#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/02/2011 10:01
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΠΑΣΟΚ: η χαρά των εργολάβων, των αεριτζήδων και των κερδοσκόπων«Εσεται ήμαρ….»

του Κώστα Ροδινού

«Την ώρα που το παγκόσμιο οικονομικό κλίμα φθάνει σε υψηλά τετραετίας, το ελληνικό πέφτει σε χαμηλά 40ετίας..» Διαπιστώνει η έρευνα του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου!

Δε θα πάω πολύ πίσω.

Το 1996, «έστησαν» τα Ιμια, πριν ακόμα ο Σημίτης καταλάβει ό,τι έγινε πρωθυπουργός.  Υστερα,  άρχισαν τις επισκέψεις οι έμποροι της ειρήνης: αεροπλάνα νέας γενιάς, φρεγάτες, άρματα και ότι βάζει ο νούς σας.  Αγοράζαμε ό,τι  μας πρότειναν! Το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα.  Και μερικοί χωρίς αιδώ, στοίβαζαν αργύρια,  με  προκαταβολές από τ’ αγέννητα…

Η χαρά των μεσαζόντων!

Υστερα, μας έδωσαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Καμιά φορά αυτό που θέλεις γίνεται, αλλά  σε λάθος χρόνο!

Η Κυβέρνηση Σημίτη σχεδίασε  ένα  πρόγραμμα  «μεγάλων έργων»,  με αφορμή τους Αγώνες.

Οι «φτηνιάριδες» οι Αυστραλοί   έκαναν λυόμενες εγκαταστάσεις, αλλά εμείς ήμασταν …άρχοντες! Λάτρεις του …τσιμέντου!

Η χαρά των εργολάβων!

Το 1999  στήθηκε το κόλπο με το χρηματιστήριο. Κάθε χωριό, που σεβόταν τον εαυτό του, απέκτησε ΕΛΔΕ,  κάθε καφενείο και κάθε στάνη, απευθείας σύνδεση με την Σοφοκλέους και οι περισσότεροι έλληνες δυο-τρείς κωδικούς!  Αφήσαμε τις δουλιές μας για να γίνουμε …αεριτζήδες!

Όμως, αυτά τα πανηγύρια δεν κρατούν πολύ και έχουν άσχημο τέλος! Εγινε,  η  μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου στην ιστορία της χώρας, από τους πολλούς,  στους λίγους.  Οι τράπεζες εξυγίαναν τα χαρτοφυλάκιά τους, μεγάλες και μικρές  εταιρείες, αύξησαν τα κεφάλαιά τους! Ετσι γιγαντώθηκαν  και τα ΜΜΕ, που μπήκαν στο χρηματιστήριο,  κατ΄ εξαίρεσιν μάλιστα!

Την έπαθαν  οι μικροεπενδυτές που πίστεψαν ότι σε μια μέρα θα γίνουν πλούσιοι! Περιουσίες ολόκληρες άλλαξαν χέρια ή μετατράπηκαν σε χαρτιά άνευ ουσιαστικού αντικρύσματος!

Η χαρά των «νταβατζήδων»!

Στα χρόνια που ακολούθησαν, οι τράπεζες  πλημμύρισαν την αγορά με στεγαστικά, «διακοπο-δάνεια», «φοιτητο-δάνεια», «εορτο-δάνεια», «αυτοκινητο-δάνεια», «γαμο-δάνεια», πιστωτικές κάρτες.   Περνούσες τυχαία έξω από την τράπεζα και έφευγες με καταναλωτικό και …πιστωτική!  Νοικοκυριά και επιχειρήσεις βρέθηκαν χρεωμένοι ως το λαιμό!

Μετά ήρθε το ευρώ!Για να ανταποκριθούμε, αρχίσαμε τις μαζικές ιδιωτικοποιήσεις, ανακαλύψαμε τις τιτλοποιήσεις, τις προεισπράξεις μελλοντικών εσόδων και τα  swaps! Εξοικειωθήκαμε και με τη …δημιουργική λογιστική!

Η χαρά των αεριτζήδων!

Όμως, μπήκαμε στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης. Αποκτήσαμε ισχυρό νόμισμα!  Μια αδύναμη οικονομία, με ισχυρό νόμισμα. Ο εφιάλτης των οικονομολόγων!

Η μάννα μου μια μέρα, επιστρέφοντας  από τη λαϊκή, προέβλεψε τα δεινά:  «Το ματσάκι ο μαϊντανός, από εκατό δραχμές, έγινε ένα ευρώ!» Το κατοστάρικο  έγινε ευρώ!

Πριν τους Αγώνες, μας διέσυραν παγκοσμίως με τα «security gaps”! Μας πούλησαν   ο,τι ανοησία υπήρχε, σε συστήματα ασφαλείας!  Α, και οι εργολάβοι, που έφτασαν τα έργα στο κόκκινο, αντί  για πρόστιμα, πήραν «bonus» έγκαιρης παράδοσης!  Ακόμα θυμάμαι τον κ. Χυτήρη να επιτίθεται λαύρος εναντίον της Κυβέρνησης  γιατί ακύρωσε το σκέπαστρο του Ολυμπιακού Κολυμβητηρίου. «Το ΠΑΣΟΚ θα το τελείωνε», είπε ο ποιητής!

Μ’ αυτά και μ΄ εκείνα, το κόστος των αγώνων ξέφυγε από κάθε όριο! Ακόμα δεν μάθαμε πόσο μας κόστισαν!

Πόσες φορές δεν  πέρασε απ’ το μυαλό μου: τι θα έκαναν οι «Αθάνατοι», αν τους λέγαμε: «σταματήστε τις υπερβολές: δεν αντέχουμε!»

Μας έφαγε το φιλότιμο!

Το 2004,  ξεπέρασε  τις προσδοκίες μας. Στην κορυφή της Ευρώπης με το ποδόσφαιρο και στο Εβερεστ με τους Ολυμπιακούς!

