15/09/2010 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΠΑΣΟΚ εναντίον ΠΑΣΟΚ και στο κέντρο οι Τράπεζες

Ένα καλό νομοσχέδιο ψήφισε η κυβέρνηση, ύστερα από πολλές παλινωδίες, αυτό για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αλλά και πάλι μπάχαλο τα έκανε. Οι τράπεζες βρήκαν και πάλι παραθυράκια στο νόμο και κάνουν ότι θέλουν χρεώνοντας τους πελάτες. Ετσι, επτά  βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταφέρονται κατά των αρμοδίων υπουργών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Μιχάλη Χρυσοχοίδη και Λούκα Κατσέλη και ζητούν να μάθουν γιατί και πώς καταστρατηγείται ο νόμος από τις τράπεζες.

Την ερώτηση υπογράφουν οι κ.κ. Μ. Κατρίνης, Ο. Κωνσταντινόπουλος, Γ. Αμοιρίδης, Ν. Ζωίδης, Α. Τριανταφυλλόπουλος και οι κυρίες Σ. Γιαννακά και Ν. Γιαννακοπούλου. Ζητούν εξηγήσεις από τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, για το γεγονός ότι στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού για οφειλές προς τα τραπεζικά ιδρύματα, ορισμένες τράπεζες ζητούν χρήματα από τους οφειλέτες προκειμένου να τους χορηγήσουν την αναλυτική κατάσταση των χρεών τους.

Στα αιτήματα που θέτουν είναι:
Πρώτον, με ποιους τρόπους προτίθεται η Κυβέρνηση να επιλύσει το πρόβλημα και αν θα ασκήσει πίεση στις τράπεζες να εφαρμόσουν το νόμο.
Δεύτερον, αν προτίθενται να θέσουν σε λειτουργία ειδικές τηλεφωνικές γραμμές για την παροχή πληροφοριών και ανακοίνωση καταγγελιών από τους οφειλέτες.

ΠΑΣΟΚ εναντίον ΠΑΣΟΚ δηλαδή για ένα νόμο που θα γινόταν για καλό του κόσμου αλλά φαίνεται ότι είχε πολλά κενά και ασάφειες που τώρα φαίνονται.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΘΕΟΦΙΛΟΓΙΑΝΑΚΟΣ avatar
  ΘΕΟΦΙΛΟΓΙΑΝΑΚΟΣ 15/09/2010 09:22:53

  “Με το χρυσάφι μπορούμε να αγοράσουμε τις πιο ανεξάρτητες συνειδήσεις, μπορούμε να χορηγούμε όλα τα κρατικά δάνεια και μετέπειτα να κρατάμε κράτη στο έλεός μας. Ήδη οι κύριες τράπεζες, οι συναλλαγές ολόκληρου του κόσμου, οι πιστώσεις όλων των κυβερνήσεων είναι στα χέρια μας”. (Ραββίνος Reicham).

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ ΘΕΟΦΙΛΟΓΙΑΝΑΚΟΣ 15/09/2010 11:12:57

   Σύμφωνοι. Μην ξεχνάς όμως ότι το χρέος μετριέται ως ποσοστό του ΑΕΠ, όπως ορίζει και η συνθήκη του Μάαστριχτ. Οπότε, η κρεμάλα δεν "παίζει" γιατί αυτός που το αύξησε είναι ήδη πεθαμένος εδώ και 14 χρόνια.

   Άρα, κρεμάλες ίσως χρειάζονται για αυτούς που λένε ψέματα ως προς το ποιος αύξησε το χρέος μας.

  • παπαδοπαιδι avatar
   παπαδοπαιδι @ ΘΕΟΦΙΛΟΓΙΑΝΑΚΟΣ 15/09/2010 11:19:02

   το 300 ΔΙς σαν απολυτο νουμερο τρομαζει τις αγορες.αυτη ειναι η αληθεια

   • zackii avatar
    zackii @ παπαδοπαιδι 15/09/2010 13:05:45

    Όχι δεν τους τρομάζει. Τα λεφτά είναι απλά χαρτί. Ρώτα και τους Αμερικάνους που κόβουν όσο θέλουν κάθε χρόνο.. Τα γεωπολιτικά παιχνίδια είναι η ουσία.. Μη σας τρελαίνουν

 2. George avatar
  George 15/09/2010 11:00:48

  Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου...

  • zackii avatar
   zackii @ George 15/09/2010 12:53:31

   Όχι δεν κοιμούνται. Αυτοί τους στηρίζουν, αλλιώς θα είχαν πέσει.

   • zackii avatar
    zackii @ zackii 15/09/2010 13:02:38

    Και επιπλέον, οι καλοί σχολιαστές του blog που χτυπιούνται γιά το μνημόνιο,όταν τους λες ότιο κος Σαμαράς πρέπει να βάλει το πραγματικό πιστόλι όχι στο τραπέζι αλλά στον @@@@ των διεθνών τραπεζιτών, εξανίστανται και χτυπιούνται περισσότερο, γιατί τι...δεν θα πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας? Όχι αδέρφια. Δεν θα πληρώσουμε τις μίζες των καραγκιόζηδων πολιτικών, αλλά θα πάρουμε τις τράπεζές τους μαζί μας ..σαν το Σαμψών...Καταλάβατε ένθεν..καιένθεν?

