#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/11/2011 10:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο σκοπός της κυβέρνηση Παπαδήμου έληξε πριν καν αρχίσει!
Το ολίσθημα του κ. Παπανδρέου

Λίγο πριν την ταπεινωτική εμφάνιση του τέως πρωθυπουργού στο Καστελόριζο, είχαμε απεμπολήσει το μεγαλύτερο διαπραγματευτικό μας όπλο.  Η απόφαση του κ. Παπανδρέου να υπαχθεί στις ‘’υπηρεσίες’’ του Δ.Ν.Τ. και να παραδώσει τη χώρα στις ‘’περιποιήσεις’’ της Τρόικας και των μνημονίων, ήταν κομβικής σημασίας για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία.  Αν αυτή η μοιραία κίνηση, που ισοδυναμεί με ένα σύγχρονο ‘’Σαγγάριο’’, έγινε εξ αμελείας ή εκ προμελέτης, είναι κάτι για το οποίο θα αποφανθεί το ειδικό δικαστήριο, με την παρουσία ή ερήμην των υπευθύνων.

Όλοι όμως όσοι γνωρίζαμε πέντε οικονομικές θεωρίες, βλέπαμε το μάταιο του πράγματος , βλέπαμε την ύφεση να καλπάζει παρέα με την αναδιάρθρωση και κυρίως βλέπαμε έντρομοι να εκτελείται μπροστά στα μάτια μας το πρώτο γιγαντιαίο swap (ανταλλαγή χρέους).  Γιατί πίσω από τις επικοινωνιακές κορώνες και την εθνοσωτήρια διάθεση, το έμπειρο μάτι έβλεπε να μετατρέπονται 110 δις ανοικτού ‘’εύκολου’’ χρέους που υπαγόταν στο ελληνικό δίκαιο, σε σκληρό διεθνιστικό χρέος καλυμμένο με εμπράγματες εξασφαλίσεις και κανόνες αγγλικού δικαίου.

Ο κ. Παπανδρέου δεν σταμάτησε εκεί.  Έμπλεος απλοχεριάς και αλτρουισμού στην τοκογλυφική διεθνή, προχώρησε χωρίς ενδοιασμούς στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, μιας συμφωνίας τόσο αποικιοκρατικής που απορρίφθηκε ως αστεία από τις αγορές, αφού θα καταδίκαζε την Ελλάδα σε άτακτη χρεοκοπία και την ευρωζώνη σε διάλυση μέσα σε λίγους μήνες, αν εφαρμοζόταν.  Οι κακές γλώσσες από την άλλη πλευρά του ατλαντικού λένε, ότι ο κ. Παπανδρέου είχε συμφωνήσει στο αγγλικό δίκαιο για την ανταλλαγή των ομολόγων που προβλεπόταν στην αείμνηστη συμφωνία.  Ουσιαστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε αποδεχθεί τη μετατροπή του νομικού καθεστώτος του συνόλου του κρατικού χρέους και μάλιστα είχε και το θράσος να πανηγυρίζει!

Tο ολίσθημα του κ. Παπαδήμου

Ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, σε μια αποστροφή του κατά τη δευτερολογία του στις προγραμματικές δηλώσεις, έσπευσε να χαρακτηρίσει το κρατικό χρέος, όπως αυτό θα μπορούσε να προκύψει έπειτα από μια νομισματική αλλαγή, εκπεφρασμένο σε ευρώ, εκστομίζοντας ένα πελώριο ψέμα, που οπωσδήποτε χαροποίησε ιδιαίτερα τους Μερκοζί και έδωσε πόντους στην πρόθυμη κυβέρνησή του.  Πόσο αθώο μπορεί να ήταν το ψέμα Παπαδήμου, θα το δείξει η ιστορία.  Εξετάζοντας την κατάσταση με τα στοιχεία που διαθέτουμε σήμερα, μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο τεχνοκρατικά άψογος τραπεζίτης δύσκολα θα έπεφτε σε ολίσθημα τέτοιου μεγέθους.  Εικάζουμε ότι ήταν ήδη ενήμερος ότι η συμφωνία που προτίθεται να υπογράψει προϋποθέτει την υπαγωγή του χρέους στο αγγλικό δίκαιο, συνεπώς η υιοθέτηση από την Ελλάδα στο άμεσο μέλλον ενός ασθενούς νομίσματος, είτε λόγω δικής της αποχώρησης από το ευρώ, είτε λόγω διάλυσης του κοινού νομίσματος, θα ισοδυναμούσε με πιστωτική αυτοκτονία.