Για ένα  «Ευχαριστούμε Αθήνα», τα δώσαμε όλα!

Πέρασε ένας  χρόνος μες τα πανηγύρια!  Πιστέψαμε ότι είχαμε και το κοκκαλάκι της νυχτερίδας! Μας ήθελε  ο θεός…

Το 2007 μετά από πολλά χρόνια, ξαναζήσαμε τη φρίκη και την τραγωδία, αλλά  ξεχνάμε εύκολα. Και γρήγορα! Μεγάλο κουσούρι.

Όταν το 2008, έσκασε η παγκόσμια οικονομική κρίση, ο Αλογοσκούφης, έσπευσε να παράσχει την προστατευτική ομπρέλα του κράτους για να σώσει τις τράπεζες από βέβαιη χρεωκοπία.

Οι  αμερικανοί άφησαν τη Lehman,  που ενσάρκωνε το αμερικανικό όνειρο να καταρρεύσει!  Και εδώ, αν άφηναν μια να καταρρεύσει, μπορεί να σοβαρεύονταν όλες οι άλλες!

Εκείνη την μακρυνή εποχή, ο  Παπανδρέου  έβγαζε  πύρινους λόγους εναντίον του Καραμανλή και των τραπεζών!

Οι Τράπεζες σώθηκαν προσωρινά, φορτώθηκαν όμως, με κρατικά ομόλογα και φόρτωσαν το κράτος με εγγυήσεις!  Και τις αποταμιεύσεις των ασφαλιστικών ταμείων, για να μην ξεχνιώμαστε.

Η σχέση κράτους- τραπεζών, μου θυμίζει ένα παλιό ανέκδοτο. Κάποιος  φοβόταν τον οδοντίατρο. Μόλις κάθησε για  απονεύρωση, έπιασε τον γιατρό απ’ τα αχαμνά: «γιατρέ, δε θα πονέσουμε ο ένας τον άλλον!»

Το πράγμα πήγαινε στραβά, αλλά ποιος θα τολμούσε να τα βάλλει μ΄ έναν λαό που γεύτηκε το νέκταρ του καταναλωτισμού; Χώρια που η διαπλοκή είχε γιγαντωθεί και μια δράκα επιχειρηματίες κρατούσαν τη χώρα σ’ ομηρία.

Κάτι ψέλλισε ο Καραμανλής, αλλά είχε την τύχη που έχουν πάντα  οι αγγελιοφόροι των κακών ειδήσεων. Στην πυρά!

Εκλέξαμε θριαμβευτικά εκείνον που κραύγαζε από  μπαλκόνια και εξώστες ότι  «λεφτά υπάρχουν»! Αφού βρέθηκαν για τις τράπεζες, θα βρεθούν και για τον λαό!  Ακρως πειστικό το επιχείρημα για τον απλό πολίτη, δε λέω!

Υστερα, ήρθε το Μνημόνιο!Η χαρά των κερδοσκόπων!

Ένα χρόνο τώρα κόβουν συντάξεις, μειώνουν μισθούς, βάζουν φόρους, ανατρέπουν κατακτήσεις δεκαετιών και τελειωμό δεν έχει! Ούτε προοπτική!  Εχουν απαξιωθεί τα πάντα! Η μετοχή της Εθνικής που κάποτε ήταν 49 ευρώ, έφτασε να βολοδέρνει κάπου μεταξύ 6 και 7 ευρώ!

Όμως, να μην είμαστε …αχάριστοι! Ξαφνικά, ανακαλύψαμε τον ορυκτό πλούτο της χώρας!  Καλά πού ήσαν όλοι αυτοί,  κρυμμένοι τόσα χρόνια; Μέχρι και κοινό υπουργικό συμβούλιο θα κάνουμε με το Ισραήλ που  εθεωρείτο  χώρα εχθρική!

Και σαν μην έφταναν αυτά, κάποιοι βάλθηκαν να αλλοιώσουν την  ιστορία μας κατά τα πρότυπα της παγκοσμιοποίησης.

Και πριν λίγες μέρες, επιχείρησαν  να  βάλλουν χέρι και την περιουσία του δημοσίου! Από καιρό τη γυροφέρνουν και ξερογλύφονται! Τυχαία ήταν τόσα δημοσιεύματα στον ξένο τύπο;

«Κυνηγημένος από τα χρέη, με το μακρύ χέρι του κράτους να παραμονεύει, την ακρίβεια να τον τσακίζει και το φάσμα της χρεωκοπίας μπροστά του, σιγά να μην ασχοληθεί ο έλληνας! Θα περάσει στο ντούκου»,  σκέφτηκαν οι επιτήδειοι!

Την πάτησαν!

Αυτός ο λαός μια ζωή, προδίδεται  από  Εφιάλτες και παραμελημένες Κερκόπορτες.

Όμως, εκεί που το έχουν  ξεγραμμένο,  σαλπίζεται   ένα  «’Ιτε», τον τσιμπάει μια σφήκα  εγωϊσμού   και  ξεπηδούν «πίδακες της Ανάστασης»!

«Οπου και να σας βρεί το κακό αδερφοί, όπου θολώνει ο νούς σας,  μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό και μνημονεύετε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη»…

Η ελπίς ουδέποτε εκπίπτει…

Εσεται Ημαρ!

ΣΧΟΛΙΑ

 1. The Saint avatar
  The Saint 20/02/2011 10:29:54

  «Οπου και να σας βρεί το κακό αδερφοί, όπου θολώνει ο νούς σας, μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό και μνημονεύετε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη»…

  Η ελπίς ουδέποτε εκπίπτει…

  Εσεται Ημαρ!