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ zackii 15/09/2010 13:12:00

    Κοίταξε να δεις, τόσα ξέρεις, τόσα λες.

    Το βασικό κεφάλαιο που διαχειρίζονται οι διεθνείς τράπεζες, με τα οποία δανείζονται κράτη, επιχειρήσεις και ιδιώτες, είναι η (τεράστια, μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη) συνταξιοδοτική αποταμίευση. Η αποταμίευση δηλαδή για τη σύνταξη που θα πάρουμε εγώ κι εσύ. Ο μέσος Αμερικανός, ο μέσος Ιάπωνας, ο μέσος Έλληνας, ο μέσος Λατινοαμερικανός.

    ΑΥΤΑ τα λεφτά μας έδωσαν. Οι τράπζες δεν μας έδωσαν δικά τους λεφτά. Οι τράπεζες ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΞΕΝΑ ΛΕΦΤΑ! Δεν είναι "των τραπεζών" αυτά τα λεφτά.

    Αν λοιπόν πήρες λεφτά από διεθνείς τράπεζες, στην πραγματικότητα τα πήρες, κατά μεγάλο μέρος, από τους σημερινούς και αυριανούς συνταξιούχους. Είτε αυτά τα λεφτά είναι στο δημόσιο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, είτε είναι σε ιδιωτικές ασφασλιστικές εταιρίες.

    Αν εσύ δεν έχεις πρόβλημα με το να φας λεφτά από τους αυριανούς (και εν μέρει και τους σημερινούς) συνταξιούχους, εγώ σόρρυ, αλλά έχω και πολύ μεγάλο μάλιστα.

    Η ανέξοδη επαναστατικότητα του τύπου "δεν πληρώνω" έχει νόημα σε οριακές περιπτώσεις και όταν υπάρχει ουσιαστικός λόγος για να γίνει αυτό.

    Έδώ ποιος ουσιαστικός λόγος υπάρχει πέρα από μια βαθύτατα λαμογίστικη διάθεση;

   • Misha avatar
    Misha @ zackii 15/09/2010 13:17:51

    Επώνυμε

    Το «δεν πληρώνω» είναι η μόνη πραγματιστική λύση.
    Έχεις κάποιον άλλο τρόπο για να εξυπηρετηθεί το «χρέος» των 450 δις μετά το 2013 από μια οικονομία που βρισκεται στο μείον 4% και δεν παράγει τίποτα;

   • George avatar
    George @ zackii 15/09/2010 14:14:08

    Αγαπητέ Επώνυμε,
    Για να καταλάβω. Η ΝΔ συμφωνεί ή όχι ότι οι Τράπεζες αυθαιρετούν με το χειρότερο τρόπο, ενάντια στους νόμους του κράτους. Συμφωνεί ή όχι με τη φορολόγηση των Τραπεζών όπως έκαναν οι Ούγγροι; Συμφωνεί (αφού το ψήφισε) με το νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ για τα υπερχρεωμένα (το μόνο φιλολαικό μέτρο, όπως πολύ σωστά γράφει και το ANTINEWS.)
    Πόσο δύσκολο, λοιπόν, είναι να στηρίξει "το μόνο φιλολαικό μέτρο" του ΠΑΣΟΚ; Πόσο;;;;;;

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ zackii 15/09/2010 14:55:06

    Misha, τα έχουμε πει αρκετές φορές, ας μην επαναλαμβανόμαστε. Πιστεύω ότι η διαφωνία μας στο συγκεκριμένο θέμα είναι δημιουργική.

    George: Δεν μπορώ να μιλήσω για τη ΝΔ, μπορώ να μιλήσω μόνον για τον εαυτό μου. Σε αυτά που λες:

    - Είμαι ΚΑΘΕΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ με την προστασία της αυθαιρεσίας των τραπεζών από την πλευρά του κράτους. Και όχι μόνον της αυθαιρεσίας, αλλά και της υπερεξουσίας των τραπεζών, που χρειάζεται ισχυρό και έντιμο κρατικό έλεγχο ως αντίβαρο. Όμως αυτό είναι άλλο. Οι τράπεζες είναι σήμερα ο φορέας που έχει στα χέρια του το χρήμα της οικονομίας. Όταν δανείζουν χρήματα δεν δανείζουν δικά τους χρήματα, αλλά τα υπάρχοντα χρήματα της οικονομίας. Το να πεις "να μην δώσουμε τα λεφτά τους στις τράπεζες" δεν τα παίρνεις από τις ίδιες, αλλά από την οικονομία. Από αυτόν δηλαδή που - καλώς ή κακώς - εμπιστεύτηκε τα λεφτά του στις τράπεζες.