Kαι το παράδοξο της "κυβέρνησης σωτηρίας"

Η υπόθεση του νομικού καθεστώτος του ελληνικού χρέους αποτελεί αυτή τη στιγμή το Γκράαλ της ευρωζώνης.  Διασταυρωμένες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως οι πιστωτές μας θεωρούν δεδομένη την υπαγωγή του χρέους στο αγγλικό δίκαιο.  Επιμένουν μάλιστα πως αν δεν υπάρξουν έγγραφες δεσμεύσεις από τους αρχηγούς των κομμάτων για το θέμα αυτό, δεν πρόκειται να απελευθερωθεί η 6η δόση.

Το ολίσθημα του κ. Παπανδρέου ήλθε μόλις πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας και ενέπλεξε δραματικά την κατάσταση.  Κανείς δεν είχε γνώση του τι ακριβώς υπέγραψε ο κ. Παπακωνσταντίνου στην πρώτη δανειακή σύμβαση ή του τι ακριβώς συμφώνησε ο κ. Παπανδρέου τον Ιούλιο. Αυτό δημιουργεί, όπως είναι φυσικό, δυνατότητες απεμπλοκής της ΝΔ από την υπάρχουσα κατάσταση.

Από την άλλη μεριά, η άνοδος των επιτοκίων της Ιταλίας σε επίπεδα πέραν των ανεκτών ορίων άλλαξε μία για πάντα την κατάσταση στην Ε.Ε., κινητοποίησε αντανακλαστικά και ουσιαστικά ακύρωσε τη συμφωνία του Οκτωβρίου.

Έτσι είμαστε τώρα μπροστά στο παράδοξο, να έχουμε σχηματίσει μετά από κόπους μια ετερόκλητη κυβέρνηση για να εφαρμόσει μια συγκεκριμένη συμφωνία, αλλά να μας έχει τελειώσει η συμφωνία!

Στην Ε.Ε. υπήρχε η εκτίμηση ότι υπάρχει αρκετός χρόνος για διαβουλεύσεις, όσο η κρίση περιοριζόταν στις μικρές περιφερειακές χώρες.  Σήμερα η φωτιά καίει έξω από την πόρτα της Γερμανίας, μέσα στον σκληρό πυρήνα του ευρώ.  Και αυτό γιατί εντός των επόμενων εβδομάδων η Ιταλία και η Ισπανία θα πρέπει να δανειστούν τεράστια ποσά απλά και μόνο για να αναχρηματοδοτήσουν  το χρέος τους.  Και οι αγορές είναι κλειστές.  Πράγμα που σημαίνει ότι αν δεν γίνει κάποιο θαύμα, η Ιταλία και η Ισπανία θα κηρύξουν στάση πληρωμών και η ευρωζώνη θα καταρρεύσει σε μία νύχτα.

Οι επιλογές της Γερμανίας είναι δύο:

1. Να επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα να δανείσει απευθείας τα κράτη με χαμηλά επιτόκια, πράγμα που θα ανασχέσει την κρίση για μερικούς μήνες, αλλά θα απελευθερώσει τον βρικόλακα του πληθωρισμού που τρέμουν οι Γερμανοί, για εθνικούς ιστορικούς λόγους

2. Να αποχωρήσει οικειοθελώς από την ευρωζώνη και είτε να επιστρέψει στο μάρκο, είτε σε μια μικρότερη εκδοχή του ευρώ μαζί με τις ισχυρές πλεονασματικές οικονομίες του βορρά.

Μπροστά στις εξελίξεις αυτές, όλα όσα ζήσαμε τις τελευταίες μέρες μοιάζουν με εκδρομή στην ανοιξιάτικη φύση.  Είναι αυτονόητο ότι ο σκοπός της εθνοσωτηρίου κυβερνήσεως έχει λήξει πριν καν αρχίσει και είναι αυτονόητο ότι όλοι οι ενεργοί πολίτες αυτής της χώρας ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, περιμένουμε από τον κ. Σαμαρά να δείξει τον δρόμο...