  Mακάρι κε Ροδινέ, αλλά είναι πολλοί οι παράγοντες που θα παίξουν το ρόλο τους, στην διαμόρφωση του "πεδίου" την επόμενη μέρα...
  Γνωρίζετε πολύ καλά ίσως και περισσότερο απ'όλους εδώ, ότι τα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου, και των διαμορφωτών της παγκόσμιας στρατηγικής είναι μακρυά, και όσο η πατρίδα μας, είτε γεωπολιτικά, είτε οικονομικά έχει ΣΟΒΑΡΟ ρόλο -γι'αυτούς- να παίξει, δεν πρόκειται να μας αφήοσυν ήσυχους.
  Το πολύ πολύ να δημιουργήσουν μιά virtual αλλαγή σκηνικού γιά να μας "κοιμήσουν", και μετά θα επανέλθουν... δριμύτεροι όπως άλλωστε κάνουν χρόνια τώρα.
  Αλλά εν πάσει περιπτώσει, συμφωνώ μαζι σας στο "Η ελπίς ουδέποτε εκπίπτει…", απ'το να μην κάνουμε απολύτως τίποτα, ας κάνουμε κάτι, να δούμε πού θα βγεί...

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ The Saint 20/02/2011 11:44:36

   Ο βασικός παράγοντας για να σταθεί η χώρα στα πόδια της, είναι να επανέλθει η ελπίδα ότι μπορεί.
   Από τότε που ανέλαβε ο κ. Παπανδρέου, προσπαθούν να μας πείσουν και σε μεγάλο βαθμό το έχουν καταφέρει , οτι δεν μπορούμε.

 2. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 20/02/2011 10:31:13

  Η φράση «έσεται ήμαρ..» αποδίδεται στον τελευταίο χρησμό της Πυθίας που φέρεται να είπε:
  «ἔστ' ἦμαρ ὅτε Φοίβος πάλιν ελεύσεται καί ες αεί ἔσσεται»

  Υπάρχει επίσης και στο Δ 164 της Ιλιάδας:
  «ἔσσεται ἦμαρ ὅτ' ἄν ποτ' ὀλώλῃ Ἴλιος ἱρὴ»

  • ΙΩΝΑΣ avatar
   ΙΩΝΑΣ @ Κώστας Ροδινός 20/02/2011 14:05:56

   Με κάθε σεβασμό κύριε Ροδινέ φρονώ πως το βοηθητικό ρήμα ειμί στο τρίτο ενικό πρόσωπο του μέλλοντα,είναι έσται. Επειδή η επόμενη λέξη,(ήμαρ), δασύνεται, το τελευταίο γράμμα,(τ), μετά την έκθλιψη, μετατρέπεται σε θ, οπότε έχουμε έσθ΄ ήμαρ.

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ ΙΩΝΑΣ 20/02/2011 14:18:03

    οι παρατηρήσεις και οι διορθώσεις είναι πάντα ευπρόσδεκτες.
    τώρα που διαβάζω το σχόλιο σου, φαίνεται πως έχεις δίκιο.
    Ομως απο κάποια μετάφραση της Ιλιάδος που αναζήτησα το βρήκα "έσσεται".
    Για αυτό και στ σχόλιο έγραψα και τις δυο πηγές.
    Ευχαριστώ.

    • ΙΩΝΑΣ avatar
     ΙΩΝΑΣ @ Κώστας Ροδινός 20/02/2011 14:33:17

     Παρεμπιπτόντως, ευστοχότατο το άρθρο σας και όπως πάντα εμπεριστατωμένο. Εμείς σας ευχαριστούμε για τα γραφόμενά σας. Αποτελούν όαση, μέσα στην γενική έλλειψη πληροφόρησης και ενημέρωσης.

 3. ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα avatar
  ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα 20/02/2011 10:58:23

  κε Ροδινέ δε γνωρίζω αν έχει ασχοληθεί κάποιος με το θέμα "εργολάβοι και αρχαιολογικά ευρήματα", θα είχε ενδιαφέρον. Σε εκπομπή του Χαρδαβέλα παλαιότερα είχε βγει ένας εργαζόμενος στο Μετρό, με την πλάτη γυρισμένη και είπε για 50 φορτηγά που έφυγαν "γεμάτα" από την περιοχή του ΦΙΞ

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα 20/02/2011 11:45:16

   Δεν το γνωρίζω, αλλά έχω ακούσει για σημεία και τέρατα.

 4. pikras57 avatar
  pikras57 20/02/2011 11:07:14

  ...και επί οικουμενικής Κώστα είχαμε κάποια τέτοια ζητηματάκια

 5. Aris. A avatar
  Aris. A 20/02/2011 11:12:26

  Κώστα

  Καλημέρα Καλή Κυριακή

  Το χειρότερο που έκανε το Πασόκ και παραδέχονται όλοι είναι ότι Πασοκοποίησε την ελληνική κοινωνία και την ευνούχισε πνευματικά και μορφωτικά.

  Θεοποίησε την μετριότητα, αποθέωσε την ελάχιστη προσπάθεια, θεσμοποίησε την απάτη.

  Εκανε όνειρο την εισαγωγή στο Δημόσιο με οποιοδήποτε κόστος.

  Οι πολίτες μιας χώρας που πριν δύο και τρεις αιώνες διαφέντευαν την περιοχή μέσα από το εμπόριο τα γράμματα και την ναυτιλία τρέχουν να γίνουν εποχική πυροσβέστες για 700 ευρώ.

  Βέβαια το Πασόκ αλώνιζε γιατί είχε και μια αντιπολίτευση ιδεολογικά και πολιτικά εξαφανισμένοι.

  Ηταν τέτοια η επιρροή του στην ελληνική πολιτική ζωή που ένας μεγάλο μέρος σκέψης και στελεχών της ΝΔ έγινα κακέκτυπα αντίγραφα στελεχών του Πασόκ.

  Η αριστερά από μόνη της περιθωριοποιήθηκε και κατάντησε να κάνει αισθητή την παρουσία της μόνο για καμιά σφαλιάρα που έριχνε κανά Ματατζής και για καμιά συμπαράσταση σε μετανάστες.

