#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/02/2008 13:39
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο υφυπουργός που προτιμούσε τα Eurofighter

Άνοιξη του 2007. Οι επιθέσεις από το Πρώτο Θέμα εναντίον του εκπροσώπου των Eurofighter στην Ελλάδα Γ. Πατεράκη (φίλου του υπουργού Επικρατείας κ. Θ. Ρουσόπουλου, ο οποίος μιλά για «συμβόλαια εκτέλεσης») κάνουν ζημιά στα σχέδια της κατασκευάστριας εταιρείας, της γερμανικής EADS. Έτσι αποφασίζει να αντεπιτεθεί και σχεδιάζει να τεθεί το θέμα της αγοράς νέων μαχητικών αεροσκαφών από την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της επικείμενης τότε συνάντησης της Καγκελαρίου κ. Μέρκελ με τον κ. Κ. Καραμανλή. Για το σκοπό αυτό έρχεται στην Αθήνα ο ίδιος ο επικεφαλής του προγράμματος της εταιρείας για τα Eurofighter (κ. Ε.Ο.) και συναντάται με πολιτικούς και δημοσιογράφους. Σε μια από τις συναντήσεις συμμετέχει και γνωστός βουλευτής της ΝΔ, ο οποίος μετά τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου έγινε και υφυπουργός. Ο  συγκεκριμένος βουλευτής επιλέγει για τρεις λόγους: Γνώριζε το αντικείμενο από τη θητεία του στην Βουλή, ήταν φίλος του Έλληνα πρωθυπουργού και οι άνθρωποί της EADS στην Ελλάδα εκτιμούσαν ότι στην επόμενη κυβέρνηση θα αναλάμβανε είτε αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, είτε υπουργός Άμυνας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 31/5/2007, κράτησε 70 λεπτά και κατά τη διάρκεια της συνέβησαν τα εξής:

Ο υφυπουργός τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ της επιλογής «ευρωπαϊκού μαχητικού», επειδή είχε πεισθεί ότι «η αξία που θα προστίθετο στην Ελλάδα» με το Eurofighter «θα ήταν υψηλότερη, συγκρινόμενη με εκείνη των προϊόντων άλλων χωρών». Δεσμεύθηκε ότι θα υποστηρίξει τη επιλογή του Eurofighter από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι εκλογές (που ενδιέφεραν τότε πολύ τους Γερμανούς) θα γινόντουσαν γύρω στον Οκτώβρη. Εκτίμησε ότι σε «τρεις με τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές» η κυβέρνηση θα αποφάσιζε υπέρ του Eurofighter
Επεσήμανε ότι αρκετές φορές στο παρελθόν ο ‘Έλληνας Πρωθυπουργός είχε δηλώσει στον «εσωτερικό κύκλο» του (internally) ότι το Eurofighter είναι η προτιμώμενη λύση για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Ενημέρωσε την EADS ότι θα πείσει και άλλους βουλευτές να δεχθούν να συναντηθούν μαζί της για την προώθηση του Eurofighter.

Για τους δημοσιογράφους που εξέφρασαν κι αυτοί την προτίμησή τους προς τα Eurofighter και δήλωσαν ότι θα «δημοσιεύσουν άρθρα σε εφημερίδες επιρροής, στα οποία θα υπογραμμίζουν τα οφέλη της Ελλάδας στην περίπτωση αγοράς των Eurofighter» έχουμε γράψει και προηγουμένως. Αλλά δεν είναι αυτοί το «πρόβλημα». Άλλωστε, η τιμή της ελληνικής δημοσιογραφίας έχει χαθεί από καιρό και είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς από το κείμενο αν έκαναν δημόσιες σχέσεις, ή κάτι άλλο. Σε κάθε περίπτωση το θέμα αυτό αφορά τους ίδιους και τις εφημερίδες τους.

Η περίπτωση του υφυπουργού όμως είναι εντελώς διαφορετική. Επιλέγει ως συνομιλητής από την EADS επειδή πίστευαν ότι στην επόμενη κυβέρνηση ο κ. Καραμανλής θα τον έκανε ή υπουργό Άμυνας, ή αναπληρωτή υπουργό Άμυνας. Πώς το ήξεραν άραγε αυτό οι σύμμαχοί μας; Υπάρχει κανένα μυστικό φιλογερμανικό «κλαμπ» στην κυβέρνηση που ανεβάζει και κατεβάζει υπουργούς και υφυπουργούς; Πολύ πιο σοβαρό είναι βέβαια το άλλο θέμα. Η εσωτερική πληροφόρηση από την ελληνική κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό που φέρεται να δίνει ο υφυπουργός σε ξένες πολεμικές βιομηχανίες, έστω και φιλικών χωρών. Που προφανώς τη γνώριζε επειδή ανήκει στον «εσωτερικό κύκλο» και είναι και φίλος του κ. Καραμανλή.

