#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/04/2011 07:37
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο φασιστικός χαρακτήρας της τουρκικής «δημοκρατίας»
Η Τουρκία και η Αρμενία βρίσκονται σε μια μακροχρόνια κόντρα, το τέλος της οποίας είναι ακόμη μακρινό. Για αυτό και χρειάζεται μια σωστή εκτίμηση του πολιτικού συστήματος και της ιδεολογίας της Τουρκίας, έτσι ώστε η Αρμενία να μπορεί να χαράξει μια ικανή και κατάλληλη εξωτερική πολιτική.

Η Δύση παραδοσιακά παρουσιάζει τη Τουρκία, όπως προέκυψε από τα συντρίμμια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας ως μια κοσμική δημοκρατική ισλαμική χώρα. Αυτό το κλισέ κυκλοφορεί και αναμεταδίδεται από τα ΜΜΕ και τις ηγεσίες της Δύσης, αλλά απέχει πολύ από την αλήθεια.

Στη πραγματικότητα, μια από τις συνέπειες της γενοκτονίας των Αρμενίων ήταν η δημιουργία της πρώτης φασιστικής χώρας στην ευρωπαϊκή περιφέρεια. Η δημοκρατία της Τουρκίας έχει όλα τα εγγενή χαρακτηριστικά του φασισμού και του ναζισμού, που αργότερα εμφανίστηκαν σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Ακολουθούν 6 κύρια χαρακτηριστικά αυτού του τουρκικού φασισμού:

-Ο τουρκικός σωβινισμός και οι πολιτικές γενοκτονίας. Ο Ataturk ήταν μέλος των Νεότουρκων. Μόλις κέρδισε την εξουσία, ο ίδιος και οι υπόλοιποι κεμαλιστές συνέχισαν την γενοκτονία των Αρμενίων εις βάρος των Ελλήνων και άλλων εθνικών μειονοτήτων. Στην ανατολική Αρμενία εξόντωσαν 200.000 Αρμένιους (1920-21), στη Σμύρνη 100.000 Έλληνες και Αρμένιους (1922), και στη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας 300.000 Έλληνες Πόντιους (1912-23). Επίσης εξόντωσαν Ασσύριους (500.00), και Κούρδους, η εξόντωση των οποίων συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Κάθε απόπειρα των Κούρδων να προστατεύσουν τα βασικά ανθρώπινα και εθνικά τους δικαιώματα αντιμετωπίστηκε από βίαιη καταστολή. Στις δεκαετίες του `80 και του `90, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Κούρδοι μετακινήθηκαν δια της βίας σε μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ 2-3.000 χωριά τους καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Ο τουρκικός σωβινισμός αναγνωρίστηκε νομοθετικά στο Σύνταγμα του 1937, υπό τον όρο «εθνικισμός» (Milliyetçilik ), που έχει ως στόχο την πλήρη ενσωμάτωση των μη τουρκικών εθνικών ομάδων, και τη ταυτοποίησή τους ως Τούρκους.

Η «δημοκρατική» Τουρκία διαρκώς χρησιμοποιεί το καταχθόνιο άρθρο 301 του ποινικού κώδικα που αφορά σε προσβολή της «Τουρκικότητας», που το 2008 μετατράπηκε σε προσβολή του τουρκικού Έθνους. Ο συγκεκριμένος νόμος χαρακτηρίζει ως αδίκημα  την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων. Ήδη έχουν γίνει περίπου 50 δίκες με βάση το νόμο αυτό.

 

-Ολοκληρωτισμός. Μέχρι τα τέλη του 1940, η Τουρκία ήταν μονοκομματικό κράτος. Ακόμη και σήμερα, κάθε τόσο κάποιο κόμμα, μεταξύ αυτών και όσα εκλέγονται στο κοινοβούλιο, τίθεται εκτός νόμου και η ηγεσία του φυλακίζεται με στημένες κατηγορίες. Τη τελευταία φορά αντέδρασε ακόμη και η ΕΕ, η οποία όμως κλείνει τα μάτια στις φυλετικές διώξεις εναντίον των 20 εκατομμυρίων Κούρδων, λέγοντας πως η κήρυξη ενός κόμματος εκτός νόμου , θα πρέπει να γίνεται «με μεγαλύτερη φειδώ και προσοχή».