  Πλήρης διάλυση από το εύκολο χρήμα.

  Τώρα καλούμαστε να μαζέψουμε τα κομμάτια μας και να προχωρήσουμε.

  Ας ελπίσουμε ότι τα κύτταρα της ελληνικής κοινωνίας δεν έχουν καεί τελείως και το δένδρο έχει πετάξει μάτια παρά τον βαρύ χιονιά που επικρατούσε.

  • BABIS avatar
   BABIS @ Aris. A 20/02/2011 11:28:08

   Θεοποίησε την μετριότητα. Πολύ σωστά!!! Εάν είχες ψηφίσει ΠΑΣΟΚ το 81 , ήσουν αφισσοκολητής , και είχες προσβάσεις στον τοπικό ΚΟΜΑΤΑΡΧΗ έμπαινες στο Δημόσιο. Δεν είχε σημασία εάν τέλειωσες το δημοτικό με πέντε. Έμπαινες στην ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ως κηπουρός ως καθαριστής , στην ΝΟΜΑΡΧΙΑ της περιοχής κλπ , κλπ

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Aris. A 20/02/2011 11:47:26

   Καλημέρα Αρη,
   συμφωνώ μ' αυτά που λές.
   Ομως και η απ' εδώ πλευρά αντί να απορρίψει αυτά τα φαινόμενα, σε μεγάλο βαθμό, φρόντισε να τ' αντιγράψει.

 6. Δώρα Γκανούλη avatar
  Δώρα Γκανούλη 20/02/2011 11:19:45

  κ. Ροδινέ
  συμφωνώ σχεδόν(sic) πάντα με τις απόψεις σας, στο άρθρο σας όμως αυτό υποκλίνομαι....

 7. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Χ avatar
  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Χ 20/02/2011 11:38:37

  ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΦΩ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΗ Α. ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΣΑΝ ΝΑ ΕΓΡΑΨΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΟΥ ΕΓΩ. ΑΥΤΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΤΑ ΕΧΩ ΠΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΑΚΙ ΠΟΥ ΕΧΩ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΤΟ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΦΟΡΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΤΙΣ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΩΠΙΔΕΣ ΤΟΥΣ. ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΚΟΜΑ ΑΥΤΟΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ.

 8. skeptomenos avatar
  skeptomenos 20/02/2011 11:39:38

  Όταν προ τριετίας,
  γινόταν ο χαμός κάθε βράδυ στις 8 με το Βατοπέδι,
  είπα σε ένα φίλο:
  ΟΙ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ ΠΕΙΝΑΣΑΝ
  τότε έλεγε διάφορα, σήμερα όμως λέει: πόσο δίκιο είχες τότε..

 9. ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ avatar
  ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ 20/02/2011 11:46:11

  Η ακτινογραφια μιας 15ετιας σε 3 παραγραφους.Αριστο.Αγαπητε Κωστα μεσα απο μελετη της ιστοριας του κρατους μας εχω αρχισει να πιστευω οτι ειμαστε μια χωρα σε μονιμη κηδεμονια, μια χωρα που ακομα πληρωνει την αμετροεπεια της.
  Απο την τραγωδια της Μικρας Ασιας που καποιοι μας σιγοψιθυριζαν να προχωρησουμε και μετα μας τραβηξαν το χαλι κατω απο τα ποδια,απο το επος του 40 που παλι καποιοι εβαλαν την Ελλαδιτσα να τα βαλει με τους γιγαντες ταζοντας της μοιρασιες που ποτε δεν εγιναν ως και το σημερα με αυτα που περιγραφεις.
  Ραγιαδισμος των πολιτικων μας σε καθε δυναμη μιας και ποτε μα ποτε δεν ξεπερασαμε το συνδρομο της τουρκοκρατιας;
  Χτισαμε ενα κρατος πανω σε μια τεραστια κληρονομια που ομως αυτη μας φουσκωνε τα μυαλα κανοντας μας να νοιωθουμε καποιοι. Και χωνουμε την ουρα μας παντου χωρις να θυμομαστε οτι οποιος ασχολειται με τα πιτουρα τον τρωνε οι κοτες.Τι ηθελε η Ελλαδιτσα τους Ολυμπιακους.Εχει δει κανεις καποιο αλλο κρατος του μεγεθους μας να θελει να αναλαβει τετοιους αγωνες;Γιατι ενω υπαρχουν χωρες του μεγεθους μας που περνουν στην αφανεια και δεν ακους τιποτα για αυτες(Ολλανδια,Σουηδια) εμεις εχουμε το ψωνιο να ειμαστε πρωταγωνιστες στην παγκοσμια σκηνη;Ποιοι ημαστε στην τελικη;Καρπαζοεισπραχτορες ειμαστε που σπανε πλακα οι μεγαλοι με τα παθηματα μας και μας σπρωχνουν συνεχεια σε νεες περιπετειες.Και ολα αυτα γιατι εχουμε το ψωνιο οτι ημαστε καποιοι .Οτι ειμαστε απογονοι καποιων.Μα ειναι ποτε δυνατον η Ελλαδιτσα να καθεται ισοτιμα στο ιδιο τραπεζι με τα λιονταρια;Ισως καποτε οταν χαμηλωσουμε την μυτη μας να τα παμε και καλυτερα.

