#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/06/2011 16:43
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο φίλος μου ο "Γάτος"
Ανεβάσαμε τις προάλλες μια μικρούλα είδηση για τη πρόθεση των Ολλανδών να περιορίσουν κάπως τη λειτουργία των διάσημων ναρκω-καφέ τους, και  έγινε ο κακός χαμός. Ογδόντα και βάλε σχόλια, για ένα ζήτημα που τελικά μάλλον απασχολεί πολλούς: Τα ναρκωτικά.

Άλλοι κάθετοι εναντίον, και άλλοι φανατικά υπέρ.

Τα επιχειρήματα πολλά, και από τους μεν και από τους δε.

Γνωρίζω πάνω κάτω την γενική επιχειρηματολογία όσων υποστηρίζουν την ανάγκη νομιμοποίησης των μαλακών (τουλάχιστον ) ναρκωτικών. Και σε πολλά σημεία έχουν απόλυτο δίκιο, ακόμη και επιστημονικά αν το δούμε, πόσο μάλλον κοινωνικά.

Γνωρίζω όμως και τη περίπτωση του παλιού μου φίλου του «Γάτου».

 

Τη δεκαετία του `70 τα πράγματα ήταν γενικά πιο «σφιχτά». Μεγάλο κομμάτι της νεολαίας ασχολούνταν με τον Τραβόλτα, τις ντίσκο, και γενικά τη καλοπέραση. Που καιρός για προβληματισμούς;

Στη Θεσσαλονίκη, υπήρχε η πλατεία Ναυαρίνου. Εκεί συχνάζαμε. Ήταν μια μικρότερη εκδοχή των  «θρυλικών» τότε Εξαρχείων, όπου μαζεύονταν οι κάπως πιο πολιτικοποιημένοι, και προβληματισμένοι νέοι της εποχής. Φρικιά, Κνίτες, αναρχικοί, κλπ. Τη συγκεκριμένη πλατεία μάλιστα, την έχει κάνει και τραγούδι ένας άλλος συμμαθητής μου, που μαζί τη ζήσαμε,  ο Δημήτρης Ζερβουδάκης.

Ανάμεσα λοιπόν σε όλους αυτούς τους «προχωρημένους» νέους,  έλαμπε ο Γάτος. 17-18 χρονών, με τα μακριά μαλλιά του, το επιτηδευμένα ατημέλητο ντύσιμό του, άκουγε Doors, Dylan, και Σαββόπουλο, και διάβαζε Μαρκούζε και Κέρουακ. Είχε και έναν μούργο που τον φώναζε Τσέ. Σε μια εποχή που κυριαρχούσαν οι Boney M και τα βίπερ ΝΟΡΑ, ήταν πραγματικά προχωρημένος. Για εμάς τους υπόλοιπους αποτελούσε πρότυπο.

Για εμένα συγκεκριμένα, δυο χρόνια μικρότερό του, αποτελούσε ίνδαλμα και μέντορα. Μου έμαθε να ακούω μουσική, να διαβάζω ποίηση, και γενικά να προβληματίζομαι. Μου σχημάτισε όλα αυτά που στο εφηβικό μου μυαλό έμοιαζαν με χάος. Και στη πορεία με σχημάτισε ως άνθρωπο, με ακούσματα, ιδέες, και απόψεις, που ακόμη με χαρακτηρίζουν και με συνοδεύουν. Για αυτό και θα τον ευγνωμονώ αιώνια.

Κρίμα όμως που ο Γάτος πέθανε. Στα 24 του. Από ναρκωτικά.

Όπως κάθε «προχωρημένος», έτσι κι αυτός πειραματίστηκε με το σχετικά νέο φρούτο τότε για την Ελλάδα. Ξεκίνησε με μαριχουάνα, και κατέληξε στην ηρωίνη. Από την οποία και πέθανε το καλοκαίρι του 1984. Έχοντας μείνει (μέσα σε ελάχιστα χρόνια)  σκιά του άλλοτε εαυτού του, περιφερόμενος από φυλακή σε νοσοκομείο, και ανάποδα, τρεκλίζοντας και πέφτοντας, έρμαιο του κάθε εμπόρου και περίγελος του κάθε περαστικού άσχετου.Υπάρχουν δυο τραγούδια των Waterboys που θα μου τον θυμίζουν για πάντα.

