#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/09/2011 09:46
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο πόλεμος Τουρκίας - Ισραήλ θα είναι ασύμμετρος

[caption id="attachment_123095" align="alignnone" width="600" caption="Ελικόπτερο στην Λεμεσό ετοιμάζεται να μεταφέρει εργάτες στην γεώτρηση της Noble Energy"][/caption]

Ενδεχομένως ο πόλεμος Τουρκίας - Ισραήλ να έχει ήδη αρχίσει, με το «κλείσιμο» της στρόφιγγας των Ισραηλινών πληροφοριών για τις κινήσεις των ανταρτών του ΡΚΚ, ευθύς μετά την υπόθεση “Mavi Marmara”. Έγκυρες ειδικές πηγές αιτιολογούν με τον τρόπο αυτό την θεαματική αύξηση αφενός των επιθέσεων του ΡΚΚ αφετέρου την αυξημένη αποτελεσματικότητα τους.

Πράγματι, τις «καλές ημέρες» του ειδυλλίου μεταξύ των δυο χωρών η εμπειρία του Ισραήλ στην ηλεκτρονική συλλογή πληροφοριών (ELINT) και η χρήση προηγμένων τεχνικών και συστημάτων στα Τουρκο – Ιρακινά σύνορα παρείχε πολύτιμες πληροφορίες στον Τουρκικό στρατό σχετικά με τις κινήσεις και τις ροές μαχητών και όπλων από την Κουρδική βάση του Καντίλ. (χάρτης 1)Οι Ισραηλινοί πλαισίωναν με ειδικό προσωπικό και παρείχαν τεχνολογική υποστήριξη στις δραστηριότητες αυτές και ένας εντυπωσιακός όγκος πληροφοριών από υποκλοπές κινητών τηλεφώνων και ασυρμάτων του ΡΚΚ επέτρεπαν στην  ΜΙΤ και τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις να έχουν σαφή εικόνα των κουρδικών δραστηριοτήτων στις διακεκαυμένες ζώνες του Hakari και των Τουρκο-Ιρακινών συνόρων.

Εάν αξιολογήσουμε δε και τις πληροφορίες για «αναγκαστική προσγείωση» στο Ισραήλ των UAV (ανεπάνδρωτων αεροχημάτων αναγνωρίσεως) ‘’Heron” του Τουρκικού στρατού  υπό το πρόσχημα της συντηρήσεως δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι τώρα οι Τούρκοι ευρίσκονται στο «σκοτάδι» και αναγκάζονται να βασισθούν σε ίδιες δυνάμεις και παραδοσιακές τεχνικές κατά τα φαινόμενα αναποτελεσματικές. Θα θυμίσω ότι πρίν από μερικούς μήνες σημειώθηκε τρομοκρατική ενέργεια του ΡΚΚ στην Σαμψούντα, στην ΒΑ Τουρκία όπου δεν υπάρχει τοπικό Κουρδικό στοιχείο και άρα επρόκειτο για « βαθεία διείσδυση» μαχητών που πέρασε απαρατήρητη.

Οι δυο χώρες γνωρίζουν άριστα εκάστη το «μαλακό υπογάστριο» της άλλης και η φαεινή ιδέα των Ερντογάν – Νατβούτογλου να παίξουν το χαρτί της Γάζας για την προώθηση των Τουρκικών συμφερόντων στην Α. Μεσόγειο και στο εν εξελίξει παίγνιο με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων  οδηγεί μοιραία σε «κτύπημα κάτω από την ζώνη» του Ισραήλ στο Κουρδικό.

Έτσι το παίγνιο για το Ισραήλ είναι η πάσει θυσία διατήρηση του ομφάλιου λώρου με την Δ. Ευρώπη που περνά απο τις ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδος, με δυνατότητες υποστηρίξεως αγωγών, τηλεπικοινωνιακών κυκλωμάτων, σταθμού υγροποιήσεως αερίου κ.α. ΧΩΡΙΣ την παρεμβολή ασταθών «δυτικόφιλων» αραβικών καθεστώτων όπως η Αίγυπτος η καθαρά εχθρικών πρός το Εβραϊκό κράτος όπως ο Λίβανος και η Συρία.

