#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/11/2010 10:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο τελευταίος Προϋπολογισμός αυτής της κυβέρνησης;Πριν από ένα χρόνο ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε από την νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν ουσιαστικά προϋπολογισμός με τα υλικά που είχε αφήσει η Νέα Δημοκρατία. Έτσι, ο προϋπολογισμός που κατέθεσε την Πέμπτη ο Γ. Παπακωνσταντίνου είναι τελικά και ο πρώτος με καθαρή... πασοκική σφραγίδα. Το αστείο (μέσα στην τραγωδία της Ελλάδας) της υπόθεσης είναι ότι έτσι όπως πάει η οικονομία ίσως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να γραφτεί στην ιστορία ότι ήταν η μόνη που κατέθεσε μόλις έναν προϋπολογισμό και δεν πρόλαβε άλλον.

Κοινή συνισταμένη από τα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2011 είναι ότι είναι αδύνατον να βγει και πολύ γρήγορα θα χρειαστεί αναθεώρηση. Άλλωστε, έχει συνταχθεί με βάση τις εντολές της Τρόϊκας και με κεντρικό ρόλο να έχει το Μνημόνιο που υπεγράφη πριν μερικούς μήνες.

Όπως όλα δείχνουν, όμως, πάμε σε νέο Μνημόνιο ώστε να γίνει επαναδιαπραγμάτευση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, οπότε θα πρέπει να αλλάξει και ο προϋπολογισμός ο οποίος μοιάζει με φιλολογικό κείμενο. Έχει όμως, μια μεγάλη αλήθεια. Ότι θα κληθεί ο κόσμος να πληρώσει συνολικά πάνω από 14 δισ. ευρώ προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα. Αν δε πάμε σε νέο Μνημόνιο ίσως να έχουμε και νέα μέτρα τα οποία θα ενταχθούν σε ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο εντός του 2011.

Για να λέμε την αλήθεια, η κυβέρνηση άκουσε επιτέλους κάποιους ανθρώπους που ξέρουν οικονομικά και προχώρησε σε δύο – τρία μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα αν και πάλι ήταν άτολμη. Η μείωση του ΦΠΑ στις τουριστικές επιχειρήσεις και στα φάρμακα είναι θετικά μέτρα, ειδικά το πρώτο που θα δώσει ανάσα στον εσωτερικό τουρισμό.

Εξαιρετικά θετική κίνηση είναι και η αναστολή για δύο χρόνια του πόθεν έσχες για αγορά πρώτης κατοικίας. Εδώ βέβαια θα πρέπει να πούμε ότι δεν υπάρχει καμιά ηθική πλευρά στο μέτρο. Η κυβέρνηση που βγήκε με σύνθημα την πάταξη της παραοικονομίας, κάνει την ανάγκη φιλοτιμία και νομιμοποιεί το μαύρο χρήμα στην κτηματαγορά, μπας και κινηθεί λίγο ο κλάδος και η οικοδομή.

Ιδιαίτερη εντύπωση κάνει, επίσης, η όλο και συχνότερη παρουσία του Λουκά Παπαδήμου στη λήψη οικονομικών αποφάσεων. Κάποιες πληροφορίες λένε ότι ο κ. Παπαδήμος μπορεί να είναι το έσχατο χαρτί του κ. Παπανδρέου σε περίπτωση που αναγκαστεί να πάει σε νέο Μνημόνιο και νέο προϋπολογισμό. Δηλαδή να απομακρύνει τον κ. Παπακωνσταντίνου, να κάνει τσάρο τον κ. Παπαδήμο ώστε να δείξει ότι υπάρχει νέα πνοή στην κυβέρνηση.

Πόσο μπορεί να παιχτεί αυτό το χαρτί θα φανεί από την πορεία της οικονομίας, ωστόσο, τα πράγματα είναι δύσκολα και κανείς πλέον δεν αποκλείει να γίνουν εκλογές μέσα στην επόμενη χρονιά, όταν φυσικά θα έχει κλείσει το νέο Μνημόνιο που θα βάζει την Ελλάδα για πολλά χρόνια σε επιτήρηση. Επομένως, οποιαδήποτε κι αν είναι η νέα κυβέρνηση δυστυχώς δε θα έχει περιθώρια ελιγμών. Θα είναι εγκλωβισμένη σε ένα νέο σκληρό Μνημόνιο για μια χρεοκοπημένη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ avatar
  ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ 19/11/2010 10:48:05

  ΕΑΝ ΕΙΧΑΜΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ Β Ο ΛΕΥΤΕΣ, ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΩΡΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΘΑ ΥΠΗΡΧΑΝ ΑΚΕΡΑΙΕΣ ΦΩΝΕΣ, ΜΕ ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑΣ. ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΓΙΟΥΝΑΝΙΣΤΑΝ ΑΥΤΑ ΕΞΕΛΕΙΨΑΝ ΑΠΟ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ... ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΟΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΗΡΡΕΑΖΑΝ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΒΑΘΜΟ) ΤΟΝ ΣΥΝΤΑΣΣΟΜΕΝΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ. ΟΙ ΥΠΑΡΧΟΝΤΕΣ (Γ.Σ.Ε.Ε., Σ.Ε.Β., Κ.Λ.Π.) ΘΙΑΣΟΙ ΜΑΡΙΟΝΕΤΤΩΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟ ΠΟΛΛΟΥ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΤΗΝ ΕΚΟΥΣΙΑ ΑΠΟΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΔΕΟΝ ΓΕΝΕΣΘΑΙ.

 2. TopGunZ avatar
  TopGunZ 19/11/2010 11:14:32

  Ρε εδώ όπως πάμε κοντεύουμε να αναρωτηθούμε αν αυτός θα είναι ο τελευταίος προυπολογισμός Ελληνικής Κυβέρνησης.

