#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/05/2010 14:19
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο τελικός «Καλλικράτης»

Η διαβούλευση έφερε ακόμα λιγότερους δήμους, καθώς ο «Καλλικράτης» «κλείδωσε» στους 325 Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όλη την Ελλάδα, ενώ το αρχικό σχέδιο κατέγραφε 333 και 14 σε διαβούλευση.

Στην Αττική ο νέος χάρτης δεν περιλαμβάνει καμιά αλλαγή, με μοναδική εξαίρεση τη συνένωση του Καματερού με τους Αγίους Αναργύρους.

Τον νέο «Καλλικράτη» κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος μιλώντας στη συνέχεια στους δημοσιογράφους διαβεβαίωσε ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί εντός του Μαΐου. Ακόμη, ο κ. Ραγκούσης εξέφρασε την ικανοποίησή του, διότι οι οικονομικές υπηρεσίες διαβεβαιώνουν ότι με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» η εξοικονόμηση θα ανέλθει σε 1 δισ. 185 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Επίσης, από σύμμιξη των ευρωεκλογών και των δημοτικών εκλογών που θα γίνονται μαζί από το 2014 θα υπάρχει εξοικονόμηση 75 εκατομμυρίων ευρώ κάθε πενταετία.Αναλυτικά οι αλλαγές που επέρχονται σε όλη την Ελλάδα με την «είσοδο» του «Καλλικράτη» είναι οι εξής:

1 Δραστικές περικοπές σε δημοτικά συμβούλια και θέσεις αιρετών. Για παράδειγμα τα δημοτικά συμβούλια από 16.150 που είναι σήμερα περιορίζονται περίπου στα μισά. Επίσης, οι 195 θέσεις αντινομαρχών αντικαθίστανται από τις θέσεις αντιπεριφερειαρχών που θα είναι οι μισές και οι 1.496 νομαρχιακοί σύμβουλοι αντικαθίστανται από 703 περιφερειακούς συμβούλους. Συνολικά κόβεται μία στις δύο θέσεις πολιτικού προσωπικού, δηλαδή από 50.000 θέσεις «αιρετών» έχουμε 25.000 θέσεις. Μόνο από αυτή τη μείωση των θέσεων πραγματοποιείται εξοικονόμηση της τάξης του 60%.

2 Μαχαίρι και σε νομικά πρόσωπα και δημοτικές επιχειρήσεις: από τα 6.000 που υπάρχουν σήμερα περιορίζονται σε 2.000, ενώ τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων αυτών των επιχειρήσεων από 60.000 μειώνονται κατά 40.000 και γίνονται 20.000.

3 Η θητεία των τοπικών αρχόντων γίνεται πέντε χρόνια, με στόχο να τους δοθεί περισσότερος ωφέλιμος χρόνος να πραγματοποιήσουν το πρόγραμμά τους. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνονται μαζί με τις ευρωεκλογές, ώστε να εξασφαλισθεί και μεγαλύτερη συμμετοχή σε αυτές.

4 Οι αυτοδιοικούμενες περιφέρειες γίνονται θεσμικά το όχημα της πράσινης ανάπτυξης, καθώς μεταφέρεται στην περιφέρεια το σύνολο των αρμοδιοτήτων που αφορούν τον αναπτυξιακό περιφερειακό προγραμματισμό.

5 Οι δήμοι αποκτούν αρμοδιότητες που σχετίζονται με τοπικά ζητήματα, όπως έκδοση οικοδομικών αδειών, επαγγελματικές άδειες κ.τ.λ.

6 Οι περιφέρειες αποκτούν ευρύτατες αρμοδιότητες που αποκεντρώνονται στο κεντρικό κράτος, όπως ο αναπτυξιακός σχεδιασμός, η δημόσια υγεία, τα έργα.

7 Καθιερώνονται αυστηρά όρια και κριτήρια δανεισμού των δήμων για να μην υπάρξουν ξανά υπερχρεωμένοι δήμοι που επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος συνολικά.

