10/12/2009 12:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο σοσιαλιστικός παράδεισος του Νότου μετακομίζει απο την Δανία στην Ιρλανδία΄Εκτακτα μέτρα βρίσκονται στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης. Αύξηση του ΦΠΑ, πάγωμα μισθών, κατάργηση του 14ου μισθού, , αύξηση φόρων στα καύσιμα και των συντελεστών φορολόγησης, είναι η συνταγή της Ιρλανδίας που αναμένεται να  ακολουθηθεί. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, οι ανακοινώσεις των πρώτων αντιλαϊκών μέτρων , όπως χαρακτηρίζονται κυρίως οι περικοπές μισθών και η κατάργηση επί του παρόντος του 14ου μισθού, δηλαδή του δώρου Πάσχα  και του επιδόματος αδείας,  αναμένεται να γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο της έναρξης του Εθνικού Κοινωνικού διαλόγου. Οι κινήσεις στοχεύουν στο να πειστούν οι Βρυξέλλες οτι η Κυβέρνηση έχει πλήρη αντίληψη της κατάστασης.

Διαβάστε στο μεταξύ τι γίνεται στην Ιρλανδία όπου θα μετακομίσει σύντομα απο την ...Δανια ο σοσιαλιστικός παράδεισος

Περικοπή 1 δισ. ευρώ στις αμοιβές του Δημοσίου, ένα ακόμη δισ. στις δημόσιες δαπάνες και 760 εκατ. στις δαπάνες πρόνοιας, συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων παιδιού και περίθαλψης. Μείωση 4% στα επιδόματα ανεργίας και πάγωμα των συντάξεων. Μείωση του πρωθυπουργικού μισθού κατά 20%, με εκείνους των υπουργών και των ανώτερων κρατικών υπαλλήλων να περικόπτονται κατά 15%. Περικοπή του ΦΠΑ κατά 0,5%, στο 21%, και απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, με την επιβολή μόνο δύο συντελεστών στους μισθούς. Διατήρηση του φόρου των επιχειρήσεων στο 12,5% για την προσέλκυση ξένων επενδυτών, και νέος φόρος 15 ευρώ/τόνο στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Αυτά είναι μόλις κάποια από τα βασικά σημεία του προϋπολογισμού που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μπράιαν Λίνιχαν, μένοντας πιστός στις δεσμεύσεις του για σκληρά μέτρα, με στόχο την επιβίωση μιας από τις πλέον ευάλωτες οικονομίες της Ευρωζώνης.

Εχοντας καταθέσει ήδη δύο έκτακτους προϋπολογισμούς σε διάστημα έξι μηνών, διοχετεύσει 11 δισ. ευρώ στις τράπεζες και δημιουργήσει μια «κακή τράπεζα» για την αγορά δανείων ύψους 54 δισ. ευρώ, η πρώην «κελτική τίγρης» δεσμεύεται τώρα να εξοικονομήσει 4 δισ. ευρώ ετησίως από τον προϋπολογισμό την ερχόμενη τριετία.

«Η προσπάθεια που απαιτείται από κάθε πολίτη είναι σημαντική. Ομως, πρόκειται για την τελευταία σε αυτή την κρίση. Περαιτέρω διορθώσεις θα χρειαστούν τα ερχόμενα έτη, καμιά όμως τόσο μεγάλη όσο η σημερινή», δήλωσε ο κ. Λίνιχαν, διακηρύσσοντας ότι «τα χειρότερα πέρασαν» για την οικονομία της χώρας του. Οπως υποσχέθηκε, άλλωστε, «θα επανέλθουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μέσα στους ερχόμενους 6 - 9 μήνες».

Στα «δρακόντεια», όπως χαρακτηρίστηκαν από την αντιπολίτευση, μέτρα του προϋπολογισμού συγκαταλέγεται η μείωση -περισσότερο από 50%- του επιδόματος ανεργίας για νέους ηλικίας 20 - 21 ετών χωρίς παιδιά, από 204 στα 100 ευρώ την εβδομάδα. Σύμφωνα με τον υπουργό, αυτό αποσκοπεί να ωθήσει τους νέους να συμμετάσχουν σε προγράμματα επιμόρφωσης με μικρή αμοιβή αντί να επαναπαύονται στο επίδομα. Για τα άτομα ηλικίας 22 - 24 ετών, το επίδομα μειώνεται στα 150 ευρώ την εβδομάδα. Οσοι αρνούνται προσφορές για εργασία θα παύουν να δικαιούνται επιδόματος. Την ίδια ώρα, έως και 250.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα δουν το μισθό τους να μειώνεται κατά 5% - κατά 10% οι πιο υψηλόμισθοι. Παράλληλα, μειώνεται το επίδομα παιδιού κατά 16 ευρώ μηνιαίως για το πρώτο παιδί. Σήμερα, τα επιδόματα ανέρχονται στα 187 ευρώ για το πρώτο παιδί και στα 150 για τα επόμενα.

