12/05/2010 20:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ – Γιατί υποδουλώθηκε η χώρα

Δημοσιεύουμε σήμερα την συνοδευτική επιστολή της μελέτης με αποδέκτες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους αρχηγούς των κομμάτων και τους βουλευτές.

Η μελέτη έγινε με εθελοντική εργασία επιφανών επιστημόνων χωρίς κρατική ή κομματική αλληλεξάρτηση. Συμμετείχαν Έλλαδιτες και Έλληνες του εξωτερικού (ομογενείς).

Δείτε με απλά λόγια πως μία χώρα με μοναδικά πλεονεκτήματα κερδοφορίας, ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ (γιατί για κατάντια πρόκειται) ζημιογόνος και επαίτης. Τα στοιχεία δεν επιδέχονται αμφισβήτηση ιδιαίτερα όταν κάποιος μελετήσει τις αναλύσεις που οδηγούν σε κάθε συμπέρασμα. Πραγματικά χρειάστηκε προσπάθεια για να καταστραφεί η Ελληνική οικονομία και να υποδουλωθεί η Εθνική υπόσταση.

Όπως θα παρατηρήσετε, η αναφορά έχει γραφτεί με απλά λόγια, κατανοητά από όλους. Δεν ασχολείται με σκάνδαλα, δεν έχει κραυγές ή αφορισμούς. Μόνο στοιχεία και αυτονόητες διαπιστώσεις.

Εντοπίζει τις ακριβείς αιτίες του προβλήματος για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση. Όχι κλισέ τύπου “ο αυξημένος δημόσιος τομέας” ή “αυτοί που έφαγαν τα λεφτά”.

Με μία ανάγνωση θα έχετε στα χέρια σας τις διαπιστώσεις που όμως οδηγούν απ’ ευθείας στους ενόχους. Πίσω από κάθε συγκεντρωτική αναφορά κρύβονται συγκεκριμένες αποφάσεις, νομοσχέδια που έχουν Υπουργικές υπογραφές, υπογραφές δημοσίων λειτουργών και ημερομηνίες που ταυτοποιούν εύκολα τους υπευθύνους. Είναι εκατοντάδες.

Η ίδια ομάδα επεξεργάζεται και το τελικό κείμενο της “λύσης”, με απλές προτάσεις και άμεση εφαρμογή.

Δεν αντέξαμε στον πειρασμό να προσθέσουμε ορισμένα δικά μας σχόλια (σε παρενθέσεις ώστε να είναι ορατά). Συμφωνούμε απόλυτα με τα πορίσματα και τις επόμενες ημέρες θα αναλύσουμε κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτούς τους ανθρώπους που ασχολήθηκαν. Απέδειξαν ότι είναι Ζωντανοί. Απέδειξαν ότι υπάρχουν άνθρωποι που βάζουν την πατρίδα πάνω από το τομάρι τους. Απέδειξαν ότι υπάρχουν Έλληνες που μπορούν να φέρουν την ελπίδα και τις τελικές λύσεις κάνοντας το θεωρητικό δεδομένο της “Νέας Μεταπολίτευσης” άμεσα εφαρμόσιμο.

Σήμερα όπως είπαμε δημοσιεύουμε ΜΟΝΟ την εισαγωγική, μα περιεκτική επιστολή.

Προς

Αξιότιμο Κύριο Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Αρχηγούς κομμάτων

Βουλευτές του Ελληνικού κοινοβουλίου

Κύριε Πρόεδρε,

Όλοι οι Έλληνες σήμερα και εσείς προσωπικά  έχουμε ένα ερώτημα.

Πώς φτάσαμε ως εδώ;

Μια ομάδα αναλυτών με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και του λογιστηρίου του κράτους αποφασίσαμε να δώσουμε μια απάντηση σ’ αυτό  το ερώτημα.  Αποδεχόμαστε πλήρως την κριτική που θα ακουστεί ως προς την προσέγγιση και την ακρίβεια των αριθμών μας. Όποιος επιθυμεί να την αμφισβητήσει όμως ας το κάνει με στοιχεία. Σας εγγυόμαστε ότι κανείς δεν θα μπορέσει να αμφισβητήσει τα συμπεράσματα.

Η επιστολή άλλωστε κοινοποιείται και στους πολιτικούς αρχηγούς της σημερινής βουλής από σεβασμό στο δημοκρατικό πολίτευμα. Ας βάλουν τους αναλυτές τους να αντιπαραβάλλουν τα στοιχεία τους,( αυτά που δεν τόλμησαν ποτέ να φέρουν στο φως της δημοσιότητας για να προστατεύσουν τους υπαίτιους που δυστυχώς φαίνεται ότι αποτελούν τον πυλώνα του πολιτικού συστήματος και χρήζουν «προστασίας».)

(Δεν θα συμπεριλάβουμε τα «σκάνδαλα» αφού κάθε μία από τις αιτίες έχει πίσω της ακριβείς αποφάσεις με υπουργικές υπογραφές. Συγκεκριμένες υπογραφές που ταυτοποιούνται με πρόσωπα ανάλογα την ημερομηνία.) Όπως θα δείτε μεταφέρουμε τα συμπεράσματα σε απλή γλώσσα, χωρίς κραυγές και αφορισμούς αφού κύριος αποδέκτης είναι όχι το πολιτικό σύστημα αλλά οι Έλληνες πολίτες που έχουν συνηθίσει να ακούν «περίτεχνες αναφορές» γραμμένες από διάφορους «σοφούς».

Τέσσερεις είναι οι κυρίες αιτίες που οδήγησαν την Ελλάδα  σ’ αυτό  το σημείο με σειρά βαρύτητας.

1.   η  κακοδιαχείριση των συνταξιοδοτικών ταμείων

2    η  κακοδιαχείριση του αναπτυξιακού πυλώνα της   οικονομίας

3.    η  φοροδιαφυγή

4     η χρηματοδότηση των τραπεζών με €43 δισεκατομμύρια

Το σημερινό χρέος της Ελλάδος είναι €300 δισεκατομμύρια.