Το ένα είναι το It should have been you, στο οποίο κάποιος επισημαίνει σε κάποιον άλλο, ότι απ όλους τους ανθρώπους που γνώρισε στη ζωή του, αν ένας θα έπρεπε να λάμψει, ήταν εκείνος. Ο πιο πολλά υποσχόμενος. Και όμως…

Το άλλο είναι το The whole of the moon. Σε αυτό, ο τραγουδιστής εκφράζει την απορία του, πως γίνεται, και ενώ γύρισε όλο τον κόσμο, και «είδε» τα πάντα, να μπόρεσε να δει μόνο το μισό φεγγάρι… ενώ ο άλλος, ο χαρισματικός, που ήταν μια ζωή κλειδωμένος στο δωμάτιο του, κατάφερε και αντίκρισε την πανσέληνο! Πως γίνεται;

Έτσι και εγώ. Από όλους όσους γνώρισα στη ζωή μου, αυτός που είχε τα φόντα να κάνει τα πάντα ήταν ο φίλος μου ο Γάτος. Είχε δει τη πανσέληνο όταν εμείς ακόμη κοιτούσαμε το δάχτυλο που μας έδειχνε τη σελήνη.

Σε όλα μπροστά. Πρώτη μούρη στα πάντα.

Πρώτος πρόεδρος στο σχολείο, στα σπάργανα των 15μελών συμβουλίων.

Πρώτος στα μαθήματα και πρώτος στις …κοπάνες.

Πρώτος που έβγαλε δίπλωμα και κυκλοφορούσε με ένα φιατάκι 127, όταν οι υπόλοιποι χαλβαδιάζαμε ακόμη κάποιοι 10τάχυτο αγωνιστικό ποδήλατο. Πρώτος από τη παρέα που ... πήδηξε.

Πρώτος σε όλα.

Και δυστυχώς, ο πρώτος στη παρέα, που έμπλεξε με ναρκωτικά.

Είχε κι άλλες πρωτιές. Ήταν ο πρώτος τοξικομανής, που η σύλληψή του έγινε είδηση ακόμη και στη τηλεόραση, αφού τον κάρφωσε στην αστυνομία ο γιατρός πατέρας του, για να τον σώσει. Ήταν βλέπετε μοναχογιός…

Ήταν επίσης ο πρώτος που έπεσε σε κώμα από υπερβολική δόση, όντας φυλακισμένος, μέσα στο Δημοτικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Τέτοιου είδους περιστατικά (ναρκωτικά στις φυλακές)  ήταν τότε ακόμη τόσο σπάνια, που μέχρι και η τηλεοπτική εκπομπή ΡΕΠΟΡΤΕΡΣ είχε κάνει ειδικό αφιέρωμα για τη περίπτωσή του.

Ο Γάτος ήταν ένας φλεγόμενος και λαμπερός κομήτης, που πέρασε από τη ζωή μου, της έβαλε τη σπίθα, της έδωσε φως, και ο ίδιος μετά κάηκε. ‘Όπως είναι η μοίρα του κάθε κομήτη. Κράτησε λίγο, αλλά όσο κράτησε, έλαμψε. Μια μικρή όμως λάμψη, που δυστυχώς, δεν μπόρεσε να διαρκέσει.

Και αυτό που τον έκαψε ολοσχερώς, ήταν τα ναρκωτικά.

Το αναμφισβήτητα προχωρημένο του μυαλού του, τον ώθησε να πειραματιστεί. Και εκεί έγκειται η παγίδα των ναρκωτικών.

Ξεκινά κανείς με λίγο χόρτο, διαπιστώνει ότι στη τελική είναι ακίνδυνο, δεν εθίζει, και αρχίζει έτσι να αμφισβητεί ολόκληρη τη «φιλολογία» περί ναρκωτικών. Όσοι τα αποφεύγουν είναι «φλώροι»…

Και έτσι πέφτει στη λούμπα των πιο σκληρών. Και εκεί χάνεται η μπάλα. Και φτάνουμε στο σημείο να βλέπουμε ένα 18χρονο αστέρι, που έχει όλη τη ζωή μπροστά του, όλα τα φόντα για να κυριαρχήσει και να ξεχωρίσει, να καταλήγει μέσα σε 5-6 χρόνια μια ακόμη θλιβερή ανάμνηση. Τίποτα άλλο.

Για αυτό, ακόμη και με το θάνατό του, ο Γάτος μου πρόσφερε ακόμη ένα μάθημα. Το πιο πολύτιμο απ όλα. Και τον ευχαριστώ. Για όλα όσα μου πρόσφερε, ζωντανός και νεκρός.

