Ο ωμός εκβιασμός του Τρισέ το 2011. Μνημόνιο ή χρεοκοπία
09/03/2014 13:25
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο ωμός εκβιασμός του Τρισέ το 2011. Μνημόνιο ή χρεοκοπία

Πέρα από τα σοβαρά λάθη που έκανε η κυβέρνηση Παπανδρέου, τα έγγραφα και οι ομολογίες από τη δραματική εκείνη περίοδο του 2011, αποκαλύπτουν και τον ωμό εκβιασμό των Ευρωπαίων σε βάρος της χώρας.

Ένας εκβιασμό βασίστηκε στο ότι μέσω της ΕΚΤ θα δημιουργούσαν «ξαφνικό θάνατο» στις τράπεζες και κατά συνέπεια στην ελληνική οικονομία.

Όλοι τους τότε, εχθροί και δήθεν σύμμαχοι, εκβίαζαν με τον χειρότερο τρόπο τη χώρα προκειμένου να υποκύψει στις απαιτήσεις τους. Η τότε κυβέρνηση στάθηκε αδύναμη μπροστά στις εξελίξεις. Με ευθύνη της βεβαίως διότι επί 1,5 χρόνο ο κ. Παπανδρέου, ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο κ. Βενιζέλος και πολλοί άλλοι, έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους να απαξιώσουν την Ελλάδα, να χαθεί οποιαδήποτε εμπιστοσύνη για τη χώρα μας, να μην μπορούμε να βγούμε στις αγορές, να απογειωθούν τα spreads και τελικά να φαντάζει το μνημόνιο ως η μόνη διέξοδος.

Όπως αποκαλύπτει η Καθημερινή της Κυριακής, υπάρχει έγγραφο του τότε επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζ.Κ. Τρισέ ο οποίος προειδοποιούσε τον κ. Παπανδρέου να μην τολμήσει καν να σκεφτεί αναδιάρθρωση χρέους ακόμη και χωρίς κούρεμα. Η επιστολή έφτασε πριν ακριβώς από τρία χρόνια στον τότε πρωθυπουργό, μία μόλις ημέρα αφότου ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου είχε ενημερώσει τα μέλη της τρόικας για την πρόθεση της Ελλάδας να ζητήσει την επιμήκυνση του χρέους της. Ο Κλάους Μαζούχ, εκπρόσωπος της ΕΚΤ στην τρόικα είχε σημειώσει ότι «εμείς έχουμε αρνητική θέση» και είχε βγει από την αίθουσα για να τηλεφωνήσει στη Φρανκφούρτη.

«Γράφω για να σας ενημερώσω περί των σοβαρών κινδύνων που θα αναλάμβανε η ελληνική κυβέρνηση αν στην τρέχουσα συγκυρία επεδίωκε την αναπροσαρμογή του χρέους της, ακόμα και σε εθελοντική βάση. (...) Η επιδίωξη αυτής της στρατηγικής θα έθετε την αναχρηματοδότηση της Ελλάδας σε ευρώ σε μείζονα κίνδυνο», απειλούσε ο Τρισέ.

«Η απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ να αναστείλει τα κριτήρια αξιολόγησης για χρεόγραφα που εκδίδει ή που εγγυάται η ελληνική κυβέρνηση βασιζόταν στο τρέχον πρόγραμμα, και στην τήρησή του. Καμία αναπροσαρμογή του χρέους δεν είναι συμβατή με το τρέχον πρόγραμμα. Συνεπώς η αναστολή δεν θα ίσχυε πλέον». Προστίθεται, επίσης, πως «ακόμα και μία εθελοντική αναπροσαρμογή» θα οδηγούσε σε «σημαντικές υποβαθμίσεις όλων των χρεογράφων στην Ελλάδα», με αποτέλεσμα η χώρα «να κινδυνεύει άμεσα να χάσει το μεγαλύτερο μέρος των ενεχύρων που διαθέτει για πράξεις νομισματικής πολιτικής».

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ διαμηνύει ευθέως στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι η επιδίωξη έστω και της επιμήκυνσης θα έχει ως συνέπεια η κεντρική τράπεζα να τραβήξει την πρίζα της μηχανικής υποστήριξης, που κρατούσε ζωντανό το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η άμεση συνέπεια μιας τέτοιας κίνησης θα ήταν η έξοδος από το ευρώ.

Αναφέρει δε, ότι μια αναπροσαρμογή του χρέους «θα μπορούσε να πυροδοτήσει μεγάλες ζημίες για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες, απόντων επαρκών κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίησή τους, ενδεχομένως να χρειαστεί να αποκλειστούν από πράξεις νομισματικής πολιτικής».