Η  ανάλυση μας δείχνει ότι οι «επιχορηγήσεις» στα συνταξιοδοτικά ταμεία (εκτός των δημοσίων υπάλληλων ) από τον κρατικό προϋπολογισμό, από το 1998 μέχρι το 2009 είναι €104 δισεκατομμύρια.

Με απλά λόγια τα ταμεία που έπρεπε να είναι αυτοχρηματοδοτούμενα από τις εισφορές των εργαζομένων και τις επενδύσεις τους, δεν είχαν και δεν έχουν τους πόρους να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους – συντάξεις, ιατρική περίθαλψη κτλ. Έτσι το κράτος αναγκάστηκε να τα χρηματοδοτήσει. Το 2009 το ποσό της χρηματοδότησης  ήταν 30% του προϋπολογισμού. Παράρτημα 1: Αποτελέσματα ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης.

Το παράδοξο είναι ότι φτάσαμε στο σημείο όπου το Έλλειμμα των ταμείων είναι μεγαλύτερο από τους  τόκους. Παράρτημα 2 : Χορηγήσεις σε Ασφαλιστικά ταμεία & Τόκοι

Γιατί όμως φτάσαμε ως εδώ;

Είναι πολλές οι αιτίες που τα ταμεία έχουν κυριολεκτικά καταρρεύσει και πιστεύουμε ότι υπεύθυνοι διαχρονικά  είναι οι πολιτικοί,  διότι ενώ τους  εμπιστευτήκαμε να διαχειριστούν με ευθύνη τα λεφτά που ο εργαζόμενος, ο επιχειρηματίας, ο ελεύθερος επαγγελματίας, ο αγρότης τους έδωσε, αντί αυτού χρησιμοποιήθηκαν για πολιτικούς και οικονομικούς αυτοσκοπούς.


-          Μεγάλες απώλειες στο Χρηματιστήριο. μια μικρή ομάδα του χρηματοπιστωτικού τομέα σε συνεργασία με τους πολιτικούς υποχρέωσε  άπειρους διευθυντές να παίξουν ένα παιχνίδι, όπου οι αντίπαλοι ήταν η ελίτ των διεθνών χρηματιστηριακών οίκων με καταστροφικές συνέπειες για τα ταμεία.( Μία Ελίτ διαχρονικά στο απυρόβλητο. Για κάθε απόφαση όμως υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία, ποσά, υπογραφές και ημερομηνίες.)

-          Το ίδιο σενάριο σε μικρότερο βαθμό επαναλήφθηκε με τα δομημένα ομόλογα. Ομοίως.

-          Δάνεια από τα ταμεία στις Τράπεζες άτοκα ή με 2% όταν τα επιτόκια ήταν 25%.  Η πολιτεία διαχρονικά διαμόρφωσε μια επενδυτική πολιτική κομμένη και ραμμένη για το συμφέρων του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος και όχι των ταμείων. (Πάλι κάθε εκχώρηση με υπογραφές, ποσά και ημερομηνίες.)

-          Συνταξιοδότηση ατόμων χωρίς εισφορές, πολιτικές αποφάσεις για πελατειακή εξυπηρέτηση.-          Πρόωρες συνταξιοδοτήσεις την δεκαετία του ‘80 και ’00, ομοίως.

Συγχρόνως τα ταμεία έπρεπε να διαχειριστούν και τον κλάδο υγείας, όπου η διαφθορά στα νοσοκομεία και γενικά στο χώρο υγείας ήταν γνωστή. Και σ’ αυτή την περίπτωση κανένα αποτελεσματικό μέτρο δεν εφαρμόστηκε για να σταματήσει  την αιμορραγία.

Την ιδία στιγμή η πολιτεία και οι πολιτικοί φάνηκαν αδύναμοι η μάλλον έκλεισαν το μάτι σε χιλιάδες περιπτώσεις κατάχρησης των ταμείων από επιτήδειους, που νόμιζαν ότι με το να κλέψουν τα ταμεία με παράνομες συντάξεις ήταν «έξυπνοι». Δεν μπορούσαν να καταλάβουν ότι έκλεβαν τα παιδιά τους;

Και τι έκανε η πολιτεία διαχρονικά; Αντί να στελεχώσουν τα ταμεία με άτομα που θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στα μεγάλα προβλήματα που υπήρχαν- με λίγες εξαιρέσεις -έβαλαν άσχετους και αχυράνθρωπους για να μπορέσουν να κάνουν αυτό που αυτοί ήθελαν. Ρωτήστε κύριε πρόεδρε ποια ποσά χαθήκαν από τα αποθεματικά του ΙΚΑ από το 1998 – 2008.

Κύριε πρόεδρε

Υπάρχει ένα μεγάλο διαχρονικό έγκλημα. Η πολιτεία με δανεισμό  €100 δισεκατομμύρια -μέχρι σήμερα -προσπαθεί να καλύψει και συνεχίζει να καλύπτει όλες τις ελλείψεις, παραλείψεις και σκόπιμες πράξεις (κακουργηματικές σε πολλές περιπτώσεις) του μεγαλυτέρου πολιτικοοικονομικού σκανδάλου της μεταπολίτευσης.

Και είναι ακόμα μεγαλύτερο το έγκλημα διότι αντί να το ομολογήσουν – δεδομένου ότι είναι γνωστό προ πολλού – έσπερναν ψεύτικες ελπίδες ότι χρήματα υπάρχουν προσπαθώντας ίσως να καλύψουν τη δικιά τους ενοχή την στιγμή που θα έβγαινε  η αλήθεια.

Για τις άλλες αιτίες,  το μοντέλο ανάπτυξης, φοροδιαφυγή και δάνεια στις τράπεζες. έχουμε απόψεις και όχι συμπεράσματα, αλλά θα μας κάνετε την τιμή να τις καταθέσουμε μια και έχουμε περάσει αρκετό χρόνο για να τις διαμορφώσουμε.