Η Τουρκία έχει καταφέρει μια πλύση εγκεφάλου στο πληθυσμό της μέσα από την αλλοίωση της ιστορίας που διδάσκονται τα παιδιά στα σχολεία, και τα κρατικώς ενισχυμένα διάφορα ταμπού, όπως επίσης τον περιορισμό της ελεύθερης πρόσβασης στη πληροφόρηση, τον περιορισμό της έκφρασης, κλπ.

 

-Κρατισμός. Βάσει του Συντάγματος του 1937, ο ρυθμιστικός ρόλος του κράτους είναι πανίσχυρος όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στην ιδεολογία.

-Αντικομμουνισμός.  Ο Ataturk, παρά τη φιλία του με την ΕΣΣΔ, ήταν φανατικός αντικομμουνιστής. Το ΚΚ της Τουρκίας έχει τεθεί εκτός νόμου από το 1923, και παρέμεινε παράνομο σε ολόκληρη την ιστορία του, υφιστάμενο μια ολόκληρη σειρά κρατικών πολιτικών και μη διώξεων.

-Ηγετισμός και η λατρεία της προσωπικότητας. Στη Τουρκία συνεχίζει να ανθεί η λατρεία του Ataturk. Υπάρχουν μνημεία και αγάλματά του σε κάθε πόλη. Η εικόνα του βρίσκεται αναρτημένη σε όλα τα κρατικά κτίρια, καθώς και στα σχολεία, ενώ τη βλέπουμε στα χαρτονομίσματα και στα κέρματα κάθε αξίας. Η κριτική της ζωής του,  των δραστηριοτήτων του, και της βιογραφίας του  απαγορεύεται δια νόμου, όπως απαγορεύεται να έχει κάποιος το Ataturk ως επίθετο.

-Μιλιταρισμός και επιθετικότητα. Η Τουρκία είναι μια από τις πλέον στρατιωτικοποιημένες χώρες της γης, με τον 8ο μεγαλύτερο στρατό στο κόσμο, και 2ο μετά τις ΗΠΑ μέσα στο ΝΑΤΟ. Ο ρόλος του στρατού είναι καθοριστικός στη πολιτική, και έχουν πραγματοποιηθεί 3 πραξικοπήματα τα τελευταία 50 χρόνια. Το 1960, το 1971, και το 1980. Το 1997 εκδιώχθηκε από την εξουσία ο ισλαμιστής πρωθυπουργός Erbakan, ενώ τέθηκε εκτός νόμου το κόμμα του.

Η Τουρκία έχει καταφύγει στη χρήση στρατιωτικής βίας πολλές φορές, καθώς και στην απειλή χρήσης της. Θύματά της υπήρξαν οι γειτονικές Συρία, Κύπρος, Ελλάδα, το  Ιράκ, και η Αρμενία. Η βόρειος Κύπρος, η δυτική Αρμενία, και η Αλεξανδρέττα της Συρίας παραμένουν υπό τουρκική κατοχή. Ο στρατός της Τουρκίας εισβάλλει κατά καιρούς στο βόρειο Ιράκ.

 

Η ανάδυση και η μετέπειτα μεταμόρφωση του φασισμού στη Τουρκία δεν εκτιμήθηκε σωστά ούτε από τη σοβιετική ούτε από τη δυτική ιστοριογραφία. Επίσης, δεν απεικονίστηκε στα διεθνή πολιτικά και νομικά έγγραφα. Αυτό όμως δεν θα πρέπει να μας ξεγελάει. Υπάρχει μια γενική τουρκοφιλία στους πολιτικούς και ακαδημαϊκούς κύκλους της Δύσης, αλλά αυτό είναι ένα ξεχωριστό ζήτημα προς συζήτηση.

