09/12/2007 17:42
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο πόλεμος των μεγάλων συμφερόντων απλώνεται

Η αιφνιδιαστική τροπολογία του Γ. Αλογοσκούφη για την MIG, σύμφωνα με την οποία για οποιαδήποτε αγορά μετοχών εταιρειών εθνικής στρατηγικής σημασίας σε ποσοστό άνω του 20% θα πρέπει να ερωτηθεί πρώτα η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, δεν λύνει το πρόβλημα. Η πραγματική μάχη για τον ΟΤΕ, μόλις τώρα αρχίζει και η σύγκρουση κυβέρνησης – MIG κατέγραψε το πρώτο επεισόδιο. Η ουσία της υπόθεσης είναι η εξής:

 

Τα λεγόμενα «παλαιά τζάκια» της επιχειρηματικής ζωής του τόπου βλέπουν στο πρόσωπο του Βγενόπουλου έναν νέο ισχυρό παίκτη με τεράστια ρευστότητα που διεκδικεί μερίδιο από τα δικά τους κεκτημένα. Το πρώτο μεγάλο χτύπημα της MIG ήταν στον Δ. Δασκαλόπουλο της ΔΕΛΤΑ και στη συνέχεια στον Π. Παναγόπουλου της ακτοπλοΐας. Έτσι ο κ. Βγενόπουλος μπήκε ξαφνικά στα «ρουθούνια» της παλαιάς γενιάς επιχειρηματιών και κάτι έπρεπε να γίνει.

Οι πιέσεις προς την κυβέρνηση να βάλει φρένο στην εισβολή των Αράβων ήταν έντονες τους τελευταίους μήνες. «Ετσι που το πάει θα σαρώσει τα πάντα», έλεγαν επιχειρηματίες προσκείμενοι κι όχι μόνο στην κυβέρνηση. Ο ΟΤΕ ήταν η σταγόνα που ξεχύλισε το ποτήρι. Αλλωστε δεν είναι τυχαίες οι επιθέσεις του τελευταίου μήνα κατά του Βγενόπουλου που τον χαρακτήριζαν «νέο Κοσκωτά». Το αν είναι βέβαια θα αποδειχθεί στο μέλλον...
Ο ρόλος του Τύπου και σ’ αυτή την υπόθεση είναι καταλυτικός. Οι  περισσότερες εφημερίδες ανήκουν σε παλαιούς επιχειρηματίες, παραδοσιακά τζάκια που στην αρχή είδαν με ενδιαφέρον το εγχείρημα της MIG στη συνέχεια όμως άρχισαν να κλονίζονται. Ο φόβος για τα κεκτημένα υπερίσχυσε της επιχειρηματικής αλληλεγγύης και κάπως έτσι άρχισαν οι πιέσεις στο οικονομικό επιτελείο να κάνει κάτι άμεσα.
Επειδή το παιχνίδι έχει χοντρύνει δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και ορισμένους στα λόγια δημοσιογράφους οι οποίοι συγκρούονται από διαφορετικά μετερίζια. Ο καθένας από το… pay roll του.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο όμιλος της Marfin δεν εφείσθη διαφημιστικών πακέτων σε όλες τις εφημερίδες. «Είναι πολλά τα λεφτά Ανδρέα...» αναφώνησαν οι εκδότες - επιχειρηματίες, αλλά από την άλλη κάτι έπρεπε να γίνει. Εξ ου και οι «ισορροπίες τρόμου» στις περισσότερες εφημερίδες οι οποίες δεν ξέρουν αν πρέπει να «λιβανίσουν» τη MIG ή να στηρίξουν την κίνηση Αλογοσκούφη να μπλοκάρει την είσοδο στον ΟΤΕ.
Δεν πρέπει, πάντως, να ξεχνάμε ότι η ίδια η κυβέρνηση «έβγαλε τα μάτια της» όταν αποφάσιζε νέα μετοχοποίηση η οποία πήγε το ποσοστό του Δημοσίου στο 28% και άνοιγε το δρόμο σε επιθετικές εξαγορές. Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν «παγώνει» η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή που επιθυμούσε ο Π. Βουρλούμης. Αλλωστε, ποιος ξένος παίκτης θα ενδιαφερθεί για τον ΟΤΕ όταν η κυβέρνηση βάζει προσκόμματα στους επενδυτές; Τέλος, το ίδιο ισχύει και για άλλες εταιρείες στρατηγικού εθνικού συμφέροντος όπως η ΔΕΗ, τα λιμάνια κ.λπ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 09/12/2007 18:06:52

  Δε μου αρέσει που μεγάλες κρατικές εταιρίες ξεπουλήθηκαν σε ξένους. Όμως με τη διαφθορά και τη σαπίλα που υπήρχε δεν βλέπω άλλη λύση.