Θέλουμε όμως να ελπίζουμε ότι το έγγραφο που έχουμε στα χέρια μας δεν αποδίδει πιστά όσα συζήτησε ο υφυπουργός με τους Γερμανούς. Οι οποίοι υπερβάλουν ενδεχομένως για να πείσουν ότι το πρόγραμμα πάει καλά. Γι αυτό και δεν θα αποκαλύψουμε ακόμα το όνομά του. Επειδή όμως οι καιροί είναι δύσκολοι και τα μαχητικά απαιτούν όπως φαίνεται «ανθρωποθυσίες» εναπόκειται τώρα στον ίδιο να εξηγήσει τι ακριβώς έγινε, τουλάχιστον στον Πρωθυπουργό. Και μετά να παραιτηθεί και μόνο για το λόγο ότι δεν έπρεπε να πάει στη συνάντηση. Όπως και οι άλλοι συνάδελφοί του που ακολούθησαν.

Για το ίδιο θέμα διαβάστε εδώ κι εδώ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Nick avatar
  Nick 18/02/2008 14:45:36

  Βασικά προσπαθούν να πουλήσουν έχοντας 2 επιχειρήματα:

  1) Αγορά 72 μαχητικών από τη Σαουδική Αραβία (αυτή η αγορά σταμάτησε την έρευνα του Βρετανικού Υπουργείου Οικονομικών για την αγορά των Tornado απο τους Σαουδάραβες προ 20ετίας)

  2) Συμμετοχή της Ελλάδος σε διάφορα προγράμματα της EADS (Airbus, Eurocopter, Astrium)

 2. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 18/02/2008 15:21:00

  Το δεύτερο είναι όντως πολύ σοβαρό επιχείρημα. Το πρώτο όχι.

 3. Nick avatar
  Nick 18/02/2008 15:39:02

  Βασικά και το πρώτο μιας και το όλο πρόγραμμα αμφισβητούνταν.

  Μη ξεχνάμε ότι η Αυστρία αγόρασε 18 μαχητικά εξ'αιτίας της πιέσεως της Γερμανίας. Είναι περισσότερο θέμα δημοσίων σχέσεων και διαφήμισης, μιας και όλο πρόγραμμα παρ'ολίγον να τιναχθεί στον αέρα. Ήθελαν μια καλή παραγγελία για να εγγυηθούν τη συνέχεια του προγράμματος.

  Ακριβώς γι'αυτό το λόγο η Dassault Aviation βρίσκεται σε κάπως μειονεκτική θέση γιατί το Rafale δεν έχει κερδίσει σε κανένα διαγωνισμό.

  Επειδή η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει Γαλλικά μαχητικά από το 1930 (Bloch, Mirage F1, Mirage 2000 και 2000-5 Mk2) και συμμετέχει στο UCAV nEUROn (μη-επανδρωμένο μαχητικό εναέριο σκάφος), οι Γάλλοι ποντάρουν στην καλή φήμη που έχουν τα μαχητικά τους στην Π.Α.

 4. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 18/02/2008 15:49:42

  Τα γαλλικά είναι όντως πιο αξιόμαχα από τα αμερικάνικα και πιο επικίνδυνα γιατί δεν τα ξέρουν οι Τούρκοι και γι αυτό δεν τα πετάμε. Αυτά τα φυλάμε και δεν τα στέλνουμε σε αερομαχίες. Πάντως την άποψή μου την έγραψα και αλλού. Να πάρουμε πολλά γενικών καθηκόντων και μερικά ειδικών ρόλων που θα κάνουν τη διαφορά σαν πολλαπλασιαστές ισχύος και θα ανεβάσουν το αξιόμαχο. Τώρα τι θα πάρουμε δεν είμαι ειδικός για να το πω.

