#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/12/2010 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο ύπουλος ρόλος των οίκων αξιολόγησης

Πόσοι από τα 46 εκατομμύρια των Ισπανών, γνωρίζουν το οτιδήποτε για μια συγκεκριμένη μεσήλικη Γερμανίδα κυρία, η οποία σήμερα κρατά στα χέρια της τη δημοκρατική κυριαρχία, αλλά  και το οικονομικό μέλλον της χώρας τους; Της οποίας η προσωπική κρίση αποφασίζει για το αν κάποια εκατομμύρια σκληρά εργαζομένων Ισπανών θα χάσουν τη δουλειά τους, ή θα μπορέσουν να αποπληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια; Και της οποίας η οποιαδήποτε αρνητική ετυμηγορία για την οικονομία της χώρας τους, θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας, σκληρότερο ακόμη και από αυτά της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, και που θα μπορούσε να οδηγήσει στο τέλος της ίδιας της ευρωζώνης;Όχι πολλοί. Και μη βιαστείτε να θεωρήσετε ότι η μεσήλικη Γερμανίδα για την οποία μιλάμε είναι η Angela Merkel. Αυτή δεν μπορεί να κρίνει το μέλλον της Ισπανίας. Όμως μπορεί η Kathrin Muehlbronner, μια οικονομολόγος που σήμερα επηρεάζει την Ισπανία περισσότερο ακόμη και από την βασίλισσα Isabella, που έκανε τόσα πολλά για τη χώρα της πριν από 500 χρόνια. Και πως γίνεται αυτό; Η Muehlbronner αντιπρόεδρος και αναλυτής ρίσκων, στον οίκο αξιολόγησης  Moody's, με ειδικότητα την Ισπανία. Αυτή της η ιδιότητα τη καθιστά ικανή να βυθίσει στα τάρταρα την πέμπτη ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης, αξιολογώντας με χαμηλή βαθμολογία τη πιστοληπτική της ικανότητα..

Την εβδομάδα που μας πέρασε, η Muehlbronner δήλωσε ψύχραιμα, πως η Ισπανία θα πρέπει να επαναξιολογηθεί, με αποτέλεσμα την άμεση πτώση του ευρώ και του χρηματιστηρίου. Λίγο αργότερα, δήλωσε πως τελικά η Moody's κρίνει ότι η ισπανική αξιοπιστία δεν κινδυνεύει, οπότε τόσο το ευρώ όσο και το χρηματιστήριο επανήλθαν.

Η Moody's κρίνει; Και ποιος στο καλό την εξέλεξε για να κρίνει; Ποια σύμβαση υπογράψαμε μαζί της; Πάνω σε ποια βάση γονατίζουμε μπροστά στη κα Muehlbronner; Το ζήτημα δεν είναι προσωπικό. Όμως, σε μια χρονική συγκυρία που τα κράτη του πλανήτη παλεύουν για να γλιτώσουν από την οικονομική κρίση, η Moody's, και οι δυο ανταγωνιστές της, η  Standard & Poor's, και η  Fitch, κάθε άλλο παρά ουδέτεροι αξιολογητές των αγορών είναι.

Έχουμε τη τάση να θεωρούμε τους οίκους αξιολόγησης ως διαιτητές. Όμως δεν είναι. Είναι παίκτες. Και όχι απλοί παίκτες, αλλά και κερδοσκόποι. Έτσι, όταν η πίστωση ήταν ιδιαίτερα φτηνή και στα πάνω της στις δεκαετίες 1990, 2000, ο κάθε πωλητής ομολόγων αξιολογούνταν με ΑΑΑ. Πριν λίγο καιρό, η αμερικανική ομοσπονδιακή εξεταστική επιτροπή, χαρακτήρισε την Moody's ως εργοστάσιο παραγωγής ΑΑΑ! Το αποτέλεσμα ήταν να πλημμυρίσουν οι αγορές από υπερτιμημένα τραπεζικά προϊόντα, με εγγυήσεις  τους τις άχρηστες αξιολογήσεις των εν λόγω οίκων.

Στη πραγματική ζωή, το θέμα είναι οι άνθρωποι. Στον φανταστικό όμως κόσμο των οίκων αξιολόγησης, το παν είναι οι αριθμοί και τα ψηφία. Πάνω από τη γραμμή είσαι καλός. Κάτω από τη γραμμή είσαι κακός. Δείτε πως ταπεινώθηκε η Ιρλανδία. Όμως η ιδέα ότι μπορεί να κινδυνεύσει η Ισπανία, εξαιτίας κάποιων καλοπληρωμένων στελεχών, που απλά κοιτάνε τις οθόνες τους, είναι εξοργιστική. Πως τολμάνε;

Υπάρχουν πολλά στραβά στην ευρωζώνη. Όμως η υποβόσκουσα μάχη στις ευρωπαϊκές αγορές δεν είναι μεταξύ των κρατών και της ΕΕ, όπως πολλοί νομίζουν. Η μάχη είναι μεταξύ των κρατών και των αγορών. Και καθήκον ημών των Βρετανών είναι να συμπαραταχθούμε με τα κράτη, άσχετα αν δεν ανήκουμε στην ευρωζώνη, διό τι μια μέρα μπορεί να βάλουν και εμάς στο μάτι…

Τα εθνικά κράτη έχουν δυνάμεις, αλλά έχουν και αδυναμίες. Μερικά από αυτά αξίζουν να πάθουν ότι παθαίνουν. Αν,  ας πούμε, η Muehlbronner αποφάσιζε να στοχοποιήσει την Ιταλία του Berlusconi, μπορεί να μην αισθανόμαστε την ίδια αγανάκτηση απέναντί της. Όμως ακόμη και στη περίπτωση της Ιταλίας, το ζήτημα είναι το ίδιο. Οι οίκοι αξιολόγησης ηγούνται μιας επιδρομής εναντίον ανεξάρτητων κρατών και των λαών τους. Θα πρέπει να τους πολεμήσουμε.

Για αυτό, παρά τα ελαττώματά της, η Frau Merkel είναι πολύ προτιμότερη της Frau Muehlbronner!

S.A.-The Guardian

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 19/12/2010 08:46:12

  Με συγχωρείτε, τρίχες.

  Όσοι από εσάς έχετε αποταμιεύσεις, τις έχετε ή κάτω από το στρώμα, ή στην τράπεζα. Έάν θελετε και κάποια απόδοση (θέλετε, θέλετε) παίρνετε και καμιά μετοχή. Αν είστε σαν τον περισσότερο κόσμο τις έχετε σε αμοιβαία κεφάλαια, μετοχικά, ή ομολόγων.

  Τα αμοιβαία κεφάλαια υπάρχουν για ιδιώτες, αφαλιστικά ταμεία, συνταξιοδοτικά ταμεία. Κάθε αμοιβαίο κεφάλαιο έχει ένας διαχειριστή και έναν θεματοφύλακα. Και σου λέει ο διαχειριστής: Θα επενδύω μόνο σε βραχυπρόθεσμα ασφαλή χαρτιά πχ από μήνα και κάτω και απο ΑΑ και πάνω. Έτσι παίρνεις 1, 2 3% αλλά κοιμάσαι ήσυχος. Θες σπέκουλα; Πάρε αυτό που επενδύει σε μετοχές τεχνολογίας, ή συναλλάγματα ή 20ετή ομόλογα του Καζακστάν ή δεν ξέρω τι μοχλευμενο παλαβό. Θα παίρνεις 8, 10, 30% αλλά μπορεί να ξυπνήσεις μία μέρα και να έχεις χάσει το 20% του κεφαλαίου.