Κάπως έτσι όλοι αυτοί που το παίζουν φίλοι, μεταξύ των οποίων και ο Τρισέ που ήρθε πρόσφατα στην Ελλάδα και το… έπαιξε φιλέλληνας, οδήγησαν τη χώρα στο σκληρό πρόγραμμα λιτότητας κάνοντάς το να μοιάζει ως η μόνη λύση. «Μνημόνιο ή χρεοκοπία κι έξοδος από το ευρώ», ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα σε μια άθλια επίδειξη δύναμης σε μια χώρα που είχε μεν δικά της σοβαρά προβλήματα, αλλά που δεν βοηθήθηκε όπως αρέσκονται τώρα να λένε οι ξένοι.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 09/03/2014 13:38:24

  Πώς είναι δυνατό να χαρακτηρίζεται το αυτονόητο εκβιασμός και μάλιστα ωμός!

  • Αντιγόνη avatar
   Αντιγόνη @ Μανιάτης 10/03/2014 17:19:41

   Έλα μου ντε... Ευτυχώς που βρέθηκαν αυτοί οι καλοί άνθρωποι και με ευγενικό τρόπο, μας οδήγησαν στο σωστό το δρόμο. Αιώνια ευγνώμονες.

 2. George N avatar
  George N 09/03/2014 13:52:13

  Δεν ήταν η μόνη λύση. Υπήρχε και η έξοδος. Έγινε επιλογή να μείνουμε και επομένως παίρνεις 230 δις αλλά αναλαμβάνεις και υποχρεώσεις. Σίγουρα δεν μπορείς να συμφωνείς σε αυτά που σε συμφέρουν και να αγνοείς τα υπόλοιπα. Αυτό θα ήταν πολύ καλό για να είναι αληθινό. Τρισέ τον λέγανε άλλωστε, όχι Άγιο Βασίλη.

 3. Διογένης avatar
  Διογένης 09/03/2014 16:25:43

  Το ερώτημα είναι άλλο: Γιατί ο Τρισέ δέχθηκε τέσσερις μήνες μετά (Ιούλιο 2011), αυτό που απέρριπτε με τέτοιο έντονο τρόπο το Μάρτιο του 2011. Επίσης, αποδεικνύεται από αυτό ότι το έγκλημα του PSI το πρότεινε πρώτη η κυβέρνηση Παπανδρέου. Την ίδια στιγμή που μερικούς μήνες πριν το απέρριπτε κατηγορηματικά. Τον Οκτώβριο 2010 το απέρριπταν, το Μάρτιο 2011 το πρότειναν από μόνοι τους; Τι άλλαξε σε έξι μήνες τόσο δραματικά; Τίποτε ιδιαίτερο (με εξαίρεση την δραματική αναθεώρηση των ελληνικών μεγεθών προς τα άνω με επίνευση Γεωργίου-Eurostat). Άρα, μπορούμε να συμπεράνουμε α) ότι το PSI το είχαν εξαρχής στο μυαλό τους και στο σχεδιασμό τους στην κυβέρνηση ΓΑΠ, όπως άλλωστε είχε καταγγείλει και ο Σαμαράς στη Βουλή ("σας λέω μόνον ένα όνομα: Λαζάρ") και β) ότι κάποιες "υπέρτερες δυνάμεις" (ποιες;) έπεισαν τον Τρισέ και άλλαξε γνώμη. Τελικά η ουσία είναι ότι το PSI το υπέστησαν κυρίως οι ελληνικές τράπεζες και τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία (και οι Έλληνες μικροομολογιούχοι), οπότε από εκεί καταλαβαίνουμε ότι όσοι το είχαν συλλάβει ως έμπνευση στο μυαλό τους εξαρχής (οι ίδιοι που το επέβαλαν), μάλλον δεν είχαν το καλό της Ελλάδας κατά νου.

 4. riot avatar
  riot 09/03/2014 16:58:38

  Μπούρδες. Ο Τρισέ μπορεί να έλεγε ότι ήθελε αλλά οι τελικές αποφάσεις παίρνονται από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών, όχι από έναν γραφειοκράτη στις Βρυξέλλες. Αν, δηλαδή, τα κράτη μέλη αποφασίσουν την εισαγωγή ευρωομολόγου μπορεί η ΕΚΤ να πει όχι; Σε ποιον αναφέρεται η ηγεσία της ΕΚΤ αν δεν αναφέρεται στην σύνοδο κορυφής;

  • Simón Bolívar avatar
   Simón Bolívar @ riot 10/03/2014 08:55:32

   Πες τα « Χρυσόστομε » διότι εδώ πάνε να μας πείσουν ότι ο κάθε διορισμένος «χαρτογιακάς» της Ε.Ε. έχει (είχε) λόγο στο αν «ζήσουμε» ή «πεθάνουμε» σαν Έθνος. Είμαι περίεργος να μάθω πως θα αντιδρούσε ο αείμνηστος Κ.Καραμανλής αν όντας πρωθυπουργός ελάμβανε τέτοια επιστολή. Η μάλλον ξέρω : τα «μπινελίκια» θα ακουγόντουσαν μέχρι τη Φραγκφούρτη έδρα της Ε.Κ.Τ.