8 Οι υπερχρεωμένοι δήμοι θα μπουν σε πρόγραμμα εξυγίανσης. Σε περιπτώσεις συνενώσεων το πρόγραμμα εξυγίανσης εφαρμόζεται στον συγκεκριμένο υπερχρεωμένο δήμο, που αποτελεί μέρος του νέου «καλλικράτειου δήμου».

9 Οι δαπάνες των δήμων και των περιφερειών, όπως και των νομικών προσώπων και των επιχειρήσεων τους υπάγονται σε προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Σήμερα 500 δήμοι δεν υπάγονται στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπως και καμία δημοτική επιχείρηση ή νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου που εποπτεύεται από δήμο.

10Το Ελεγκτικό Συνέδριο πραγματοποιεί γενικευμένο προσυμβατικό έλεγχο νομιμότητας σε συμβάσεις άνω των 100.000 ευρώ, τις οποίες συνάπτουν οι δήμοι, οι περιφέρειες, τα νομικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις τους. (Σήμερα ο προσυμβατικός έλεγχος πραγματοποιείται μόνο για συμβάσεις άνω του 1.000.000 ευρώ και δεν αφορά ΝΠΔΔ και επιχειρήσεις της Αυτοδιοίκησης.)

11Ο ελεγκτής νομιμότητας, που προΐσταται της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας των ΟΤΑ, είναι ανώτατος υπάλληλος με πενταετή θητεία.

Η επιλογή του γίνεται από το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων. (Σήμερα τον έλεγχο νομιμότητας ασκεί ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας, διορισμένος από την εκάστοτε κυβέρνηση.)

12 Κάθε αρμοδιότητα, κάθε εξουσία πάει στο εγγύτερο δυνατό σημείο για τον πολίτη. Σε κάθε συνενούμενο δήμο παραμένει το σύνολο των υπηρεσιών, ενώ προβλέπεται αντιδήμαρχος τοπικών υποθέσεων.

Θεσμοθετούνται αντιδήμαρχοι και αντιπεριφερειάρχες με τοπική αρμοδιότητα.

13 Συστήνονται παντού τοπικές (κάτω των 2.000 κατοίκων) και δημοτικές (άνω των 2.000 κατοίκων) κοινότητες, που αντικαθιστούν τα σημερινά τοπικά και δημοτικά διαμερίσματα.

14 Οι νέοι μπορούν να εκλέγονται και να συμμετέχουν ενεργά στα κοινά από 18 ετών (αντί των 21 που ίσχυε έως σήμερα).

15 Καθιερώνεται ο θεσμός του «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης» σε κάθε δήμο και περιφέρεια.

16 Στους δήμους και στις περιφέρειες συστήνεται Επιτροπή Διαβούλευσης (για ανταλλαγή επιχειρημάτων με εκροσώπους της τοπικής κοινωνίας).

17 Δίπλα στα σημερινά 1.000 Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), δημιουργούνται άλλα 1.200 «Δημοτικά e-ΚΕΠ».

18 Συστήνεται αρμόδια υπηρεσία, υπεύθυνη για την παροχή διοικητικής βοήθειας σε άτομα που έχουν αντικειμενική αδυναμία προσπέλασης στους δήμους ή στα ΚΕΠ.

19 Εισάγεται η έξυπνη «κάρτα του δημότη», ξεκινά η υλοποίηση της «κάρτας του πολίτη» (για την άμεση ηλεκτρονική εξυπηρέτηση του πολίτη, την έκδοση πιστοποιητικών αλλά και για συμμετοχή σε τοπικά δημοψηφίσματα).

20 Για κάθε όργανο των δήμων και όλων των Νομικών Προσώπων τους εισάγεται η υποχρέωση ανάρτησης κάθε απόφασής τους στο Διαδίκτυο, προκειμένου αυτή να είναι εκτελεστή.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=162512

ΣΧΟΛΙΑ

 1. djz avatar
  djz 15/05/2010 14:35:00

  Πολύ ωραία ακούγονται όλα αυτά και μακάρι να επιτευχθεί το ζητούμενο που είναι η μείωση των δημοσίων δαπανών αλλά έχω δύο ερωτήματα:


  "5. Οι δήμοι αποκτούν αρμοδιότητες που σχετίζονται με τοπικά ζητήματα, όπως έκδοση οικοδομικών αδειών, επαγγελματικές άδειες κ.τ.λ."