  Απλά πράγματα, ρίσκο - απόδοση. Μετριέται και απεικονίζεται, έχω και ανάρτηση για αυτό: Εισαγωγή στις επενδύσεις, μάθημα 1 (h++p://archaeopteryxgr.blogspot.com/2010/10/1.html). Το ανέντιμο σε τέτοια χαρτοφυλάκια είναι να σου βάζουν ριψοκίνδυνες επενδύσεις με χαμηλή απόδοση (και έτσι είναι το 80% των απατών). Να πουλάς ΒΒΒ για ΑΑ. Κότσι για φιλέτο. Και σημειώστε: Ο κίνδυνος και η απόδοση είναι ex ante, όχι ex post. Ex post, όλοι"ξέρουν" (Αυτό περί Λήμαν).

  Κάποιος αποφαίνεται εάν το τάδε ομόλογο είναι Α ή ΑΑΑ ή Β-. Αυτός ο κάποιος, είναι υπόλογος και ελέγχεται εκ των πραγμάτων από την αντικειμένικότητά του. Δεν λέει για καλές ή κακές μετοχές, λέει για πιθανότητα μη εξυπηρέτησης ομολόγων και μόνο. Έχει κυρίως ποσοτικά αλλά και ποιοτικά κριτήρια. Κοιτάει αριθμούς και ειδήσεις. Αλάνθαστος; Όχι βέβαια. Φαύλος; Πολύ δύσκολο. Έχει 1.000 διαχειριστές και 100.000.000 πελάτες (σαν και εμένα ή εσάς) να τον κοιτάμε λοξά αν γίνει στραβή. Η στραβη είναι να έχει για ΑΑΑ κάτι που είναι ΒΒΒ. Και με 100.000.000 πελάτες, δεν πά να λέει η Γκάρντιαν...

  Η κυρία Μυλμπρόνερ είναι 1000% πιο αξιόπιστη από την κυρία Μέρκελ, γιατί απλά έχει χαρτί και μολύβι, έχει υφισταμένους και προϊσταμένους και η δουελιά της είναι να μετράει φασούλια. Θα επενδύατε τα λεφτά σας στην Ισπανία αν η κυρία Μυλμπρόνερ έκανε ότι λέει η Γκαρντιαν; Ελπίζω όχι. Και εαν σας περάσει από το μυαλό ότι η κυρία Μυλμπρόνερ λέει ψέματα, θα σηκώσετε τα λεφτά σας που είναι σε χαρτοφυλάκια με βάση τις αξιολογήσεις της κυρίας Μυλμπρόνερ, και... και; Η Ισπανία δεν θα βρίσκει λεφτά να δανειστεί. Και... και; Απαντείστε το παρακαλώ.

  Οι Έλληνες λεφτάδες, δεν πάνε σε αμοιβαία κεφάλαι. Πάνε σε Ελβετικές τράπεζες και κάνουν ότι τους πει ο κύριος τάδε. Εκεί χάνονται περιουσίες. Όχι απότομα, λίγο λίγο. Ο κύριος τάδε, έχει δική του ατζέντα. Η κυρία Μυλμπρόνερ δεν έχει γιατί δεν μπορεί να έχει, κι αν πάει να κάνει δικιά της ατζέντα, θα ανάψουν 1000 κόκκινα λαμπάκια. Shoot the messenger κύριοι, και απλά δεν θα σας έρχεται η αλληλογραφία. Η κυρία Μυλμπρόνερ είναι ταχυδρόμος.

  Τα λοιπά, είναι Κρυσταλναχτ εν τω γεννέσθαι, και όσοι από εσάς το θέλετε, σας πληροφορώ ότι έχει και Καλάβρυτα το Κρυσταλναχτ. Εγώ προτιμώ την κα Μυλμπρόνερ. Και σήμερα και χτες και πάντα. Με ανησυχεί ότι έχει παραβιαστεί το συντηρητικό mark to market. Μόνο αυτό με ανησυχεί. Και το Κρυσταλναχτ. Και επειδή ο Προφήτης τα λέει αυτά καζινοκαπιταλισμό, του το λέω από τώρα: Πρώτον "τρίχες" και δεύτερον Κρυσταλνάχτ. Ήταν δημοφιλές το Κρυσταλναχτ. Ιδίως σε καιρό φτώχεις και ανασφάλειας. Διαλέγετε και παίρνετε. Ο φασισμός είναι συνειδητή επιλογή και αρέσει σε πολλούς.

  Η Ευρώπη δεν έχει rating agencies γιατί δεν έχει ελεύθερες ΑΕΔΑΚ. Εχει μεθοδευμένες, μαγειρεμένες ΑΕΔΑΚ. Και Ελβετούς κύριους τάδε. Αλλά με τα λεφτά ΣΑΣ, κάνετε ότι θέλετε. Προτιμώ την Φιντέλιτυ από τον κύριο τάδε.

  Βγήκε μακρυνάρι, αλλά έχει πολλές έννοιες.

  • nasos avatar
   nasos @ archaeopteryx 19/12/2010 11:23:23

   πολύ ωραία τα γράφεις,αλλά εμένα κάπου πήρε το μάτι πως η S&P,όταν οι ευρωκομισάριοι ψέλισαν κάτι περί ελέγχου των εταιριών αξιολόγησης,αυτή απείλησε με υποβαθμίσεις κατά ριπάς και άμα συνέβαινε αυτό θα μας έκοβαν(ημών των Ευρωπαίων) την πίστωση οι Αραβο-ασιάτες και μετά κλάφτα Χαράλαμπε
   και φυσικά οι κομισάριοι έβαλαν την ουρά στα σκέλια
   βέβαια το να υπάρχουν τέτιου είδους εταιρίες δεν είναι κακό,χρείαζεται κάποιος εκτιμητής μιας και δεν μπορεί ο κάθε επενδυτής για πρακτικούς λόγους να αξιολογεί ο ίδιος κυβερνήσεις και επιχειρήσεις
   το θέμα είναι όμως το να εξασφαλιστεί πως αυτές οι εταιρίες δεν θα είναι ταυτόχρονα και αξιολογητές και κερδοσκόποι

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ nasos 19/12/2010 11:44:07

    αν εκβίαζε η S&P θα έχανε πελάτες, και οι πελάτες της θα φαλίριζαν απλά γιατί κάθε φουκαράς που έχει αποταμιεύσεις δεν τις θέλει όμηρο.

    Τέλειο το σύστημα; Όχι. Αλλα οι ατέλειες δεν είναι του φασουλομετρητή, αλλά των κανόνων μετρήματος. Αν φιλοσοφήσεις πολύ το "γιατί είμαστε σε κρίση", θα δεις ότι κάπου ανάγεται στην ΜΕΙΩΣΗ της δύναμης των εταιριών αξιολογήσεων όταν 1) χαλάρωσαν τα ελεγκτικά πρότυπα (τα λεγόμενα FASBE και IAS) μετά από 2) την κατάργηση του Glass Steagal, αρχή δεκαετίας 90. Το τέλος του διαχωρισμού επενδυτικών από δανειακά κεφάλαια, την ενδυνάμωση της Σιτιμπανκ στα χνάρια της ...Ντόϋτσε Μπανκ, και τα φαινόμενα ΕΝΡΟΝ. Ψιλά γράμματα; Μπορεί, αλλά το G-S φτιάχτηκε σε αντίδραση του κραχ του 1929.. Κάπου έχει γράψει ο Strange Attractor για το θέμα, αλλά άντε βρες το...

