15/09/2009 04:11
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Obama ..αγριεύει και σφίγγει τα λουριά στις τράπεζεςΛίγα μόλις 24ωρα ύστερα από τις προειδοποιήσεις των ειδικών, μεταξύ αυτών και συμβούλων του Λευκού Οίκου, (http://www.antinews.gr/?p=14518) και ο Πρόεδρος Ομπάμα αποφάσισε  επιτέλους να πάρει μέτρα.

Με αφορμή την επέτειο της κατάρρευσης της Lehman Brothers επισκέφτηκε χθες το ιστορικό Federal Hall της Wall Street, προκειμένου να στηρίξει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, που είναι ήδη σε εξέλιξη στο Κογκρέσο. Μίλησε για την ανάγκη θέσπισης «ισχυρών κανόνων» που θα αφορούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας. «Η ιστορία δεν θα πρέπει να επαναληφθεί» είπε, αποκαλώντας τη προσπάθειά του ως τη «μεγαλύτερη και πλέον φιλόδοξη προσπάθεια αναμόρφωσης του οικονομικού συστήματος από την εποχή του μεγάλου κραχ…».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέλυσε τις προτάσεις του, που μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνουν και τη σύσταση μιας νέας υπηρεσίας προστασίας του καταναλωτή οικονομικών υπηρεσιών, αλλά και τη δημιουργία μιας κεντρικής ρυθμιστικής αρχής, που θα έχει τη δύναμη να αντιμετωπίζει γίγαντες όπως την Lehman Brothers.

«Σας υπόσχομαι πως δεν έγινα πρόεδρος των ΗΠΑ για να σώσω τις τράπεζες. Η απουσία κανόνων κοινής λογικής είναι αυτή που δημιούργησε και την ανάγκη μιας εξαιρετικής παρέμβασης…» είπε.

 Και προς όσους του ασκούν κριτική δήλωσε: «Πιστεύετε πραγματικά πως η απουσία κανόνων πέρσι ήταν καλή για το οικονομικό σύστημα;». Κατακεραύνωσε μάλιστα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τους ομίλους της Wall Street, λέγοντας ότι έχουν μεγάλη υποχρέωση απέναντι στους φορολογούμενους που τους διέσωσαν. «Δεν είναι ούτε σωστή ούτε υπεύθυνη στάση, να αποποιείστε των ευθυνών σας, αφού διασωθήκατε και μετά…» τους είπε.

Ήταν καιρός να … αγριέψει

Μια ημέρα το Politico καλούσε τον Ομπάμα να …αγριέψει, γράφοντας τα εξής:

Ο Barack Obama έχει γίνει γνωστός και έχει επικροτηθεί από πολλές πλευρές, για το γεγονός ότι έφερε ένα πολύ πιο συναινετικό και σαφώς ηπιότερο κλίμα στη προεδρία των ΗΠΑ, σε σχέση με αυτό που επικρατούσε παλαιότερα.  Ειδικά αν θυμηθεί κανείς τη χαρακτηριστική «τσαμπουκαλίδικη» συμπεριφορά του προκατόχου του George W. Bush.  ‘Όπως όμως αναφέρει το  Politico, η προτίμηση του Obama στις ευγενικές συνεννοήσεις και στις συμβιβαστικές λύσεις, δεν του επιτρέπει να χρησιμοποιήσει επιτυχώς ένα αποδοτικό προεδρικό  εργαλείο, τον φόβο. Και επειδή ο πρόεδρος είναι πάντα ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις, ακόμη και με αυτούς που του ασκούν δηλητηριώδη κριτική, οι μόνοι που βγαίνουν κερδισμένοι είναι αυτοί που τον αντιπολιτεύονται, καθώς πετυχαίνουν βραχυπρόθεσμη δημοσιότητα και αναγνώριση. Ακόμη και μέλη του Δημοκρατικού κόμματος έχουν αυξήσει την αναγνωρισιμότητά τους, απλά διαφωνώντας με τις κυβερνητικές πολιτικές.  Όσο όμως είναι σε εκκρεμότητα οι σοβαρές πολιτικές αποφάσεις σε θέματα δημόσιας υγείας και κλιματικών αλλαγών, τόσο πιο γρήγορα θα πρέπει να αγριέψει ο πρόεδρος και να «πιάσει το μαστίγιο» ώστε να συμμορφωθούν, τουλάχιστον οι εσωκομματικοί αντιρρησίες. Κάτι  στο οποίο συμφωνούν, τόσο οι «δεξιοί» όσο και οι «αριστεροί», είναι το ότι όλοι θέλουν να δουν μια πιο δυνατή άσκηση ηγεσίας εκ μέρους του προέδρου. Και όπως λέει ο πολιτικός σύμβουλος των Δημοκρατικών Dan Gerstein: «Θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός αλλά και φόβος…».

 Reuters, Politico

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.