Η οικονομική ανάπτυξη τις χώρας τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια  συγκεντρώθηκε σε έναν η  το πολύ δυο κλάδους και αυτή είναι η δεύτερη αιτία του μεγάλου χρέους. Σύνολο  €95 δισ. σε «δημόσιες επενδύσεις» ήταν στην πλειονότητα σε μη μελλοντικά παραγωγικές δραστηριότητες – δρόμους, κτίρια, γέφυρες. Παράρτημα 3. Δημόσιες Επενδύσεις

Αυτές οι επενδύσεις αν και δημιουργούσαν αύξηση του ΑΕΠ στη χρονιά που υλοποιούνταν τα έργα δεν είχαν καμία μελλοντική προοπτική. Ενδεικτικό πόσο μονόπλευρες ήταν αυτές οι επενδύσεις, είναι ότι η Ελλάδα ήταν το 2000- 2006  53η στον κόσμο για επενδύσεις στην Έρευνα και Τεχνολογία κάτω από την Μοζαμβίκη. Αυτή είναι η αλήθεια για τη μεγάλη ληστεία που βαφτίστηκε «ισχυρή Ελλάδα».

Έτσι λοιπόν κύριε πρόεδρε δημιουργήσαμε μια οικονομία που δεν παράγει τίποτα. Και οι αριθμοί το επιβεβαιώνουν. Το 1995 το ΦΠΑ σαν ποσοστό του ΑΕΠ ήταν 13% και σήμερα είναι 10%. Βλέπετε δεν παράγουμε προστιθέμενη άξια.. Το αγοράζουμε και το πουλάμε. Παράρτημα 4. ΦΠΑ & Φόρος Εισοδήματος % ΑΕΠ

Η κύρια αιτία για την αποδυνάμωση της παραγωγικής βάσης είναι κατά την άποψη μας  οι πελατειακές σχέσεις των πολιτικών με ένα κλειστό κύκλο οικονομικών παραγόντων που απαιτούσαν το μερίδιο του λέοντα. Μέχρι εδώ τίποτα διαφορετικό από άλλες χώρες. Στη δική μας περίπτωση όμως τα έπαιρναν όλα χωρίς να υπάρχει περίπτωση κάποιος άλλος να μπορεί να ανταγωνιστεί. Ήταν και είναι το μεγαλύτερο από τα «κλειστά επαγγέλματα». Χρησιμοποιώντας στοιχεία της ΕΕ και διεθνές μελέτες σε παρόμοιες περιστάσεις αυτό το μονό-  ολιγοπώλιο κόστισε στην οικονομία μας  μεταξύ  €20- 30 δισεκατομμύρια.  (σσΟ: Η πλέον φρικτή διαπίστωση είναι ότι αυτή η «Ελίτ», αυτός ο κλειστός κύκλος ουδέποτε λειτούργησε παραγωγικά για να δημιουργήσει έστω και μία υποδομή δημιουργίας. Πλούτιζε φτιάχνοντας δρόμους και έργα «συγχρηματοδοτούμενα». Πλούτιζε υπερτιμολογώντας τα. Πλούτιζε δίνοντας υπεργολαβίες σε κοινούς μαφιόζους και δουλέμπορους για να εκμηδενίζει το κόστος. Πλούτιζε από την εκμετάλλευση τους. Δεν χρειάστηκε ποτέ να επενδύσει σε έρευνα και ανάπτυξη, αρκούσε η κυριαρχία στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με κάθε κόστος και κάθε τρόπο.)Σημειώστε ότι κάθε παράγοντας βιομηχανικής παραγωγής εξοντώθηκε ή εξαναγκάστηκε σε μεταπρατική λειτουργία προκειμένου να επιβιώσει.

Φυσικά και άλλοι παράγοντες που τους δημιούργησε η πολιτεία συνετέλεσαν σ’ αυτή την συρρίκνωση :

Γραφειοκρατία φτιαγμένη έτσι που να διώχνει και όχι να έλκει επενδύσεις, καινοτομίες και δημιουργικότητα. Αλλά δεν φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι. Η άποψη μας για τον δημόσιο τομέα είναι ξεκάθαρη. Δημιουργήθηκε γιατί δεν υπάρχει ισχυρός ιδιωτικός τομέας. Όταν ο ιδιωτικός τομέας δεν προσφέρει ευκαιρίες, είναι λογικό για ένα πατέρα να προσπαθήσει να βολέψει το παιδί του στο μόνο «εργοδότη» που υπάρχει, στον πολιτικό. Έτσι οι πολιτικοί αναζητούν εξαρτημένους ψηφοφόρους και οι ψηφοφόροι αναζητούν  εξαρτημένους πολιτικούς. Αυτό δημιούργησε έναν γιγάντιο δημόσιο τομέα που έπρεπε να εφεύρει διαδικασίες ώστε να δικαιολόγηση την ύπαρξη του.


πανεπιστημιακούς που κρατούν ομήρους τα πανεπιστήμια, όπου η μεταφορά έδρας στον απόγονο ήταν και είναι το μόνο μέλημα και έτσι κάτι το καινούργιο ή καλύτερο έπρεπε να εξαφανιστεί


Και μια Δικαιοσύνη, που στα μάτια όλων και ιδίως των ξένων είναι αυθαίρετη και κατευθυνόμενη

Για την Φοροδιαφυγή την τρίτη αιτία θα ήμαστε σύντομοι γιατί το θεμα είναι απλό. Υπολογίσαμε ότι η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα τα τελευταία 12 χρόνια είναι του ύψους των €70 δισεκατομμυρίων.

Η άποψη μας είναι ότι η φοροδιαφυγή είναι ευθύνη αποκλειστικά και μόνο της πολιτείας. Η λύση στη φοροδιαφυγή είναι απλή. Πρέπει να βασίζεται σε δυο αρχές:

1.    να υπάρχει μια αίσθηση δικαίου (όλοι ίσιοι μπροστά στον εφοριακό)

2. και σοβαρές ποινές σε περίπτωση αδικήματος (είτε από τον φορολογούμενο είτε από τον εφοριακό),

Κι’ όμως κανείς πολιτικός όμως δεν την εφάρμοσε. Μάλλον δεν μπορούσαν να εφαρμόσουν  ούτε τη μια ούτε την άλλη αρχή, διότι έπρεπε να πάρουν μέτρα εναντίον αυτών που τους υποστήριξαν και τους υποστηρίζουν.