Οι δραστικότερες περικοπές δημόσιων δαπανών στην ιστορία της Ιρλανδίας αποσκοπούν να καθησυχάσουν τις αγορές πως η χώρα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να μειώσει τα χρέη της, δίνοντας μάλιστα το παράδειγμα, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, στον έτερο ασθενή της Ευρωζώνης, την Ελλάδα. Το δημόσιο χρέος της Ιρλανδίας έχει υπερδιπλασιαστεί την τελευταία διετία και προβλέπεται να φθάσει φέτος στο 65% του ΑΕΠ, παραμένοντας πάντως πολύ χαμηλότερα από το ελληνικό. Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα μέτρα «τηρούν όλες τις υποσχέσεις και ακόμα περισσότερο - η Ιρλανδία πήρε τις δύσκολες αποφάσεις που αφορούν τις αμοιβές του Δημοσίου και την πρόνοια. Η αγορά ομολόγων θα το εκτιμήσει, γιατί ο προϋπολογισμός επικεντρώνεται στις δαπάνες και όχι στους φόρους». Η Fitch είχε προεξοφλήσει μια τέτοια «ανακούφιση» από τα επιθετικά μέτρα του Δουβλίνου. Πάντως, και ενόσω αναμένονται νέες αντιδράσεις των συνδικάτων στα μέτρα, η αντιπολίτευση επισημαίνει ότι ο προϋπολογισμός και οι διαβεβαιώσεις του κ. Λίνιχαν ότι «τα χειρότερα πέρασαν» θυμίζουν τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, και τη διαβεβαίωσή του πως «αποστολή εξετελέσθη» στο Ιράκ...

Πηγες: Καθημερινή, Bloomberg, Reuters, A. P., AFP

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΚΤ/ΤΡ avatar
  ΚΤ/ΤΡ 10/12/2009 12:54:51

  Επειδή δεν σώνεται η κατάσταση με ημίμετρα να κόψουνε και τους μισθούς και τους κόλ... των δημοσίων υπαλλήλων, να μην μπορούν να κάθονται και να δουλεύουν.
  Να βάλουνε τους βουλευτές να πληρώνουν μισθό αντί να παίρνουν. Έτσι κι αλλοιώς άνεργοι ήταν πριν μπούνε στην βουλή, τι θα τους πειράξει.
  Η Μπιρμπίλη με την Ξενογιαννακοπούλου θα μαγειρεύουν συσσίτιο να τρώνε κάθε μέρα και να βολεύονται και για ύπνο στρωματσάδα στην Βουλή να μην έχουνε μετακινήσεις.
  Σύνταξη να παίρνουν οι κληρονόμοι αυτών που τη δικαιούνται στο 70ο έτος της ηλικίας, έτσι θα ξεμπερδέψουμε με κανα δυό γενιές να λύσουμε και το ασφαλιστικό και από περίθαλψη δωρεάν μόνο το κλίσμα και τα υπόθετα...΅
  Έ ρε ξύλο που θα φάνε τούτοι εδώ... Σαν τον κόλο της μαϊμούς θα γίνει ο κόλος τους...

 2. ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ avatar
  ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ 10/12/2009 15:08:57

  Να θεωρειτε βεβαιη την αυξηση του Φ.Π.Α κατα δυο μοναδες.Αυτα με την καταργηση του 14 μισθου ειναι λαγος, για να μας αποσπαται η προσοχη.Θα μας ερθει η καμπανα του Φ.Π.Α και θα λεμε παλι καλα που δεν μας εκοψαν καποιο μισθο.Κλασσικο κολπο.Οσο για την αυξηση του Φ.Π.Α, τι νομιζετε οτι ειπαν Γαπ-Θαπατερο πριν κανα μηνα στην Ακροπολη;Σιγα μην μιλησαν για ευρωπαικα θεματα.Απλα την εμπειρια του Θαπατερο στην αυξηση του Φ.Π.Α ηθελε να μαθει ο Γαπ, μιας και η Ισπανια το επραξε προσφατα.
  Οσο για την καταργηση καποιου μισθου, η Ευρωπη δεν θα πιεζε ποτε την Ελλαδα για κατι τετοιο.Για τον απλουστατο λογο οτι φοβουνται την αντιδραση του Ελληνα οταν παει καποιος να του αφαιρεσει ενα κεκτημενο του.Και επειδη ο καιρος δεν ειναι για εξεγερσεις,γιατι η Ευρωπη παντα φοβαται το φαινομενο ντομινο,θα πιεστει η Ελλαδα για σκληρα μετρα μεν αλλα οχι στο βαθμο που θα βαλουν κατευθειαν στο εισοδημα του Ελληνα.

 3. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 10/12/2009 15:20:59

  Νεοφιλελεύθερος παράδεισος (ακόμη) η Ιρλανδία. Ο σοσιαλιστικός πάντως, είναι κοντά: Στο διπλανό, μεγαλύτερο νησί.

 4. «Κασσάνδρα» avatar
  «Κασσάνδρα» 10/12/2009 15:26:35

  Χμ και δεν του πήρε ούτε 100 μέρες.

  Μωρε μπράβο επιτυχίες.

 5. pennyton avatar
  pennyton 10/12/2009 23:04:10

  Εμένα μ'άρεσε το προεκλογικό σλογκαν του Γιώργου ότι λεφτά υπάρχουν...απλά που πήγαν είναι το θέμα...Αληθεύουν κάτι φήμες σε κάτι υπουργεία για άσκοπα έργα εκατομυρίων ευρώ τα οποία δεν τελειώνουν ποτέ όταν δεν έχουν μελάνια οι εκτυπωτές εδώ και μήνες...? Δεν χρειάζονται θυσίες λοιπόν, τα λαμόγια των δημοσίων έργων βρείτε πρώτα και να που εξασφαλίζονται κάποια δισ. χωρίς μειώσεις μισθών...και οι καταχραστές δημοσίου χρήματος να πηγαίνουν φυλακή με δήμευση περιουσίας υπέρ δημοσίου και όχι να τους παραγράφουν τα αδικήματα...απλά πράγματα για να ξεκινήσουμε από κάπου...μετά βλέπουμε...αλλά μέχρι εκεί η ελληνική κυβέρνηση ΄εχει πολύ δρόμο και μεγάλες συγκρούσεις που δεν ξέρω αν την πέρνει να τις κάνει...μακάρι να μπορεί, η προηγούμενη πάντως απλά το ψέλισε μια φορά πάνω από κάτι κεμπάπ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.