    Οποιαδήποτε χειραγώγηση κάνει κακό, και η χειραγώγηση του ταχυδρόμου απλά διώχνει το ταχυδρομείο (ή σου φέρνει μόνο αυτά που θέλει κάποιος τρίτος -- ανελευθερία)

    • παγωτατζής avatar
     παγωτατζής @ archaeopteryx 19/12/2010 12:43:05

     Kαι επειδή πλέον όπως ξέρεις τό παιχνίδι έχει χοντρύνει παγκόσμια,σε μιά ελεύθερη παγκόσμια αγορά δεν υπάρχουν αδιέξοδα,ακόμακαι στίς αξιολογήσεις. Ηδη πλέον ή Κίνα έχει τήν Dagong Global Credit(την μεγαλύτερη μεταξύ άλλων), τίς συμβουλές τής οποίας ακολουθεί,ώς πρός τίς επενδύσεις της σε μεγάλο βαθμό καθώς και πολλές άλλες χώρες (ασιατικές κυρίως) παγκοσμίως.
     Και βέβαια ή συγκεκριμμένη,έχει και πολιτική ατζέντα,αλλά κυρίως κοιτά να προστατέψει τα κρατικά λεφτά, και δευτερευόντως αυτά τών νεόπλουτων κινέζων.
     Και ή συγκεκριμμένη πχ έχει πρόσφατα αξιολογήσει τελείως διαφορετικά από τίς παραδοσιακές όλες τίς δυτικές οικονομίες.
     Και πολύ σωστά!! Ας δούμε λίγο

     Γερμανία ΑΑ + (!)
     Κίνα ΑΑ +
     Καναδάς ΑΑ +
     Ολλανδία ΑΑ+ (!)
     ΗΠΑ ΑΑ (!!)
     Βρεττανία ΑΑ -
     Γαλλία ΑΑ -
     Βελγιο, Ιταλία και Ισπανία Α -

     Καί για να μην γράφουμε σεντόνια ,συμφωνώ με τα λεγόμενά σου Αρχαίε μου μήν περιβολείτε τόν αγγελιαφόρο!
     Παγκοσμίως υπάρχουν 72 εταιρείες αξιολόγησης.
     Ας διαλέξουν οι πολιτικοί ένα καλάθι εταιρειών αυτών να τούς αξιολογεί τα χρέη τους, άν ήθελαν,και όχι να κρύβονται πίσω από αυτές πού μέχρι τώρα τούς εξυπηρετούσαν καλύτερα.

     • παγωτατζής avatar
      παγωτατζής @ παγωτατζής 19/12/2010 12:45:50

      χα..χα πυροβολείτε..χαχα συγνώμη

     • archaeopteryx avatar
      archaeopteryx @ παγωτατζής 19/12/2010 13:05:36

      Και η S&P ή η Moody's μουρμουρίζει περί ΗΠΑ στο ΑΑ. Βέβαια βουλιάζει ένα ψαράδικο στην Κορέα, και να το πάλι το ΑΑΑ. Το πιο τρωτό των rating agencies είναι ότι οι αγορές, συχνά προτρέχουν. Τα ratings είχαν αρχικά νόημα για το κόστος επιτοκίων των ...Αμερικανικών "ΔΕΗ". Εχουν πάρει άλλη διάσταση...

     • παγωτατζής avatar
      παγωτατζής @ archaeopteryx 19/12/2010 13:43:51

      Θυμίζει λίγο νηπιαγωγείο με εκείνα τα 10΄΄...10΄΄......,10΄΄΄
      Βέβαια οι Αγγλοσάξωνες έχουν τα Α...Α΄ χαχαχαχα!

     • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
      ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ παγωτατζής 27/12/2010 13:50:27

      Σωστοοοος....

      ΠΠ

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ archaeopteryx 19/12/2010 14:03:53

   Οι σπεκουλαδόροι δεν δικάζονται. Εκτελούνται.
   Β.Ι. Λένιν

   Η ανθρωπότητα θα βρίσκεται σε καλό δρόμο όταν σταματήσει να αποκομίζει κάποιος κέρδος από στοίχημα στην τιμή του σιταριού ενώ ο παραγωγός του πεινάει.
   Όταν επανέλθει η αντιστοίχηση της ανθρώπινης φύσης και δραστηριότητας με ποιοτικές και όχι αποκλειστικά ποσοτικές αξίες.

   Η εξέλιξη της οικονομικής ζωής των σύγχρονων κοινωνιών καθορίστηκε από ένα βαθύτατα πολιτισμικό ζήτημα.
   Συντίθεται από τρία ιστορικά στοιχεία.
   1. Τις εφευρέσεις που έκαναν εφικτό τον έλεγχο της φύσης με τρόπο που ο άνθρωπος ένοιωσε "θεός".
   2. Την άνοδο της αστικής τάξης λόγω της εκμετάλλευσης των εφευρέσεων.
   3. Την κυριαρχία της αστικής τάξης και την επιβολή από αυτήν των αξιών της, που είναι μόνο ποσοτικές.

   Οι αστοί ήταν για τις φεουδαρχικές κοινωνίες ό,τι αργότερα το προλεταριάτο για τους αστούς, "μαστοράντζα" που ζούσε σαν κολλιτσίδα δίπλα στα κάστρα. Όταν ανέβηκαν βέβαια πιθήκισαν τον τρόπο ζωής των φεουδαρχών.
   (Μήπως σού θυμίζει την πασοκαρία από το 81 μέχρι σήμερα;)

   Οι αστοί λοιπόν, οι πρώην χειρώνακτες, όταν έγιναν άρχουσα τάξη
   α) άρχισαν να βαριούνται να δουλεύουν
   β) αφού δεν είχαν να επιδείξουν «αριστοκρατική» προέλευση ή "ευγένεια" ή "τιμή" ή «μόρφωση» ή κάποιο "περιεχόμενο" συνάρτησαν την ανθρώπινη αξία με κατοχή υλικών αξιών ποσοτικοποιώντας τα πάντα. (Μήπως σού θυμίζει την επίδειξη σπιτιού και αυτοκινήτου της τελευταίας 30ετίας στην Ελλάδα και το "αμερικάνικο όνειρο" όλων των κακομοίρηδων της υφηλίου;)

   Πως όμως θα έχεις να επιδείξεις υλικές αξίες χωρίς να δουλεύεις;

   Εδώ μπαίνουν στην ιστορική εξέλιξη οι αγγλοσάξονες. Σκληρή και πολεμική ράτσα αλλά ατάλαντη. Δεν έχουν το "πέταγμα" της φαντασίας που γεννιέται σε τοπία και κλίματα γύρω απ' τη Μεσόγειο.
   Πώς θα ζούσαν ; Η μεγάλη τους συνεισφορά στον παγκόσμιο πολιτισμό είναι η "Οργάνωση & Διοίκηση". Αφού δια της ισχύος επιβλήθηκαν, "οργάνωσαν" κάθε δραστηριότητα με νοσηρά αναλυτικό τρόπο, που είναι πλήρης διαδικασίας αλλά πολλές φορές κενός περιεχομένου.

   Με την επιρροή των Εβραίων, που δεν θέλουν πάγια, βιομηχανίες κλπ αλλά εύκολα ρευστοποιήσιμα στοιχεία (πολύτιμους λίθους, μετοχές κλπ) για να μπορούν να φύγουν άμα κάτσει καμιά στραβή (Τορκουεμάδα, Αδόλφος) πήραν κατεύθυνση για οικονομία FIRE «χάρτινων» αξιών (Finance, Insurance and Real Estate).

   Σταδιακά ο παρασιτισμός τους αγκάλιασε κάθε πραγματική οικονομική δραστηριότητα την οποία έκαναν μέσω "εργαλείων" αντικείμενο στοιχηματισμού.
   Κι επειδή η ποσοτική αξία=χρήμα υπερισχύει κάθε ποιοτικής διάστασης το με κάθε τρόπο άκοπο μετοχικό κέρδος υπερισχύει της παραγωγής. Άρα στέλνουμε την παραγωγή εκεί όπου η εξαθλίωση κάνει αποδεκτή την κατώτατη δυνατή αμοιβή της εργασίας και κρατάμε το σπεκουλάρισμα επί της τιμής αυτών που παράγουν εκείνοι.

   Κάπως έτσι έσβησε το «όνειρο» της αμερικάνικης μεσαίας τάξης h**p://www.antinews.gr/?p=76615
   Και βαθμιαία προέκυψε το τέρας που σπεκουλάρει από την τιμή της σόγιας μέχρι το αν εσύ θα τον τινάξεις προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά στο πρωινό κατούρημα.