 10. panatha avatar
  panatha 20/02/2011 11:51:14

  Aφου γινεται αναφορα στους αεριτζηδες,αν δεν κανω καταχρηση του
  χωρου,θελω να κανω μια καταγγελια που ουτως η αλλως μπορει να
  ελεγχθει η βασιμοτητα της.
  Αγορασα σημερα την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ για να εχω το ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ στη
  συλλογη μου.
  Ανυποψιαστος και πεπεισμενος οτι θ ακουσω Κατρακη και Μπιθικωτση
  οπως υποσχεται η εφημεριδα στο εξωφυλλο του cd και στο ολοσελιδο διαφημιστικο
  της,ακουω τη φρικτη επανεκτελεση του γνωστου επανεκτελεστη ....Νταλαρα.
  Κυριοι της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ,αν ηθελα ν ακουσω ακατονομαστο,θα πηγαινα
  σε αλλο δισκαδικο.θα αγοραζα το ΒΗΜΑ.
  ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΤΕΩΝΙΑ;

 11. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 20/02/2011 11:53:49

  Ο μέγας Κωνστανίνος Τσάτσος είχε γράψει κάποτε, και επικρίθηκε σφόδρα, οτι η ιστορία μας θα ήταν πιό χρήσιμη αν την διδασκόμασταν με τα λάθη της.
  Δεν ασχοληθήκαμε ποτέ.
  Εθελοτυφλούσαμε.
  (οταν μιλάμε για λάθη δεν εννοώ την ...αλαφούζια εκδοχή)
  Δεύτερον, εγώ δεν ήμουν εναντίον της ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων.
  Υπό έναν όρο όμως.
  Να γινόταν δικοί μας αγώνες.
  Οχι η εμποροπανήγυρις των ...."Αθανάτων"

 12. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 20/02/2011 11:55:37

  και στη διαφήμιση νομίζω οτι δείχνουν τον Μπιθικώτση!

  • panatha avatar
   panatha @ Κώστας Ροδινός 20/02/2011 12:31:49

   Κώστας Ροδινός
   Nοιωθω ντροπη αγαπητε..

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ panatha 20/02/2011 12:34:07

    ευτυχώς που το ανέφερες για να μην την πάθουν και άλλοι ανυποψίαστοι!

 13. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 20/02/2011 12:05:44

  "Και τις περισσότερες φορές οι πνευματικά κατώτεροι επικρατούσαν. Γιατί με το να φοβούνται τη δική τους υστέρηση και την εξυπνάδα των αντιπάλων τους,...πρωχωρούσαν με τόλμη στις κακουργίες".
  Κάπως έτσι περιέγραφε, μεταξύ άλλων, την παρακμή ο Θουκυδίδης. Έτσι συμεριφέρονται οι συμπλεγματικοί μόλις καταφέουν και αποκτήσουν εξουσία. Και για να διατηρηθούν σε αυτή σφιχτά, δε διστάζουν να ξεπουλήσουν τα πάντα.

  Ο αφόρητη επικράτηση των μετρίων, η απέχθεια σε κάθε είδους "αριστεία", η αποθέωση του κιτς, η παντελής έλλειψη αισθητικής, η ανάδειξη σε αρετή των ταπεινώτερων ανθρώπινων αδυναμιών, ο εκφυλισμός της έννοιας του Νόμου, ο αχαλίνωτος ηδονισμός, αποτέλεσαν τα βασικά χαρακτηριστικά των τελευταίων τριανταπέντε ετών. Ας μην ψάχνουμε πολύ για τα αίτια τις κακοδαιμονίας. Κανείς "αλλότριος" δεν μας επιβουλεύεται εξ αρχής. Το απόστημα βρίσκεται εντός της "πόλεως". Και ναι. Ο δρόμος από παλιά είναι ένας: Ύβρις - Νέμεσις - Κάθαρσις. Τώρα είμαστε στο στάδιο της Νεμέσεως. Όσο για την Κάθαρση, Έσεται ήμαρ!..

  Καλημέρα Κώστα

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Γιάννης Φαίλτωρ 20/02/2011 12:25:01

   Καλημέρα Γιάννη,
   Ετσι ακριβώς!
   Ο Μ.Ο που είναι;
   Ακόμα αναλύει το ντέρμπυ;
   Εχει υποσχεθεί κέρασμα.

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ Κώστας Ροδινός 20/02/2011 12:37:48

    Είχε μπουκάρει μέσα χτες και μίλαγε με το Σισσέ γαλλικά, λένε οι φήμες! Κάτσε να ψάξω λίγο.

    • Κώστας Ροδινός avatar
     Κώστας Ροδινός @ Γιάννης Φαίλτωρ 20/02/2011 12:41:09

     Κακοήθειες!
     Ηθελε να συγχαρεί τον επόπτη για την ...αετίσια οραση!

  • ierofantis avatar
   ierofantis @ Γιάννης Φαίλτωρ 20/02/2011 12:33:56

   Καλό μεσημέρι...

   Μιας και ο Γιάννης Φαίλτωρ θυμήθηκε τον Θουκιδίδη, για να στηρίζει την επιχειρηματολογία του, ας θυμηθώ και εγώ (και ας θυμήσω σε όλους) δύο έννοιες που μάλλον έχουμε ξεχάσει ....

   "Μέτρον Άριστον" είναι η πρώτη και εξ όσων ανακαλώ στη μνήμη, την είπε πρώτος ο Κλεόβουλος απο τη Λίνδο της Ρόδου,που ηταν κι αυτός ένας απο τους επτά σοφούς της αρχαιότητας

   Η άλλη, είναι η έννοια της αρετής. Ο Ξενοφών την πριγράφει κάπως έτσι, στο έργο του "Λακεδαιμονίων Πολιτεία", όταν την προσδιορίζει σε σχέση με την άσκηση δημοσίων αξιωμάτων (αρχαίο κείμενο και μετάφραση για όσους δεν κατέχουν την αρχαία).