Αιωνία του η μνήμη.

Strange Attractor

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 26/06/2011 17:23:31

  να ορίσουμε 2 -3 νησιά με τουριστικό υπόβαθρο ως free zone, όπως στην Ολλανδία...

  • Κοινὸς νοῦς avatar
   Κοινὸς νοῦς @ o βουνίσιος 26/06/2011 21:07:46

   Στούς δύσκολους καιροὺς ποὺ περνᾶμε, νὰ ἀφήσομε τὶς ἀνοησίες καὶ νὰ σοβαρευθοῦμε, λέω ἐγὼ μὲ τὸν κοινό μου νοῦ...

   Διότι ἔτσι ποὺ πᾶμε σὲ λίγο θὰ ἀκούσομε προτάσεις νὰ γίνομε καὶ Ταϋλάνδη...

 2. TopGunZ avatar
  TopGunZ 26/06/2011 17:32:30

  Ο "Γάτος" δεν ήξερε. Θυσιάστηκε, αν θες, για να μάθουμε οι υπόλοιποι. Ακόμα και αυτό είναι παρακαταθήκη, βαρύ κληροδότημα. Ας είμαστε άξιοί του.

 3. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 26/06/2011 17:49:14

  ΕΞΟΧΟ SA...ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΜΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΜΕ ΚΟΙΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ...

 4. Red Jones avatar
  Red Jones 26/06/2011 18:02:21

  Και δεν ήταν ο μόνος.

  Μπορώ να αναφέρω κόσμο απο το δικό μου σχολείο και το δικό μου περιβάλλον με τα ίδια χαρακτηριστικά, την ίδια εποχή, με παρόμοια πορεία και την ίδια κατάληξη.


  Σε εμάς επαφίεται να να δούμε με κριτικά και από άλλη σκοπιά που κατέληξε η χαρούμενη ευφορία και ο πρωτοποριακός αυθορμητισμός της νεότητας την περίοδο 1970-80 που η στρατευμένη ιδεολογία της εποχής καί άκρατος αισθησιασμός κυριαρχούσε .


  Θα ήμασταν καλύτερα εαν η σημερινή πολιτικο-οικονομική κρίση να μας ειχε πλήξει 20 χρόνια πριν.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Red Jones 26/06/2011 18:05:23

   +100000

 5. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 26/06/2011 18:49:54

  ΠΕ, από την ιστορία σου αυτή εγώ κατάλαβα ότι η ζωή του "Γάτου" δεν πήγε χαμένη. Η απόδειξη, αν με εννοείς, είσαι εσύ και ίσως αρκετοί άλλοι...

 6. Anonymous avatar
  Anonymous 26/06/2011 19:11:05

  Βρε Αττράκτορα (!!), ΑΥΤΟ ακριβώς εξυπηρετεί ο διαχωρισμός σκληρά - μαλακά, που καταλήγει στη νομιμοποίηση των μαλακών.

  Ο κίνδυνος για το πέρασμα από μαλακά σε σκληρά ελλοχεύει στο να τα βάζεις στο ίδιο καζάνι, οπότε είναι εύκολο να θεωρήσεις οτι ψέμματα σου λένε για όλα.

  Αν όμως ξέρεις τη διάκριση, χρειάζεται μόνο ενημέρωση για τους (χειροπιαστούς και εύκολα αποδεικνυόμενους) κινδύνους των σκληρών...

 7. Μελανίων avatar
  Μελανίων 26/06/2011 19:31:46

  Κάποτε έλεγα (και νομίζω ήθελα να το πιστεύω και να το επεδιώκω ως ένα είδος ηρωϊσμού) ότι θα 'ναι θαύμα αν φτάσω τα 30. Είμαι 42 τώρα και συνεχίζω-- ένα στραβό και δυσδιάκριτο μονοπάτι που έχω επιλέξει όντας έφηβος. Δεν είναι όλοι κατάλληλοι γι' αυτό το μονοπάτι, μα δεν το ξέρουν και χάνονται. Είναι η πορεία της ανθρωπότητας, σπαρμένη νεκρούς.

  Η νομιμοποίηση των ψυχοτρόπων δε θα σταματήσει την καταστροφή κάποιων αλλά θα αφαιρέσει από τις ουσίες αυτές την αίγλη του απαγορευμένου. Αίγλη που μαυλίζει τον μεγαλύτερο αριθμό των αφελών μελλοντικών νεκρών.

 8. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 26/06/2011 19:52:37

  Πολύ ωραία τα λόγια σου φίλε.