   Mark to market και @@. Τεχνικοί όροι μιας ανήθικης πρακτικής που μοιάζεις να αποδέχεσαι σαν φυσιολογική. Ε, δεν είναι.
   Είναι ακριβώς ό,τι "σε βρήκε", ό,τι έφερε ο Γιώργος.

   Το απύθμενο βάθος της αγγλοσαξονικής στοιχηματικής υποκρισίας αποκαλύπτουν κάτι περιπτώσεις Madoff.
   Ποιοι οίκοι αξιολόγησης Αρχαίε; χαχαχα
   Όλοι να τζογάρουν στην τοκογλυφία και να κάθονται θέλουν.
   Αυτό είναι ο αγγλοσαξονικός πολιτισμός.

   Αντίθετα ο Γερμανός, σαν νοοτροπία, θέλει να δουλεύει και να αποταμιεύει. Ο μέσος Γερμανός έχει αποταμιευμένα δουλεμένα λεφτά. Όχι λεφτά από κέρδη σε σπέκουλα που έγινε με δανεικά όπως ο Αμερικάνος. Γι’ αυτό η Μέρκελ δεν αφήνει, όσο μπορεί, να της κάνουν οι αγγλοσάξονες το Ευρώ κωλόχαρτο. Πιστεύω σ’ αρέσει καλύτερα αυτή η νοοτροπία.

   Το να ζούμε, να δραστηριοποιούμαστε και να ευημερούμε σε μια υπάρχουσα οικονομική πραγματικότητα δεν μπορεί να μάς εμποδίζει να βλέπουμε πέρα από αυτήν. Σκέψου έξω απ' το κάδρο.

   ΥΓ1 Τα παραπάνω λίγο σχηματικά και στα γρήγορα. Δεν κλείνονται 4 αιώνες σε 20 σειρές
   ΥΓ2. Καλές οι αναλύσεις, τι κάνουμε; Η Πολιτική ελέγχει την Οικονομία.

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ archaeopteryx 19/12/2010 14:07:28

   Οι σπεκουλαδόροι δεν δικάζονται. Εκτελούνται.
   Β.Ι. Λένιν

   Η ανθρωπότητα θα βρίσκεται σε καλό δρόμο όταν σταματήσει να αποκομίζει κάποιος κέρδος από στοίχημα στην τιμή του σιταριού ενώ ο παραγωγός του πεινάει.
   Όταν επανέλθει η αντιστοίχηση της ανθρώπινης φύσης και δραστηριότητας με ποιοτικές και όχι αποκλειστικά ποσοτικές αξίες.

   Η εξέλιξη της οικονομικής ζωής των σύγχρονων κοινωνιών καθορίστηκε από ένα βαθύτατα πολιτισμικό ζήτημα.
   Συντίθεται από τρία ιστορικά στοιχεία.
   1. Τις εφευρέσεις που έκαναν εφικτό τον έλεγχο της φύσης με τρόπο που ο άνθρωπος ένοιωσε "θεός".
   2. Την άνοδο της αστικής τάξης λόγω της εκμετάλλευσης των εφευρέσεων.
   3. Την κυριαρχία της αστικής τάξης και την επιβολή από αυτήν των αξιών της, που είναι μόνο ποσοτικές.

   Οι αστοί ήταν για τις φεουδαρχικές κοινωνίες ό,τι αργότερα το προλεταριάτο για τους αστούς, "μαστοράντζα" που ζούσε σαν κολλιτσίδα δίπλα στα κάστρα. Όταν ανέβηκαν βέβαια πιθήκισαν τους φεουδάρχες σε στυλ ζωής.
   (Μήπως σού θυμίζει την πασοκαρία από το 81 μέχρι σήμερα;)

   Οι αστοί λοιπόν, οι πρώην χειρώνακτες, όταν έγιναν άρχουσα τάξη
   α) άρχισαν να βαριούνται να δουλεύουν
   β) αφού δεν είχαν να επιδείξουν «αριστοκρατική» προέλευση ή "ευγένεια" ή "τιμή" ή «μόρφωση» ή κάποιο "περιεχόμενο" συνάρτησαν την ανθρώπινη αξία με κατοχή υλικών αξιών ποσοτικοποιώντας τα πάντα. (Μήπως σού θυμίζει την επίδειξη σπιτιού και αυτοκινήτου της τελευταίας 30ετίας στην Ελλάδα και το "αμερικάνικο όνειρο" όλων των κακομοίρηδων της υφηλίου;)

   Πως όμως θα έχεις να επιδείξεις υλικές αξίες χωρίς να δουλεύεις;

   Εδώ μπαίνουν στην ιστορική εξέλιξη οι αγγλοσάξονες. Σκληρή και πολεμική ράτσα αλλά ατάλαντη. Δεν έχουν το "πέταγμα" της φαντασίας που γεννιέται σε τοπία και κλίματα γύρω απ' τη Μεσόγειο.
   Πώς θα ζούσαν ; Η μεγάλη τους συνεισφορά στον παγκόσμιο πολιτισμό είναι η "Οργάνωση & Διοίκηση". Αφού δια της ισχύος επιβλήθηκαν, "οργάνωσαν" κάθε δραστηριότητα με νοσηρά αναλυτικό τρόπο, που είναι πλήρης διαδικασίας αλλά πολλές φορές κενός περιεχομένου.

   Με την επιρροή των Εβραίων, που δεν θέλουν πάγια, βιομηχανίες κλπ αλλά εύκολα ρευστοποιήσιμα στοιχεία (πολύτιμους λίθους, μετοχές κλπ) για να μπορούν να φύγουν άμα κάτσει καμιά στραβή (Τορκουεμάδα, Αδόλφος) πήραν κατεύθυνση για οικονομία FIRE «χάρτινων» αξιών (Finance, Insurance and Real Estate).

   Σταδιακά ο παρασιτισμός τους αγκάλιασε κάθε πραγματική οικονομική δραστηριότητα την οποία έκαναν μέσω "εργαλείων" αντικείμενο στοιχηματισμού.
   Κι επειδή η ποσοτική αξία=χρήμα υπερισχύει κάθε ποιοτικής διάστασης, το με κάθε τρόπο άκοπο μετοχικό κέρδος υπερισχύει της παραγωγής. Άρα στέλνουμε την παραγωγή εκεί όπου η εξαθλίωση κάνει αποδεκτή την κατώτατη δυνατή αμοιβή της εργασίας και κρατάμε το σπεκουλάρισμα επί της τιμής αυτών που παράγουν εκείνοι.

   Κάπως έτσι έσβησε το «όνειρο» της αμερικάνικης μεσαίας τάξης h**p://www.antinews.gr/?p=76615
   Και βαθμιαία προέκυψε το τέρας που σπεκουλάρει από την τιμή της σόγιας μέχρι το αν εσύ θα τον τινάξεις προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά στο πρωινό κατούρημα.

   Mark to market και @@. Τεχνικοί όροι μιας ανήθικης πρακτικής που μοιάζεις να αποδέχεσαι σαν φυσιολογική. Ε, δεν είναι.
   Είναι ακριβώς ό,τι "σε βρήκε", ό,τι έφερε ο Γιώργος.

   Το απύθμενο βάθος της αγγλοσαξονικής στοιχηματικής υποκρισίας αποκαλύπτουν κάτι περιπτώσεις Madoff.
   Ποιοι οίκοι αξιολόγησης Αρχαίε; χαχαχα
   Όλοι να τζογάρουν στην τοκογλυφία και να κάθονται θέλουν.
   Αυτό είναι ο αγγλοσαξονικός πολιτισμός.

