#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/08/2010 11:29
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Netanyahu υπερασπίζεται την επίθεση εναντίον του στολίσκου της ΓάζαςΣτη διάρκεια κατάθεσης του ενώπιον ισραηλινής επιτροπής που διερευνά το θανατηφόρο περιστατικό της επίθεσης εναντίον του στολίσκου στη Γάζα,  ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu ισχυρίστηκε πως η Τουρκία αγνόησε τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις και εκκλήσεις «υψηλού επιπέδου» που της έγιναν.

Ο  Netanyahu ήταν ο πρώτος μάρτυρας που κατέθεσε στη κρατική επιτροπή σχετικά με τα γεγονότα της 31ης Μαίου, όταν Ισραηλινοί κομάντος σκότωσαν 9 Τούρκους ακτιβιστές, στη διάρκεια επιδρομής του σκάφους τους.

Η ενέργεια έγινε λίγο πριν την αυγή, στα διεθνή ύδατα ανοιχτά του Ισραήλ, και αφού ο στολίσκος αγνόησε τις προειδοποιήσεις των ισραηλινών να μη συνεχίσει προς τη Γάζα. Ο θύλακας ελέγχεται από το ισλαμικό κίνημα της Χαμάς, και είναι αποκλεισμένος εξαιτίας ισραηλινού ναυτικού εμπάργκο.

Ο ΟΗΕ σύστησε επίσης επιτροπή έρευνας των γεγονότων της 31/5/10, η οποία θα συνέλθει για πρώτη φορά σήμερα.

Όπως ανέφερε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, «Το γραφείο μου είχε επαφές με το υψηλότερο επίπεδο της τουρκικής κυβέρνησης από τις 14 Μαίου.  Αυτές οι επαφές … είχαν σκοπό την αποφυγή σύγκρουσης και διήρκεσαν έως και την άφιξη του στολίσκου στις ακτές της Γάζας. Παρά τις συνεχείς διπλωματικές μας προσπάθειες, η τουρκική κυβέρνηση δεν θέλησε να αποτρέψει τη προσπάθεια παραβίασης του αποκλεισμού. Όπως φαίνεται,  η Τουρκία δεν είδε καμία  σύγκρουση δικών της συμφερόντων σε μια σύγκρουση μεταξύ των ακτιβιστών της και του Ισραήλ…».

Αυτή ήταν και η πλέον ξεκάθαρη δημόσια τοποθέτηση του Netanyahu μέχρι σήμερα. Ολοκληρώνοντας τη κατάθεσή του, εξέφρασε την ελπίδα πως η επιτροπή θα καταλήξει στο ότι οι ισραηλινές ενέργειες ήταν σύννομες.

Της επιτροπής ηγείται ο συνταξιούχος ανώτατος δικαστής Jacob Turkel, και στα μέλη της συμπεριλαμβάνονται δυο αλλοδαποί παρατηρητές. Η αρμοδιότητα της επιτροπής είναι περιορισμένη, οπότε ότι και να αποφασίσει, δεν θα υπάρξουν συνέπειες για τη σταθερότητα της κυβέρνησης Netanyahu.

Μια άλλη εσωτερική έρευνα που διεξάγεται από τον ισραηλινό στρατό, και που εξετάζει καταθέσεις των στρατιωτών που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση, κατέληξε στο ότι υπήρξαν πολλά σφάλματα στο σχεδιασμό της επίθεσης, αλλά ενέκρινε τη τελική χρήση βίας, ως απαραίτητη.

Ο Netanyahu επέμενε πως η χώρα του δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να επιτρέψει τα πλοία να σπάσουν τον αποκλεισμό, ο οποίος είναι απαραίτητος για να μην μπαίνουν οπλικά συστήματα στη Γάζα, ειδικά πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς οι οποίοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από την φιλο-ιρανική Χαμάς. «Το Ισραήλ και οι ένοπλες δυνάμεις του ενήργησαν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ως πρωθυπουργός, δεν μπορώ να αγνοήσω τη απειλή που η Χαμάς συνιστά εναντίον της ύπαρξης του Ισραήλ.

Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού δήλωσε στα ΜΜΕ, πως η συγκεκριμένη έρευνα δεν είναι ένα εχθρικό προς το Ισραήλ όργανο, όπως για παράδειγμα ήταν η επιτροπή που συστάθηκε από τον ΟΗΕ υπό τον δικαστή Richard Goldstone για τη επίθεση του Ιανουαρίου του 2009, και με την οποία η χώρα του αρνήθηκε να συνεργαστεί. «Η σημερινή έρευνα αποδεικνύει πως το Ισραήλ ανοίγει τα χαρτιά του, σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρντ, λέγοντας πως δεν έχει τίποτα να κρύψει…».

Reuters

.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Γιάννης Σ. avatar
    Γιάννης Σ. 10/08/2010 15:54:11

    Δείτε όλοι το πρόσφατο βίντεο που έκανε πάταγο. Ο Νετανιάχου ομολογεί πως σταμάτησε την ειρηνευτική διαδικασία σκοπίμως:

    http://www.youtube.com/watch?v=eeT_KLuCdug#t=2m15s

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.