 9. ΚΩΣΤΑΣ οπως λεμε ΝΙΚΟΣ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ, ΕΛΕΝΗ, ΜΑΡΙΑ, ΠΕΤΡΟΣ κλπ avatar
  ΚΩΣΤΑΣ οπως λεμε ΝΙΚΟΣ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ, ΕΛΕΝΗ, ΜΑΡΙΑ, ΠΕΤΡΟΣ κλπ 26/06/2011 20:13:28

  "Ο κίνδυνος για το πέρασμα από μαλακά σε σκληρά ελλοχεύει στο να τα βάζεις στο ίδιο καζάνι, οπότε είναι εύκολο να θεωρήσεις οτι ψέμματα σου λένε για όλα.

  Αν όμως ξέρεις τη διάκριση, χρειάζεται μόνο ενημέρωση για τους (χειροπιαστούς και εύκολα αποδεικνυόμενους) κινδύνους των σκληρών…"
  Παρόλο που με βρίσκεις σύμφωνο σε αυτό που λες επέτρεψέ μου να πω ότι όσο αφορά ειδικότερα νεαρές ηλικίες μόνο η ενημέρωση περί κινδύνων δεν είναι αρκετή, κι αυτό γιατί η γραμμή του να περάσεις από τα "μαλακά" στα "σκληρά" είναι πολύ λεπτή. Στο νεαρό της ηλικίας ο ενθουσιασμός είναι τεράστιος γι αυτό θα προτιμούσα μια διαρκή και πλήρη ενημέρωση που θα ξεκινάει από την ηλικία των 7-8 χρόνων και θα συνεχίζεται μέσα στο σχολείο.
  Πάντως θα ήθελα να έβλεπα και ένα άρθρο αντοίστιχο με αυτό της Ολλανδίας για την Αθήνα. Κι αυτό γιατί ενώ εδώ η πλειοψηφία θεωρεί ότι οι τοξικομανείς θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται ως άρρωστοι δεν υπάρχουν και πολλές φωνές να διαμαρτύρονται που αυτοί οι άρρωστοι π.χ. ενώ δηλώνονται ως τέτοιοι και ζητάνε το φάρμακο τους, έχουν πρόσβαση σε αυτό μετά από 7 χρόνια ( λίστες ΟΚΑΝΑ ), και πάρα πολλά ακόμα που άμα τα αναφέρω εδώ θα πάψει να είναι σχόλιο και θα γίνει άρθρο

 10. danaos avatar
  danaos 26/06/2011 21:38:35

  Αχ ρε Strange τι μου έκανες τώρα! Έζησα παρόμοια κατάσταση!

 11. Y. avatar
  Y. 26/06/2011 23:06:38

  Τα κατ’ εμέ κριτήρια (κάποια) της κατάπτωσης, ε’ιναι η οικογένεια και η πολύ μαγκιά

 12. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 26/06/2011 23:43:07

  Η.

  Είναι μέρες που πατάω γερά
  είναι μέρες που το νιώθω πως πεθαίνω
  δεν ξέρω αν είναι πριν ή τώρα ή μετά
  μα μέσα σε είκοσι λεπτά
  σ' είδα να με μισείς,
  σ' είδα να μ' αγαπάς και περιμένω

  Φωνή του φίλου κατάντησε φτηνή
  στην κρίση σου αλύπητα αφημένη
  και κάπου υπάρχει μια αιώνια απειλή
  σε σένανε μονάχα αφοσιωμένη

  Είμαστε μόνοι εγώ και συ
  κι ανάμεσά μας μια φωνή απελπισμένη
  σ' ό,τι μισώ σ' ό,τι αγαπώ
  είμαι εγώ, μα πίσω μου εσύ είσαι κρυμένη

  Του εγώ μου φίλε τα όσα στεγανά
  διαλύθηκαν σε κάποια μαύρη φλέβα
  σ' ένα μονόδρομο αγωνίας αλήθεια και ψευτιά
  το ίδιο πρόσωπο σκοτάδι με τη μέρα

  Παραμονεύει στη σκιά, με μια καρδιά και μια παντιέρια
  είν' η ηρωίνη φίλε και ίσως να ξεχαστείς
  μας λες πως την ελέγχεις
  πως ξέρεις τι ζητάς και το γιατί

  Θέλει χρυσάφι και κάποια υποταγή
  αγάπη μεταχείρηση στα μέτρα τα δικά της
  είν' επικίνδυνη και θέλει προσοχή
  θανάτου άγγελος σωματοφύλακάς της