Και κρατήσαμε το πιο παράλογο για το τέλος. Αθόρυβα η πολιτεία έχει δανείσει €43 δισεκατομμύρια στις τράπεζες τους τελευταίους 6 μήνες. Για να κάνει αυτό χρειάστηκε να δανειστεί σαν κράτος τα €43 δισεκατομμύρια. Σε μια νύχτα το χρέος αυξήθηκε 20%. Παράρτημα 5. Χρέος ευρώ και %ΑΕΠ.

Να σας υπενθυμίσω ότι όλες οι περικοπές και οι καινούργιοι φόροι που περιλαμβάνονται στην σύμβαση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπουν αύξηση εσόδων €30 δισεκατομμυρίων συνολικά για τα επόμενα τρία χρόνια. Τα έχουμε ήδη ξοδέψει και παραπάνω για τις τράπεζες. Και οι μέτοχοι;

Προσπαθήσαμε, κύριε πρόεδρε, να δώσουμε μια απάντηση πώς φτάσαμε μέχρι εδώ. Δυστυχώς την  απάντηση μπορεί να σας την είχε δώσει κάθε ένας από τους πολιτικούς που σας επισκέπτεται. Και θα έπρεπε να ήταν η εξής.

«Εάν είχαμε χειριστεί σωστά τα ταμεία συνταξιοδότησης, αν υπήρχε αίσθηση δίκαιου είτε στη φορολογία είτε στην δικαιοσύνη, αν είχαμε κάνει σωστές επενδύσεις και αν δεν είχαμε δώσει δάνεια € 43 δισεκατομμύρια  στις τράπεζες το 2009/2010 το χρέος του Ελληνικού κράτους θα ήταν ελάχιστο. Όχι €300 δισεκατομμύρια.

Και θα ήμασταν το παράδειγμα και όχι οι ζητιάνοι. Εμείς κύριε Πρόεδρε είμαστε υπεύθυνοι γι’ αυτή την καταστροφή»

Στο τελευταίο παράρτημα (Παράρτημα 6) δείχνουμε το έλλειμμα της χωράς εάν δεν υπήρχαν επιχορηγήσεις στα ταμεία. Εάν είχαμε βάλει και την φοροδιαφυγή η χώρα έχει πλεόνασμα. Μ’ αυτό θα θέλαμε να τελειώσουμε την επιστολή μας διότι μας επιτρέπει να πούμε με σιγουριά ότι υπάρχει  λύση και είναι εφικτή. Ίδη την επεξεργαζόμαστε.

Καταλαβαίνετε ότι εάν συμπεριλάβουμε και τις υποθέσεις που απασχολούν αυτή τη στιγμή τη δικαιοσύνη με αιχμή του δόρατος την εμπλοκή των Γερμανικών εταιρειών και τη ζημία του δημοσίου τότε τα μεγέθη είναι αδιαμφισβήτητα. Δεν το κάνουμε γιατί οι συμβάσεις είναι ακόμη ομιχλώδεις ως προς τα τελικά μεγέθη. Το ίδιο και η περιβόητη σχέση με την Goldman Sachs της οποίας τους όρους ακόμα δε γνωρίζει το Ελληνικό δημόσιο, αφού δεν αναφέρθηκαν ούτε στην περιβόητη απογραφή!

Πλεονασματική λοιπόν η Ελλάδα, χωρίς να υπολογίσουμε ούτε το δυσανάλογο μέγεθος του δημοσίου τομέα, ούτε τη μη εκμετάλλευση των άφθονων φυσικών πόρων.

Χρειάστηκε πραγματικά προσπάθεια για να διολισθήσει μία χώρα σαν την Ελλάδα στα σημερινά μεγέθη. Το μέγεθος του εγκλήματος σας αφήνουμε να το αποτιμήσετε εσείς και οι συνάδελφοι σας. Εμείς πάντως ΔΕΝ θα σταματήσουμε

Μια παράκληση.

Μην αφήσετε να υπογράψουμε συνθήκη με την Τουρκία  για τα πετρέλαια. Θα είναι η χαριστική βολή των πολιτικών μας σε μια χώρα που πέτυχε πολλά – αν και με πολλά εμπόδια – χάρη στην δουλειά και υπομονή του ωραιότερου λαού του κόσμου.

Μετά τιμής

Οι Έλληνες Πολίτες ( Ελλάδας και Εξωτερικού)

ΥΓ. Πολλοί πολιτικοί θα πουν, δεν ήξερα ή δεν ήταν ευθύνη μου. Και οι δυο δικαιολογίες δεν ελαφρύνουν τη θέσεις τους. Οι πολιτικοί που πραγματικά πάλεψαν και ζήτησαν το καλό της χώρας μπήκαν στο περιθώριο χωρίς αξιώματα και τίτλους. Και τους αποκαλούν «γραφικούς». Κρίμα. Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ

Παράρτημα 1. Αποτελέσματα ταμείων Κοινωνικής ΑσφάλισηςΠαράρτημα 2 : Χορηγήσεις σε Ασφαλιστικά ταμεία & ΤόκοιΕπιχορηγήσεις: Χρηματοδότηση Ασφαλιστικών Ταμείων

Παράρτημα 3. Δημόσιες ΕπενδύσειςΠαράρτημα 4. ΦΠΑ & Φόρος Εισοδήματος % ΑΕΠΠαράρτημα 5. Χρέος ευρώ και %ΑΕΠ.Παράρτημα 6
http://olympia.gr/2010/05/12/greek-debt-analysis/#more-19512

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Α.Κ avatar
  Α.Κ 12/05/2010 20:38:44

  Είμαι λίγο επιφυλακτικός πλέον (άμα καείς με το χυλό φυσάς και το γιαούρτι!). Όμως ΑΝ λέω ΑΝ (το πιο πιθανό)είναι έτσι και η Α.Ε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας το συμμερίζεται, τι πρέπει να κάνει?(Αχ Ελλάδα μου καϋμένη/καμμένη)

