27/04/2010 11:47
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πάει για 700 το spread εν μέσω σεναρίων αναδιάρθρωσης του χρέους

Εντείνονται οι ήδη ασφυκτικές πιέσεις στο κόστος κρατικού δανεισμού, με το spread στο 10ετές ομόλογο να σημειώνει νέο αρνητικό ρεκόρ 12ετίας, πάνω από τις 680 μονάδες βάσης, ενώ στις αγορές «παίζει δυνατά» το σενάριο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Νευρικότητα προκαλεί και η άκαμπτη στάση της κυβέρνησης Μέρκελ. Η Ελλάδα συνεχίζει να κινδυνεύει να μην λάβει οικονομική βοήθεια, αν δεν καταφέρει να μειώσει το έλλειμμά της, σύμφωνα όσα δήλωσε την Τρίτη ο ειδικός επί θεμάτων προϋπολογισμού των «Ελεύθερων Δημοκρατών» (FDP), του κόμματος που μετέχει στον κυβερνητικό συναπισμό και έχει τις πιο επιθετικές θέσεις για το θέμα του δανεισμού της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, η διαφορά απόδοσης (επιτοκίου) του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο σκαρφάλωσε μέχρι τις 687 μονάδες βάσης, πάνω από το προηγούμενο ιστορικό υψηλό των 680 μονάδων που σημειώθηκε την Δευτέρα.

Τρία σενάρια αναδιάρθρωσης του χρέους καλλιεργούνται από μερίδα του αγγλοσαξονικού Τύπου, παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ.

Το βασικό σενάριο που προβάλλουν τα ξένα ΜΜΕ αφορά την αναδιάρθρωση με «κούρεμα» (haircut). Σε αυτή την περίπτωση, κατόπιν συνεννόησης με τους ομολογιούχους που κρατούν στα χαρτοφυλάκιά τους το ελληνικό δημόσιο χρέος των 273,4 δισ. ευρώ, το Δημόσιο προβαίνει σε απομείωση της αξίας των ομολόγων. Έτσι, για παράδειγμα, ορίζεται ότι για κάθε 100 ευρώ οφειλής θα αποπληρωθούν τα 60.

Στο δεύτερο σενάριο, αναλυτές και οικονομολόγοι, κυρίως στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, εισηγούνται παράταση της λήξης των υφιστάμενων ομολόγων κατά πέντε χρόνια με το ίδιο επιτόκιο. Με αυτό τον τρόπο, το Δημόσιο που θα πρέπει να πληρώσει του χρόνο μόνο για λήξεις ομολόγων 27,26 δισ. ευρώ, θα μεταθέσει την εξόφληση της υποχρέωσής του το 2016, παίρνοντας ανάσα πέντε ετών για να δώσει προτεραιότητα στη μείωση του ελλείμματος.

Στο τρίτο σενάριο, της προεξόφλησης βραχυχρόνιου χρέους από την Ελλάδα, βασική προϋπόθεση είναι ο μηχανισμός ΕΕ- ΔΝΤ να δώσει στη χώρα φέτος περισσότερα από τα περίπου 30 δισ. ευρώ που χρειάζεται για να καλύψει το σύνολο των δανειακών αναγκών της. «Για παράδειγμα, αν τα κεφάλαια είναι τελικά 45 δισ. ευρώ, τα 15 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για εξόφληση χρέους που λήγει του χρόνου και είναι σήμερα σε χαμηλές τιμές», εξηγεί στέλεχος της αγοράς ομολόγων.

Το 2011, η ονομαστική αξία των ομολόγων που λήγουν είναι 27,67 δισ. ευρώ. Η τρέχουσα αξία τους όμως, μετά την κάθετη πτώση των τιμών των ομολόγων, είναι σήμερα 25,67 δισ. ευρώ. Αν το Δημόσιο είχε τα χρήματα να αγοράσει από τους ομολογιούχους τους τίτλους που λήγουν του χρόνου, θα «κέρδιζε» άμεση μείωση του χρέους αφού θα έσβηνε από το δημόσιο χρέος για παράδειγμα 100 ευρώ και θα πλήρωνε για τη διαγραφή τους 80 ευρώ.

