#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/09/2010 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο ρόλος της Κίνας ως οικονομικής υπερδύναμηςΗ αμερικανική εμπλοκή με τη Κίνα ξεκίνησε πριν από τέσσερις δεκαετίες, όταν ο τότε πρόεδρος Νίξον προσπάθησε να τη καταστήσει αντίβαρο απέναντι στη σοβαρή απειλή της ΕΣΣΔ. Στο διάστημα που πέρασε η ΕΣΣΔ εξαφανίστηκε, και οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας αναπτύχθηκαν. Από εκεί που ήταν περιορισμένες απλά και μόνο σε σχέσεις μυστικής διπλωματίας, κατέληξαν σε μια εμπορική σχέση αξίας $400 δισ. ετησίως, πολιτιστικές, ακαδημαϊκές, ακόμη και στρατιωτικές επαφές.

Σε όλο αυτό το διάστημα, η αμερικανική πολιτική βασίστηκε σε μια σταθερή υπόθεση: Όσο οι ΗΠΑ συναναστρέφονται τη Κίνα σε επίπεδο ομαλών σχέσεων, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή της σε διεθνείς θεσμούς, και στηρίζοντας την ευμάρειά της, τόσο θεωρείται πιο πιθανό η Κίνα να εξελιχτεί σε δύναμη ειρήνης και σταθερότητας.

Μέχρι σήμερα, η εντυπωσιακή εξέλιξη της Κίνας υπήρξε σχετικά φιλειρηνική. Τόσο, που πολλοί παραδοσιακοί ανταγωνιστές της στην Ασία, όπως η Ιαπωνία και η Κορέα, άρχισαν να τη βλέπουν  ως μια εναλλακτική λύση στη θέση της παρηκμασμένης Αμερικής, στο ρόλο του περιφερειακού «εγγυητή». Μια άλλη φήμη ήταν πως η Αμερική θα μπορούσε ίσως  να σχηματίσει μια συνεργασία τύπου G-2 με τη Κίνα στη διαχείριση των παγκοσμίων ζητημάτων.

Τις τελευταίες όμως εβδομάδες, η συμπεριφορά της Κίνας έχει υπενθυμίσει στον κόσμο πως η χώρα παραμένει απολυταρχική, με ανοιχτά εθνικά και κυριαρχικά θέματα, και ιδιαίτερες απόψεις όσον αφορά στο πως θα μπορούσε να προωθήσει σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο τη νέα οικονομική της ισχύ.

Οι σχέσεις με την Ιαπωνία είναι ένα παράδειγμα. Οι δυο χώρες πολέμησαν μεταξύ τους επί 15 χρόνια στη διάρκεια του 20ου αιώνα, σήμερα όμως, η Ιαπωνία αποτελεί τον μεγαλύτερο ξένο επενδυτή στη κινεζική οικονομία. Με την επιμονή της Κίνας να απελευθερωθεί  ένας Κινέζος πλοίαρχος που πρόσφατα συγκρούστηκε με ιαπωνικό σκάφος σε αμφισβητούμενα ύδατα, το Πεκίνο μετατρέπει ένα ήσσονος σημασίας περιστατικό σε μια γεωπολιτική διαμάχη, και μάλιστα τη συνοδεύει με εθνικιστικές διαδηλώσεις υπό την αιγίδα του κράτους, σε διάφορες κινεζικές πόλεις. Το χειρότερο είναι η φήμη πως η Κίνα απείλησε να στερήσει την ιαπωνική βιομηχανία από σπάνια πολύτιμα μεταλλεύματα, μέχρι αυτή να συμμορφωθεί. Η Κίνα πάντως το διέψευσε.