 Κακοφωνίξ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 21/11/2011 12:21:41

  Κακοφωνίξ καλημέρα

  Δεν καταλαβαίνεις ότι με τις τόσες κακίες που αναφέρεις, τρομοκρατείς το κόσμο;

  Εμένα όμως, βεβαίως μου αρέσεις, μια και είμαι ακραίος τρομοκράτης. Γραφείς, όπως πάντα, με πολύ καθαρό λόγο την αλήθεια. Γράφεις για το έγκλημα που συντελέστηκε χωρίς να ανοίξει μύτη:

  "Η άθλια κυβέρνηση του ΓΑΠ, με τη στήριξη του Καρατζαφέρη και της Θεοδώρας, αντάλλαξε τα χαμηλής αξιολόγησης Ελληνικά ομόλογα, που στη δευτερογενή αγορά διαπραγματευόντουσαν μισοτιμής, με κρατικά δάνεια από τη τρόικα".

  Δηλαδή: Κάποιοι κάτοχοι Ελληνικών ομολόγων που έληγαν το 2010 εξοφλήθηκαν στο ακέραιο και η Ελλάδα βρίσκεται χρεωμένη στα κράτη της Ευρωζώνης και στο ΔΝΤ, με δάνεια που διέπονται από το Αγγλικό δίκαιο. Δάνεια που δεν κουρεύονται, δεν αναδιαρθρώνονται, δεν χαρίζονται και δεν παραγράφονται.

  Χρωστάμε σε κράτη φίλοι αν δεν το έχετε καταλάβει. Νομίζω ότι αυτό δεν είχε ξαναγίνει ποτέ στη νεώτερη ιστορία μας!

  Και τώρα η απαίτηση της Ευρωζώνης, είναι όλο το χρέος μας να υπαχθεί στο Αγγλικό δίκαιο, να διέπεται από εμπράγματες εγγυήσεις, να αποτιμάται σε ευρώ, να υπογραφούν δεσμευτικές επιστολές - προσκυνοχάρτια από τους πολιτικούς αρχηγούς, να υπογραφεί η δανειακή σύμβαση που ετοιμάζεται και η χώρα μας να τεθεί υπό επιτροπεία.

  Βιάζονται οι Ευρωπαίοι. Βιάζονται και απαιτούν όσες περισσότερες δεσμεύσεις γίνεται. Πιέζουν βάναυσα. Αν δεν υπογράψεις Σαμαρά, οι πολίτες δεν θα πάρουν μισθούς και συντάξεις!

  Η αριστερά δεν υπογράφει, ούτε το ζήτησαν. Ο "ανυποχώρητος" Καρατζαφέρης θα υπογράψει. Το Πασοκ θα υπογράψει και με τα δέκα...

  Αυτοί όμως θέλουν την υπογραφή του Σαμαρά. Διότι έτσι θεωρητικά εξασφαλίζουν τη δέσμευση των 5/6 της βουλής.

  Γιατί όμως βιάζονται;
  Επειδή πολύ απλά γνωρίζουν ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει και ότι οι ημέρες της Ελλάδας στο ευρώ είναι λίγες, ή και οι μέρες του ευρώ είναι λίγες. Θέλουν να εξασφαλιστούν ότι θα πάρουν τα οφειλόμενα σε ευρώ, ή σε σκληρό νόμισμα αν η ευρωζώνη διαλυθεί.

  Το ζήτημα είναι, ότι εμείς οι Έλληνες, πάντοτε γιορτάζουμε, τιμούμε, σεβόμαστε και είμαστε περήφανοι για τα μεγάλα ΟΧΙ. Και αυτοί που τα είπαν, το όνομά τους γράφτηκε στην ιστορία με χρυσά γράμματα.

  Θέλω να ελπίζω, ότι ο Σαμαράς θα μείνει μέχρι τέλους στη πολιτική του ΟΧΙ, δεν θα καμφθεί και δεν θα υπογράψει το προσκυνοχάρτι. Αν δεν υπογράψει, οι συμβάσεις θα κυρωθούν με λιγότερες από 180 ψήφους και θα αποτελούν κωλόχαρτα.

