#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/05/2011 13:44
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο "φίλος" Αθεμπίγιο έδιωξε το Κατάρ από το Ελληνικό

[caption id="attachment_99089" align="alignnone" width="600" caption="Παμπούκης και Αχμάντ αλ Σαγέντ."][/caption]

Σοβαρές καταγγελίες για το θέμα της επένδυσης στο «Ελληνικό» κάνει σήμερα η εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ». Μετά το φιάσκο της επένδυσης στον Αστακό, η δεύτερη μεγάλη επενδυτική εξαγγελία της κυβέρνησης βρίσκεται στον αέρα.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση οεφείλει να απαντήσει συγκεκριμένα στα ερωτήματα που θέτει η εφημερίδα.

Για τον αδιαφανή ρόλο της διαδικασίας και
Για το ρόλο του Ισπανού αρχιτέκτονα Χοσέ Αθεμπίγιο.

Ειδικότερα:

Γιατί προτιμήθηκε η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης για την επένδυση του Ελληνικού;
Η εταιρεία Barcelona Strategic Urban Systems (BSUS) είναι πράγματι τεχνικός σύμβουλος για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου;
Εάν «ναι», ποια είναι η αμοιβή της για τις υπηρεσίες που θα προσφέρει;
Υπάρχει σχέση του Ισπανού αρχιτέκτονα Χοσέ Αθεμπίγιο με την Barcelona Strategic Urban Systems (BSUS);
Ο κ. Αθεμπίγιο αμείβεται για τις υπηρεσίες του από την ελληνική κυβέρνηση;

Οι μέχρι τώρα δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, για το θέμα αυτό, όχι μόνο δεν διαφωτίζουν την υπόθεση, αλλά αντίθετα τη συσκοτίζουν,καταλήγει ο κ.Μιχελάκης

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στην "Ε" το Κατάρ απέσυρε οριστικά το ενδιαφέρον του για την τουριστική και εμπορική αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Το νέο φιάσκο οφείλεται σε παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία μπλόκαρε την απευθείας ανάθεση στο Κατάρ, προκαλώντας την οργή των αξιωματούχων του, που κατηγορούν την κυβέρνηση Παπανδρέου για ερασιτεχνική διαχείριση.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Qatar Invenstment Authority (QIA), Αχμάντ αλ Σαγέντ, ειδοποίησε πριν από δέκα ημέρες τον υπουργό Επικρατείας ότι αποσύρει το ενδιαφέρον του για την επένδυση στο Ελληνικό. Το νέο πλήγμα στην αξιοπιστία της κυβέρνησης Παπανδρέου έρχεται επτά μήνες μετά το πρώτο φιάσκο της ματαίωσης της επένδυσης στον Αστακό -και πάλι από το Κατάρ- για την κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με την «Ε», το Κατάρ κάνει τελικά πίσω κυρίως για τρεις λόγους:

Πρώτον, η Γερμανία πίεσε παρασκηνιακά την Ε.Ε. για να «εμποδίσει» την Αθήνα να προχωρήσει η συμφωνία με την QIA. Τα επιχειρήματα, που τέθηκαν μέσω Βερολίνου από πολύ νωρίς, ήταν ότι μια απευθείας ανάθεση της επένδυσης στην QIA, έτσι όπως τη σχεδίαζε η κυβέρνηση, αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία και ότι θα έπρεπε να προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός γιατί υπήρχαν και «ευρωπαϊκές εταιρείες» που ενδιαφέρονταν να συμμετάσχουν.

Δεύτερον, τα μηνύματα των Βρυξελλών προς την κυβέρνηση Παπανδρέου είχαν στόχο τον «αδιαφανή» ρόλο του Ισπανού αρχιτέκτονα, Χοσέ Αθεμπίγιο, ο οποίος είχε αναλάβει χωρίς διαγωνισμό το σχέδιο μελέτης. Η ελληνική κυβέρνηση για να παρακάμψει τον σκόπελο δικαιολόγησε στην Ε.Ε. ότι «ο Αθεμπίγιο είναι προσωπικός φίλος του Ελληνα πρωθυπουργού και θα κάνει τη μελέτη αμισθί». Οταν όμως δημοσιοποιήθηκε το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ από τη διυπουργική επιτροπή, οι «ενδιαφερόμενοι ανταγωνιστές» στην Ε.Ε., μια ισπανική και μια ολλανδικών συμφερόντων εταιρείες, «τσεκάρισαν» ότι ως σύμβουλος εμφανίζεται η εταιρεία Barcelona Strategic Urban Systems (BSUS).