 5. factorx avatar
  factorx 18/02/2008 15:54:45

  Τι δήλωσαν για τα Eurofighter’’ Καραμανλής και Μέρκελ μετά τη συνάντησή του στην Αθήνα, στις 20 Ιουλίου 2007
  Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Έχουμε μια συνεργασία, καλή και εποικοδομητική, και στα αμυντικά θέματα. Αναφερθήκατε σ’ ένα πρόβλημα, το οποίο έχει λυθεί και πλέον νομίζω ότι όλοι οι όροι της σύμβασης θα εκπληρωθούν με ομαλό τρόπο. Σε ό,τι αφορά τα ‘’Eurofighter’’, η Ελλάδα δεν είναι ακόμα σε διαδικασία, αλλά έχει ενδιαφέρον, κάποια στιγμή, να προχωρήσει στην προμήθεια μαχητικών αεροπλάνων αυτής της γενιάς. Εκείνο το οποίο μας ενδιαφέρει είναι ότι η διαδικασία αυτή θα γίνει με τον πιο διαφανή, τον πιο καθαρό τρόπο. Μας ενδιαφέρει να υπάρχει συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στην διαδικασία της παραγωγής και, βεβαίως, όπως συνεργαζόμαστε πάντα καλά με τη Γερμανία και σ’ αυτό το θέμα θα έχουμε καλή συνεργασία.
  ΜΕΡΚΕΛ: Δεν μπορώ παρά να υπογραμμίσω ακριβώς αυτά που είπε ο Πρωθυπουργός. Μιλήσαμε για το ζήτημα αυτό. Όσον αφορά τα ‘’Eurofighter’’ τα πράγματα έχουν ως εξής: Πρέπει όλα να είναι ανοιχτά και διαφανή. Και εμείς γνωρίζουμε ότι αυτές οι αποφάσεις απαιτούν κάποιο χρονικό διάστημα. Το δεύτερο είναι ότι για τις υπάρχουσες συμβάσεις, με διαβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός, ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο για να επιλύσουμε τα προβλήματα. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα κάναμε μεγάλα βήματα προόδου. Άρα μπορούμε να είμαστε πραγματικά αισιόδοξοι, όσον αφορά το μέλλον.
  Αποτελεί άραγε μόνο σύμπτωση ότι και ο υφυπουργός συζητούσε την συμπαραγωγή με την EADS;

 6. Nick avatar
  Nick 18/02/2008 16:02:41

  Βασικά επειδή έχουν ήδη μοιραστεί τα ποσοστά συμπαραγωγής μεταξύ των 4 κρατών, η κοινοπραξία έχει αφήσει ένα "παράθυρο" για συμμετοχή στα Tranch 3 αεροσκάφης (τρίτης και τελικής φάσης) που θα αρχίσουν να παραδίδονται μετά το 2010.

  Και τη συμπαραγωγή την προτείνουν εδώ και 10 χρόνια. Η αγορά των 60 Eurofighter που είχε μονογράψει η κυβέρνηση Σημίτη δεν έγινε τυχαία.

  Γιατί το 1999 ακόμη δεν είχαν "κλειδώσει" τα ποσοστά συμμετοχής. Ανατρέξατε στο αρχείο και θα διαβάσετε κάτι για ποσοστό Ελληνικής συμμετοχής γύρω στο 10% του όλου προγράμματος με κατασκευή γραμμή συναρμολόγησης στην ΕΑΒ (ακόμη και αναβάθμιση σε μελλοντικές εκδόσεις), αλλά και συμμετοχή στην Airbus (πολιτικό και στρατιωτικό τμήμα), Eurocopter, Astrium, Ariane Espace κλπ.

 7. Nick avatar
  Nick 18/02/2008 16:52:43

  Με δάνεια, όπως όλες οι προηγούμενες αγορές. Γι'αυτό και άλλαξαν τον τρόπο υπολογισμού αγοράς οπλικών συστημάτων στον κρατικό προϋπολογισμό.

 8. Ανωνυμος avatar
  Ανωνυμος 18/02/2008 18:43:41

  Κανένα άρθρο ή/και σχόλια για τα υποβρύχια που γέρνουν και αν αποδεχτήκαμε τη παραλαβή τους ? ? ?

 9. Nick avatar
  Nick 18/02/2008 18:52:59

  Το "ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ" (ένα έχει κατασκευαστεί πλήρως) παραμένει στις εγκαταστάσεις της HDW στο Κίελο. Και μάλλον εκεί θα μείνει...

  Τα υπόλοιπα κατασκευάζονται εδώ, αλλά μάλλον την ίδια τύχη θα έχουν και αυτά...