Για την Τουρκία πάλι, η γνωστή λαθροχειρία με την ΑΟΖ του Καστελόριζου, η «ένωση» των ορίων ΑΟΖ Τουρκίας – Αιγύπτου και η μέσω της «ανταλλαγής» τμημάτων ΑΟΖ μεταξύ «ΤΔΒΚ», Αιγύπτου, Λιβάνου και Τουρκίας  επαφή με την ΑΟΖ της λωρίδος της Γάζας επιτρέπει την πλήρη αποκοπή του ελληνο-κυπριακού χώρου, τον ενεργειακό στραγγαλισμό του Ισραήλ και την οριστική εμφάνιση της Τουρκίας ως τοπικού παράγοντος Ισχύος στην Μ. Ανατολή – Α. Μεσόγειο και «προστάτη» των αραβικών δικαιωμάτων, όπως μαρτυρά η Τουρκική υποστήριξη στις αιτιάσεις του Λιβάνου για την ΑΟΖ του. Ας σημειωθεί, πως όλα αυτά τα Κράτη, ΔΕΝ έχουν προσυπογράψει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και οι αναφορές στην ΑΟΖ είναι καθαροί τακτικισμοί και προσπάθειες προσπορισμού οφελών από μια συγκεχυμένη κατάσταση.

Να πούμε εδώ ότι μολονότι τα κατεχόμενα της Παλαιστίνης δεν είναι πλήρες μέλος του ΟΗΕ, «έχουν» ΑΟΖ, η οποία εμφαίνεται στον χάρτη 2 και ο κύριος λόγος που Τουρκία ξεκίνησε την εκστρατεία κατά του αποκλεισμού της Γάζας, τους «στολίσκους ελευθερίας» (τους οποίους έσπευσαν να υποστηρίξουν διάφοροι ημέτεροι ανεγκέφαλοι) είναι η εμφάνιση της ως «προστάτου» των δικαιωμάτων των κατεχομένων, με το αζημίωτο : Όπως είπαμε παραπάνω, η Τουρκία επιθυμεί να φθάσει την ολίγιστη ΑΟΖ της έως το ...Σουέζ ! Στον Τουρκικό χάρτη 3, του 2008, που παρουσιάζει τις Τουρκικές απόψεις για την ΑΟΖ της χώρας ΔΕΝ υπάρχει πρόβλεψη για ΑΟΖ της Γάζας. Το «φρούτο» αυτό ανακάλυψαν οι Τούρκοι κατά  την «νέα εποχή Νταβούτογλου», που υιοθέτησε ασμένως την θέση «Πώς το Ισραήλ  λεηλάτησε τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Παλαιστίνης»Το Ισραήλ μπορεί να «παίξει» πολύ πιο εύκολα, αφού στο Κουρδικό χάος μεταξύ Συρίας, Τουρκίας και Ιράκ η όποια ανάμειξη με ειδικές δυνάμεις θα περάσει τυπικά απαρατήρητη ενώ η αντίστοιχη Τουρκική ανάμειξη απαιτεί θεαματικές κινήσεις με πλοία και αεροσκάφη. Να σημειωθεί εδώ ότι το Ισραήλ διαθέτει τεράστιο στόκ Σοβιετικών όπλων ιδανικό για συγκεκαλυμμένες δραστηριότητες.

Όσον αφορά στην χρήση «κλασικών» στρατιωτικών μέσων όπως το Ναυτικό, η Τουρκία κινδυνεύει με την λεγόμενη «υπερέκταση».  Μια παρουσία έστω και συνοδευτική σε απόσταση 250- 300 ν.μ. από τις Τουρκικές ακτές απαιτεί πλοία μεγέθους φρεγάτας, πλοία ανεφοδιασμού και βεβαίως αεροπορική κάλυψη. Πόσα πλοία μπορεί να διαθέσει η Τουρκία; Από τις 16 – 17 φρεγάτες τουλάχιστον τρεις η τέσσερις επιχειρούν στην Λιβύη η τελούν υπό συντήρηση μετά τις επιχειρήσεις του embargo, τουλάχιστον  δυο περιπολούν στον Περσικό και την Σομαλία και βεβαίως υπάρχει και το Αιγαίο. Πιθανολογείται ότι στην Α. Μεσόγειο θα επιχειρήσουν οι τύπου Gaziantepe (αμερικανική κλάσση OH Perry), θεωρητικώς οκτώ εκ των οποίων κάποιες έχουν εκσυγχρονισθεί η τελούν υπό εκσυγχρονισμό στα πλαίσια του προγράμματος GENESIS. Ο τύπος αυτός κρίνεται καταλληλότερος λόγω  αναβαθμισμένων αισθητήρων και ηλεκτρονικών και της ικανότητος αντιαεροπορικής αμυνας περιοχής που διαθέτει με την παρουσία του ΑΑ βλήματος Standard SM – 1MR βεληνεκούς 90 ν.μ.,  εκτός των Evolved Sea Sparrow βεληνεκούς 40 ν.μ.