Οι τράπεζες και πάλι θα είχαν ζημίες, αλλά η διαδικασία δεν θα ήταν υποχρεωτική. Το τελευταίο αυτό σενάριο δεν αποκλείεται από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

www.in.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 27/04/2010 11:49:40

  Μην ανησυχείτε καθόλου!
  Χάρις στο Νew Speech ενώπιον της Κ.Ο. θα μειωθούν.
  Οι αγορές πείστηκαν!

  • Orestios avatar
   Orestios @ αλλενάκι 27/04/2010 16:23:53

   Η πιο άχρηστοι κυβέρνηση και από την πιο άχρηστη. Μας χρεωκόπησαν τα λαμόγια.

 2. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 27/04/2010 12:00:28

  Φινάλε για το ευρώ γράφει σήμερα το spiegel.de σε κεντρικό άρθρο του,

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ o βουνίσιος 27/04/2010 12:09:33

   Πρόκειται για δηλητηριώδες άρθρο κατά της Άνγκελα Μέρκελ. Σχεδόν τη λυπήθηκα, διαβάζοντάς το. "Λαικίστικο εθνικισμό" καταλογίζει στην πολιτική της ο μέχρι προχθές φιλικός Spiegel. Έχουν ήδη "σουτάρει" ως αποτυχημένη την εξάμηνη κυβερνητική συνεργασία CDU/FDP. Η φράξια Σόιμπλε - Ρύτγκερς μέσα στο CDU θέλει επειγόντως "Μεγάλο Συνασπισμό" CDU-SPD. Στις εκλογές της Β. Ρηνανίας θα τά παίξουν όλα για όλα - στόχος τους είναι ο "ξαφνικός θάνατος" της σημερινής κυβερνητικής συνεργασίας. Αλλά κι αυτή τα ήθελε και τα παθάίνει.

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ Sic transit gloria mundi 27/04/2010 12:21:46

    όλοι τσακώνονται με αφορμή εμάς... Όσο για τα 700bp's... Σιγά... θα λέμε ότι δανειζόμαστε με 11% και σε σκληρό νόμισμα χαχαχα

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ o βουνίσιος 27/04/2010 12:28:56

   Η κατακλείδα του άρθρου:
   "Η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση, διαφέροντας από τον Κόνραντ Αντενάουερ και τον Χέλμουτ Κόλ, δεν θεωρεί πιά τον εαυτό της διαχειριστή των συμφερόντων της Ευρωπαικής κοινότητας. Μόνον ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schäuble, για πολλά χρόνια συνοδοιπόρος του Κόλ, κρατά ψηλά την σημαία του Ευρώ. Αλλά δύσκολα μπορεί να επικρατήσει εναντίον όλων αυτού του εθνικιστικά χρωματισμένου νεο-γερμανικού λαικισμού".
   Η εσωτερική αντίθεση στη Γερμανική κυβέρνηση είναι πιά αγεφύρωτη και θεμελιακή. "Ή αυτοί, ή εμείς", λέει η παραδοσιακή βιομηχανική επιχειρηματική τάξη (που είναι πίσω από το spiegel) στη "νέα τάξη" των golden boys που είναι πίσω από το FDP. Αλλά για να επικρατήσουν χρειάζονται "έξωθεν βοήθεια" (SPD) και ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για εποχή κρίσης. Με τους εργαζόμενους και τους κοινωτικούς εταίρους.

 3. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 27/04/2010 12:30:09

  αυτή η κατάσταση όμως βολεύει την Α. Μερκελ, οι Γερμανοί είναι εθνικιστές και η πλειοψηφία τους (57%) είναι κατά του μηχανισμού στήριξης,

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ o βουνίσιος 27/04/2010 12:37:33

   Τα γκάλοπ για τη Β. Ρηνανία δεν ευνοούν καθόλου την σημερινή κυβερνητική συμμαχία. Το πρόβλημα του παραδοσιακά φιλοευρωπαικού CDU, είναι ότι η Μέρκελ έχει χάσει τον πολιτικό έλεγχο ("ανεπάρκεια" της καταλόγιζε ο Munchau των FT από το Φεβρουάριο). Έγινε ενεργούμενο των "γιάπις" του FDP, αλλά οι συσχετισμοί αλλάζουν γρήγορα στη Γερμανία. Το FDP (και ο πρόεδρός του ΥΠΕΞ Βέστερβέλε) καταρρέει δημοσκοπικά, επωφελούνται οι Πράσινοι, άμεσοι ανταγωνιστές του FDP στην κοινωνική ομάδα των μορφωμένων μεσοστρωμάτων.