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ Α.Κ 12/05/2010 21:08:12

   Τι να κάνει; Μα δεν δάνεισε για κάποιο πόθεν έσχες για κάποιο κωλόσπιτο; Μα δεν ήταν σε κυβερνήσεις που είχαν άτοκα ή χαμηλότοκα τα αποθεματικά των ταμείων στην ΤτΕ όταν τα επιτόκια ήταν 25%; Δεν υποστήριζε στις κυβερνήσεις του μπαμπά για να θυμηθούν ορισμένοι: " τα αποθεματικά των ταμείων χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη της χώρας γιατί το κράτος εγγυάται τις συντάξεις";

   Τι άλλο θέλεις να κάνουν ορισμένοι που μιλούν;

   • GRCrisis avatar
    GRCrisis @ Ο Ιθαγενής 12/05/2010 23:24:17

    Ίσως δεν είναι τυχαίο που ως Πρόεδρος επιλέχθηκε κάποιος συνένοχος. Έτσι διασφαλίζεται η μη-παρεμβολή του στο σχέδιο ολοκληρωτικής υποδούλωσης.

 2. ΣΟΦΙΑ avatar
  ΣΟΦΙΑ 12/05/2010 20:55:19

  Σοβαρή μελέτη, εμπεριστατωμένη! Να δούμε πού μπορεί να οδηγήσει!

 3. xenitemenos21 avatar
  xenitemenos21 12/05/2010 21:04:42

  Υπαρχει μια παραμετρος που δεν εχει υπολογισθει: Οι εκροες των ποσων που εχουν αποστειλει στις χωρες τους οι λαθρομεταναστες για να καταβληθουν τα συμφωνημενα εκ προοιμιου ποσα στους δουλεμπορους/διακινητες και για την διαβιωση των οικογενειων τους - ποσα που προερχονται απο δανεισμο του ελληνικου κρατους.

  • Olympia avatar
   Olympia @ xenitemenos21 12/05/2010 22:29:49

   Επειδή ακριβώς δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία. Μόνο εικασία μπορεί να γίνει σε αυτό το κομμάτι αφού οι αρχές δε γνωρίζουν καν τον αριθμό των λαθρομεταναστών στη χώρα!!!
   Εννοείται ότι είναι τεράστια αιμορραγία η οποία έρχεται προσθετικά στα συμπεράσματα των αναλυτών!

 4. Γιώργος avatar
  Γιώργος 12/05/2010 21:10:27

  Καλά όλα αυτά, αλλά τα ονόματα των συντακτών είναι επίσης σημαντικό στοιχείο. Ποιοί είναι δηλαδή όλοι αυτοί; Εσείς τι λέτε;

 5. xenitemenos21 avatar
  xenitemenos21 12/05/2010 21:15:58

  Ολη η προσπαθεια δεν ειναι απλως αξιεπαινη, αλλα επισημαινει οτι επιτελους κατι αρχισε να κινειται σ' αυτον τον τοπο απο ανθρωπους που, οπως αποδεικνυεται, πονουν πραγματικα για την Ελλαδα και τους Ελληνες. Και αναμφισβητητα, κατι καλο θα προκυψει απο την πρωτοβουλια και την προσπαθεια τους, που πρεπει να την περιβαλλουμε ολοι με την συμπαρασταση μας.

 6. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 12/05/2010 21:27:11

  Εύγε σε αυτούς που πήραν την πρωτοβουλία.
  Σημαντικότερο όλων των σύντομων στοιχείων που κατατίθενται θεωρώ το προτελευταίο διάγραμμα (ΧΡΕΟΣ ΕΥΡΩ & % ΑΕΠ).
  Εάν παρατηρήσουμε την εξέλιξη των δυο μεταβλητών, η αύξηση του χρέους σε απόλυτες τιμές ακολουθεί μια σταθερή (γραμμική) ανάπτυξη με ενιαία σχεδόν κλίση. Τουναντίον ποσοστιαία το ίδιο μέγεθος έχει απότομη κάμψη, όσο αυξανόταν το ΑΕΠ με εισαγόμενες επενδυτικές ενέσεις. Οι ενέσεις ήταν όμως ορού διοξίνης, με στόχο την διάλυση της πραγματικά παραγωγικής εγχώριας οικονομίας. Από το 2008 και εντεύθεν, που ξεκίνησε η πλήρης στημένη αφυδάτωση με την προωθούμενη απαξίωση του Κώστα Καραμανλή, η καμπύλη ανέρχεται ραγδαία. Άρα το ουσιαστικό πρόβλημα βρίσκεται στην παραγωγική βάση.
  Βεβαίως αυτό το δεδομένο εμπεριέχεται στο σημείο 2, που αναφέρεται στην αναπτυξιακή πολιτική. Όμως εδώ πρέπει να γίνει συγκεκριμένη μνεία στην παραγωγή και με έμφαση στην αγροτική οικονομία, η οποία αποτελούσε σημαντική βάση. (Δεν υποτιμώ τον τουριστικό κλάδο, αλλά αυτός υπόκειται και στην πολιτική τιμών).

 7. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 12/05/2010 21:37:35

  Το διάβασα όλο αλλά έμεινα με μια απορία. Ο Επίκουρος, στο δικό του μπλογκ, στο http://www.epicurus2day.gr/index.php/politicscomments/178-2010-04-28-18-01-51, μας λέει οτι για το σημερινό χάλι φταίει ο μάλλον αναίτιος υπερδανεισμός.

  Ας με διαφωτίσει κάποιος, αν έχει την καλοσύνη: Που φαίνεται ο παράλογος υπερδανεισμός που υποστηρίζει ο Επίκουρος στο παραπάνω κείμενο της ανάρτησης;

  Θραξ Αναρμόδιος

  • donaE avatar
   donaE @ Θραξ Αναρμόδιος 12/05/2010 22:29:30

   Ολα αυτα που κανανε λαθος, με δανεικα τα κανανε.

 8. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 12/05/2010 21:38:19

  Το διάβασα όλο αλλά έμεινα με μια απορία. Ο Επίκουρος, στο δικό του μπλογκ, μας λέει οτι για το σημερινό χάλι φταίει ο μάλλον αναίτιος υπερδανεισμός.