Φυσικά στην περίπτωση αυτή το Τουρκικό ΠΝ στερείται της ικανότητος αυτής στο Αιγαίο και στην παρουσία του σε άλλα θέατρα επιχειρήσεων όπως στην Λιβύη και την Σομαλία.

Οι πεπαλαιωμένες κορβέτες κλάσεως Estienne d’Orves, κατάλληλες για παράκτια επιτήρηση και αστυνόμευση ακτών, δεν κρίνονται ικανές για μια αποστολή στο «στόμα του Ισραηλινού λύκου», όπου ούτως η άλλως όλα τα συμμετέχοντα πλοία θα έχουν να αντιμετωπίσουν τα ηλεκτρονικά αντίμετρα της Raphael και της ELBIT, τις αντιαεροπορικές – αντιβληματικές συστοιχίες, τα αντιπλοϊκά βλήματα GABRIEL όλων των εκδόσεων (εως και 105 ν.μ. βεληνεκές) των Ισραηλινών , ενώ τα βλήματα επιφανείας – επιφανείας HARPOON που διαθέτουν τα τουρκικά πλοία είναι μάλλον «ελαφρά».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου το έθεσε ακριβέστερα : Όποιος πλησιάσει στην ζώνη αποκλεισμού θα έχει να αντιμετωπίσει τα δυο «μακριά χέρια» του Ισραήλ. Την Πολεμική Αεροπορία και το Ναυτικό. Το τελευταίο, σίγουρα υστερεί σε σύγκριση με το Τουρκικό σε επίπεδο μεγάλων ναυτικών μονάδων,  αλλά δεν θέλω να βάλω στην ζυγαριά την παρουσία τριών ΥΒ Dolphin οπλισμένων με βλήματα cruise με συμβατική ή  πυρηνική γόμωση...Εκείνο βέβαια το «μακρύ χέρι» που κάνει την διαφορά είναι η Ισραηλινή Αεροπορία που με περίπου 90 F-15 και 250 F-16 διαφόρων τύπων (σύν άλλους τύπους αεροσκαφών αλλά αναφέρομαι στον «κορμό») αποτελεί μια δύναμη κρούσεως που η Τουρκία απλώς δεν μπορεί να σκεφθεί να αντιμετωπίσει και εάν προσθέσουμε την διαφορά σε εκπαίδευση, εμπειρία και ηλεκτρονικά οι Τούρκοι θα πρέπει να αλλάξουν γειτονιά...

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί η παρασάγγας Ισραηλινή υπεροχή στον τομέα “Situation Awareness” ("επίγνωση τακτικής καταστάσεως") με κάθε είδους αισθητήρα επιφανείας και αέρος και εξελιγμένα συστήματα ELINT - SIGINT (συλλογή πληροφοριών από εκπομπές κάθε είδους και υποκλοπές επικοινωνιών) ενώ το Ισραήλ κατέχει μια επίζηλη θέση διεθνώς στον τομέα του Ηλεκτρονικού Πολέμου (μέτρα ηλεκτρονικής υποστηρίξεως – παρεμβολές).

Αναφέρθηκα παραπάνω στο φαινόμενο της «υπερεκτάσεως» και είναι προφανές πως μια «αξιοπρεπής» Τουρκική αεροναυτική παρουσία στα ανοικτά της Γάζας, ή νότια της Κύπρου πλησίον των εξεδρών γεωτρήσεων, απαιτεί μια αντίστοιχη αποψίλωση της Τουρκικής παρουσίας στο Αιγαίο, ακόμη και στην «ενδιάμεση» περιοχή του Καστελορίζου.

Για τους λόγους αυτούς, πιστεύω πως η εξέλιξη της Τουρκο –Ισραηλινής διαμάχης θα έχει έντονα «ασύμμετρο» χαρακτήρα, με εκατέρωθεν «ειδικές επιχειρήσεις» και πλήγματα που θα επιδιώκουν να «κρεμάσουν στα μανταλάκια» της διεθνούς κοινότητος τον αντίπαλο για υποστήριξη της τρομοκρατίας, παραβίαση διεθνών συνθηκών, την «ατιμωρητί» ανάπτυξη πυρηνικού οπλοστασίου από το Ισραήλ κ.α. έως και την αναγκαστική παρέμβαση των ΗΠΑ.