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ Sic transit gloria mundi 27/04/2010 12:42:52

    Και σε τι μπορεί να μετουσιωθεί αυτό; Πόση επιρροή μπορεί να έχει ένα, δυσμενές έστω, αποτέλεσμα σε ένα μεμονωμένο ομόσπονδο κράτος, στον κυβερνητικό συνασπισμό;

    Κατά τη γνώμη μου, ο συνασπισμός δεν μπορεί να καταρρεύσει. Απλώς δεν θα μπορεί ο Βεστερβέλλε να επιβάλει με τόση λύσσα την ακαμψία του για βοήθεια προς την Ελλάδα. Μέχρι να καταλάβει, φυσικά, και η Μέρκελ ότι η όποια βοήθεια λίγη χρησιμότητα θα έχει σε μια χώρα ήδη χρεωκοπημένη σιωπηρώς.

   • Sic transit gloria mundi avatar
    Sic transit gloria mundi @ Sic transit gloria mundi 27/04/2010 12:52:03

    Θα χάσουν την πλειοψηφία CDU/CSU/FDP στην Oμοσπονδιακή Άνω Βουλή (εκπρόσωποι των κρατιδίων) και θα γίνει, χωρίς Ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές, η περιβόητη "αντιστροφή των συμμαχιών" (CDU/SPD) που επιδιώκει η φράξια Σόιμπλε και το παραδοσιακό επιχειρηματικό φιλοευρωπαικό κατεστημένο. Έχει ξαναγίνει το ίδιο, ανάποδα, το 1983 (από CDU/SPD σε CDU/FDP.
    Άν μάλιστα το FDP συντριβεί, θ' αμφισβητηθεί ως ηγέτης ο Βέστερβέλε και η ίδια η Μέρκελ εσωτερικά στο CDU. Δύσκολη κατάσταση

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ o βουνίσιος 27/04/2010 12:45:02

   Οι μεταπολεμικοί Γερμανοί φοβούνται τον εθνικισμό επειδή έχουν ενοχές, ως προπατορικό αμάρτημα. Είναι καθαρά ψυχολογικό, ανίκητο αίσθημα ενοχής. Αισθάνονται μεν γοητεία, κυρίως προς τον "εθνικισμό" του πορτοφολιού, αλλά όταν μυριστούν κοντά τους πραγματικό εθνικισμό, Blut und Boden, φεύγουν τρέχοντας από φόβο.
   Για το μηχανισμό στήριξης, φοβούνται μη πάρουμε τα χρήματα και κάνουμε τα ίδια που ξέραμε, κατανάλωση και αναρχο-χλίδα.

 4. anonymous avatar
  anonymous 27/04/2010 14:19:20

  Στο δεύτερο σενάριο, αναλυτές και οικονομολόγοι, κυρίως στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, εισηγούνται παράταση της λήξης των υφιστάμενων ομολόγων κατά πέντε χρόνια με το ίδιο επιτόκιο.
  Αυτό το σενάριο θα μας βόλευε πολύ. Αν δεν έχεις το μαχαίρι στο λαιμό να πρέπει να πληρώσεις αμέσως τότε σώζεται η κατάσταση. Τεχνικά θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, να τους δίνουμε όσα έχουμε και για τα υπόλοιπα θα βγαίνει νέο ομόλογο πενταετίας. Αν κάνουμε σε κάθε λήξη μια σοβαρή μείωση του κεφαλαίου που οφείλουμε τότε σε 5-10 χρόνια το αργότερο θα είμαστε σε μια αρκετά καλή κατάσταση.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.