Μια (ανεπαρκής) εξήγηση είναι ότι η ΕΣΣΔ δεν μπορούσε να αποκαλέσει φασίστα τον Ataturk, αφού μαζί με τον Λένιν υπέγραψαν τη Συνθήκη Φιλίας και Αδελφοσύνης στη Μόσχα το 1921.

Το ίδιο δεν μπορούσε και η Δύση να τον χαρακτηρίσει φασίστα, αφού η χώρα του θεωρούνταν ως το φράγμα εναντίον της ΕΣΣΔ, και στρατηγικός σύμμαχος της. Το 1952, η σχέση αυτή επισημοποιήθηκε με την ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

 

Του ARMEN AYVAZYAN

Times.am – Armenian news

 

(http://times.am/2011/04/06/republic-of-turkey-%E2%80%93-the-first-fascist-state-in-history/)

Απόδοση: S.A.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. anonymous avatar
  anonymous 07/04/2011 11:29:31

  Αυτά τα λέει ο Σαρρής εδώ και χρόνια.
  Το τελευταίο φρούτο που μας έρχεται από απέναντι είναι ο Νταβούτογλου. Αυτός ξέρει πολύ καλά γερμανικά, διότι νομίζω έχει παρακολουθήσει Γερμ. Σχολή. Έχει πάρει το βιβλίο "Ο αγών μου" του Αδόλφου και το έχει προσαρμόσει στη στρατηγική και τις ανάγκες της Τουρκίας. Το κέντρο έχει μεταφερθεί από τη Γερμανία στην Τουρκία. Η συνέπεια της εφαρμογής της θεωρίας αυτής θα είναι η ισοπέδωση των γύρω κρατών όπως ακριβώς έγινε με την ισοπέδωση των Ευρ. Κρατών γύρω από τη Γερμανία στο Β' παγκόσμιο. Έχουν κυκλοφορήσει δυο συγγράμματά του. Αρκετά ακριβά, όποιος θέλει ας τα διαβάσει.

  Ήδη λόγω της καχεξίας που μας δέρνει, η οποία είναι καχεξία που απαντάται σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, όχι μόνο στα οικονομικά, κυκλοφορούν αναλύσεις που αναφέρονται σε φιλανδοποίηση της Ελλάδας. Δηλ. σε μετατροπή της Ελλάδας σε yes man και δορυφόρο της Τουρκίας κατά το πρότυπο της δορυφοροποίησης της Φιλανδίας προς τη ΕΣΣΔ τους Στάλιν αλλά και γενικότερα την ΕΣΣΔ υπό το φόβο της απειλής από την ΕΣΣΔ και το φόβο της εισβολής στη χώρα από την ΕΣΣΔ.

  Η μόνη ελπίδα που εγώ βλέπω είναι να ελέγξουμε το Αιγαίο και στην κρίσιμη στιγμή να πετύχουμε το στόλο τους ανοικτό και να τον βουλιάξουμε. Στο μεσοδιάστημα μέχρι να τους πετύχουμε ανοικτούς να κάνουμε τις πάπιες.

 2. anonymous avatar
  anonymous 07/04/2011 11:33:24

  Η Γενοκτονία στην Τουρκία δεν ήταν μόνο γενοκτονία των Αρμενίων, ή μόνο γενοκτονία των Ελλήνων. Ήταν γενοκτονία όλων των χριστιανικών πληθυσμών. Τα σχέδια τα έφτιαξαν Γερμανοί-Πρώσοι. Ο Otto Liman von Sanders ήταν ο ιθύνων νους.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Otto_Liman_von_Sanders

  • Theoprovlitos avatar
   Theoprovlitos @ anonymous 08/04/2011 03:58:16

   Το αρθρο ειναι ημιτελές και σε αυτο που λες εχεις δικιο. Ο Σαντερς ηταν μονο ενας κρικος της αλυσιδας. Κατοπιν ερευνας εχω καταληξει σε συγκεκριμενα συμπερασματα. Η αληθεια ειναι τρομακτικη.