Ενας εκ των ιδιοκτητών της συγκεκριμένης εταιρείας είναι και ο Ισπανός αρχιτέκτονας. Οι «Ευρωπαίοι ανταγωνιστές» άφησαν υπονοούμενα ότι ο πλασαριζόμενος ως «φίλος του πρωθυπουργού» δεν εργάζεται «αμισθί» και φρόντισαν να το διοχετεύσουν μέσω συγκεκριμένων καναλιών στις Βρυξέλλες.

Τρίτον, οι διαφορές των δύο πλευρών, που υπήρχαν σε σχέση με τους «όρους συνεκμετάλλευσης», ήταν αγεφύρωτες. Εμπλοκή δημιουργήθηκε όταν η Ντόχα πληροφορήθηκε ότι από τα 5.300 στρέμματα του Ελληνικού, τίτλους καθαρής ιδιοκτησίας έχουν μόνο τα μισά, κάτι που έθετε σε κίνδυνο την επένδυση λόγω πιθανών δικαστικών προσφυγών. Επίσης, οι απαιτήσεις της QIA κρίθηκαν «υπερβολικές» για να ικανοποιηθούν, αφού η κυβέρνηση θα ερχόταν σε ευθεία σύγκρουση με τους τοπικούς φορείς και το μοντέλο πράσινης ανάπτυξης που διαφημίζει στις επενδύσεις. Το Κατάρ φέρεται επίσης ότι αξίωνε την αξιοποίηση μέχρι και 70% της συνολικής έκτασης του Ελληνικού, πράγμα που στην πράξη θα ακύρωνε την «οραματική διακήρυξη» της κυβέρνησης ότι πρόκειται να παραδώσει ένα «Σέντραλ Παρκ» στην καρδιά της πρωτεύουσας.

Οι πηγές της «Ε» εντάσσουν την παρέμβαση της Ε.Ε. -και κατεπέκταση της κυβέρνησης Μέρκελ- στο πλαίσιο μιας «νέας οικονομικής Γιάλτας» που έχει επιβληθεί στη χώρα και κατά την οποία οι Γερμανοί επιθυμούν να έχουν τον πρώτο λόγο αναφορικά με την εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας της.

Διαψεύδει  ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης

Οι Καταριανοί έχουν επιβεβαιώσει πρόσφατα, προ 15 ημερών, εγγράφως το ενδιαφέρον τους για το Ελληνικό, ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης, μιλώντας σήμερα στο Real FM, διαψεύδοντας τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία το Κατάρ απέσυρε το ενδιαφέρον του για την επένδυση.

    Επίσης, με αφορμή τις πληροφορίες περί αντίδρασης της Γερμανίας ή της ΕΕ για το ενδεχόμενο να μη γίνει διαγωνισμός, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι ουδέποτε η Γερμανία έθεσε οποιοδήποτε θέμα προς την ελληνική κυβέρνηση και σημείωσε πως η διαδικασία που θα εφαρμοστεί, θα δώσει τη δυνατότητα σε όποιον έχει τις ουσιαστικές και τυπικές προϋποθέσεις, να συμμετάσχει.

    «Μιλάω απευθείας με την Καγκελαρία. Σιγά, μην ασχοληθεί η Γερμανία με το ποιες εταιρίες θα αναλάβουν το Ελληνικό» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι ουδέποτε υπήρξε όχληση, γραπτή ή προφορική, προς οποιοδήποτε μέλος της κυβέρνησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Ο κ. Παμπούκης ανέφερε ακόμη ότι ο Ισπανός αρχιτέκτονας Χοσέ Αθεμπίγιο επελέγη ως σύμβουλος της κυβέρνησης για το Ελληνικό, λόγω της εμπειρίας που διαθέτει από τη Βαρκελώνη και σημείωσεότι συμβαλλόμενος με την κυβέρνηση δεν θα είναι ο κ. Αθεμπίγιο αλλά η Barcelona Strategic Urban Systems, που είναι ένας δημόσιος οργανισμός, στον οποίο ο Ισπανός αρχιτέκτονας δεν είναι μέτοχος, αλλά εργαζόμενος.
ΑΠΕ

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 03/05/2011 13:59:17

  Υπάρχει η Ιταλική Μαφία, που την ξέρουμε από το σινεμά.

