#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/10/2010 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο πόλεμος του μέλλοντος διεξάγεται σήμερα
Ο ιός Stuxnet μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί ως ο κύριος παράγοντας στις νέου τύπου πολεμικές επιχειρήσεις της σύγχρονης εποχής. Όπως κάποτε θεωρήθηκε η ατομική βόμβα, το γερμανικό Blitzkrieg, και το αγγλικό τόξο. Πρόκειται για ένα θανατηφόρο «σκουλήκι», για το οποίο οι ειδικοί συμφωνούν πως σχεδιάστηκε ειδικά για να πλήξει τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Natanz και στο Bushehr. Το «σκουλήκι» εμφανίστηκε για πρώτη φορά πέρσι, και μετά το ξαναείδαμε τον Ιανουάριο του 2010, όταν επιτέθηκε σε λογισμικό στη Ρωσία, την Ινδία, και την Ινδονησία. Στο τέλος χτύπησε και το Ιράν.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που έχει επιτευχθεί στρατιωτική κυβερνο-επίθεση σε κάποιο κράτος. Πολλές είναι οι περιπτώσεις διάφορων χάκερς που διεισδύουν σε κρατικά υπολογιστικά συστήματα. Όμως η περίπτωση του Stuxnet είναι εντελώς διαφορετική. Η φανταστική λογοτεχνία βρίθει από παρόμοια σενάρια. Τα μυθιστορήματα The Girl with the Dragon Tattoo, και Scarecrow είναι ενδεικτικά του τι συμβαίνει και στον πραγματικό κόσμο. Όμως ο Stuxnet αποτελεί μια πραγματική απειλή, την οποία κανένας δεν γνωρίζει ποιος και γιατί την σχεδίασε. Οι ενδείξεις οδηγούν στις ΗΠΑ ή και το Ισραήλ, με βάση τη πολυπλοκότητα του προγράμματος, που όπως λένε οι ειδικοί απαιτεί ιδιαίτερα μεγάλη και κρατική οργάνωση.

Οι ΗΠΑ έχουν ειδικό στρατιωτικό τομέα με θέμα τον κυβερνοχώρο (Cyber Command), όπως έχει και το Ισραήλ τη μονάδα 8200, έναν από τους μεγαλύτερους τομείς της ήδη τεράστιας μυστικής υπηρεσίας του. Μερικά τμήματα του κώδικα του Stuxnet περιέχουν τη λέξη Myrtus, που είναι συνώνυμη με το όνομα Esther (Εσθήρ), και το αρχαίο «Βιβλίο της Εσθήρ» που μιλάει για το πώς οι Εβραίοι κάποτε απέκρουσαν προληπτικά μια περσική επίθεση.

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ δεν επιβεβαιώνουν τίποτα, αν και όπως φαίνεται η παραπάνω  ιστορία διέρρευσε επίτηδες από την Αμερική. Λέγεται επίσης πως το Ιράν μάλλον απέχει πολύ , τουλάχιστον δυο χρόνια, από το να μπορεί να κατασκευάσει λειτουργικό πυρηνικό οπλοστάσιο. Ο ιός στόχευσε το λογισμικό της Microsoft που λειτουργεί τον υπολογιστή Simatic S-7,  της  Siemens, με τον οποίον ελέγχονται οι αγωγοί πετρελαίου, η ηλεκτρική ενέργεια, και οι διάφορες πυρηνικές εγκαταστάσεις. Πέρσι, ένας μεγάλος αριθμός από Simatic S-7 που είχαν προορισμό το Ιράν, αναχαιτίστηκαν στο Ντουμπάϊ.

Πάντως ο ιός Stuxnet έχει πολύ μεγάλο ρίσκο και μικρό σχετικά κέρδος. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι άνοιξε το κουτί της Πανδώρας όσον αφορά στο σύγχρονο πόλεμο. Η θεωρία είναι πως πρώτα χρησιμοποιήθηκε και μετά αποκαλύφτηκε στον πρόεδρο Ομπάμα, για να τον γλιτώσει από το πρόβλημα του Ιράν, στο οποίο λειτούργησε με αναποφασιστικότητα και αναβλητικότητα. Αυτό υποστηρίζει ο Bob Woodward σε αποκαλύψεις του για τον Λευκό Οίκο, στον οποίο θεωρεί ότι υπάρχει μεγάλη σύγχιση για τη διαχείριση τόσο του Ιράν όσο και του Αφγανιστάν. Τώρα λοιπόν που έφυγε η πίεση από το Ιράν, οι σοβαρές αποφάσεις μπορούν να αναβληθούν περαιτέρω.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία είναι ιδιαίτερα ευάλωτες απέναντι σε παρόμοιες ηλεκτρονικές επιθέσεις στις εσωτερικές τους υποδομές, τον έλεγχο της οδικής και σιδηροδρομικής κυκλοφορίας, τη διαχείριση της παραγωγής και διανομής ενέργειας, των υδάτινων πόρων, και των αποχετεύσεων.