  Ας με διαφωτίσει κάποιος, αν έχει την καλοσύνη: Που φαίνεται ο παράλογος υπερδανεισμός που υποστηρίζει ο Επίκουρος στο παραπάνω κείμενο της ανάρτησης;

  Θραξ Αναρμόδιος

 9. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 12/05/2010 21:47:12

  Τάζουν στους λαθρομετανάστες ψηφοφόρους του Πασοκ θέσεις εργασίας στους Δήμους.
  Θα απολυθούν οι Ελληνες και θα αντικατασταθούν από φθηνούς λαθρους.
  Ο χρόνος εγγραφής στους δημοτικούς καταλόγους συμπυκνώθηκε σε 35 ημέρες για να προλάβουν τις εγγραφές.
  Με προτεραιότητα οι πολύτεκνοι λαθρομετανάστες έναντι των ολιγότεκνων Ελλήνων στις θέσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

  http://www.politis-gr.com/
  kostaxan.blogspot.com

  • anonymous avatar
   anonymous @ αλλενάκι 12/05/2010 22:04:19

   Είχα βάλει το λινκ στην ανάρτηση "Σε ένα πανό όλη η τραγωδία μας"

   Επίσης αυτά τα έχουμε επισημάνει εδώ στα σχόλια στις σχετικές αναρτήσεις που σχετίζονται με το λαθρονόμο.
   Αυτός είναι ο στόχος του. Να αντικαταστήσει τους Έλληνες από λάθρο και να καταδικάσει σε φτώχεια τους μειονεκτούντες συμπολίτες μας.

   Αυτό θα τορπιλίσει ακόμη περισσότερο την κοινωνική συνοχή και θα δούμε ακόμη μεγαλύτερες ταραχές.

   Ο άλλος δε θα ξέρει γιατί φωνάζει αλλά θα ξέρει ότι δε μπορεί να αναπνεύσει.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ anonymous 12/05/2010 22:42:02

    δεν το είχα δει το λινκ, το πρωτοδιάβασα στο ιστολόγιο και έβαλα και τις δύο πηγές

  • φαφλατ avatar
   φαφλατ @ αλλενάκι 13/05/2010 12:51:05

   πω ρε μανία με τους "λαθρομετανάστες"...
   Δεν είδα σε καμια παράμετρο από το αρχικό κείμενο να φταίνε.
   Πιανόμαστε από μια τρίχα και την κάνουμε τριχια για να δικαιολογήσουμε την εμπάθειά μας.
   Δεν είναι λαθρομετανάστες, είναι πρόσφυγες. Όπως ήμαστε και κάποιοι από εμάς πριν κάμποσα χρόνια και όπως θα γίνουμε και σε λίγα χρόνια.
   Και βέβαια και εμείς τότε θα κοιτάμε να εκμεταλλευτούμε όποια δυνατότητα μας δίνει η χώρα φιλοξενίας μας προκειμένου να ζήσουμε ανθρώπινα, αφου γι αυτό ξενιτευτήκαμε.
   Αν η χώρα φιλοξενίας μας φέρεται απαξιωτικά, και αν οικάτοικοί της μας βλέπουν σαν μιάσματα, μόλις αποκτήσουμε κάοια δύναμη, πολύ απλά θα εκδικηθούμε.
   Τόσο δύσκολο είναι να το καταλάβει κανείς αυτό;

 10. Γκρινιάρης avatar
  Γκρινιάρης 12/05/2010 22:21:45

  Καλησπέρα σε όλους
  Στο http://www.epicurus2day.gr/index.php/politicscomments/178-2010-04-28-18-01-51 υπάρχει μιά πολύ καλή, κατά την γνώμη μου τουλάχιστον, αποτίμηση του πώς φτάσαμε ως εδώ με τα επίσημα στοιχεία που καταγράφονται στους Π.Υ του Ελληνικού "κράτους"(και) από το βιβλίο του Νίκου Καραβίτη (καθηγητής στην Πάντειο, μεταξύ των άλλων Γ.Γ της Ε.Σ.Υ.Ε) http://pubadmin.panteion.gr/images/ftp/karavitis-cv.pdf

 11. politika aneksartitos eleytheros epaggelmatias avatar
  politika aneksartitos eleytheros epaggelmatias 12/05/2010 23:24:04

  Η ομιλία μου θυμίζει ότι προέρχεται από ένα φανατικό δημόσιο υπάλληλο της αντιπολίτευσης και προφανώς ακροδεξιό.
  1)Πρώτα από όλα δεν αναφέρει πουθενά ότι το 75% του πληθωρισμού επίσημα διατίθεται στις πληρωμές δημοσίων υπαλλήλων (και εισφορές δημοσίου) που αριθμούν μέχρι στιγμής πάνω από ένα εκατομμύριο σχεδόν άχρηστοι αγέλαστοι δημόσιοι υπάλληλοι!!!
  2)Σωστά αναφέρει ότι επιχορηγήθηκαν οι τράπεζες με αυτό το υπέρογκο ποσό αλλά ΟΧΙ αθόρυβα και όχι πριν από 6 μήνες και επί ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ σε περιπτώσεις ΤΕΜΠΜΕ όπου δόθηκαν τα χρήματα στις τράπεζες για την διαχείριση των δανειοδοτήσεων.
  3)Όσον αφορά την κοινή εκμετάλλευση πετρελαϊκών πόρων με την Τουρκία. Δηλαδή να μην εκμεταλλευτούμε τα πετρέλαια από κοινού έχοντας σταματήσει ουσιαστικά την υπεροπλία και οι δυο χώρες όπου είναι αβάσταχτες οι δαπάνες του στρατού και φυσικά να σταματήσουμε να αγοράζουμε από τους αμερικανούς πετρέλαιο και όπλα? Δηλαδή δεν μας συμφέρει η ειρηνική επίλυση των προβλημάτων που έχουμε με την γείτονα χώρα εκμεταλλευόμενοι παράλληλα και τους ορυκτούς πλούτους?
  4)Ο ιδιωτικός τομέας επιχορηγήθηκε? Πλάκα μας κάνεις? Πότε και δεν το πήραμε χαμπάρι? Μήπως εννοείς οι επιχειρήσεις τύπου χαλυβουργικής Αθηνών?
  5)Όσον αφορά τα σκάνδαλα…. Δεν τα λαμβάνεις υπ’ όψιν διότι προφανώς δεν σε συμφέρει. (εδώ καταλαβαίνουμε ότι τελικά είσαι της Νέας Δημοκρατίας) να σου εξηγήσω μόνο ότι με το σκάνδαλο των ομολόγων επί Τσιτουρίδη το ελληνικό χρέος μεγάλωσε κατά 11,7 δις εκείνο τον καιρό και μετά από αυτό έρχεται και η βόμβα της Siemens όπου ένας κύριος με το όνομα Χριστοφορακος έχει πληρώσει ακόμη και το catering του γάμου του γιου της Ντόρας.
  6)Όλες οι κυβερνήσεις που έχουν περάσει μέχρι στιγμής είχαν σχεδόν ίδια πολιτική διαχείριση. Το μόνο που άλλαζε ήταν το όνομα του κόμματος !