 5. blue nile avatar
  blue nile 10/03/2014 16:34:13

  Οι ευρωκράτες μπλόφαραν και χοντρά μάλιστα. Δεν υπήρχε περίπτωση να αναγκάσουν την Ελλάδα να πάει στη δραχμή γιατί πέρα από την επικείμενη διάλυση της ευρωζώνης θα είχαν να αντιμετωπίσουν την χρεοκοπία του γαλλικού και γερμανικού τραπεζικού συστήματος με ανυπολόγιστς συνέπειες. Αντί να μας απειλούν αυτοί με χρεοκοπία έπρεπε να είχαμε χρεοκοπήσει μόνοι μας το 2010 έχοντας καταστήσει το χρέος βιώσιμο. Ότι ακριβώς κάνει το ΔΝΤ σε κάθε χώρα που πάει να δανείσει. Ότι έλεγε ο Στρος Καν στον ΓΑΠ δηλαδή. Ας όψεται ο Παπακωνσυασντίνου ...και ο ΓΑΠ μαζί...Στην πιο δύσκολη στιγμή της μεταπολιτευτικής ιστορίας της (Κυπριακού εξαιρουμένου) η Ελλάδα είχε την χειρότερη ηγεσία που μπορούσε να της τύχει

  • Γιώργης avatar
   Γιώργης @ blue nile 10/03/2014 17:18:13

   Δεν θα μας άφηναν με τίποτε να χρεωκοπήσουμε απο μόνοι μας το 2010 πριν ξεφοτρωθούν οι Γερμανικές και οι Γαλλικές τράπεζες το Ελληνικό χρέος, αγαπητέ blue nile. Ξέχασες το ξύλο που έριξαν στον ΓΑΠ και πως τον απέλυσαν απο Πρωθυπουργό της Ελλάδος επειδή στο τέλος, μες την απόγνωσή του, σκέφτηκε να κάνει δημοψήφιμα όπως έκανε ο Ισλανδός Πρόεδρος?

   • Αντιγόνη avatar
    Αντιγόνη @ Γιώργης 10/03/2014 19:25:03

    Αυτά εκείνοι που έχουν τη γενναιότητα να τα κάνουν, ποτέ δεν τα λένε. Φεύγουν και φέρνουν τους αντιπάλους προ εκπλήξεως. Δεν ήταν ούτε ...καημένος, ούτε σε απόγνωση ο ΓΑΠ. Σε υπηρεσία ήτανε.

    • Γιώργης avatar
     Γιώργης @ Αντιγόνη 10/03/2014 19:59:48

     Aγαπητή Αντιγόνη σέβομαι την άποψή σου αλλά επίτρεψέ μου να πιστεύω οτι το Γκιωργκάκις είναι Ι4 όπως λέγαμε στο στρατό, ήτοι ανίκανος προς υπηρεσίαν... Οι Ι4 πέφτουν μονίμως σε απόγνωση, αφου δεν ξέρουν τι να κάνουν για τίποτε και γι αυτό προσλαμβάνουν τους πάντες ως συμβούλους με αποτέλεσμα πάλι να πέφτουν σε χαρούμενη απόγνωση αλλά Φόρεστ Γκάμπ. Οι χρήσιμοι ηλίθιοι δεν γνωρίζουν οτι βρίσκονται σε υπηρεσία διότι δεν χρειάζεται να το γνωρίζουν...

     • Αντιγόνη avatar
      Αντιγόνη @ Γιώργης 10/03/2014 20:27:09

      Σεβαστή και η δική σου ...αθωωτική άποψη αγαπητέ Γιώργη, αλλά τα υψηλά κέρδη που εξασφάλισαν απ΄ το στημένο εις βάρος της χώρας παίγνιο οι φίλοι, συνεργάτες και συγγενείς του συγκεκριμένου, με εμποδίζουν να τον θεωρήσω μη έχοντα επίγνωση της προδοσίας. Άμα ....δεν ήξερε λοιπόν τι να κάνει, ας προχωρούσε σε δημοψήφισμα να του λέγαμε εμείς. Οτι ...παριστάνει τώρα τον χαζό, να το δεχτώ. Και μέσα στη ...χαζομάρα του, ξαναεμπορεύεται την καταστροφή που προκάλεσε και ξανακερδίζει. Έτσι είναι οι ...χαζοί αγαπητέ; Τύφλα να΄χουνε τότε οι πονηροί, οι αδίστακτοι, οι αιχροκερδείς και οι ασυνείδητοι!

     • Γιώργης avatar
      Γιώργης @ Αντιγόνη 10/03/2014 20:39:59

      Απ' αυτή τη λογική σκοπιά, όλοι οι κυβερήσαντες έχουν επίγνωση της προδοσίας την οποία διαπράττουν προκειμένου να σώσουν το τομάρι τους, όταν δεν είναι Ι4. Το να είσαι χαζός δεν σε αθωώνει και απο το κλέψιμο. Κι όταν περιβάλλεσαι απο συγγενείς αητούς-κλέφτες, δεν χρειάζεται να είσαι εσύ ο έξυπνος της παρέας, μπορεί απλά ο ρόλος σου να είναι το οτι βάζεις το όνομα. Εν πάσει περιπτώσει, ο στόχος μου και η ουσία του σχολίου μου δεν ήταν η αθώωση του ΓΑΠ. Αυτό είναι θέμα του δικαστηρίου, αν και όποτε γίνει.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.