Την 27/3/2007, στην 70η επέτειο της γερμανικής επίθεσης στη Γκουέρνικα,  οι Εσθονοί δέχτηκαν τη δική τους κυβερνο-επίθεση. Οι Ρώσοι οργάνωσαν μια μεγάλη άσκηση spamming, που καθήλωσε την εμπορική κίνηση της χώρας, και που ήταν μια μορφή αντίδρασης στην μετακίνηση του ρωσικού πολεμικού μνημείου στο Tallinn. Πέρσι, διεξήχθη ένας σκληρός πόλεμος (χάκινγκ) μεταξύ ακτιβιστών του κινήματος των Πρασίνων και του ιρανικού Καθεστώτος, με αφορμή τις στημένες εκλογές που έφεραν νικητή τον Ahmadinejad. Ο συγκεκριμένος πόλεμος συνεχίζεται και σήμερα.

Όλα αυτά όμως τα επεισόδια είναι μικρής κλίμακας σε σύγκριση με την απειλή που εκπροσωπεί ο Stuxnet. Το ερώτημα που τίθεται είναι: Είμαστε προετοιμασμένοι για κυβερνο-πόλεμο; Αν συνεχίσει ο κόσμος να δίνει σημασία μόνο στα άρματα μάχης και στα αεροπλανοφόρα, και δεν εστιάσει σε απειλές τύπου Stuxnet, ο κίνδυνος αλλά και το κόστος θα είναι μεγάλα.

S.A. (The First Post)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. gram avatar
  gram 12/10/2010 09:56:30

  Οχι αγαπητέ Φάκτορα. ΔΕΝ είμαστε προετοιμασμένοι για κυβερνοπόλεμο και οι κρατούντες ούτε που μπορούν να καταλάβουν το μέγεθος της απειλής. Εξ' άλλου έχει φανεί ότι γι' αυτούς η άμυνα της χώρας και τα κονδύλια που αυτή απαιτεί είναι μόνον μιά ενόχληση για την οποία ψάχνουν ευκαιρία να ξεφορτωθούν.
  Μόνες (αμυδρές) ελπίδες είναι ο νέος ΓΔΕ Δημήτρης Γεωργιόπουλος και ίσως (όσο παράξενο κι αν ακούγεται) και ο Παμπούκης λόγω συχνωτισμού με το Ισραήλ.

 2. neotera avatar
  neotera 12/10/2010 10:53:12

  "...διεχήχθη σκληρός πόλεμος (χάκινγκ) μεταξύ ακτιβιστών του κινήματος των Πρασίνων και του ιρανικού Καθεστώτος..". Φαντάσου πόσο "ακτιβιστές" είναι αυτοί οι "οικολόγοι πράσινοι". Ετσι να είναι και οι δικοί μας ? Γι αυτό επιδεικνύουν τέτοιες αντεθνικές ανησυχίες ?

 3. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 12/10/2010 12:53:59

  Εμείς είμαστε ακόμη "χειρόγραφοι". Στο μεγαλυτερο μέρος.
  Αν γίνει τέτοιος πόλεμος θα έχουμε μικρότερες απώλειες στον τομέα αυτό ακόμη και από χώρα της κεντρικής Αφρικής.

  Θραξ Αναρμόδιος

  • gram avatar
   gram @ Θραξ Αναρμόδιος 12/10/2010 18:00:22

   Και πράγματι ως αναρμόδιος και παντελώς αμαθής περί του τι εστί "κυβερνοπόλεμος" ομιλείτε με περισή και πομπώδη βεβαιότητα για τα πιθανές επιπτώσεις και τα αποτελέσματα μιας σύραξης

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ gram 12/10/2010 18:07:46

    @gram

    Μια και φαίνεται να γνωρίζετε κύριε, γιατί δεν μας ευεργετείτε με τις πληροφορίες που κατέχετε, ώστε να φωτιστεί και το σκοτάδι δικό μας, των αναρμοδίων;

    Θραξ Αναρμόδιος

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ gram 12/10/2010 20:29:38

    Πές μας ρε συ gram, αγωνιούμε.

 4. gram avatar
  gram 12/10/2010 22:13:08

  Θα σας παρακαλουσα να διαβαζατε απλως το αρθρο που υποτιθεται οτι σχολιαζετε

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.