   Αντίθετα ο Γερμανός, σαν νοοτροπία, θέλει να δουλεύει και να αποταμιεύει. Ο μέσος Γερμανός έχει αποταμιευμένα δουλεμένα λεφτά. Όχι λεφτά από κέρδη σε σπέκουλα που έγινε με δανεικά όπως ο Αμερικάνος. Γι’ αυτό η Μέρκελ δεν αφήνει, όσο μπορεί, να της κάνουν οι αγγλοσάξονες το Ευρώ κωλόχαρτο. Πιστεύω σ’ αρέσει καλύτερα αυτή η νοοτροπία.

   Το να ζούμε, να δραστηριοποιούμαστε και να ευημερούμε σε μια υπάρχουσα οικονομική πραγματικότητα δεν μπορεί να μάς εμποδίζει να βλέπουμε πέρα από αυτήν. Σκέψου έξω απ' το κάδρο.

   ΥΓ1 Τα παραπάνω λίγο σχηματικά και στα γρήγορα. Δεν κλείνονται 4 αιώνες σε 10 σειρές
   ΥΓ2. Καλές οι αναλύσεις, τι κάνουμε; Η Πολιτική ελέγχει την Οικονομία.

   • Προφήτης avatar
    Προφήτης @ Προφήτης 19/12/2010 14:29:08

    Φ. σβήσε το ένα, από λάθος στάλθηκε δυο φόρες

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ Προφήτης 19/12/2010 14:49:48

    και να ανακυκλώνει... Μπουχενβαλτ, Νταχάου... Πράσινα και αποτελεσματικά, και ...οριστικά.

    Όσο για τον Λένιν... Ποιός είναι αυτός; Ο φίλος του Parvus;

    Πες μου που έχεις τις αποταμιεύσεις σου (τέτοιες μέρες τέτοια λόγια) και θα σου πώ για τα rating agencies (και το ολιγοπώλιο του λαδιού)

    Ο Μαντοφ είναι μέσα και βλέπει έξω. Μπήκε κανείς μέσα από την Ζήμενς; Ακόμα με την γλώσσα έξω είμαστε και προσκυνάμε να μας αγαπήσουν.

    Όσο για την Αμερικανικη μεσαία τάξη... Πότε εσύ, ή καποιος γνωστός ηταν εκεί; Και τι σημασία έχει; Σου έχουν προσφέρει επιλογή Αμερικάνικου ή Γερμανικού διαβατηρίου και δεν ξέρεις ποιό προτιμάς; Αυτό είναι το θέμα;

    • Προφήτης avatar
     Προφήτης @ archaeopteryx 19/12/2010 15:37:59

     Ξέχασα πριν να σου γράψω το κυριώτερο : το Κραχ 1929 έφερε την Κρύσταλναχτ.
     Η καταστροφή που έφερε στην παγκόσμια οικονομία το άλλο καζίνο, του 25-29, η πίεση που υπέστησαν όλες οι οικονομίες και ιδιαίτερα η ευάλωτη από τον πληθωρισμό και τις επανορθώσεις γερμανική, εξαθλίωσαν κι άλλο τις μάζες και άνοιξαν το δρόμο στο Χίτλερ.

     Κι αυτό ίσως συμβεί και στην εποχή μας, αργότερα.

     Φίλος του Πάρβους - και του Τρότσκι που ζούσε με χορηγίες Εβραίων τραπεζιτών χαχαχα.
     Και του Κάιζερ που τού "τα 'χωσε" για να ρίξει τον Τσάρο και να κλείσει το Ανατολικό Μέτωπο.
     Μη μπερδεύεσαι, τα τσιτάτα δεν σημαίνουν και αποδοχή.

     Το διαβατήριο θα στο λύσω εδώ : Γερμανικό.
     Τις αποταμιεύσεις άμα τα πούμε από κοντά.

     • archaeopteryx avatar
      archaeopteryx @ Προφήτης 19/12/2010 15:43:37

      Σε προειδοποιώ: Δεν τρώω βουρστ και μπατζαρολάχανα. Σουβλάκια και λαχμαντζού μόνο. Αντε και πίτσα.

     • Προφήτης avatar
      Προφήτης @ archaeopteryx 19/12/2010 16:08:43

      Μη στενοχωριέσαι. Είναι τίγκα στους γυρατζήδες.
      Τούρκοι, Πέρσες, Σύροι.
      Και πίτσα καλή έχουν. Φτιάχνουν οι Έλληνες.
      Στο κότσι δεν παίζονται.

 2. Σοσιαληστής avatar
  Σοσιαληστής 19/12/2010 10:37:21

  Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι πρέπει να αλλάξει το παιχνίδι με την ασυδοσία του χρήματος να μπουν κανόνες πριν ζήσουμε πάλι εξεγέρσεις και επαναστάσεις.

  Μας στρώνουν στο χαλί της παγκοσμιοποίησης και την παγκόσμιας χούντας των αγορών.

 3. anonymous avatar
  anonymous 19/12/2010 10:59:21

  Και καθήκον ημών των Βρετανών είναι να συμπαραταχθούμε με τα κράτη, άσχετα αν δεν ανήκουμε στην ευρωζώνη, διό τι μια μέρα μπορεί να βάλουν και εμάς στο μάτι…

  Αυτό είναι το λάθος της Μέρκελ. Έπρεπε να τους φάει από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε η κρίση. Τώρα είναι αργά πλέον. Η πολιτική της έχει κάνει τόση ζημιά στην Ευρώπη και όλοι τη βλέπουν δύσπιστα. Αυτό είναι η αρχή του τέλους. Πότε θα έρθει δεν το ξέρω. Ξέρω όμως ότι θα έρθει.

  • παγωτατζής avatar
   παγωτατζής @ anonymous 19/12/2010 13:45:54

   Ακριβώς αυτό πού ξέρεις εσύ, τό ήξερε και ή Μέρκελ αλλα ΑΠΟ ΠΡΙΝ !!!

 4. Polux avatar
  Polux 19/12/2010 13:52:05

  του Πάνου Παναγιώτου

  Περίεργες συμπτώσεις, Goldman Sachs, Fitch, Moody's, S&P, X.A

  Τρίτη, 08 Ιούνιος 2010 
  Στο διεθνές τραπεζοκεντρικό οικονομικό σύστημα, τα κράτη, μάλλον, δεν έχουν άλλη επιλογή από το να μάθουν καλά τη διάκριση μεταξύ χρηματιστηριακής και πραγματικής οικονομίας αλλά και τους πολύπλοκους τρόπους που αυτές οι δύο συνδέονται μεταξύ τους. Η Ελλάδα προσπαθεί να επιβιώσει μέσα σε αυτό το διφυές σύστημα από ιδρύσεως του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, το 1821 και το πετυχαίνει άλλοτε με μεγαλύτερη και άλλοτε με μικρότερη επιτυχία. Το μυστικό έγκειται στην αναγνώριση και την κατανόηση των αδυναμιών του συστήματος ώστε να μπορέσει να γίνει όσο το δυνατόν σωστότερη εκμετάλλευση τους αλλά και στη συνειδητοποίηση της εγγενούς αδυναμίας των κρατών, τουλάχιστον των περισσότερων εξ αυτών, να κινηθούν εναντίον του είτε να προσπαθήσουν να το παρακάμψουν. Όσο περισσότερο πλησιάζουμε στο σήμερα τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάπτυξη της χρηματιστηριακής οικονομίας και η επιρροή της στην πραγματική οικονομία. Και όπως και στην μία έτσι και στην άλλη, υπάρχουν μονοπώλια, ολιγοπώλια  και καρτέλ, δηλαδή συσσωματώσεις δυνάμεων που προσπαθούν, πάση θυσία, να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα τους.