  Μα είναι γλυκιά, πολύ γλυκιά
  μα είναι κλειστά τα περιθώριά της
  και είναι αυτή, μονάχα αυτή
  και δεν μπορεί κανένας, μα κανείς να την χορτάσει

  Ενα φιξάκι φίλε δεν είναι παρά μια στιγμή
  κι όμως μπορεί να γίνει μια ολόκληρη ζωή

  Παύλος Σιδηρόπουλος

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 27/06/2011 00:56:58

   Άστο. Τον είχα δει λίγο πριν πεθάνει. Ήταν στα χάλια του.
   Η ηρωίνη δεν είχε κανέναν ηρωισμό. Μόνο ακραία κατάπτωση.
   Ίσως η μοίρα κάποιων χαρισματικών πλασμάτων είναι να "καίγονται", φωτίζοντας έτσι μόνιμα, εφεξής, όποιο μήνυμα κομίζουν.

   • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ avatar
    ΜΑΝΩΛΗΣ Μ @ Προφήτης 27/06/2011 15:19:49

    Συμφωνούμε. Κι ο ίδιος το έλεγε. "Πρέζες υπάρχουνε πολλές, όμως η ηρωίνη σκοτώνει αυτή είναι η μόνη διαφορά".

 13. Εγώ avatar
  Εγώ 26/06/2011 23:55:46

  Πολύ καλή ιστορία που προσεγγίζει το ζήτημα των ναρκωτικών με σωστό τρόπο. Δυστυχώς σήμερα πολλοί νέοι πέφτουν στην παγίδα των ναρκωτικών, πιο πολύ από αντίδραση σε ότι θεωρείται «απαγορευμένο» ή ακόμα και για τη «πλάκα» της παρέας.

  Η καλύτερη πρόληψη πιστεύω ότι δεν είναι η τρομοκράτηση και η ποινικοποίηση που φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα, αλλά η ενημέρωση πάνω στο ζήτημα που δυστυχώς δεν υπάρχει σήμερα.

 14. βροντόσαυρος avatar
  βροντόσαυρος 26/06/2011 23:57:59

  Ο "Γάτος" και ο κάθε "γάτος", γιατί υπήρξαν πολλοί, ήταν κλασσικό παράδειγμα νέου προικισμένου αμφισβητία, εκεί ακριβως που στοχεύει το απάνθρωπο εκείνο σύστημα που προωθεί τη χρήση των ναρκωτικών: Στην καταστροφή κατ αρχάς των αμφισβητιών, εκείνων που θα μπορούσαν να κάνουν τη ζημιά.

  Ο Γάτος μπορεί να ήταν γάτος... εάν όμως, όπως αναφέρεται ήδη στα σχόλια, μπορούσε να έχει μόνος του όσο χόρτο ήθελε για πειραματισμό, ενώ ταυτόχρονα θα μπορούσε να διαολοστείλει τον κάθε πρεζέμπορα που έντεχνα τού σπρωχνε την πρέζα εν είδει ελλείψεως χόρτου, και εάν είχε δει στο λύκειο πεντέξι πρεζόνια που θα έφερναν να μιλήσουν για τα ναρκωτικά, θα είχε αυξήσει λίγο ακόμα τη γατοσύνη του ώστε να περάσει και να μην τον αγγίξει...όμως, κι αυτός, σαν χιλιάδες άλλους, απλά ...την πάτησε...

 15. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 27/06/2011 00:08:55

  Υποκλίνομαι.

 16. Skinious avatar
  Skinious 27/06/2011 00:29:27

  Μπράβο φίλε. Εβαλες στη σωστή διάσταση τα πράγματα. Υπάρχει και μία άλλη συγκλονιστική αφήγηση πρώην πρεζονιού, ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ.
  Διαβάστε την και κυρίως οι νέοι: http://skinious.blogspot.com/2011/04/blog-post_08.html

 17. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 27/06/2011 01:31:51

  [για τα ναρκωτικά δεν έχω να πω πολλά, θεωρώ τυχερό τον εαυτό μου που δεν μου έτυχε αυτό το κακό, η γυμναστική και η άθληση έχω ακούσει ότι ίσως είναι ένας τρόπος να βγει κάποιος από αυτό το λούκι, στις φυλακές όταν δουν κάποιον να κάνει γυμναστική για να "απασχολεί το μυαλό του" και να μην κυλήσει ζορίζονται πολύ, μπορεί να του ρίξουν και καμιά απομόνωση, κοινώς όποιος είναι σπάγγος και στεγνός μαύρο φίδι που τον έφαγε...]