 2. norse avatar
  norse 09/12/2007 19:09:36

  Οι όποιοι κήρυκες του φιλελευθερισμού είναι μόνο στα λόγια, στην πράξη είναι αδίστακτοι κρατιστές και το ίδιο διαπαιδαγώγησαν και τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες που δεκαετίες τώρα δεν ανταγωνίζονται τίμια στο στίβο αλλά περιμένουν στη σειρά για κρατικό (χαριστικό) συμβόλαιο και αδιαφανείς για τους άλλους κανόνες του παιχνιδιού με πονηρές "φωτογραφικές" διατάξεις υπέρ τους. Και μετά άναρωτιούνται οι αδιάφθοροι της κυβέρνησης για τη διαπλοκή. Ή υπάρχουν κανόνες στην ή δεν υπάρχουν. Αυτή η αιφνιδιαστική τροπολογία ήταν ό,τι χειρότερο για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον κ Αλογοσκούφη. Τουλάχιστον οι πασόκοι τηρούσαν από την αρχή κάποιους κανόνες (π.χ. όχι κάτω από 33,34%).Ενώ οι σεμνοί και ταπεινοί κάνουν κωλοτούμπα πανικόβλητοι στην επέλαση της MIG... κρίμα

 3. Suhoi avatar
  Suhoi 10/12/2007 13:32:50

  Ας δούμε και λίγο τι συμβαίνει στο εξωτερικό. Στη Βρεταννία για παράδειγμα που επί Θάτσερ άρχισαν να δίδουν τους σιδηροδρόμους σε ιδιώτες, επικρατεί μπάχαλο (πάντα για τα βρετανικά δεδομένα). Και το κυριώτερο: Εχει αναπτυχθεί εντονότατος προβληματισμός για να επιστραφούν -τόυλάχιστον- κομμάτια τους στο Δημόσιο. Ακόμα και σε αυτό ("απο-κρατικοποίηση", "κρατικοποίηση") η Ελλάδα βρίσκεται έτη φωτός πίσω από τη Δύση.

 4. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 10/12/2007 14:02:04

  Όλα αυτά περί αποκρατικοποιήσεων είναι παραμύθια. Σωστή διαχείριση και όχι μίζες χρειάζεται και φυσικά ελεύθερος ανταγωνισμός.

  Στη Γερμανία βγήκαν οι ιδιώτες και κάνουν δουλειές πρώην κρατικών εταιριών. Αποτέλεσμα μειώσεις μισθών. Προσέλαβαν κόσμο με τους μισούς μισθούς και αναγκάστηκε η Telecom να πει στο συνδικάτο ότι ή δέχεστε μειώσεις μισθών ή κλείνουμε γιατί δεν είμαστε ανταγωνιστικοί. Δεν υπήρχε βλέπεις συλλογική σύμβαση με ελάχιστους μισθούς κι έδιναν όσο ήθελαν. Το αποτέλεσμα την πλήρωσαν οι εργαζόμενοι που τους βγάλανε φέτες. Πόσο ανταγωνιστικός θα ήταν ο ιδιώτης αν έπρεπε να δουλέψει με μισθούς υψηλούς? Η απάντηση είναι καθόλου.

  Ο ΟΤΕ ο δικός μας άφησε τον κόσμο χωρις DSL. Τι στρατηγικό χαρακτήρα έχει? Στρατηγική οπισθοδρόμησης ναι. Αν ήταν μάγκας θα έπρεπε να έχει κάποιο συγκριτικό πλεονέκτημα. δεν έχει όμως. Πήγε στην ΕΕΤ και ζήτησε να δώσει τηλέφωνα double play και του είπε η ΕΕΤ ότι οι τιμές του είναι υποκοστολογημένες.

 5. syntaxiouxos avatar
  syntaxiouxos 10/12/2007 15:14:38

  Ενδιαφέρον δημοσίευμα για τη μετοχή της ΔΕΗ από το capital.gr

  Εκθέσεις για ΔΕΗ: Ποιον να πιστέψω; Ποιον;


  10/12/2007
  10:00  Το γεγονός ότι και οι αναλυτές συμπαρασύρονται σε εκθέσεις ανάλογα με την επικαιρότητα και το εν γένει κλίμα που επικρατεί στην αγορά είναι γνωστό. Όμως, αυτό που γίνεται με τη μετοχή της ΔΕΗ το τελευταίο διάστημα δεν έχει ξαναγίνει. Ποτέ άλλοτε δεν έχουν καταγραφεί τόσο ετερόκλητες, διαφορετικές και εντέλει αλλοπρόσαλλες εκθέσεις για μετοχή του Χ.Α. και δη της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Μοιραία, οι επενδυτές έχουν πάθει σύγχυση, δεδομένου ότι –όπως από τις εκθέσεις αποδεικνύεται– σύγχυση επικρατεί και στις τάξεις των αναλυτών και των οίκων, που διαφοροποιούν εντός ελάχιστου διαστήματος τις προβλέψεις τους για τις επιδόσεις του τίτλου. Έτσι λοιπόν θυμίζουμε τις εκθέσεις που δημοσιεύτηκαν από τις 20 Νοεμβρίου και εντεύθεν, επισημαίνοντας επίσης ότι εκείνη την ημέρα ο τίτλος ευρίσκονταν στα 25 ευρώ.