  Ρε να πάρει, ήθελαν το καλύτερο και επέλεξαν το... σχέδιο! Το U212 του Ιταλικού Ναυτικού (μικρό αδελφό τυο U214) δεν τους έκανε;;

 10. factorx avatar
  factorx 18/02/2008 19:18:25

  Ξέρετε όμως ποια είναι η μεγάλη πλάκα; Στα ταμεία τους κράτους δεν υπάρχει φράγκο. Οπότε, οι πληροφορίες λένε ότι αν θα γίνει νέα αγορά θα είναι γύρω στο 2010, οπότε και θα αγοράσουμε: Δέκα F-16 για να αντικαταστήσουν αυτά που έπεσαν, 8 Mirage για τον ίδιο λόγο και άλλα 6-7 μεταχειρισμένα Mirage, του ίδιου τύπου με αυτά που έχουμε. Παίζει επίσης και ένα «πακέτο» για τον εκσυγχρονισμό πάλι των Mirage. Είδες οι φίλοι του Σαρκοζί;
  Διαβάστε κι εδώ: http://www.blog.anti.gr/?p=960

 11. Ανωνυμος avatar
  Ανωνυμος 18/02/2008 19:27:50

  Από ανώνυμος 6.43
  Μπράβο του Βαγγέλη που δεν τα αποδέχθηκε. Αν ήταν ο Τσοχατζο, θα είχε περιθώριο για νέο γάμο αυτή τη φορά στα ανάκτορα του Μπάκινχαμ. Αν ήταν ο Γιάννος, θα είχε περιθώριο για δημιουργία πολλών άλλων δεξαμενών σκέψhς. Μέχρι και νέο κόμμα θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει.

 12. Nick avatar
  Nick 18/02/2008 19:37:12

  Οι Γάλλοι θα πάρουν τις φρεγάτες (FREMM) και αυτά που γράφει ο factorx είναι όντως έτσι.

  Μη ξεχνάμε ότι πρέπει να εκσυγχρονιστούν και τα υπόλοιπα Mirage 2000 που έχει η Π.Α (10 εκσυγχρόνιστηκαν).

  Αχ... αλήθεια αυτά τα Matra Super 530D (πύραυλοι αέρο-αέρος) γιατί τα αγοράσαμε;

 13. Factorx avatar
  Factorx 18/02/2008 20:17:44

  Υστερα απο όλα αυτά, μπορεί να μου πει κανείς γιατί σκοτώνονται οι του Θέμου με τους άλλους;

 14. Nick avatar
  Nick 19/02/2008 00:06:54

  Το press-gr έβγαλε τα ονόματα.

 15. Factorx avatar
  Factorx 19/02/2008 00:40:48

  Περιμένετε,έχει ενδιαφέρον το πράγμα

 16. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 19/02/2008 01:21:24

  Τώρα εξηγείται που έβρισκε τα λεφτά ο απλός Υπάλληλος της ΕΑΒ για να διατηρεί πολιτικό γραφείο πριν εκλεγεί κι ενώ είχε αποτύχει αρκετές φορές να εκλεγεί Βουλευτής.

 17. ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
  ΝΤΑΝΤΟΝ 19/02/2008 03:49:30

  Το καλαμπούρι με τις κοκορομαχίες μεγαλοεισοδηματιών "δημοσιογράφων χωρίς σύνορα και όρια" συνεχίζεται.
  Στο σημερινό αυτοαποκαλούμενο "κίτρινο τύπο"
  ( κατά προέκταση της ιστορίας των λεγόμενων "κίτρινων συνδικάτων" )ο Μάκης Τ "αποκαλύπτει" το ντοκουμέντο που παρουσιάζεται στο μπλοκ του "Αντί".
  ΦΑΙΝΟΜΕΝΙΚΟΣ στόχος του να καταγγείλει τους πρώην συνεργάτες ( και ομογάλακτα του μπουμπούκια πού δίνουν τη μάχη από άλλα μετερίζια ), του Κοτρώτσο και Λοβέρδο , σαν μεσάζοντες για την αγορά των Eurofigther της ΓΕΡΜΑΝΟ-ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑΣ EADS.

  ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ θα έλεγα όμως ότι το ρεπορτάζ
  ("είδηση" )του Μάκη εξυπηρετεί τους Αμερικάνους που δεν θέλουν να αγοράσουμε οπλικά συστήματα από τους Γερμανούς. Στον εμπορικό τομέα η διαμάχη μεταξύ των φιλοδοξιών των ΗΠΑ να γίνουν το νέο 4ο Ράιχ και της Γερμανίας που θεωρεί πως είναι ο νόμιμος κληρονόμος του Γ΄Ράϊχ είναι αδυσώπητη. Από τη Ν. Αμερική , την Μ.Ανατολή , την Κασπία μέχρι και τα Βαλκάνια. Πέρα από την πραγματικότητα της Ευρώ-Ατλαντικής συμμαχίας υπάρχει και ο "εν δυνάμει" 'Άξονας "Παρίση-Βερολίνο-Μόσχα" και ο εφιάλτης ενός νέου "Συμφώνου Ραπάλο".
  Ο Σρέντερ στην Γκάζπρομ δηλώνει κάποιες προθέσεις του Γερμανικού κεφαλαίου. Ο Σρέντερ στην Κύπρο , λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές , για την στήριξη των τουρκικών πολιτικών επιδιώξεων είναι απόδειξη μόνο των επιδιώξεων της εκατονταετούς γερμανικής ιμπεριαλιστικής γεωστρατηγικής ( που εξυπηρετείτε καλλίτερα με τα σχέδια της Τουρκίας ) ή ήταν KAI απεσταλμένος των Γκάζπρομ-Πούτιν ;;;

  Γνωρίζουμε πολλά στην Ελλάδα για λυκοφιλία Γερμανών-Γάλλων , στα πλαίσια της Κοινοπραξίας της EADS;;;
  Οι διευθύνοντες σύμβουλοι ( πότε Γάλλοι και πότε Γερμανοί ) αλλάζουν συχνότατα. Απειλές εκτοξεύονται, πότε για κλείσιμο εργοστασίων και μονάδων παραγωγής ( της EADS ) στη Γαλλία και πότε στη Γερμανία. Η γερμανική Siemens πουλά και προωθεί το σύστημα "TETRA" η γερμανό-γαλλική EADS το "TETRAPOL" ...

  Ξανά στην ανιδιοτελή δημοσιογραφία του "Μάκη" :
  Την προηγούμενη εβδομάδα έβγαινε στα Κανάλια και έλεγε πως τη Δευτέρα ( σήμερα ) η Τσέκου θα κάνει "φοβερές" αποκαλύψεις που θα συνταράξουν την Ελλάδα. Παρέα με τον Χαρβαδέλα προσπάθησαν μάλιστα να την αγιοποιήσουν ( φτωχό κορίτσι με τεράστια μόρφωση που έπρεπε να αντιμετωπίσει το άδικο σύστημα των "συμβασιούχων" ...). Η κατάθεση της "τριανταπεντάχρονης" αναβλήθηκε , "λόγω καιρικών συνθηκών" , για σήμερα Τρίτη. Τώρα ( Δευτέρα 18/2/) όμως ο Μάκης , εξέφρασε αμφιβολίες για αυτά που θα πει...

  Η ψυχική υγεία του Πασοκό-Νικολιτσόπουλου ( για την ικανότητα του να καταθέσει ) θα κριθεί από τον πρώην υπεύθυνο του θεωρητικού οργάνου του ΠΑΣΟΚ , Γιάννη Παπαδάτο...

  Και ο Ζαχόπουλος ; Πριν περίπου δύο εβδομάδες (!) ο Μάκης Γεωργίου απολύθηκε από τον "Alpha" ( αφού προηγουμένως του κόπηκε η εκπομπή "στον αέρα" ) διότι τον μαγνητοσκόπησε σε καλή ψυχική κατάσταση μέσα στην εντατική του Ευαγγελισμού !

  Προσωπικά πιστεύω στην αναγκαιότητα να ανακρίνεται κάποιος όταν είναι υγιής και διαθέτει πλήρη πνευματική διαύγεια. ΟΜΩΣ δεν υπάρχει ΕΝΑΣ δημοκρατικός άνθρωπος σε αυτή τη χώρα να θέσει το απλό ερώτημα ( για λόγους αρχής ) : Καλά τον πολυτραυματία Σ. Ξηρό τον ανακρίνατε , επί μέρες και ώρες , χαπακομένο , σε πλήρη απομόνωση από συγγενείς ΚΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ , τον φίλο του πρωθυπουργού και της συζύγου του δεν μπορείτε να τον ανακρίνεται μετά από δύο μήνες νοσηλείας ;;;
  Ένας δεν θα ρωτήσει ;

  Τι είδους "θεραπεία" , "άσκηση" και "προσαρμογή" πρέπει υποστεί ο κ. Ζαχόπουλος για να μιλήσει ;

 18. πανέξυπνη avatar
  πανέξυπνη 19/02/2008 23:51:35

  Λοβοτομή!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.