  Για όσους στάθηκαν τυχεροί-άτυχοι να δουν κάποια στιγμή στη ζωή τους το όλον φεγγάρι πολύ νωρίς.
  Λίγοι πολλοί δε ξέρω πόσοι μπορει να είναι αυτοί... (αλλά S.A. δεν είναι απαραίτητο να είναι τα ναρκωτικά η αιτία)

  h**p://www.youtube.com/watch?v=pu7AR0-FRro

  The Whole of the Moon
  -----------------------
  I pictured a rainbow
  You held in your hands
  I had flashes
  But you saw then plan
  I wondered out in the world for years
  While you just stayed in your room
  I saw the crescent
  You saw the whole of the moon!
  The whole of the moon!

  You were there at the turnstiles
  With the wind at your heels
  You stretched for the stars
  And you know how it feels
  To reach too high
  Too far
  Too soon
  You saw the whole of the moon!

  I was grounded
  While you filled the skies
  I was dumbfounded by truths
  You cut through lies
  I saw the rain-dirty valley
  You saw brigadoon
  I saw the crescent
  You saw the whole of the moon!

  I spoke about wings
  You just flew
  I wondered, I guessed, and I tried
  You just knew
  I sighed
  But you swooned
  I saw the crescent
  You saw the whole of the moon!
  The whole of the moon!

  With a torch in your pocket
  And the wind at your heels
  You climbed on the ladder
  And you know how it feels
  To reach too high
  Too far
  Too soon
  You saw the whole of the moon!
  The whole of the moon!

  Unicorns and cannonballs,
  Palaces and piers,
  Trumpets, towers, and tenemets,
  Wide oceans full of tears,
  Flag, rags, ferry boats,
  Scimitars and scarves,
  Every precious dream and vision
  Underneath the stars

  You climbed on the ladder
  With the wind in your sails
  You came like a comet
  Blazing your trail
  Too high
  Too far
  Too soon
  You saw the whole of the moon

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ αλλενάκι 27/06/2011 01:33:08

   ένα από τα αγαπημένα μου τραγουδια, αλλά για άλλους λογους, εξίσου λυπημένους

 18. Δήμος avatar
  Δήμος 27/06/2011 02:30:15

  Δεν είναι υπέρ των ναρκωτικών όποιος προτείνει αποποινικοποίηση για κάποιες περιπτώσεις. Η Πορτογαλία το έκανε με επιτυχία.

  http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=portugal-drug-decriminalization

  In the face of a growing number of deaths and cases of HIV linked to drug abuse, the Portuguese government in 2001 tried a new tack to get a handle on the problem—it decriminalized the use and possession of heroin, cocaine, marijuana, LSD and other illicit street drugs. The theory: focusing on treatment and prevention instead of jailing users would decrease the number of deaths and infections.

  Five years later, the number of deaths from street drug overdoses dropped from around 400 to 290 annually, and the number of new HIV cases caused by using dirty needles to inject heroin, cocaine and other illegal substances plummeted from nearly 1,400 in 2000 to about 400 in 2006, according to a report released recently by the Cato Institute, a Washington, D.C, libertarian think tank.

 19. Berlousconication avatar
  Berlousconication 27/06/2011 02:37:44

  Strange attractor, με όλο το σεβασμό στον παλιό σου φίλο, η ντρόγκα είναι απερίγραπτη βρωμοδουλειά.
  Υποδούλωσε λαούς, κράτη, κινήματα, επαναστάσεις και επαναστάτες.
  Οι νταγκλαρισμένοι και οι αμόρφωτοι κυβερνούνται πολύ εύκολα ξέρεις.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Opium_war και http://en.wikipedia.org/wiki/Drug_war