Η Ιαπωνία τελικά ενέδωσε και υποσχέθηκε να απελευθερώσει τον καπετάνιο, όμως τώρα η Κίνα κλιμακώνει ζητώντας και μια δημόσια συγγνώμη. Παράλληλα, συνεχίζει να αμφισβητεί την αμερικανική επιθυμία για επιβολή κυρώσεων εναντίον του Ιράν, και πιέζει για τη κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα στο Πακιστάν, μια πιθανή παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας περί εξάπλωσης των πυρηνικών. Και βέβαια, δεν δείχνει καμία ένδειξη να επιτρέψει στο υποτιμημένο νόμισμά της να αυξηθεί σε αξία, παρά τις προσπάθειες του Ομπάμα, αλλά και άλλων εμπορικών εταίρων της, των οποίων οι οικονομίες πλήττονται από τη κινεζική στάση στο θέμα της ισοτιμίας των νομισμάτων.

Όλα αυτά, κάθε άλλο παρά μια μετριοπαθή χώρα, που θέλει να ταιριάξει με το διεθνές σύστημα κανόνων, δείχνει. Η Κίνα μοιάζει πιο πολύ με μια μερκαντιλιστική χώρα του 19ου αιώνα. Η πρόσφατη σύγκρουση με τους Ιάπωνες, είναι πολύ πιθανό να αποτελεί απλά μια καιροσκοπική δοκιμασία της νέας ιαπωνικής ηγεσίας, και της αντοχής της συνεργασίας ασφάλειας που υφίσταται μεταξύ Ιαπωνίας-ΗΠΑ.

Ευτυχώς, η κυβέρνηση του Ομπάμα, παρά τις κάποιες αρχικές αμφιταλαντεύσεις, δείχνει να στηρίζει πλήρως αυτή τη συμμαχία. Και από τη πλευρά τους, η Ιαπωνία, η Νότιος Κορέα, και άλλες χώρες σύμμαχοι της Αμερικής στην περιοχή, φαίνεται πως ανακάλυψαν εκ νέου τη σοφία των σχέσεων με την Αμερική,  βλέποντας τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται η Κίνα. Η Αμερική θα πρέπει να συνεχίσει να τις στηρίζει.

Washington Post

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Dimitris D avatar
  Dimitris D 28/09/2010 08:34:38

  Η Κίνας δεν ξέχασε ποτέ ότι έχει ανοιχτά εθνικά και κυριαρχικά θέματα. Πριν μερικά χρόνια απαγόρευσε την εισαγωγή του Ιαπωνικού βιβλίου ιστορίας, για τα Ιαπωνικά σχολεία στην Κίνα, γιατί δεν παρουσίαζε την αλήθεια, π.χ. οι κινέζες σκλάβες στην ιαπωνία δεν ήταν εργαζόμενες. Δεν ξέχασαν τις σφαγές των Ιαπώνων στην Κίνα. Αντίθετα κάτι κύπριοι ξέχασαν τι τους έκαναν οι Τούρκοι. Και κάποιοι "έλληνες" νομίζουν ότι συνωστίσθηκαν στην σμύρνη(ή Τούρκικο Άουτσβιτσ).

  • anonymous avatar
   anonymous @ Dimitris D 28/09/2010 11:57:17

   Ούτε εμείς το ξεχάσαμε. Υπάρχει όμως μια μεγάλη διαφορά. Η ισχύς Κίνας ιαπωνίας είναι 10:1 υπέρ της Κίνας και η ισχύς Ελλάδας Τουρκίας είναι 1:10 υπέρ της Τουρκίας. Γι αυτό φυσικά φταίμε εμείς.

  • Θραξ Αναρμόδιος avatar
   Θραξ Αναρμόδιος @ Dimitris D 28/09/2010 13:11:28

   Οι Κινέζοι, όπως και οι Ινδοί εξάλλου, δεν ξεχνούν επίσης και την καταστροφή που έπαθαν με την Μογγολική κατάκτηση, πριν 600 χρόνια. Εξ ου και η στάση των αρχών προς τους Ουϊγούρους.

   Ουσιαστικά, μετά από κείνο το χτύπημα, η Κίνα τώρα μόλις ξαναπαίρνει την θέση που της αξίζει στην διεθνή σκηνη.

   Θραξ Αναρμόδιος

 2. malaxias avatar
  malaxias 28/09/2010 09:21:06

  ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ Dimitris D

 3. Aggelos avatar
  Aggelos 28/09/2010 10:12:17

  η επομενη υπερδυναμη θα ειναι η ενωμενη Ευρωπη,,θα το δειτε..