  Σε εμάς τους κακούς αυτοκινητάδες κανά καλό μαντάτο θα στείλουνε? Και μέτρα να μην εφαρμόσουν για τον κλάδο, τουλάχιστον να βγουν να το εξαγγείλουν, γιατί εν αναμονή ο κόσμος των ραδιοαρβυλίστικων μέτρων που περιίπτανται δεν πατάει στις εκθέσεις.

 3. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 19/11/2010 16:54:37

  Εμένα με αρέσει ο προϋπολογισμός γιατί τηρεί για άλλη μια φορά όλες τις προεκλογικές υποσχέσεις του Πρωθυπουργού:

  -Ούτε ένας νέος φόρος απλά αυξάνουμε τους ήδη υπάρχοντες και για να μην ξεφύγει κανένας πονηρούλης μειώνοντας την κατανάλωση πρωτίστως τις ΔΕΚΟ και το ΦΠΑ τους και τα τρόφιμα...
  -Δεν κινδυνεύουν οι θέσεις εργασίας απλά δεν ισχύουν οι συλλογικές, το επίδομα ανεργίας, η αποζημίωση απόλυσης ...μέσα από διαρθρωτικές αλλαγές και μειώσεις...
  -Δεν υπάρχει κίνδυνος απολύσεων στο Δημόσιο, απλά υποχρεωτικές μετατάξεις και αν αρνηθείς : απολύεστε ...με αξιοκρατικά κριτήρια όπως είναι οι δομές και η λειτουργία στο Δημόσιο...δεν είσαι φίλος; την έκατσες αξιοκρατικά, γιατί είπαμε πρώτα οι αρεστοί και όχι οι άριστοι
  -Δεν ξέρει πόσο είναι το χρέος αλλά ...θα το μειώσει
  -Θα αυξήσει τα έσοδα...
  -Θα ρίξει τον πληθωρισμό ...όπως ο Καμπουλέζος θα έριχνε τις τιμές 30% ...

  κλπ κλπ κλπ

  Αλλά τι λέω; Ολα θα τα κάνει....
  Εδώ καθάρισε το μέγα σκάνδαλο με το Βατοπαίδι (...ο ίδιος το έλεγε), καθάρισε το σκάνδαλο της SIEMENS, των υποβρυχίων κλπ κλπ κλπ.
  Ας του πει κάποιος σας παρακαλώ μόνο τη χώρα καθάρισε έως τώρα.Κυριολεκτικά όμως. Ας αφήσει λοιπόν τη σκούπα και ας ξανά κάνει ποδήλατο.Μπορεί να ξανά διορθώσει την αλυσίδα εν κινήσει ...και να συνέρθει.

 4. zackii avatar
  zackii 19/11/2010 17:10:33

  1. Το χαμηλό ΦΠΑ στα ξενοδοχεία θα το φάνε οι αυξήσεις που θα κάνουν οι ξενοδόχοι...τώρα που είδαν πεδίο δόξης λαμπρόν
  2. Αν η αναστολή του πόθεν έσχες στην πρώτη κατοικία στοχεύει να αγοράσουν σπίτια αυτοί που έχουν τα μαύρα, μέσα κι έξω, στ'αλήθεια πιστεύουν ότι το πρόβλημα αυτών είναι να πάρουν ένα σπιτάκι να μείνουν? Αυτοί θέλουν να επενδύσουν σε άλλα ακίνητα. Άρα προς τι οι πανηγυρισμοί?

  • Orestios avatar
   Orestios @ zackii 19/11/2010 17:26:20

   Θα ξεπλυθούν πολλές παρανομίες για μια ακόμη φορά.
   Η χαρά των 29 κατασκευαστών γίναμε πάλι.

 5. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 19/11/2010 18:04:49

  -το 55% των εσόδων του κράτους το 2011 θα προέρχεται από έμμεσους φόρους που αγγίζουν όλους, ακόμα και τους "αγαπημένους " του Γιωργάκη, τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. ( «οι πιο άδικοι γιατί δεν κάνουν διακρίσεις, επιβαρύνουν όλους» & « Και εμείς τέτοιους φόρους δεν θα βάλουμε» ...ποιος το έλεγε; ποιος το έλεγε....):ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, τα τρόφιμα, οι υπηρεσίες, η βενζίνη, τα τσιγάρα, το πετρέλαιο θέρμανσης, τα ποτά, το φυσικό αέριο με ταυτόχρονη μείωση μισθών που θα φέρει η καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων (καλά μωρέ απλά δεν είχαν διαβάσει τι υπόγραψαν) και για ανεργία ύφεση πληθωρισμό θα έχουν μια ....πετυχησιά όπως του 2010.
  -Ξεπουλάμε: κρατικές τράπεζες, αεροδρόμια, ΟΣΕ, αυτοκινητόδρομους, ΕΛΤΑ, αεροπλάνα (κατάλοιπα airbus της Ολυμπιακής) και καζίνο, κρατικά ακίνητα, ορυκτό πλούτο, φιλέτα στην παραλιακή και νησάκια ακατοίκητα, ΔΕΚΟ.

  Σε όποιο φίλο του ΠΑΣΟΚ απορεί αν μπορεί να πετύχει ο προϋπολογισμός του 2011 μια είναι η απάντηση «Γιατί, πέτυχε αυτός του 2010;»

  ΥΓ

  προϋπολογισμός πανηγύρι: ούτε 3 ώρες από την συνέντευξη τύπου του Παπακωνσταντίνου και πρώτος ο Χρυσοχοίδης, τον αμφισβήτησε. «Δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις ακόμα για κάποια θέματα»

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.