 12. Titos avatar
  Titos 13/05/2010 08:24:05

  Μία ακροδεξιά έκθεση ιδεών που σταχυολογεί μερικές οφθαλμοφανείς αιτίες (άλλες σωστές και άλλες επουσιώδεις), χωρίς να ιεραρχεί και να μπαίνει στην ουσία του προβλήματος.
  Βασικές αιτίες της κατάντιας μας παραλείπονται όπως:
  Η τερατώδης συμμετοχή του Δημοσίου στο «επιχειρείν» της Χώρας (75% περίπου)
  Το κομματικό Κράτος και η ανεξέλεγκτη διαχείριση των οικονομικών της χώρας, με την επάνδρωση ΟΛΩΝ των Οργανισμών με κομματικούς εγκαθέτους
  Οι κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις των ημετέρων που λυμαίνονται τις κρατικές προμήθειες και αναθέσεις με κόστος πολλαπλάσιο από της άλλες χώρες της Ε.Ε.
  Η ανυπαρξία ισχυρής Νομοθεσίας (που να ισχύει) και η απαξίωση των θεσμικών οργάνων κάθε οργανωμένης Πολιτείες (Παρακολούθηση του Προϋπολογισμού, Ανεξάρτητες Αρχές για τον Ανταγωνισμό, τα Μονοπώλια, τα δικαιώματα του Πολίτη κλπ).
  Για τα Ασφαλιστικά Ταμεία (που τα θεωρεί μία από τις βασικές αιτίες), δεν είδα να αναφέρονται α) Η άτοκη χρησιμοποίηση των αποθεματικών τους από τιε εκάστοτε κυβερνήσεις για ποολλά χρόνια β) ότι άσχετοι κομματικοί εγκάθετοι (πρόεδροι, συμβούλια κλπ), διαχειρίστηκαν την λειτουργία τους

  Θα μπορούσα να αραδιάσω ένα κατεβατό με λόγους που μας οδήγησαν μέχρις εδώ, χωρίς να ισχυρίζομαι ότι αυτό αποτελεί κάποια αξιόπιστη μελέτη. Οι λόγοι, που μας οδήγησαν μέχρις εδώ, είναι γνωστοί σε όλους τους Έλληνες που διαθέτουν κάποια δυνατότητα αυτοκριτικής.
  Έλεος πια με όλους αυτούς τους Νεοδημοκράτες που έχουν κατακλίσει αυτό το Blog (κάποτε ήταν διαφορετικό), που χωρίς αιδώ λένε ότι κατεβάσει η κούτρα τους.
  Συγνώμη για το οργισμένο μου σχόλιο, αλλά σε τέτοιες στιγμές «κρίττων το σιγάν» για μερικούς αμετροεπείς,

  • Eastrader avatar
   Eastrader @ Titos 13/05/2010 13:54:06

   Εσεις Κε Titos και ο Κος politika aneksartitos eleytheros epaggelmatias ξεκινατε το σχολιο σας με την ιδια ακριβως λογικη και το γνωστο ροζ επιχειρημα, "Αυτος ειναι ακροδεξιος".Τωρα βεβαια και εγω με την σειρα μου θα πω οτι και οι δυο οπως ειστε σε διπλανα γραφεια,και βαριεστε στην υπηρεσια σας,απλα αποφασισατε να κανετε προπαγανδα.Απλα ο πρωτος ειναι ενας εμφανως στημενος Πασοκος(φουκαρακο)αφου δεν εχει να πει ουτε μια λεξη για τις κυβερνησεις του Πασοκ,και ο δευτερος το παιζει πιο light,αλλα αποκαλυπτεται οταν λεει οτι του βρωμανε οι Νεοδημοκρατες που εχουν κατακλυσει το Blog.Μα δεν σας απαγορεψαμε να γραψετε και εσεις κυριε Τιτο.Οτι ωρα θελετε μπαινετε και γραφετε.Ποιος σας εμποδισε?

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ Eastrader 13/05/2010 14:43:26

    Οσοι ακόμα προσπαθούν να αθωώσουν τη μια πλευρά ή να ρίξουν το φταίξιμο μόνο σε μία πλευρά (δεν ξέρω τι είναι χειρότερο), όταν δεν το κάνουν από αφέλεια, (και υπάρχουν ΠΑΡΑ πολλοί τέτοιοι αφελείς, εξού και τα προβλήματά μας), πράγματι έχει νόημα, και πολύ νόημα μάλιστα, να τους θεωρούμε υπόπτους ως έχοντες άλλα συμφέροντα. Ενδεχομένως...

    Ομως όσο απαντάμε σε τέτοιες χωριστικές προκλήσεις ΔΕΝ κάνουμε καλά. Ρίχνουν κάποιοι λάδι στην παλιά φωτιά και εμείς απλώνουμε τα χέρια μας να ζεσταθούμε. Μόνο να καούμε μπορούμε έτσι συνέλληνες.