  Αυτό δε θα επιφέρει μεγαλύτερη διαφθορά; (δεδομένου ότι πχ οι πολεοδομία που αποτελεί την πλέον διεφθαρμένη δημόσια υπηρεσία υπάγεται στους ΟΤΑ;)

  "19 Εισάγεται η έξυπνη «κάρτα του δημότη», ξεκινά η υλοποίηση της «κάρτας του πολίτη» (για την άμεση ηλεκτρονική εξυπηρέτηση του πολίτη, την έκδοση πιστοποιητικών αλλά και για συμμετοχή σε τοπικά δημοψηφίσματα)."

  Τι φρούτο είναι πάλι η "έξυπνη κάρτα του δημότη"; Λίγο Οργουελικό δεν ομοιάζει;

  • GreenHorses avatar
   GreenHorses @ djz 15/05/2010 15:24:05

   “5. Οι δήμοι αποκτούν αρμοδιότητες που σχετίζονται με τοπικά ζητήματα, όπως έκδοση οικοδομικών αδειών, επαγγελματικές άδειες κ.τ.λ.”

   Θα γίνει της Πόπης._

   • Γιάννης Σ. avatar
    Γιάννης Σ. @ GreenHorses 15/05/2010 15:42:15

    Γ!@#$%σέ τα!

 2. anonymous avatar
  anonymous 15/05/2010 14:40:09

  Έχει να πάει η διαφθορά στον ουρανό. Έχουμε να δούμε αυθαίρετα που δεν τα έχουμε ξαναδεί ποτέ.

  • δύσπιστος avatar
   δύσπιστος @ anonymous 15/05/2010 15:07:18

   Κάθε πυλωτή και καφετέρια, κάθε μπαλκόνι και δωμάτιο !

 3. GreenHorses avatar
  GreenHorses 15/05/2010 15:23:18

  Αλλο ένα πατσαβουρονομοσχέδιο, υπερσυγκεντρωτικό, αντιδημοκρατικό.

 4. Αγανάκτηση avatar
  Αγανάκτηση 16/05/2010 02:59:03

  "Οι αυτοδιοικούμενες περιφέρειες γίνονται θεσμικά το όχημα της πράσινης ανάπτυξης"

  Ναι το ομολογώ. Ακόμα δεν έχω καταλάβει τι είναι η πράσινη ανάπτυξη...

  Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει ευσύνοπτα αλλά και με σαφήνεια τι εννοούμε πράσινη ανάπτυξη;

  Και γιατί πρέπει να είναι οπωσδήποτε πράσινη και όχι άλλου χρώματος δηλαδή; Ή σκέτο ανάπτυξη.

  Τα στοιχήματα, οι κόκκινες γραμμές, οι πράσινες αναπτύξεις. Γιατί οι πολιτικοί σήμερα πρέπει να μιλάνε πλέον μόνο με motos όπως κάνει και το καθεστώς στη βόρειο κορέα; Τόσο μακάκας έχει γίνει ο κόσμος που δεν καταλαβαίνει διαφορετικά;

 5. Titos avatar
  Titos 16/05/2010 10:40:42

  “Οι δαπάνες των δήμων και των περιφερειών, όπως και των νομικών προσώπων και των επιχειρήσεων τους υπάγονται σε προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.”
  Στέλνει τη αυτοδιοίκηση στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Ναι!!!! Σε αυτό που ελέγχει όλον τον Δημόσιο Τομέα και… οδήγησε την χώρα σε περίοπτη θέση στην παγκόσμια λίστα της διαφθοράς και της διαπλοκής.
  Τώρα ησύχασα!!!!
  Φυσικά δεν λέει κουβέντα για το Νομοθετικό πλαίσιο που θα χαρακτηρίζει τις ποινικές και αστικές ευθύνες, αυτών που θα καταστρατηγήσουν όλα αυτά (γιατί αυτό θα γίνει!!!!).
  Κατά την γνώμη μου ανεβάζει το επίπεδο της διαφθοράς, την γιγαντώνει και την κάνει μαζική σε πολλαπλάσια μεγέθη από ότι είναι σήμερα.