  • Στις 20 Νοεμβρίου η Proton Χρηματιστηριακή έκανε σύσταση «underperform» ανεβάζοντας το στόχο στα 19,5 ευρώ, από 16,8 ευρώ πριν, τονίζοντας ότι θα προχωρούσε σε αναβάθμιση στα 24,9 ευρώ έως 32,5 ευρώ μετά την παρουσίαση του στρατηγικού σχεδίου της Επιχείρησης.

  • Στις 21/11 ο οίκος Citigroup προχώρησε σε σύσταση ”hold” από ”sell” ανεβάζοντας το στόχο στα 25 ευρώ, από 18,50 ευρώ πριν. Την επόμενη, ο τίτλος της ΔΕΗ έκλεισε με άνοδο 14,04%! Επίσης, στην ίδια έκθεση ο οίκος τόνιζε ότι ο τίτλος της επιχείρησης μπορεί να φθάσει έως και τα 39 ευρώ, εφόσον η κυβέρνηση επιτρέψει μια αύξηση των τιμολογίων κατά 22%.

  • Στις 22/11 η Proton, προχώρησε σε σύσταση «neutral» ανεβάζοντας το στόχο στα 27 ευρώ από 19,5 ευρώ.

  • Στις 23/11 η UBS προχώρησε σε σύσταση «neutral» από ”sell”, ανεβάζοντας την τιμή-στόχο στα 29,7 από 17,8 ευρώ.

  • Επίσης στις 23/11 η Morgan Stanley, κάνοντας λόγο για ”πολύ δύσκολο outlook” έκανε σύσταση ”underweight” με στόχο τα... 13 ευρώ!

  • Στις 26/11 η Marfin Analysis έκανε σύσταση ”hold” από ”reduce” ανεβάζοντας το στόχο στα 29,8 ευρώ από 18,6 ευρώ πριν.

  • Στις 27/11 η Εθνική – P&K ΑΧΕΠΕΥ έκανε σύσταση ”equalweight” αυξάνοντας την τιμή – στόχο στα 36 ευρώ από 18,87 πριν.

  • Στις 29 Νοεμβρίου η Beta Χρηματιστηριακή έκανε σύσταση ”overweight” ανεβάζοντας το στόχο στα 32,8 ευρώ, από 32,5 ευρώ πριν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Beta, είναι η μόνη χρηματιστηριακή εταιρεία που στις αρχές του 2007 προχώρησε σε εντελώς ρηξικέλευθη αναβάθμιση της μετοχής θέτοντας το στόχο στα 34 ευρώ, όταν σύσσωμοι οι διεθνείς οίκοι έδιναν στόχους πολύ κάτω από τα 20 ευρώ.

  • Στις 3 Δεκεμβρίου η Citigroup αύξησε το στόχο από τα 25 στα 33 ευρώ, διατηρώντας σύσταση ”hold”.

  • Στις 4/12 η JP Morgan έκανε σύσταση ”overweight” ανεβάζοντας το στόχο 16 ολόκληρα ευρώ, οριοθετώντας την τιμή – στόχο στα 46 ευρώ, από 30 προηγουμένως! Παράλληλα, αύξησε την τιμή-στόχο για το αισιόδοξο σενάριό της στα 64 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 56 ευρώ προηγουμένως! Την επόμενη, δηλαδή την 5η Δεκεμβρίου η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε με άνοδο 11,81%!

  • Στις 4/12 η Εθνική – P&K ΑΧΕΠΕΥ άλλαξε τη σύσταση σε ”overweight” από ”equalweight” ανεβάζοντας το στόχο στα 52 ευρώ από 36 πριν.

  • Στις 5/12 η Alpha Finance άλλαξε τη σύσταση σε ”outperform” από ”neutral” οριοθετώντας ως αρμόζουσα τιμή στόχο τα 45 ευρώ.

  • Την ίδια η μέρα η Goldman Sachs έκανε σύσταση «neutral» με τιμή – στόχο τα 30 ευρώ. Μάλιστα, η Goldman Sachs επισήμανε ότι με βάση τα διαφορετικά σενάρια για τα τιμολόγια και την αναδιάρθρωση της εταιρίας, εκτιμά κλίμακα αξίας της μετοχής από 13 έως 43 ευρώ.

  • Επίσης στις 5/12 η Proton AXE ανέβασε το στόχο στα 34 ευρώ από 27 πριν, με σύσταση «neutral».

  • Τέλος, η Πειραιώς στις 5/12 έκανε σύσταση neutral ανεβάζοντας την τιμή – στόχο στα 37 ευρώ.

  Υ.Γ.: Για την... ιστορία, θυμίζουμε ότι ο τίτλος της ΔΕΗ έκλεισε την Παρασκευή στα 36,50 ευρώ κερδίζοντας 3 ευρώ ανά μετοχή το περασμένο 5ήμερο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.