    Μακριά.

    Δεν έχει και κανένα νόημα στο χάλι που είμαστε να μπαίνουμε σε τέτοια λογική. Αυτός έφταιξε λιγώτερο, εκείνος καθόλου και τα συναφή.

    Ολοι φταίξανε. Και μαζί και μεις. Μέχρι και τα μικρά παιδιά μας το καταλάβανε.

    Τώρα είναι η ώρα του "όλοι μαζί" ή ΄έστω του "όσοι περισσότεροι μαζί".

    Οχι χώρια. Δεν συμφέρει εμάς. Αλλους συμφέρει.

    Μακριά από τις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος. Γέφυρες να χτίσουμε προς τους συμπολίτες μας. Την ίδια βενζίνη θα πληρώσουν κι αυτοί. Τον ίδιο ΦΠΑ. Και το ίδιο "μάρμαρο".

    Θραξ Αναρμόδιος

   • Eastrader avatar
    Eastrader @ Eastrader 13/05/2010 15:29:48

    Καλα τα λες Θραξ Αναρμοδιε.Δεν ξερω ομως εαν απευθυνεσε σε εμενα,αλλα σε περιπτωση που εννοεις εμενα,θα πρεπει να σου πω οτι διαφωνω μονο ως προς τουτο.Δεν ειναι σωστο να εγκαλεις αυτον που απαντα σε μια αναρτηση.Καλυτερα ειναι να απαντας σε αυτον που αναρτα μια διχαστικη αναρτηση.Εμφανεστατα στημενη,διχαστικη,και προβοκατορικη αναρτηση.

   • politika aneksartitos eleytheros epaggelmatias avatar
    politika aneksartitos eleytheros epaggelmatias @ Eastrader 14/05/2010 02:29:47

    6)Όλες οι κυβερνήσεις που έχουν περάσει μέχρι στιγμής είχαν σχεδόν ίδια πολιτική διαχείριση. Το μόνο που άλλαζε ήταν το όνομα του κόμματος !
    Μέχρι το τέλος δεν το διάβασες ??????????????
    Πλάκα μας κάνεις που θα με πεις και ΠΑΣΟΚΟ?
    Ούτε που τους γουστάρω σε πληροφορώ διότι πιστεύω ότι ευθύνεται η πολιτική Παπανδρέου για όλα αυτά που έχουν γίνει στο δημόσιο αλλά δεν γουστάρω …..ούτε τους αριστερούς ούτε τους δεξιούς και ειδικά τους δεξιούς που φανατικά υπερασπίζονται ακροδεξιές αντιλήψεις κατά πάντων εχθρών της Ελλάδας και ότι προερχόμαστε από άρια φυλή. Σε πληροφορώ ότι κάνεις πολύ μεγάλο λάθος φίλε! Ελεύθερος επαγγελματίας είμαι φιλαράκο και ουδέποτε φίλησα κατουρημένες ποδιές διότι ποτέ δεν εξαρτήθηκε το εισόδημα μου από αυτούς αλλά μόνο από μένα.
    Έχω κουραστεί να μας βάζουν συνέχεια φόρους που δεν μπορούμε να πληρώσουμε!

 13. otiprepei avatar
  otiprepei 13/05/2010 08:24:57

  "Αν νομίζετε ότι σας περιπαίζω με ένα ακόμη κακόγουστο αστείο, σας ενημερώνω ότι βουλευτής της Β’ Αθηνών του ΠαΣοΚ, που έχει συγγενικούς δεσμούς με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, έχει τάξει σε υπηκόους της συγκεκριμένης τριτοκοσμικής χώρας που οσονούπω θα ελληνοποιηθούν, θέσεις εργατών καθαριότητας σε «πράσινους» δήμους της Αττικής.

  Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται κι άλλοι συνάδελφοί της αλλά και δήμαρχοι που ετοιμάζονται να αλιεύσουν ψήφους στα θολά νερά των οικονομικών μεταναστών."

  Υπάρχουν Έλληνες με τρομακτικά οικονομικά προβλήματα που δεν θα δούν θέση σε Δήμο ούτε με το κιάλι και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μας λένε οτι θα διορίσουν εκεί λαθρομετανάστες;

  Μαύρο φίδι που τους έφαγε.
  Τι του μένει του άνεργου Έλληνα πλέον παρά να ζωστεί με εκρηκτικά να μπεί σε ενα Υπουργείο και να τους στείλει όλους τους στο διάολο;
  Κι ας μαζέψουν το χοντροΚαρατζαφέρη που κουνάει το δάχτυλο στα blogs μην τον πάρει κι αυτόν κανένας διάολος.
  Αρκετά πια.

 14. otiprepei avatar
  otiprepei 13/05/2010 08:31:35

  "3)Όσον αφορά την κοινή εκμετάλλευση πετρελαϊκών πόρων με την Τουρκία. Δηλαδή να μην εκμεταλλευτούμε τα πετρέλαια από κοινού έχοντας σταματήσει ουσιαστικά την υπεροπλία και οι δυο χώρες όπου είναι αβάσταχτες οι δαπάνες του στρατού και φυσικά να σταματήσουμε να αγοράζουμε από τους αμερικανούς πετρέλαιο και όπλα? Δηλαδή δεν μας συμφέρει η ειρηνική επίλυση των προβλημάτων που έχουμε με την γείτονα χώρα εκμεταλλευόμενοι παράλληλα και τους ορυκτούς πλούτους?"

  Αν ο Γιωργάκης σας υποσχέθηκε οτι θα πληρώσει τους μισθούς σας κύριε Πράσινε Δημόσιε υπάλληλε πουλώντας το Αιγαίο κακώς τον πιστέψατε. Δεν θα καθίσει ο λαός να βλέπει το Αιγαίο να πουλιέται κοψοχρονιά για να χοντρύνουν οι δικές σας οι κοιλάρες.

  Το "politika aneksartitos eleytheros epaggelmatias" με τη Τούρκικη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο που κολλάει?
  Προφανώς δεν κολλάει.
  Ντάξει...το πιστέψαμε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.