  Υπάρχει η Ισπανική Μαφία που την μάθαμε στου Ολυμπιακούς (και φίλοι του σκεπτόμενου)

  Για την Γερμανική Μαφία, είμαστε όλοι διακομματικά σύμφωνοι;
  «Οι Γερμανοί αξιώνουν ότι εκείνοι θα είναι που θα ορίσουν το τι πρόκειται να παραχωρήσει η Ελλάδα και σε ποιο τίμημα»

  Παραδεχόμαστε Γερμανική Κατοχή; Για το Πασόκ δεν ρωτάω, Γερμανικό κόμμα είναι. Η ΝΔ συμφωνεί υποθέτω;

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ archaeopteryx 03/05/2011 14:20:06

   Μα πως να δωσεις σε μουστερη εκτος Δανειακης ??/ τι λεω απο περσυ??
   Τα υποθηκευμενα σε εμιρηδες?? χαχαχααα
   που να δεις τι θα γινει στην Κοζανη με τους 21 ! Τζακ Ποτ !!!

   Ποιος Θανασης!

   ΠΠ

  • Nemesis avatar
   Nemesis @ archaeopteryx 03/05/2011 21:55:04

   Γερμανικό κόμμα το ΠΑΣΟΚ? Πολύ αμφιβάλλω...

 2. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 03/05/2011 14:08:18

  Ρε τον Αθεμπίγιο τον αναπλαστήρα της Βαρκελώνης... το ντεκονστρουκτιβιστή ...

  Τόσοι Έλληνες αρχιτέκτονες και μελετητές, τόσα γραφεία, κανείς μα κανείς δεν εκρίθη ικανός να αναλάβει ένα έργο στην καρδιά του Αττικού τοπίου, σε ένα χώρο αρχαιολογικής αξίας και πολυσήμαντης ιστορίας.

  Δεν ξεχάσω τη σημειολογία της επίσκεψης του εδώ 1 μόλις εβδομάδα μετά τις εκλογές του 2009.
  Σημειολογία ισοδύναμης βαρύτητας με την επίσκεψη στη Τουρκία 2 μόλις ημέρες μετά τις εκλογές.

  Έκτοτε δεν είχα άλλες απορίες.

  Τα μιλήσανεεε τα συμφωνήσανεεε

  • anonymous avatar
   anonymous @ αλλενάκι 03/05/2011 15:04:38

   Ο Καλατράβα ήταν γαμπρός του Σάμαρανκ και πήρε κάποιες δουλειές στους Ολυμπιακούς για να ξεχρεωθεί ο Σάμαρανκ.

   Τώρα αυτός δεν ξέρω ποιους θα ξεχρεώσει.

  • ern avatar
   ern @ αλλενάκι 03/05/2011 15:33:27

   Ξενομανία των νεοελληνικών ντεμέκ δημοκρατικών μαϊμούδων.

   Θα πιθηκίζουν μέχρι να πεθάνουν με τον κομπλεξισμό που μας πέρασαν. Καλατράβα, μουσείο Ακρόπολης, κλπ.

   Ου, ου, ου πίθηκοι στην χώρα της Μπανάνας λένε τα παιδιά. Πάει και το Κατάρ.

   Κατάρα....

 3. katalytikos avatar
  katalytikos 03/05/2011 15:00:29

  ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ.....
  Δεν θυμάμαι καλά... ήρθε πριν ή αμέσως μετά, που ορκίστηκε η κυβέρνηση???

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ katalytikos 03/05/2011 15:06:28

   … ο επίδοξος αναμορφωτής του τοπίου της Αρχαίας Ολυμπίας και του αθηναϊκού αστικού τοπίου και ακραίος μεταμοντερνιστής έκανε τη βόλτα του χαιρετώντας τους ιθαγενείς από την πρωθυπουργική λιμουζίνα στις 14 Οκτωβριου...

   Ακραιφνής λάτρης του μετάλλου, του γυαλιού, του μπετόν.
   Δική του η ιδέα του απωθητικού κελύφους του σταδίου ολυμπιακών αγώνων του Πεκίνου, ανάμεσα σε άλλες εξίσου επιθετικές κατασκευές, από αυτές που θέλουν να επισκιάσουν τον ήλιο και να σκίσουν τον ουρανό.

 4. antonis avatar
  antonis 03/05/2011 22:40:45

  Ρε διαγωνισμός θα γίνει; Nαι ή Όχι;;
  Παμπούκης: Δευτερεύον θέμα η διαδικασία επιλογής...
  http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2011/05/n.html

 5. Φακ Κωστας avatar
  Φακ Κωστας 04/05/2011 02:06:53

  Έρχεται η ώρα που όλοι θα έχουμε στο δεξί μας χέρι από μια πέτρα...
  Τωρα που μαθαίνουμε και τα μουσουλμανικά έθιμα, βλέπω να "διώχνουμε" τους ανεπιθύμητους με λιθοβολισμό...

  Η γερμανική κατοχή πλέον είναι πασίδηλη..δεν κρατουν ουτε τα προσχήματα..
  Ωραίο αδουλωτο ελληνικό πνεύμα..προσκινήσαμε κανονικά...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.