  Δύσκολος ο δρόμος του Σαμαρά, αλλά είναι ο δρόμος της τιμής. Της δικής του και της πατρίδας

  • ΕΛΛΗΝ avatar
   ΕΛΛΗΝ @ Αρματιστής 21/11/2011 15:29:13

   Αρματιστή πολύ καλά τα γράφεις

   Αλλά αυτό το ΄΄...οι συμβάσεις θα κυρωθούν με λιγότερους απο 180...΄΄΄
   απο πού τεκμαίρεται???????

   Προχθές δεν πήρε ο Παπαδήμος 255?????

   Ο ΣΑΜ δεν λέει ότι θα υπογράψει την ΄΄αναπόφευκτη΄΄ δανειακή σύμβαση ????????

   • Αρματιστής avatar
    Αρματιστής @ ΕΛΛΗΝ 21/11/2011 18:25:54

    Γράφω "αν δεν υπογράψει (ο Σαμαράς) ......".

    Πιστεύω ότι αν ο Σαμαράς συνεχίσει να αρνείται και δεν υπογράψει το προσκυνοχάρτι που του ζητούν τόσο πιεστικά - εκβιαστικά οι "Γερμανοί", είναι πλέον ή βέβαιο ότι αύριο, θα έχει τη δυνατότητα να αρνηθεί να δώσει θετική ψήφο στη δανειακή σύμβαση, όταν το κείμενό της θα έρθει για κύρωση στη βουλή και τότε θα δούμε όλοι μας τους όρους της, που σίγουρα θα αποτελούν "άνευ όρων παράδοση".

 2. blue nile avatar
  blue nile 21/11/2011 12:25:29

  Καλημέρα.

  Το να γυρίσει η Γερμανία στο μάρκο χμωμό το βλέπω, Το ευρώ που προκύπτει από την συνέργεια του δυνατού μάρκου , του φράγλου και κάποιων νομισμάτων σαπάκια όπως η δραχμή, αυτή τη στιγμή κοστολογείται 1 ευρω = 1.4 δολλάρια περίπου. Αν η Γερμανία πάει σε μάρκο αυτό θα ανατιμηθεί διαστημικά με αποτέλεσμα να χάσει την ανταγωνιστικότητα του και του φίλους Γερμανούς να δουν την ανεργία τους να τριπλασιάζεται. Αρκετά παρόμοια θα είναι η κατάσταση αν γίνουν δύο ευρώ, ένα ισχυρό και ένα αδύνατο τα ίδια περίπου θα ισχύσουν όπως και με το μάρκο.

 3. Ignoramus avatar
  Ignoramus 21/11/2011 12:35:35

  αλλη μια σοστη τοποθετηση μπραβο κακοφονιξ

 4. mx avatar
  mx 21/11/2011 12:57:11

  na bgei ektos kadrou....na katageilei to stimeno paixnidi(xryso batomouro - kanes 2011) kai na zitisei ekloges kai na parei 70%


  "....ότι ο κ. Παπανδρέου είχε συμφωνήσει στο αγγλικό δίκαιο για την ανταλλαγή των ομολόγων που προβλεπόταν στην αείμνηστη συμφωνία...."
  "....Επιμένουν μάλιστα πως αν δεν υπάρξουν έγγραφες δεσμεύσεις από τους αρχηγούς των κομμάτων για το θέμα αυτό, δεν πρόκειται να απελευθερωθεί η 6η δόση..."
  Έτσι είμαστε τώρα μπροστά στο παράδοξο, να έχουμε σχηματίσει μετά από κόπους μια ετερόκλητη κυβέρνηση για να εφαρμόσει μια συγκεκριμένη συμφωνία, αλλά να μας έχει τελειώσει η συμφωνία! Και αυτό γιατί εντός των επόμενων εβδομάδων η Ιταλία και η Ισπανία θα πρέπει να δανειστούν τεράστια ποσά απλά και μόνο για να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους

 5. madprof avatar
  madprof 21/11/2011 13:41:56

  "Κανείς δεν είχε γνώση του τι ακριβώς υπέγραψε ο κ. Παπακωνσταντίνου στην πρώτη δανειακή σύμβαση ή του τι ακριβώς συμφώνησε ο κ. Παπανδρέου τον Ιούλιο."
  Όση γνώση του τεράστιου δημόσιου ελλείμματος και χρέους δεν είχε ο Jeffrey!
  Ποιος δουλεύει ποιον σ' αυτό το προτεκτοράτο;

 6. undercover gpr avatar
  undercover gpr 21/11/2011 14:02:53

  Το σενάριο των δυο ζωνών ευρώ είναι "τεχνικά" αδύνατο για τους βόρειους.