   [10.4] Τόδε γε μὴν τοῦ Λυκούργου πῶς οὐ μεγάλως ἄξιον
   ἀγασθῆναι; ὃς ἐπειδὴ κατέμαθεν ὅτι ὅπου οἱ βουλόμενοι
   ἐπιμελοῦνται τῆς ἀρετῆς οὐχ ἱκανοί εἰσι τὰς πατρίδας
   αὔξειν, [ἐκεῖνος] ἐν τῇ Σπάρτῃ ἠνάγκασε δημοσίᾳ πάντας
   πάσας ἀσκεῖν τὰς ἀρετάς. ὥσπερ οὖν [οἱ ἰδιῶται] τῶν
   ἰδιωτῶν διαφέρουσιν ἀρετῇ οἱ ἀσκοῦντες τῶν ἀμελούντων,
   οὕτω καὶ ἡ Σπάρτη εἰκότως πασῶν τῶν πόλεων ἀρετῇ
   διαφέρει, μόνη δημοσίᾳ ἐπιτηδεύουσα τὴν καλοκἀγαθίαν.
   [10.5] οὐ γὰρ κἀκεῖνο καλόν, τὸ τῶν ἄλλων πόλεων κολαζουσῶν
   ἤν τίς τι ἕτερος ἕτερον ἀδικῇ, ἐκεῖνον ζημίας μὴ ἐλάττους
   ἐπιθεῖναι εἴ τις φανερὸς εἴη ἀμελῶν τοῦ ὡς βέλτιστος
   εἶναι; [10.6] ἐνόμιζε γάρ, ὡς ἔοικεν, ὑπὸ μὲν τῶν ἀνδραποδι-
   ζομένων τινὰς ἢ ἀποστερούντων τι ἢ κλεπτόντων τοὺς
   βλαπτομένους μόνον ἀδικεῖσθαι, ὑπὸ δὲ τῶν κακῶν καὶ
   ἀνάνδρων ὅλας τὰς πόλεις προδίδοσθαι. ὥστε εἰκότως
   ἔμοιγε δοκεῖ τούτοις μεγίστας ζημίας ἐπιθεῖναι.

   Κι αυτό πάλι το μέτρο του Λυκούργου πώς δεν αξίζει να θαυμασθεί εξαιρετικά; Αυτός, επειδή παρατήρησε ότι, όπου την αρετή την υπηρετούν άνθρωποι με προσωπική τους επιλογή, δεν είναι ικανοί να μεγαλώσουν την πατρίδα τους, εξανάγκασε στη Σπάρτη όλους ανεξαίρετα να ασκούν δημόσια όλες τις αρετές· όπως λοιπόν οι ιδιώτες διαφέρουν μεταξύ τους στην αρετή, οι ενδιαφερόμενοι από τους αδιάφορους, έτσι εύλογα και η Σπάρτη υπερέχει στην αρετή από όλες τις άλλες πόλεις, γιατί μόνη αυτή φροντίζει δημόσια για την καλοκαγαθία. Δεν είναι πράγματι και αυτό καλό μέτρο (του Λυκούργου), το ότι δηλαδή, ενώ οι άλλες πόλεις τιμωρούν, αν κάποιος αδικεί συνάνθρωπο του, εκείνος θέσπισε μεγαλύτερες ποινές για όποιον προκλητικά αμελεί να είναι ο πιο ενάρετος; Γιατί πίστευε, όπως φαίνεται, ότι απ' αυτούς που εξανδραποδίζουν κάποιους ή αφαιρούν ή κλέβουν υφίσταται την αδικία μόνο αυτός που βλάπτεται, ενώ από τους δειλούς και τους άνανδρους προδίδονται ολόκληρες πόλεις. Ώστε εύλογα κατά την άποψή μου πρόβλεψε γι' αυτούς επιβολή των μεγαλύτερων ποινών.

   Δυστυχώς ξεχάσαμε τα βασικά, που είναι δικά μας και βολοδέρνουμε σε δήθεν αξιακούς κώδικες με τους οποίους δεν μας συνδέει τίποτα, ξενόφερτους, άσχετους με την ιδιοσυγκρασία μας...

   Καλή Κυριακή σε όλους σας.

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ ierofantis 20/02/2011 12:43:08

    Καλημέρα Ιεροφάντη,
    υπήρχε κώδικας αξιών, αλλα εγκαταλήφθηκε γιατί η τήρηση ήταν δύσκολη!

    • ierofantis avatar
     ierofantis @ Κώστας Ροδινός 20/02/2011 12:53:28

     Μπα, στα καλά τα χρόνια, μια χαρά τηρούνταν...

     "Αυθημερόν τελευτησάτω", ήταν η ποινή στην Αρχαία Αθήνα για τους δημόσιους άρχοντες που έβλαπταν την πόλη ηθικά...

     Για όσους την έβλαπταν οικονομικά, απλώς υπήρχε δήμευση περιουσίας... Τους άφηναν μόνο τα σανδάλια τους...

     • Κώστας Ροδινός avatar
      Κώστας Ροδινός @ ierofantis 20/02/2011 12:59:11

      Για αυτό και ήταν "καλά τα χρόνια!"
      Αν στη σημερινή Ελλάδα άποφασίζαμε να εφαρμόσουμε την δοκιμασία των αρχόντων της αρχαίας Αθήνας, οι περισσότεροι μας άρχοντες θα γινόταν, κατά το κοινώς λεγόμενο, "λούηδες"!
      Οι άλλοι μάλλον θα εκτελούσαν ....κοινωνική εργασία.