 20. juliet avatar
  juliet 27/06/2011 08:40:12

  Καλημέρα,καλή βδομάδα ΕΛΛΑΔΑ,
  αφιερωμένο σε όλους όσους έμειναν παιδιά και ονειρείονται χωρίς ντόπα
  Οταν ήμουν παιδί είχα βρει έναν κήπο για να κρύβομαι
  εκεί
  απο τη ζωή όταν λείπω
  Οταν ήμουν παιδί είχα κάψει ένα ήλιο
  Να' χει ο δρόμος μου φως κ η σιωπή μου ένα φίλο........
  Είναι ελευθερία να λες ΟΧΙ, είναι ελευθερία να προχωράς χωρίς να γίνεται έρμαιο των παθών σου.
  Παιδί, είδα το πατέρα μου,τον άνθρωπο που λάτρευα ,να λέει ο γιατρός τώρα είναι αργά ,δεν απέκτησα πάθη ποτέ.
  Εχει δίκαιο το Αλλενάκι ,ο αθλητισμός είναι το αντίδοτο σε πολλά.
  Επειδή μια ζωή είμαι σ΄ενα γήπεδο ,τρόπος ζωής ,είναι διαφορετικός ο τρόπος σκέψης ,δεν μιλάμε για πρωταθλητισμούς .Μακάρι τα παιδιά να τα ωθούν στα γήπεδα ,για να μην παρεξηγηθώ ,όχι πρωταθλητισμούς , γιατί μπαίνουμε σε άλλα λουκάκια.

 21. Αννίτα avatar
  Αννίτα 27/06/2011 11:44:12

  Παιδιά έχετε ολοι δίκιο στο θέμα " περί ναρκωτικών". Ομως να ξέρετε οτι ο κίνδυνος ελοχεύει πάντα στην εφηβεία. Δεν είναι μόνο η ελλιπής ενημέρωση πουφταίει. Κάποτε διάβασα οτι ενας 15χρονος πήγε σε ενα πάρτυ και θέλησε να δοκιμάσει από περιέγεια, ήξερε ήταν ενήμερος όπως ομολόγησε ο ίδιος αργότερα, όμως η περιέργειά του ήταν μεγαλύτερη. Εκτός αυτού τα νέα παιδιά που πιστεύουν πάντα οτι τα ξέρουν όλα πολλές φορές κάνουν τα πάντα από αντίδραση.Αντίδραση περισσότερο στα ΟΧΙ και ΠΡΕΠΕΙ των γονέων, δεν μπορούν να διανοηθούν οτι οι γονείς αυτές τις δύο λέξεις συνήθως τις λένε στα παιδιά τους μέσα από τις δικές τους εμπειρίες. Οι εμπειρίες των ανθρώπων λίγο ως πολύ μοιάζουν η είναι ίδιες περνώντας από την εφηβεία στην ενηλικίωση. Δεν αλλάζουν. Αντε τώρα να το εξηγήσεις σε έναν έφηβο αυτό οχι για να το καταλάβει, αλλά να το συνειδητοποιήσει. Οτι δηλ. οτι οι εμπειρίες των γονιών του θα γίνουν κάποτε και δικές του εμπειρίες ζωής.
  Ετσι λοιπόν αντιδρούν αμφισβητώντας και οδηγούνται από αντίδραση κ περιέργεια στον δρόμο των ναρκωτικών.
  Μερικοί από αυτούς λένε οτι θέλουν να πάνε κόντρα στην κοινωνία, είναι παλιό σλόγκαν όμως υπάρχει ακόμα και διαλέγουν αυτόν τον τρόπο αντίδρασης. Δεν έχουν σκεφτεί, προβληματιστεί ΠΟΤΕ οτι μπορούν να αλλάξουν την κοινωνία ξεκινώντας από τον εαυτό τους. Δυστυχώς οι έφηβοι δεν έχουν τέτοια κριτήρια σκέψης, τουλάχιστον οι περισσότεροι. ΓΙΑΤΙ υπάρχουν κ εξαιρέσεις που δυστυχώς είναι ελάχιστες.
  Είναι λίγα τα παιδιά που δεν ακολουθούν τον μονόδρομο μιας σκέψης μόνο. Που βλέπουν σφαιρικά η πολυδιάστατα τα θέματα ζωής.

 22. giatros avatar
  giatros 27/06/2011 12:43:50

  Καλα τα λές.Πράγματι έχει διαπιστωθεί οτι στα ναρκωτικα πέφτουν (μεσος όρος) άτομα με υψηλο IQ,ισως επειδη αυτοί "ψάχνονται" γενικώς περισσότερο.Ομως στο τελευταίο έχεις άδικο.Καί ο αλκοολικός απο μπύρα ξεκινάει.Αυτό δεν σημαίνει οτι όποιος πίνει μπύρα κινδυνεύει να γίνει αλκοολικός!!