 4. Y. avatar
  Y. 28/09/2010 11:57:09

  Θα τον θυμηθούμε κάποια στιγμή τον ΚΚ2 που ξεκίνησε υλοποιήσιμα τις οικονομικές μας σχέσεις με τη Κίνα. Θυμάστε τι έλεγε ΓΑΠ και Πασόκ για την επένδυση στον ΟΛΠ, και τι οι θεομπαίκτες κάναν μετά? Τώρα που θα έρθει και ο πρόεδρος τους, να δούμε τι λυγούρικη υποδοχή θα του κάνουν.

 5. Dal avatar
  Dal 28/09/2010 16:16:56

  Οι Αμερικανοί επεδίωξαν με τις επενδύσεις τους στην Κίνα, να ανατρέψουν το Κινεζικό καθεστώς και να δημιουργηθεί εκεί μια δυτικού τύπου δημοκρατία .Πίστευαν ότι η ελεύθερη οικονομία θα οδηγούσε σε κοινοβουλευτική δημοκρατία την Κίνα. Έτσι θα μπορούσαν να ελέγχουν τη χώρα σύμφωνα με τα συμφέροντά τους. Αυτό δεν πραγματοποιήθηκε και τώρα, σύμφωνα με μελέτες σε 15 χρόνια το ΑΕΠ της Κίνας, θα φτάσει αυτό της Αμερικής. Η Κίνα δεν θα επιδιώξει να γίνει παγκόσμια στρατιωτική δύναμη κατά το πρότυπο των ΗΠΑ.
  Όμως στην περιφέρεια τους δεν θα ανεχθούν μύγα στο σπαθί τους και πράττουν καλά.Η Τaiwan αργά η γρήγορα θα ενωθεί με την ηπειρωτική Κίνα. Είναι το σωστό και αυτό λέει η λογική.Αυτά που αναφέρονται στο άρθρο απηχούν τα αμερικανικά συμφέροντα και δεν λαμβάνουν υπ όψιν την ιστορία και τον σημερινό συσχετισμό δυνάμεων στη περιοχή της Ασίας.
  Οι Κινέζοι δεν ξεχνούν.Θυμίζω όταν βομβαρδίστηκε η πρεσβεία τους στο Βελιγράδι το 1999 δήλωσαν ότι θα απαντήσουν όταν και όπως και όταν αυτοί κρίνουν. Το "όταν" μπορεί να διαρκέσει δεκαετίες, αλλά θα απαντήσουν. Έτσι ενεργούν οι χώρες και τα Έθνη που σέβονται τον εαυτό τους και την Ιστορία τους.
  Εμείς καλλίτερα ας τα αφήσουμε. όπως συμπεριφέρονται οι πολιτικοί μας και ο λαός μα είμαστε καταδικασμένοι.

  • anonymous avatar
   anonymous @ Dal 28/09/2010 19:13:07

   Οι Αμερικανοί επεδίωξαν με τις επενδύσεις τους στην Κίνα, να ανατρέψουν το Κινεζικό καθεστώς και να δημιουργηθεί εκεί μια δυτικού τύπου δημοκρατία .Πίστευαν ότι η ελεύθερη οικονομία θα οδηγούσε σε κοινοβουλευτική δημοκρατία την Κίνα. Έτσι θα μπορούσαν να ελέγχουν τη χώρα σύμφωνα με τα συμφέροντά τους.

   Για βλάκες τους περνάς τους Κινέζους; Έχουν χωρίσει την Κίνα σε ζώνες και αν θέλουν να κάνουν μια μεταρρύθμιση τη δοκιμάζουν κάπου σε μια απομονωμένη επαρχία και αν δουλέψει την υιοθετούν για όλη τη χώρα. Αν δε δουλέψει την καταργούν και δε μαθαίνει κανείς τίποτε.
   Τι νομίζουν οι Αμερικάνοι; Θα ελέγξουν την Κίνα επειδή έφτιαξαν κάποια εργοστάσια σε παράγκες;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.