  Goldman Sachs – Loyd Blankfein - Ελλάδα

  Μία από τις ναυαρχίδες του διεθνούς τραπεζοκεντρικού συστήματος είναι η Goldman Sachs, εταιρία η οποία αποτελεί σύμβουλο πολλών κρατών ως προς το πώς θα κινηθούν μέσα στη χρηματιστηριακή οικονομία, με έναν από τους πελάτες της να είναι και η Ελλάδα. Ο Διοικητής της Goldman, Loyn Blankfein, είναι στενός φίλος του νυν διοικητή της FED Ben Bernanke,  ο οποίος υπήρξε μέντορας και επιβλέποντας καθηγητής στη διδακτορική του διατριβή στο Harvard ενώ και οι δύο είναι μέλη της  λέσχης Bilderberg. Η δήλωση του σε συνέντευξη του το 2010 πως όταν κερδοσκοπεί ‘επιτελεί το έργο του Θεού’ προκάλεσε ποικίλα σχόλια στα μεγαλύτερα διεθνή ΜΜΕ.
  Το 2000 η Ελλάδα με τη βοήθεια της Goldman, συμφώνησε σε ένα πρόγραμμα χρηματιστηριακής δανειοδότησης  (‘Αριάδνη’), το οποίο ανανεώθηκε με νέους όρους το 2001 και κατέληξε σε ένα δεύτερο πρόγραμμα (‘Αίολος’) που εξασφάλιζε χρήματα για την χώρα με αντάλλαγμα την παραχώρηση δικαιωμάτων από τη χρήση αεροδρομίων και τυχερών παιχνιδιών. Η φύση του χρηματιστηριακού αυτού προϊόντος δανεισμού ήταν τέτοια, που παρουσίαζε το δανεισμό ως πώληση κάνοντας εφικτή την αποφυγή του συνυπολογισμού του δανείου στα κρατικά έξοδα και επιτρέποντας την εμφάνιση μικρότερου κρατικού ελλείμματος από το πραγματικό. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στη χώρα να παρακάμψει το βασικό κριτήριο του Μάαστριχ για μέγιστο ποσοστό ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ, επιτρέποντας, έτσι, την είσοδο της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ (παρά το γεγονός ότι δεν πληρούνταν το δεύτερο κριτήριο ένταξης που έθετε το 60% ως όριο χρέους ως προς ποσοστό του ΑΕΠ αφού αυτό ξεπερνούσε το 100% στην περίπτωση της Ελλάδας). Παρόμοια προϊόντα χρησιμοποίησε και η Ιταλία και πιθανόν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
  Η συμφωνία Ελλάδας – Goldman ήταν νόμιμη όταν συνήφθη αλλά ένας ευρωπαϊκός νόμος που ψηφίστηκε το 2004 την έκανε, στην πορεία, εν δυνάμει παράνομη με βάση το Κοινοτικό Δίκαιο. Το 2005 η Goldman πούλησε αυτό το χρηματιστηριακό προϊόν στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας η οποία το κράτησε μέχρι το 2008 όταν η διεθνής κρίση οδήγησε στην κατακόρυφη μείωση της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, κάνοντας την ΕΤΕ να αναζητήσει τρόπο να το χρησιμοποιήσει ως ενέχυρο προκειμένου να δανειστεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Με τη βοήθεια της Goldman ιδρύθηκε μία εταιρία (‘Τίτλος’) στην οποία μεταφέρθηκε το προϊόν και η ΕΤΕ εξασφάλισε τα ομόλογα που εξέδωσε η Τίτλος, τα οποία και παραχώρησε στην ΕΚΤ αντλώντας σε αντάλλαγμα δανειακά κεφάλαια.

  Το ναυάγιο της πρότασης για νέα συμφωνία

  Στα μέσα του Οκτωβρίου του 2009  η Goldman πρότεινε στην Ελλάδα τη χρήση ενός νέου χρηματιστηριακού προϊόντος το οποίο θα διευκόλυνε, σε σημαντικό βαθμό, την κάλυψη των τεράστιων δανειακών της αναγκών για το υπόλοιπο του 2009 και για το 2010, δεδομένου ότι στο διάστημα αυτό έληγαν παλαιότερα ομόλογα πολύ μεγάλης αξίας. Ωστόσο η πρόταση Goldman δε βρήκε θερμή ανταπόκριση από την ελληνική πλευρά (πληροφορίες από αξιόπιστη ελληνική πηγή). Λίγες ημέρες αργότερα η εταιρία πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε Α- από Α, σπρώχνοντας την στα όρια της εξόδου της από την ‘Α εθνική’ κατηγορία πιστοληπτικής βαθμολογίας. Παράλληλα, στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης καταγράφηκαν μαζικές πωλήσεις της μετοχής της ΕΤΕ οι οποίες μεταφέρθηκαν και στο ΧΑ, οδηγώντας το σε σημαντική πτώση ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκαν οι τιμές των ελληνικών CDS, μειώθηκαν οι τιμές των ελληνικών ομολόγων και αυξήθηκε το επιτόκιο και κατά συνέπεια το κόστος δανεισμού της Ελλάδας. 
  Στις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου μία αποστολή της Goldman έφτασε στην Αθήνα με σκοπό να μεταπείσει την ελληνική πλευρά και να κλείσει τη νέα συμφωνία χρηματιστηριακού δανεισμού, στην οποία περιλαμβάνονταν πρόταση για λήψη κεφαλαίων από την Τράπεζα της Κίνας με αντάλλαγμα μερίδιο στην ΕΤΕ αλλά και τον ΟΣΕ (πληροφορίες από Financial Times και Der Spiegel και από αξιόπιστες πηγές σε Ελλάδα και εξωτερικό). Όσο οι διαπραγματεύσεις ήταν σε εξέλιξη η τιμή της ΕΤΕ στη Νέα Υόρκη άρχισε να αυξάνεται προκαλώντας άνοδο και στο ελληνικό χρηματιστήριο. Ταυτόχρονα σταμάτησε και η πίεση στην αγορά ομολόγων και CDS. Οι διαπραγματεύσεις δεν κατέληξαν σε συμφωνία με την ελληνική πλευρά να απορρίπτει την πρόταση Goldman οριστικά.

  Χρηματιστηριακός / χρηματοπιστωτικός πόλεμος εναντίον της Ελλάδας

  Την επομένη, σχεδόν, της απόρριψης της συμφωνίας καταγράφηκαν αθρόες πωλήσεις μετοχών της ΕΤΕ στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης αλλά και μετοχών της ALPHA, της Eurobank και τελικά συνολικά του τραπεζικού κλάδου του ΧΑ, ενώ οι τιμές των CDS απογειώθηκαν, οι τιμές των ελληνικών ομολόγων βούλιαξαν και τα επιτόκια δανεισμού πήραν την ανιούσα οδηγώντας την Ελλάδα όλο και πιο κοντά στην αδυναμία αναχρηματοδότησης του χρέους της.
  Στις 12 Δεκεμβρίου η Fitch προχώρησε σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας βαθμολογώντας την με BBB+ και οδηγώντας την έτσι εκτός  Α εθνικής κατηγορίας στην αγορά ομολόγων, ενώ το χτύπημα έγινε ακόμη πιο σημαντικό καθώς η Fitch δήλωσε πως επόμενες υποβαθμίσεις ήταν πιθανές. Στο χορό των υποβαθμίσεων μπήκαν οι άλλοι δύο γίγαντες πιστοληπτικής αξιολόγησης, S&P και Moody’s, υποβαθμίζοντας την Ελλάδα μέσα στο Δεκέμβριο και προκαλώντας έτσι ένα γενικό ξεπούλημα των κρατικών ομολόγων της και πυροδοτώντας την απογείωση του κόστους δανεισμού της.
  Ακολούθησε νέα υποβάθμιση της Ελλάδας, τον Απρίλιο του 2010, σε BBB- από τη Fitch, η οποία σήμανε και τυπικά τη χρηματοπιστωτική πτώχευση της χώρας προκαλώντας ένα νέο, βάναυσο, γύρο πωλήσεων των ελληνικών ομολόγων από επενδυτικά ταμεία σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά και την κλιμάκωση του κερδοσκοπικού παιχνιδιού εις βάρος της.