     • ierofantis avatar
      ierofantis @ Κώστας Ροδινός 20/02/2011 13:12:37

      Για σκέψου όμως τον Άκη του Four Seasons, στο εκτελεστικό απόσπασμα ή τον Αντιπρόεδρο πχ μόνο με τις παντούφλες, χωρίς περιουσία και τα συναφή...;

      Θα έκανες ρε λαμόγιο νεοέλληνα φοροδιαφυγή ή εμπόριο ναρκωτικών ή θα σκεφτοσουν ποτέ να αρνηθείς την εφαρμογή των νόμων επάνω σου, όταν οι δυνατοί θα υφίσταντο αυτές τις ποινές;

      Γιατί στο κάτω -κάτω της γραφής φίλε Κώστα, οι δυνατοί έχουν και ένα επιπρόσθετο ηθικό καθήκον να είναι ενάρετοι, διότι από δική τους πρωτοβουλία και ψώνιο κατέρχονται στα κοινά, με σκοπό, υποτίθεται, να πράξουν το σωστό για το κοινωνικό σύνολο. Επομένως είναι εύλογο η πολιτεία να επιφυλάσσει για αυτούς ιδιαίτερη και σκληρότερη μεταχείριση από τους απλούς πολίτες, καθώς το παράδειγμα των δυνατών και η αρετή τους ή μη, αποτελεί πρότυπο για τους αδυνάτους και μη ασχολούμενους με τα κοινά, ώστε η παραβατική, αντικοινωνική και ανάρετη συμπεριφορά των δυνατών να αποτελεί όχι μόνο ψόγο για τους ίδιους τους δυνατούς, αλλά και βαρύτατη κοινωνική και ηθική βλάβη, που συλλογικά θα πρέπει να τιμωρείται αυστηρότερα από κάθε μικροαδίκημα ή μικροαπατεωνιά του κάθε αδυνάτου.

      Έτσι οι δυνατοί θα γίνουν πιο ενάρετοι και πάντως προσεκτικότεροι και οι αδύνατοι πιο υπάκουοι στους νόμους μιας πολιτείας που επιφυλάσσει για τους δυνατούς... δυνατές ποινές όταν παραβαίνουν τις αρχές και τους νόμους της.

     • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
      Γιάννης Φαίλτωρ @ ierofantis 20/02/2011 13:03:57

      Γι' αυτό κατάφεραν και δόμησαν αυτοκρατορία. Γιατί είχαν αρχές που τις τηρούσαν άσχετα με το οποίος ήταν επικεφαλής. Είτε ήταν ο Θεμιστοκλής, είτε ήταν ο Αλκιβιάδης, είτε ο σπουδαίος Κίμων, είτε ο Εφιάλτης που δολοφονήθηκε, είτε ο Περικλής, η βασική πολιτική ήταν ίδια. Όταν άρχισαν να παραβαίνουν αυτές τις αρχές, όπως έντονα διακωμωδείται από τον Αριστοφάνη, άρχισε η πόλη σιγά σιγά να φθίνει και στο τέλος καταστράφηκε (αν και το ζήτημα αυτό είναι εξαιρετικά πολύπολοκο).

     • ierofantis avatar
      ierofantis @ Γιάννης Φαίλτωρ 20/02/2011 13:20:06

      Θα συμφωνήσω μαζί σου.

      Η δε αυτοκρατορία που δόμησαν, έστω και κουτσουρεμένη, έστω και διαστρεβλωμένη, έστω και κακολογισμένη σήμερα από πολλούς που επιδιώκουν με το κάθε τι να βρούν ψόγο απένω της, είναι ακόμη διαρκής και εμφανής.

      Διότι πάνω από όλα ήταν η αυτοκρατορία του ελεύθερου πνεύματος και του εξευγενισμού του ανθρώπου από τα άγρια ένστικτά του και την μετάβασή του σε μια πιο πολιτισμένη κατάσταση.

      Κάτι που η υπόλοιπη ανθρωπότητα της γειτονιάς μας με εξαίρεση ίσως τους Ρωμαίους, το αντιλήφθηκε αδρά, μόλις λίγο μετά το Μεσαίωνα...

 14. RYaN avatar
  RYaN 20/02/2011 13:08:10

  Ο σωστός τίτλος του άρθρου:
  Ελληνικές κυβερνήσεις: η χαρά των εργολάβων, των αεριτζήδων και των κερδοσκόπων

 15. η Dimi avatar
  η Dimi 20/02/2011 13:14:04

  «Τι θα απογίνω;» είπε η Φοίβη. «Δεν έχω μέλλον, αλλά αυτό αντέχεται. Ανυπόφορο είναι που δεν έχω παρελθόν. Μπορώ να ζήσω χωρίς μέλλον, αλλά θέλω να πεθάνω γιατί το παρελθόν μου είναι μια ψευδαίσθηση. Μια οφθαλμαπάτη. Δεν έχω τίποτα δικό μου πια. Ούτε καν αναμνήσεις...»
  ~«Το τέλος του Εφιάλτη» Παναγιώτη Μπαλτάκου (οπισθόφυλλο) Εκδ. Libro 2008

  Οι αρχαίοι Έλληνες ήσαν όλοι από τη φύση τους διαλεκτικοί.»
  ~Φρειδερίκος Εγκελς

  «Εάν θέλεις να εξαφανίσεις ένα λαό, εξαφάνισε τη γλώσσα του.»
  ~Λένιν

  «Η Ελλάς, για να καταστεί όσο γίνεται λιγότερο επικίνδυνη, πρέπει
  ο λαός της να γίνει μικρόψυχος σαν τους λαούς του Ινδοστάν.»
  ~Λόρδος Λοντόντερυ

  «Μα τότε προς τί ο αγώνας για την ελληνική; Καθένας από μας,
  που σχηματίσαμε το σύλλογο «Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά»,
  έχει τους λόγους του. Εγώ ως Λάκων μάχομαι, επειδή θέλω να
  θυμάμαι τις Θερμοπύλες. Κι όποιος θυμάται τις Θερμοπύλες,
  θυμάται όχι μόνο τον Λεωνίδα, θυμάται και τον Εφιάλτη.
  Πολλοί γνωρίζουν πώς έπεσε ο Λεωνίδας,
  λίγοι όμως γνωρίζουν το τέλος του Εφιάλτη.