  Σκέψου μόνο τι απομειώσεις θα χρειαστεί να κάνουν για όλα τα assets (ομόλογα,ακίνητα,εταιρείες) που κατέχουν στις νότιες χώρες οι κρατικοί και τραπεζικοί τους προυπολογισμοί.

  Το σενάριο των δυο ζωνών είναι φάκα.

 7. Orestios avatar
  Orestios 21/11/2011 14:46:32

  Χρόνος ημιζωής 1 εβδομάδα

 8. blue nile avatar
  blue nile 21/11/2011 16:31:18

  Η λύση πρέπει να βρεθεί μέσα στο ευρώ και να είναι συνολική λύση για όλους.
  Επείγει να βρεθεί τρόπος ώστε το συνολικό ευρωπαικό χρέος να γίνει κοινό και η ΕΚΤ να βγάλει κοινά ομόλογα . (Το EFSF ναι μεν εκδίδει κάποια αναποτελεσματικά ομόλογα με φέτες από διαφορετικές ευρωπαικές χώρες που σε δομή είναι όπως τα CDO's που οδήγησαν στην κρίση του 2008, αλλά αυτά τα δομημένα παράγωγα δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα δε.)
  Εδώ που φτάσαμε άλλος τρόπος δεν υπάρχει. Αντιλαμβάνομαι ότι οι πλεονασματικές χώρες δεν θέλουν το ευρωπαικό χρέος να γίνει κοινό γιατί θα απωλέσουν την δυνατότητα φυγής τους από την ευρωζώνη ότι ώρα το θελήσουν. Όμως με αυτή τους την εμμονή καταστρέφουν την ευρωζώνη κινδυνεύουντας οι ίδιοι.
  Όλα χάθηκαν όταν η Μέρκελ το 2009 απάντησε με ένα βαρβαρικότατο ΝΕΙΝ στις προτάσεις του Ομπάμα για επεκτατικές δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές. Με τον Σαρκοζύ να κάθεται απορημένος δίπλα και να περιμένει εντολές από τους τραπεζίτες του... ή να θέλει τη γνώμη της Κάρλα;
  Ακόμα και τότε παρά τις όποιες αδυναμίες και ελλείψεις στην αρχιτεκτονική του ευρώ θα μπορούσε να σωθεί η ευρωζώνη και το κοινό νόμισμα.
  Αντί γι'αυτό προτιμήθηκαν τα μνημόνια, οι μηχανισμοί στήριξης. η λιτότητα και η αναπόφευκτη ύφεση.
  Κάποιος να πει στη Μέρκελ ότι με την ύφεση δεν μπορεί να παίζει κανείς, είναι χειρότερη και μεταδίδεται πιο εύκολα από την πυρκαγιά σε ξερά κλαδιά. Για πότε θα την βρει μπροστά της δεν θα το καταλάβει και θα κάψει τη χώρα της. Γιατί όπως έγραφα παραπάνω αν η Γερμανία θα πάει στο μάρκο αυτό θα ανατιμηθεί διαστημικά και αν ξαναπουλήσει Μερσεντές να μας γράψει. Και άντε σε μας να μη γράψει στο λαό της τι θα πει που θα δει την ανεργία να τριπλασιάζεται σε διάστημα λίγων εβδομάδων;
  Επειδή δε το παρόν εμπεριέχει στοιχεία του παρελθόντος ας θυμηθεί τι έκανε η Θάτσερ στην Βρεττανία με τις μονεταριστικές πολιτικές που εφήρμοσε με φανατισμό ώσπου είδε τα τέσσερα εκατομμύρια ανέργων που δημιούργησε και άρον άρον έσπευσε να ρίξει για δημόσιες επενδύσεις τόσο χρήμα που αλοιθώρησαν οι νεοφιλελεύθεροι υπουργοί της.
  Ας θυμηθεί...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.