   Οι νεοτρουρκοι ξεκινησαν από την Θεσσαλονικη μεν αλλα ποιος τους χρηματοδότησε και γιατι; Ποιος ανακοινωσε στο Σουλτανο την έκπτωση του? Που φυλακιστηκε? Ποιο αιτημα δεν ικανοποίησε και τον έριξαν? Ποιος ανελαβε τον Τουρκικο στρατό? Ποιος χρηματοδοτησε και τους νεοτουρκους και το Μουσολινι? Ποιος στρατιωτικος που συμμετειχε στον Τουρκικο στρατό κατα της γεννοκτονιες εγινε μετα διοικητης του στρατοπεδου του Αουσβιτς? και πολλα αλλα ερωτηματα. Ο Sanders δεν ηταν ο ιθυνων νους αλλα το εκτελεστικο οργανο.

   Η αληθεια ειναι η εξης: Καποια κάστα ανθρωπων εχουν στην πλατη τους τις γενοκτονιες Αρμενιων, Ποντιων, Ελληνων και Εβραίων. Οι ίδιοι που μας βασανιζουν με την Μακεδονια, που ελεγχουν το βαθυ Τουρκικο κρατος και που δημιουργησαν και το Παλαιστινιακό. Οι ίδιοι που διαμελισαν την Γιουγκοσλαυια και ρημαξαν το Ιρακ και τωρα τη Λιβυη. Οχι με αερολογιες. Με στοιχεία!

 3. Greco avatar
  Greco 07/04/2011 13:18:05

  λεει τα πραγματα με το ονομα τους

  αν εστιασουμε σε αυτο που λεει ειδικα για την πλυση εγκεφαλου ,νομιζω μπορουμε να κατανοησουμε και το πως καταφερε και απεδωσε το σχεδιο εκ-τουρκισμος των παντων, ακομη και ετερογενων μουσουλμανικων φυλων
  (και να μη ξεχναμε οτι μεγαλο μερος των εκτουρκισμενων ειναι γηγενεις πληθυσμοι πρωην χριστιανικοι, συμπεριλαμβανομενων και ελληνικων)

  επισης καταλαβαινουμε γιατι ακομα και ελληνας αν τυχει και γεννηθει ή μεγαλωσει στην τουρκια, πολυ δυσκολα θα αποφυγει τα αμφιθυμα συναισθηματα εναντι του ελληνικου κρατους και φυσικα δεν τιθεται θεμα για τη "νομιμοφροσυνη" του εναντι του τουρκικου κρατους

 4. Ναυσικά... avatar
  Ναυσικά... 07/04/2011 18:38:08

  Τι τα θέλετε; Ένα είναι σίγουρο. Ξέρουν να κάνουν εξωτερική πολιτική, κάτι που οι δικοί μας αγνοούν ή ακόμη χειρότερα αποφεύγουν.....

 5. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 07/04/2011 21:36:28

  Άγκυρα (Turk Time / IRIB) - Το τουρκικό πλοίο Mavi Marmar αποπλέει, για μια ακόμη φορά με κατεύθυνση την Γάζα, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα Turk Time,το γνωστοποίησε ο επικεφαλής της τουρκικής οργάνωσης βοήθειας IHH και παράλληλα δήλωσε, ότι περισσότερο από 15 πλοία θα συνοδεύουν το Mavi Marmar.
  Προειδοποίησε ότι, αν το ισραηλινό καθεστώς επιτεθεί γιά μιά ακόμη φορά στόν στολίσκο βοήθειας, θα βρεθεί αντιμέτωπο με μεγάλα προβλήματα

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.