 6. NIKOS avatar
  NIKOS 16/05/2010 17:08:03

  ΡΩΤΙΣΤΕ ΚΑΙ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΧΩΡΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΟΥΜΕ ΤΟ ΤΙ ΠΑΣΟΚΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΙΣ ΕΔΡΕΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΠΟΣΟ ΜΕΤΡΗΣΕ ΑΝ ΕΙΧΕ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΑΣΟΚ ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΑΝ ΕΙΧΕ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΠΟ ΑΛΛΟ ΚΟΜΑ. ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΘΕΣΑΝ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 5 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΕΝΩ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝΕ ΘΕΩΡΙΤΙΚΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΕΔΚΕ ΚΑΙ ΕΝΑΕ.

 7. ΓΟΥΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ avatar
  ΓΟΥΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ 17/05/2010 08:39:44

  Τελικά μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος τι σημαίνει διαβούλευση; Στην πρώην Επαρχία Παγγαίου Νομού Καβάλας, ζητήθηκε από τον Υπουργό κ. Ραγκούση, να γίνει διαβούλευση, επί των δύο προτάσεων της αρμόδιας Επιτροπής:
  1) Ένιαίος Δήμος Παγγαίου με έδρα την Ελευθερούπολη με την συγχώνευση των πρώην Δήμων Ελευθερούπολης,Παγγαίου, Πιερέων , Ορφανού και Ελευθερών.
  2) Διαχωρισμός της πρώην Επαρχίας Παγγαίου σε Δήμο Ελευθερούπολης (συγχώνευση πρώην Δήμων Ελευθερούπολης & Παγγαίου) και Δήμο Ορφανού (συγχώνευση πρώην Δήμων Ελευθερών, Ορφανού & Πιερέων).
  Τα αρμόδια Δημοτικά Συμβούλια έλαβαν συντριπτική απόφαση (4 προς 1) υπέρ της δεύτερης πρότασης.
  Η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Νομού Καβάλας, ομόφωνα, έλαβε απόφαση υπέρ της δεύτερης πρότασης.
  Ο κ. Ραγκούσης και η αρμόδια επιτροπή τελικά έλαβε απόφαση υπέρ της πρώτης πρότασης. Ποιό το νόημα της διαβούλευσης; Φοβάμαι πως οι πρακτικές Ρουσόπουλου, κουμπάρων και κολλητών συνεχίζεται..........

 8. Γιαννης Περης avatar
  Γιαννης Περης 20/05/2010 14:42:50

  Στο προσχεδιο του Καλλικρατη η ασκηση των πολεοδομικων αρμοδιοτητων, οσον αφορα στην Αττικη περνουσε στην μητροπολιτικη περιφερεια. Στο νομοσχεδιο που κατατεθηκε τελικα απαλειφθηκε αυτη η προβλεψη με αποτελεσμα, οι πολεοδομικες αρμοδιοτητες να περιερχονται στους Δημους της Αττικης. Αυτο εγινε μετα απο πιεση τω Δημαρχων. Γιατι αραγε ; Αν λαβουμε υποψη οτι παρα πολλοι τεως και νυν δημαρχοι και δημοτικοι συμβουλοι ειναι και κατασκευαστες ( Τουντας - Γαλατσι, Μαστορακος - Ν.Ηρακλειο, Αναγμωστου - Ηλιουπολη, Αγγελινας - Ν.Ητρακλειο, Κονσουλας - Βυρωνας κ.α.) προκυπτει αβιαστα το γιατι. ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ.
  Αντι να δημιουργουμε οικονομιες κλιμακας ( αυτο που υποτιθεται οτι εξυπηρετει ο Καλλικρατης ) δημιουργουμε τερατα ( 50+ πολεοδομιες στην Αττικη!!!!!!)με οτι αυτο συνεπαγεται (αυξηση κοστους λειτουργιας, αυξηση διαφθορας σε εναν τοσο ευαισθητο τομεα κλπ ). ΕΛΕΟΣ ΚΥΡΙΟΙ.......

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.