  Neuberger Berman – Goldman - XA – αγορά CDS – αγορά ομολόγων

  Μία από τις πρώτες εταιρίες που ξεπούλησαν την ΕΤΕ στο τελευταίο τρίμηνο του 2009 ήταν Neuberger Berman, (συμφερόντων Rothschild), η οποία πούλησε 1,7 εκ μετοχές από τον Οκτώβριο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του έτους.
  Στο ίδιο διάστημα του 2009 αλλά και κατά τη διάρκεια του 1ου τριμήνου του 2010,  η Goldman, επένδυε στο ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας τόσο μέσω της αγοράς ομολόγων όσο και μέσω της αγοράς CDS (πληροφορίες από διεθνή και γαλλικό τύπο και από συνέντευξη γάλλου τραπεζίτη στον κλάδο επενδύσεων).
  Σύμφωνα με στοιχεία για την αγορά CDS σε πολλές περιπτώσεις το 75% του όγκου συναλλαγών σε αυτά, στο κρίσιμο διάστημα Οκτωβρίου 2009 – Απριλίου 2010,  γινόταν μέσω 6 μεγάλων παικτών με τον μεγαλύτερο αυτών να είναι η Goldman Sacks.


  Οι 2 μεγαλύτεροι διεθνείς επενδυτές στο ΧΑ – οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης – Goldman


  Black Rock

  Κύρια μέτοχος στην Goldman είναι η Black Rock, επενδυτική εταιρία του ομίλου Blackstone, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της οποίας μέχρι τις 14 Ιουλίου 2008 ήταν ο Lord Nathaniel Charles Jacob Rothschild ο οποίος παραιτήθηκε αφήνοντας ως διευθύνοντα σύμβουλο στην εταιρία τον Randall Rothschild. Με υπό διαχείριση κεφάλαια που αγγίζουν τα 3,5 τρις δολάρια και με το ύψος του χαρτοφυλακίου για το οποίο παρέχει επενδυτικές συμβουλές να ξεπερνά τα 9 τρις δολάρια, πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες, (αν όχι τη μεγαλύτερη) διεθνείς επενδυτικές εταιρίες.
  Η Black Rock τυχαίνει να είναι και ο 2ος μεγαλύτερος διεθνής επενδυτής στο ΧΑ με θέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδας, στην ΕΤΕ, την EFG Eurobank Ergasias και την Εμπορική.
  Τυχαίνει, επίσης, να είναι βασικός μέτοχος στους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s και S&P. Ακόμη, αξιωματούχοι της κατείχαν υψηλά αξιώματα ή ήταν συνδεδεμένοι με τους τρεις βασικούς οίκους αξιολόγησης με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Richard H. Jenrette, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Blackstone (μητρικής της Black Rock) και πρώην διευθυντής της The McGraw-Hill Companies, μητρικής του οίκου Standard & Poor's.

  Έτσι, η Black Rock είναι παράλληλα:

  - ο δεύτερος μεγαλύτερος διεθνής επενδυτής στο ΧΑ
  - βασικός μέτοχος στη Goldman Sachs
  - βασικός μέτοχος στους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s και S&P

  Norges Bank Investment

  Πρόκειται για επενδυτικό σχήμα της Κεντρικής Τράπεζας της Νορβηγίας, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και ο μεγαλύτερος διεθνής επενδυτής στο ΧΑ με θέσεις σε 41 ελληνικές εταιρίες μεταξύ των οποίων η Πειραιώς, η Alpha, η ΔΕΗ και η EFG Eurobank Ergasias, ενώ είναι από τους μεγαλύτερους μετόχους της ΕΤΕ. Επενδυτικός σύμβουλος της εταιρίας είναι η La Compagnie Benjamin De Rothschild S.A. Το επενδυτικό αυτό σχήμα της Norges είναι από τα πλέον αμφιλεγόμενα καθώς έχει επενδύσεις, μεταξύ άλλων, σε εταιρίες όπλων, πυρηνικών κλπ. Πρόσφατα και μετά από σκάνδαλο εξαιρέθηκαν από το χαρτοφυλάκιο του μερικές εταιρίες,  κυρίως τσιγάρων, ωστόσο παρέμειναν πολλές που το διατηρούν στην κατηγορία των αμφιλεγόμενων κεφαλαίων.

  Η Norges Bank Investment τυχαίνει να είναι παράλληλα:

  - ο μεγαλύτερος διεθνής επενδυτής του ΧΑ
  - σημαντικός μέτοχος της Goldman
  - μεγαλομέτοχος της εταιρίας πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch.


  Fidelity

  H Fidelity είναι ένας από τους μεγαλύτερους (αν όχι ο μεγαλύτερος) μέτοχος της εταιρίας πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s. Ο  Bill Rothschild είναι ο senior vice president της Fidelity.

  Αποφάσεις των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης & εσωτερική πληροφόρηση

  Έτσι οι νο1 και νο2 διεθνείς επενδυτές στο ΧΑ τυχαίνει να είναι παράλληλα και μεγαλομέτοχοι στη Goldman αλλά και μεγαλομέτοχοι στους 3 βασικούς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, ενώ έχουν ισχυρούς δεσμούς με την τραπεζική δυναστεία Rothschild. Επιπλέον, ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους της Moody’s, η εταιρία Fidelity, έχει στον τιμόνι της ένα μέλος της οικογένειας Rothschild.
  Από τα παραπάνω συνεπάγεται πως οι Goldman, Black Rock, Norges και Rothschild είναι πολύ πιθανό να είχαν τη δυνατότητα να γνωρίζουν για τις υποβαθμίσεις της Ελλάδας πριν αυτές δημοσιευτούν και μπορούσαν, έτσι, να εκμεταλλευτούν αυτή την εσωτερική πληροφόρηση κερδοσκοπώντας στο ΧΑ και στην αγορά CDS και ομολόγων. Αν κάτι τέτοιο συνέβη, που είναι πολύ πιθανό, τότε πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στη χρηματιστηριακή ιστορία.
  Ακόμη, οι παραπάνω δεσμοί δίνουν στην πρόταση της Goldman στην Ελλάδα μία άλλη διάσταση, καθώς φαίνεται η Goldman να είχε τη δυνατότητα να προσφέρει ένα ολοκληρωμένο ‘πακέτο’ προστασίας της χώρας από την κρίση, με τη δύναμη να στηρίξει το χρηματιστήριο και την αγορά ομολόγων, να επηρεάσει τις βαθμολογίες των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης αλλά και να καλύψει τις δανειακές ανάγκες της χώρας. Με τον ίδιο τρόπο, ωστόσο, φαίνεται να είχε και τη δύναμη να προκαλέσει μία πανίσχυρη χρηματιστηριακή / χρηματοπιστωτική επίθεση εναντίον της Ελλάδας, η οποία και κατέληξε στη χρηματοπιστωτική της πτώχευση με τις συνέπειες που όλοι γνωρίζουμε.