 23. juliet avatar
  juliet 27/06/2011 13:44:56

  Δεν είναι αυτό που λες ότι ΄΄ψάχνονται'' περισσότερο.Η Ελλάδα ουδέποτε θέλει άτομα με υψηλό ΙQ, αυτά προσπαθεί με πολλούς τρόπους να τους περιθωριοποιήσει και εκεί στη μοναξιά της διαφορετικότητά τους προσπαθούνε να βρούνε το υποκατάστατο που θα ικανοποιήσει το εγώ τους,γιατί στο βάθος ξέρουνε ότι είναι ξεχωριστοί.Και εκεί μπαίνει η διαπαιδαγώγηση πόσο δυνατό θα κάνεις το παιδί αυτό .Είναι κρίμα έξυπνα παιδιά να μπλέκουνε και να μη γίνεται αυτή η εξυπνάδα δημιουργία.

 24. ntalgas avatar
  ntalgas 27/06/2011 18:44:17

  ρε παιδια να ρωτήσω κάτι... Τόσα χρόνια τα ναρκωτικά είναι στην παρανομία, τόσα χρόνια το ποσοστό των χρηστών και των θανάτων μεγαλώνει. Λοιπόν ,το ερώτημα είναι : τι έχει καταφέρει η καταστολή?? τίποτα απολύτως. Και δεν πρόκειται να καταφέρει και τίποτα . και αυτό συμφέρει πολλούς .
  Και εμένα έχουν πεθάνει 2 φίλοι μου και μάλιστα σε πολύ μικρή ηλικία, ο ένας 13 και ο αλλος 16 τότε (δεκαετία του 90). Αλλά να ξέρετε ότι το παν μέσα σε μια κοινωνία είναι η σωστή παιδεία , και απο το σπιτι αλλα και απο τα σχολεία. Χωρίς σωστή παιδεία τίποτα δεν γίνεται. Λοιπόν οι λύσεις είναι απλές αλλά συνάμα και πολυσύνθετες (με τα λαμόγια που έχουμε μπλέξει).
  1. Σωστή παιδεία. 2.διαχωρισμός ουσιών ,αποποινικοποίηση μαλακών 3. πρεζοκλινικές που θα διακινούν τη πρέζα δωρεάν και με ιατρική παρακολούθηση στους ήδη χρήστες και εξαρτημένους. 4. Να ψηφιστεί νόμος που να καταστεί δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να εξουσιάζει το σώμα του.
  Το θέμα είναι να καταλάβεις ,σαν νομοθέτης, πως όταν κάνεις κάτι και πάει στραβά τόσαααα χρόνια ,πρέπει να αλλάξεις στρατηγική. Πρέπει να δοκιμάσεις κατι άλλο.
  Και να ξέρετε και κάτι άλλο , δεν είναι παράνομα τα ναρκωτικά για να μας προστατέψουν ή γιατι ενδιαφέρονται για μας. Αυτο είναι σίγουρο και ξεκάθαρο. Για άλλο λόγο είναι παρανομα.
  Τα ναρκωτικά καλώς ή κακώς υπάρχουν ,άλλα φυσικά και άλλα τεχνητά κατασκευασμένα για συγκεκριμένους λόγους, στις κουλτούρες των κοινωνιών εδώ και χιλιάδες χρόνια. Δεν αντιμετωπίζονται με καταστολή. Και μέχρι να το καταλάβετε θα πεθαίνουν πιτσιρίκια και μετά θα λέμε " αχ ξεκίνησε από φούντα και έπεσε στη πρέζα"...

 25. Gpanago avatar
  Gpanago 27/06/2011 21:28:37

  H logiki tou oti "perase stin irwini epeidi arxise marijuana" einai san na les oti "perase stin marijuana epeidi epine tsigaro".... Ara makrya apo to tsigaro. To 99% autwn pou pinoun marijuana kapnizoun kai tsigaro... Auto den shmainei oti osoi kapnizoun tsigaro tha metapidisoun stin mauri...

  O filos sou a gatos kai na min ypirxe h hrwini tha evriske allo tropo na autokatastrafei...Allou htan ta aitia.

 26. rally monkey avatar
  rally monkey 28/06/2011 01:38:05

  η περιεργη ελξη τους -Strange Αttractor - κρυβεται εν μερει στο ο'τι σκοτωνουν
  αν ηταν τελειως αβλαβη πολλοι δεν θα'μπαιναν καν στον κοπο να δοκιμασουν..

 27. nanuk avatar
  nanuk 21/08/2011 17:06:13

  πραγματικα μαθαμε πολλά απο τό γατο φιλε...και ειναι ετσι οπως τα περιγράφεις.μου θυμισες πολλά.. αιωνια του η μνημη..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.