεται κάποιες ευχάριστες ειδήσεις, αφού όπως φαίνεται η απειλή της Φιλανδίας να μπλοκάρει τη πορτογαλική διάσωση δεν υφίσταται πλέον.

Όπως ανακοινώθηκε, το κόμμα των «αληθινών Φιλανδών» συμφώνησε να μη προβάλλει βέτο και να επιτρέψει στη κυβέρνηση της χώρας να συμμετάσχει στη πορτογαλική διάσωση.

Το STRATFOR είχε από την αρχή προβλέψει πως η Φιλανδία δεν θα αποτελούσε πρόβλημα για την εν λόγω διάσωση. Ο λόγος είναι ότι παρά την αξιολόγησή της με ΑΑΑ, η φιλανδική οικονομία είναι πολύ μικρή, μικρότερη και από αυτήν της Ελλάδας, και άρα δεν υπήρχε περίπτωση να μη πραγματοποιηθεί η θέληση της πανίσχυρης Γερμανίας.

Σε τελευταία ανάλυση, η Φιλανδία, εξαιτίας της γεωπολιτικής κατάστασης, και της εγγύτητάς της στη Ρωσία, έχει ανάγκη την ΕΕ πολύ περισσότερο από ότι η ΕΕ αυτήν. Συνεπώς δεν υπήρχε περίπτωση το Ελσίνκι να σταθεί εμπόδιο στην ευρωζώνη.

Αυτή όμως η εξέλιξη δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρχουν λαϊκίστικες αντιδράσεις σε χώρες του πυρήνα της ΕΕ, όπου οι ψηφοφόροι αντιτίθενται στο να πληρώνουν τις αποτυχίες χωρών όπως είναι η Ελλάδα και η Ιρλανδία. Και αυτό το λαμβάνει σοβαρά υπόψη το Βερολίνο.

Για παράδειγμα, το κόμμα  FDP, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της Angela Merkel, αρχίζει να υιοθετεί και αυτό τον ευρωσκεπτικισμό. Απομένει να δούμε πως θα εξελιχθεί η πολιτική του πλατφόρμα.

Ο λόγος που το ζήτημα αυτό είναι σοβαρό, είναι επειδή οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι δυσανασχετούν με το να ξεχρεώνουν κάποιες χώρες. Και συνεπώς δεν επιθυμούν  να δουν τις χώρες αυτές να χρεοκοπούν σε 2-3 χρόνια, όταν το μερίδιο των δανείων της ΕΕ και του ΔΝΤ προς την Ελλάδα και την Ιρλανδία θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των ιδιωτών πιστωτών.

Αυτό είναι σημαντικό διότι αν η Ελλάδα κηρύξει πτώχευση το 2013, αυτοί που θα πληρώσουν τα περισσότερα θα είναι οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι. Επομένως, το σκεπτικό τώρα είναι, ότι τουλάχιστον πολιτικά, θα πρέπει να εξαναγκαστεί  η Ελλάδα να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση, και μάλιστα  τώρα αμέσως.

Αυτή η πολιτική απόφαση είναι δυνατόν να περάσει σήμερα, επειδή η ΕΚΤ προσφέρει το σωσίβιο απέναντι στα όποια οδυνηρά αποτελέσματα θα μπορούσε να προκαλέσει μια τέτοια αναδιάρθρωση στην ευρωζώνη.

Η ΕΚΤ έχει αγοράσει €75-80 δισεκατομμύρια εθνικού χρέους στις δευτερεύουσες αγορές. Και ακόμη κι αν το ποσό αυτό είναι σχετικά μικρό, και μόνο το γεγονός ότι η ΕΚΤ έκανε αυτό το βήμα, αποδεικνύει στους πολιτικούς του Βερολίνου, ότι αν παραστεί ανάγκη, η ΕΚΤ θα σώσει στο τέλος την ευρωζώνη.

Stratfor

Απόδοση  SA

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 06/05/2011 00:09:04

  Όλα θα τα μάθετε τον Ιούνιο.
  Από ποιό νησί θα γίνει η ανακοίνωση άραγε?

 2. ern avatar
  ern 06/05/2011 01:02:04

  http://www.youtube.com/watch?v=KKBcZlnJdcg&feature=related

  Τσάκωνας και Μουστάκας γερόντια συζητάνε για ΓΑΠ, Πασοκ και διαφθορά. Και προφητικά, και διαχρονικά πράματα, έχω λιώσει!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.