  Οι εταιρίες πιστοληπτικής αξιολόγησης κατηγορούμενες σε Ευρώπη και ΗΠΑ – η Goldman στο εδώλιο στις ΗΠΑ

  Είναι, επίσης, ενδιαφέρον, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στραφεί εναντίον των εταιριών πιστοληπτικής αξιολόγησης επιδιώκοντας τη δημιουργία ενός αντίστοιχου ευρωπαϊκού οργανισμού, θεωρώντας πως η αξιοπιστία τους έχει βλαφθεί ανεπανόρθωτα τα τελευταία χρόνια, ενώ την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ, οι εταιρίες κατηγορούνται για το ρόλο τους στην κρίση της αγοράς κατοικίας που οδήγησε στην κατάρρευση της αλλά και στη δημιουργία της διεθνούς τραπεζικής κρίσης, καθώς μέχρι τελευταία στιγμή βαθμολογούσαν τα τοξικά ομόλογα με άριστη τιμή επιτρέποντας σε εταιρίες όπως η Goldman να πουλήσουν εκατοντάδες χιλιάδες από αυτά σε ανυποψίαστους επενδυτές κερδίζοντας δισεκατομμύρια δολάρια.
  Ακόμη οι εταιρίες πιστοληπτικής αξιολόγησης ταλανίζονται από μία σειρά σκανδάλων και κατηγοριών, οι οποίες ξεκινούν από εσκεμμένες παραλείψεις δημοσίευσης κρίσιμων για το κοινό πληροφοριών για διάφορες εταιρίες και φτάνουν μέχρι της κατηγορίες για εκβιασμό. Τέλος, το Μάιο του 2010 οι εταιρίες ελέγχονται από την χρηματιστηριακή επιτροπή ελέγχου των ΗΠΑ ως προς το ρόλο τους στην κρίση ενώ ένα νέο σκάνδαλο είναι εν τη γενέσει του, το οποίο έχει να κάνει με την ευνοϊκή αξιολόγηση δήμων και πολιτειών των ΗΠΑ που στην πραγματικότητα βρίσκονται στα όρια της πτώχευσης.
  Την ίδια στιγμή ένα νέο σκάνδαλο που συνδέει την Goldman με τον Paulson (ένας από τους 4 βασικούς υπόπτους για την επίθεση στο ευρώ, σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ) έχει οδηγήσει την εταιρία στο εδώλιο του κατηγορουμένου στις ΗΠΑ, φανερώνοντας σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί αυτή και οι συνεργάτες της προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα τους.

  Πάνος Παναγιώτου - διευθυντής ΕΚΤΑ - 3FVIP.com

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Polux 19/12/2010 15:04:25

   Black Rock και Goldman οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης; Μήπως να τα ψάξεις, είσαι λίγο off.

   Βρες και τον ιδρυτή της Black Rock:
   Peterson was born in Kearney, Nebraska to Greek immigrant parents. His father opened and ran a diner in 1923 after changing his name from Georgios Petropoulos to George Peterson. Και με λίγο σπρώξιμο είναι η εκδίκηση του Ελληνοαμερικάνου.

   Όσο για το ποιός ελέγχει την Moody's h++p://ir.moodys.com/documentdisplay.cfm?DocumentID=3500

   Έλεος... μας διαβάζουνε... Θα μας ...παρεξηγήσουνε...

   • sawas avatar
    sawas @ archaeopteryx 19/12/2010 15:42:36

    ποιο αναλυτικα εδω:
    h**p://www.dailyfinance.com/company/moody-s-corporation/mco/nys/institutional-ownership

 5. rally monkey avatar
  rally monkey 19/12/2010 14:57:33

  οι οικοι αξιολογησεις ειναι το χρησιμο 'εργαλειο' αλλα μην ψαχνεις εκει για 'ενοχους'
  οι φημες για υποβαθμιση (και η υποβαθμιση στη συνεχεια) ερχονται οταν η ζημια εχει ηδη γινει (καπου αλλου..).
  η υποβαθμιση (σχεδον παντα κατοπιν εορτης) αναγκαζει (λογω καταστατικου πολλες φορες) ακομα και το 'αργο χρημα' διαχειριστες κεφαλαιων να πουλησουν.
  Με δεδομενο τον ρολο τους στην κριση (αξιολογησεις δομημενων με subprime collateral- λεφτα κατω απο το τραπεζι για υψηλα rating κλπ) το μεγαλυτερο σκανδαλο ολων ειναι ο'τι εξακολουθουν και λειτουργουν.
  Ο λογος ο'τι ειναι εξαιρετικα χρησιμο εργαλειο -
  Ο γκαρντιαν γραφει τις γνωστες ευπεπτες ιστοριουλες για το πολυ συγκεκριμενο αναγνωστικο κοινο ..και στην τελικη αποπροσανατολιζει.. οταν σε απειλουν με πιστολι - δεν ειναι το πιστολι που σου φταιει αλλα αυτος που θα τραβηξει τη σκανδαλη.

 6. undercover gpr avatar
  undercover gpr 19/12/2010 15:18:36

  Πιο απλά , έπαθε κανείς τίποτα για τα rates των subrimes που ήταν η απαρχή της παγκόσμιας κρίσης η οποία επηρρέασε της ΖΩΕΣ εκατομμυρίων ανθρώπων ??

  Το εργαλείο κρίνεται από την χρήση του , όχι από την εξ ορισμού χρησιμότητά του.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ undercover gpr 19/12/2010 15:40:15

   αν θυμάμαι καλά έκαναν σταδιακά downgrades σε κάτι πακέτα από το 2007. Μερικοί τους κατηγορούν ότι με αυτό ξεκίνησαν την "κριση", αλλοι ότι δεν το έκαναν πιο έντονα.

   Το μόνο τεχνοκρατικό είναι ότι το SEC τωρα μάλλον θα ζητά rating των υποκειμένων αξιογράφων. Μη ρεαλστικό. Εκ του αποτελέσματος υπάρχει αποτυχία, αλλά είναι αποτυχία από ανάληψη υπερβολικού συστημικού ρίσκου. Λες, η χώρα είναι ΑΑΑ, οι ιδιοκτήτες σπιτιών είναι όλοι μαζί περίπου ΑΑΑ άρα και το χαρτί για όλους, περίπου το ίδιο. Η χώρα παίρνει μακροοικονομική κάτω βόλτα (δε πειράζει ακόμα το ΑΑΑ της) αλλά ρίχνει το σύνολο των υποθηκών.

   Φαντάσου CMO της Εθνικής ή της Πειραιώς για τα δικά τους στεγαστικά. Για πες νούμερο; 80%; 50%; 20%; 50% και κάτω εκτός εάν όλοι οι Κινέζοι ή οι Τούρκοι θέλουν τριάρια στην Κάτω Κηφισιά και την Νέα Ιωνία.

   • undercover gpr avatar
    undercover gpr @ archaeopteryx 19/12/2010 16:36:19

    Έκαναν downgrades γιατί είχαν εξαρχής κάνει φουστιά με τα ΑΑΑ και δεν σωζόντουσαν με τίποτα.Δηλαδή τι μου εξηγείς? Την προσπάθειά τους να καλύψουν τον κώλο τους? Έλα τώρα.

    Αρχαίε μου , μερικοί για τα "λάθη" τους πάνε μέσα , αυτοί αντί να πάνε μέσα άρχισαν καινούργιο παιχνίδι.

 7. Έρεβος avatar
  Έρεβος 19/12/2010 21:05:14

  Από τη στιγμή που το νόμισμα των διεθνών συναλλαγών είναι το δολλάριο μας χορεύουν στο ταψί οι δυτικοί διαμέσου των ανδρείκελων τύπου "Frau Muehlbronner". Πως θα αγοράσεις οτιδήποτε όταν μπορείς να συνδιαλλαγείς μόνο με δολλάρια ή άντε ευρώ.

  Η μόνη απάντηση των μη δυτικών χωρών στην κάθε Frau Muehlbronner είναι οι οικονομικές συμμαχίες αποδοχής των νομισμάτων τους για συναλλαγές α λά Ρωσία-Κίνα.

  Βέβαια για εμάς που είμαστε στο ευρώ αυτό είναι δύσκολο. Αλλά γιατί π.χ. να μην δεχόμαστε γουαν και ρούβλια ως συνάλλαγμα ανταλλαγής στις συναλλαγές μας με Κίνα-Ρωσία;

  Πλάκα-πλάκα μόνο από αυτες τις δύο χώρες μπορούμε να προμηθευτούμε σχεδόν οτιδήποτε χρειάζεται η χώρα. Από φαγητό μέχρι όπλα...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.