  «Έσσεται ήμαρ» λοιπόν. Θα έλθει κάποτε καιρός που τα όνειρα
  θα λάβουνε εκδίκηση. Ας μη μας φοβίζει το πυκνό σκοτάδι, που
  μας ζώνει από παντού. Μετά από αυτό έρχεται η αυγή.
  Δεν θ' αργήσει να φανεί καινούργιος ήλιος πάνω από τον
  ουρανό της Ελλάδας. Κι όλοι μαζί πρέπει να σηκώσουμε
  και να στηλώσουμε τούτο τον ήλιο και να τον κρατήσουμε
  πάνω από τα κεφάλια μας.»
  ~Σαράντος Καργάκος

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ η Dimi 20/02/2011 13:20:47

   Καλημέρα Dimi,
   Right to the point!
   οπως πάντα!

   • η Dimi avatar
    η Dimi @ Κώστας Ροδινός 20/02/2011 13:41:16

    Kαλή σου ημέρα, Κώστα.
    Τα τρια «Τ» της επιτυχίας: Tόλμη. Τύχη. Ταλέντο.
    Δόξα σοι ο Θεός!..

    • Κώστας Ροδινός avatar
     Κώστας Ροδινός @ η Dimi 20/02/2011 13:46:29

     Dimi,
     Διαβάζω ένα φοβερό βιβλίο αυτές τις μέρες:
     Richard Rubenstein: "Τα τέκνα του Αριστοτέλη"
     Εκδόσεις Λιβάνη.
     Το συστήνω ανεπιφύλακτα.

     • η Dimi avatar
      η Dimi @ Κώστας Ροδινός 20/02/2011 15:11:36

      Κώστα,
      Aύριο Δευτέρα, αγοράζω το βιβλίο.
      Ευχαριστίες!

 16. zackii avatar
  zackii 20/02/2011 13:18:40

  Κε Ροδινέ τις διαπιστώσεις τις έχουμε κάνει. Μπορεί να βγει κάποιος-και ο κάποιος είναι ...ο Σαμαράς, η ο Μιχελάκης γιατί οι υπόλοιποι είναι απλά ανύπαρκτοι, οχυρωμένοι στα βουλευτικά τους γραφεία μη θέλοντας να πάρουν καμμιά ευθύνη γιατί δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει παίρνοντας αποστάσεις και από τον ίδιο το Σαμαρά γιατί βλέποντας τις δημοσκοπήσεις και το ρευστό πολιτικό σκηνικό δεν είναι βέβαιοι ότι ο τωρινός πρόεδρος δεν θα είναι απλά μεταβατικός αρχηγός- και να μας πει υπεύθυνα γιά όλα αυτά? Και κυρίως τι θα γίνει με τις προδοτικές συμφωνίες του ΓΑΠ? -Δεν το λέω μνημόνιο, αυτή είναι μιά ουδέτερη λέξη γιά να ωραιοποιήσουν την εσχάτη προδοσία...

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ zackii 20/02/2011 13:22:01

   αγαπητέ φίλε,
   Εμεις διαπιστώσεις μπορούμε να κάνουμε...
   Μήπως και μας ακούσει κανένας...

 17. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 20/02/2011 13:36:11

  Δυστυχώς η πολιτική από καθήκον, έγινε επάγγελμα. Και άκρως προσοδοφόρο μάλιστα!

 18. juliet avatar
  juliet 20/02/2011 14:27:13

  ποιό να εμπιστευτείς,οταν ξέρεις οτι όλοι αυτοί που θέλουν να αναλάβουν θέσεις στο πίσω μέρος του μυαλού τους έχουν το δικό τους όφελος;ο Παπανδρέου Ανδρέας έκανε τη μίζα δωράκι,μετά άρχισε το φαγοπότι το οποίο τελειώμα δε έχει μέχρι και σήμερα....ποιός τιμωρήθηκε για τη λεηλασία του χρηματιστηρίου ,ποιός τιμωρήθηκε για τη παραποίηση οικονομικών προκειμένου να κλέψουν τις επιδοτήσεις,ποιός τιμωρήθηκε για το κλέψιμο κονδυλίων πανεπιστημίων...........κλπ.....κλπ.....Αυτή είναι η Ελλάδα του Περικλή,του Ομήρου,του Φεραίου,του Κολοκοτρώνη,του Μεγάλου Αλεξάνδρου κλπ;;;;Μας αποβλάκωσαν προσφέροντας μας χρυσό και μας στέρησαν το μέγιστο αγαθό το καθαρό νερό του ρυακιού και δε μας είπαν οτι ο χρυσός ήταν δανεικός και οτι θα τον πάρουν πίσω και κινδυνεύουμε να χάσουμε και το πολυτιμότερο αγαθό την ελευθερία μας ,πατρίδα υποδουλόμενη είναι πατρίδα λαβωμένη.Χύθηκε τόσο αίμα για να ελθεί ενα GAP να μας διασύρει να μας λέει απατεώνες..μερικές φορές ο πόνος σε κάνει άφωνο,αλλά δε ξέρει οτι μηδένα προ του τέλους μακάριζε.....και αυτή η μέρα θα έλθει αρκεί να υπάρχει ομόνοια ,δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτε.

 19. engineer avatar
  engineer 20/02/2011 15:18:59

  Κάτι ψέλλισε ο Καραμανλής; Και τι ήταν για να ψελλίσει, δημοσιογράφος σε επαρχιακό κανάλι; Δουλεία του ήταν να πράξει! Πέντε χρόνια είχε!

 20. JOHN.D avatar
  JOHN.D 22/02/2011 04:49:21

  ΕΧΟ ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟΣΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΠΟΤΕ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΧΕΙΡΟΨΕΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΗΜΗΤΙ ΚΑΙ ΓΑΠ .Ο ROBESPIERRE ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΛΕΣΧΗ ΜΠΙΛΝΤΕΡΜΠΕΡΓΚ ΟΛΛΟΙ
  ΤΟΝ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΧΑΙΡΕ ΤΟ "ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ"
  «Στην αρχή σε αγνοούν,
  μετά προσπαθούν να σε γελοιοποιήσουν,
  μετά να σε πολεμήσουν,
  και μετά τους νικάς».
  Μαχάτμα Γκάντι

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.