    Οι τράπεζες δηλαδή είναι ένας ενδιάμεσος για την αξιόπιστη (με την έννοια ότι εγώ κι εσύ δεν πάμε να δανείσουμε έναν άγνωστο επιχειρηματία, αλλά πάμε ευχαρίστως να "δανείσουμε" μια τράπεζα ως καταθέτες, με αυτή την έννοια λοιπόν αξιόπιστη, ότι θα πάρουμε τα λεφτά μας ανά πάσα στιγμή πίσω) κίνηση του χρήματος της οικονομίας. Ως τέτοιος πρέπει να αντιμετωπιστούν, είτε αυτό αφορά τις στρεβλώσεις (κατάχρηση και ανοχή της υπερεξουσίας τους), είτε αυτό αφορά το αν χρήζουν προστασίας τα καλώς νοούμενα συμφέροντά τους.

    - Καμία αντίρρηση από εμένα για την επιπλέον φορολόγηση των τραπεζών, όπως στην Ουγγαρία. Μόνον όχι στην παρούσα συγκυρία που είναι όχι ακριβώς στην κόψη του ξυραφιού αλλά πάντως σε κρίσιμο σημείο, η επιβίωση και η υγεία του τραπεζικού μας συστήματος.

    - Δεν συμφωνώ προσωπικά καθόλου με το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Θα υπάρξουν πολλές καταχρήσεις του από αυτούς που δεν έχουν πραγματικό πρόβλημα, ενώ αυτοί που έχουν πρόβλημα θα πρέπει π.χ. να ρευστοποιήσουν πρώτα όλη τους την περιουσία. Ενώ όσοι μάγκες το είχαν προβλέψει αυτό πριν κάνουν χρέη (και έτσι κινείται το καθώς πρέπει λαμόγιο, χωρίς ούτε ένα περιουσιακό στοιχείο στο όνομά του), θα επωφεληθούν χωρίς να υπάρχει πραγματικός κοινωνικός λόγος.

    Νομίζω ότι ειδικά αυτό το μέτρο η ΝΔ το υπερψήφισε. Προσωπικά πάντως παραμένω απολύτως αντίθετος. Δεν είναι για μια χώρα που δεν είναι κράτος δικαίου αυτά τα πράγματα. Αν ήταν κράτος δικαίου η Ελλάδα, θα είχα διαφορετικη θέση, γιατί τότε θα μπορούσε να πιαστεί το λαμόγιο και να διαπιστωθεί από την άλλη ποιος έχει πραγματικά πρόβλημα.

   • George avatar
    George @ zackii 15/09/2010 18:46:59

    @ Επώνυμος
    1. Οι Τράπεζες σημειώσαν υπερκέρδη σε μια εποχή που χιλιάδες μικρομεσαίοι και μικροί επαγγελματίες έχουν καταστραφεί και πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν βρεθεί χωρίς δουλειά.
    2. Ας ξεφύγουν και κάποια λαμόγια με έναν νόμο, δεν έχω πρόβλημα, αρκεί και Ενας και μόνον πολίτης να νοιώσει την προστασία του κράτους έναντι των ασύδοτων Τραπεζών (πόσω μάλλον χιιάδες πολίτες της παραπάνω κατηγορίας που δε μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους)
    3. Η πρώτη κατοικία είναι ιερή για κάθε πολίτη. Ας το έχουν στο μυαλό τους αυτό οι Τράπεζες τώρα πιά. Χιλιάδες ανθρώπους έχουν καταστρέψει, και τεράστιες περιουσίες έχουν φάει για φραγκοδίφραγκα.

 3. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 15/09/2010 13:17:59

  Η ΑΜΤ της Εθνικης εγινε για οσους λογους ακουσαμε-μας πουλησανε νομιζετε??

  ΟΧΙ. Τα χρωστουμενα στην Εθνικη ειναι πολλαπλασια και δεν μπορει να τα μαζεψει.

  Οπως εχω γραψει μια εγγυητικη της 5εκ Ευρω δεν εγινε δεκτη απο Ισπανικη Τραπεζα. οκ??

  Εχουν χρεωκοπησει. Μονο οι Ουγγροι ξηγηθηκαν ομορφα στις Τραπεζες. Φορολογια επι του ακκαθαριστου για τα 3 τελευταια χρονια.

  ΠΠ

 4. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 15/09/2010 14:41:06

  Οι τράπεζες, χρησιμοποιώντας το fractional reserve banking παγκοσμίως, (http://en.wikipedia.org/wiki/Fractional_reserve_system), δημιουργούν χρήμα, ΕΝΩ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ, την στιγμή του δανεισμού μας. Για κατάθεση 1000 ευρω μπορούν με το σύστημα αυτό να δανείσουν γύρω στα 7.000 ευρώ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΑ ΕΧΟΥΝ. Ετσι δουλεύουν παντού οι τράπεζες. Και στην Ελλάδα.

  Δεν κινδυνεύουν οι συντάξεις ξένων λαών επειδή μια χώρα θα αρνηθεί να πληρώσει. Τα έχουμε ήδη χρυσοπληρώσει. Αέρα κοπανιστό δανείζουνε.

  Θραξ Αναρμόδιος

 5. δημης avatar
  δημης 16/09/2010 00:29:55

  ΔΗΛ ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ ΚΡΑΜΜΕΡ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΡΑΜΜΕΡ;;;;;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.