Αυτό ασφαλώς και δεν πρέπει να σημάνει εφησυχασμό για την ελληνική πλευρά, αφού οι συνθήκες για πρόκληση  θερμού επεισοδίου στην περιοχή του Καστελορίζου η των «μικρών Δωδεκανήσων» ευνοούν την Τουρκία η οποία θα προτιμήσει μια «λογική» κίνηση από την «υπερέκταση» στην Γάζα και στα Κυπριακά κοιτάσματα και είναι πολύ πιθανό να επιλεγεί ένα «αδύνατο σημείο» για να προβάλλει τις παράλογες αξιώσεις της.

Έχω ξαναγράψει εδώ πως ο «τσαμπουκάς» με το Ισραήλ έχει σαφή όρια, εκτός από την περίπτωση του ατυχήματος, πιθανού όταν συγκεντρώνονται εκνευρισμένοι άνθρωποι με πλοία, αεροσκάφη και πυραύλους σε μια μικρή θαλάσσια ζώνη, σε απόσταση βολής από ανεξέλεγκτες δυνάμεις όπως π.χ. η Χεζμπολά στις Λιβανικές ακτές.

Στην αστάθμητη αυτή εξέλιξη  συμβάλλει και η πρόσφατη αναταραχή στην Αίγυπτο, με την πυρπόληση της Ισραηλινής πρεσβείας και τις ενδείξεις ότι το στρατιωτικό καθεστώς ΔΕΝ είναι πια δεδομένο στον φιλοδυτικό και έστω  ουδέτερο προσανατολισμό του ως πρός το Ισραήλ. Με την παρότρυνση της «φίλης» Τουρκίας, πόσο μπορούν να ελεγχθούν οι Αιγυπτιακές ριζοσπαστικοποιημένες πια μάζες  και ποιός θέλει να τις ελέγξει και όχι να τις «εξαπολύσει» σε μια παναραβική περιπέτεια ;

Σε κάθε  περίπτωση η  έμπρακτη αμφισβήτηση της ΑΟΖ του Καστελορίζου με κάποιο «θερμό επεισόδιο», π.χ. με «δημοσιογράφους» της ΜΙΤ, με παροχή βοήθειας σε ...επι τούτοις κινδυνεύον σκάφος εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, με αναχαίτιση πλοίου   α λα EXPLORA κ.α. φαίνεται πιο πιθανή, την στιγμή μάλιστα που το «Τουρκο- Αιγυπτιακό» ειδύλλιο (σε προηγούμενη ανάρτηση μου αναφέρθηκα  στον Ιμπραήμ !) μας στριμώχνει και από τα Νότια : Ποιά θα είναι η τοποθέτηση της Αιγύπτου ως πρός την ΑΟΖ του νησιού μας και την Τουρκική επιδίωξη «Οθωμανικού lebensraum» στα ορια των ΑΟΖ Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου ;

Parsifal

ΣΧΟΛΙΑ

 1. BellaDonna avatar
  BellaDonna 20/09/2011 10:06:44

  Γνωστός μου παντως στο ΠΝ, λέει οτι πηγαινοέρχονται κλιμάκια που ελέγχουν τις φρεγάτες και αναμένουν θερμές εξελιξεις στο Καστελόριζο,το εχουν σιγουρο δλδ οτι κατι θα γινει..

  • tpe avatar
   tpe @ BellaDonna 20/09/2011 14:31:12

   Ναι. Γιαυτό και πάνε την Μπουμπουλίνα για scrap/στόχο, γιατί δεν είχαν 14 εκ. για την κάνουν αξιόμαχη. 25000 λοβοτομημένους όμως, είχαν να προσλάβουν.

 2. kakofonix avatar
  kakofonix 20/09/2011 10:10:06

  Πάντα απολαυστικός, Pasifal.

  Όντας άσχετος με την επιστήμη αυτή, θα ήθελα να μου λύσεις μια απορία:

  Αν υποθέσουμε ότι τελικά η Αίγυπτος (πιθανότατα έπειτα από την επικράτηση κοσμικών ισλαμικών στοιχείων) πάρει φανερά το μέρος της Τουρκίας,

  1. Πόσο αυτό απειλεί το Ισραήλ και πως διαμορφώνονται οι συσχετισμοί
  2. Αν μπορείς να μας αναλύσεις, με τον τρόπο που ανέλυσες τους στρατιωτικούς συσχετισμούς Ισραήλ - Τουρκίας, τους συσχετισμούς Ελλάδας - Ισραήλ vs Τουρκίας - Αιγύπτου

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

 3. aiolikos avatar
  aiolikos 20/09/2011 10:10:32

  Αυτή τη στιγμή όλες οι τουρκικές εφημερίδες στις ειδήσεις τους στο διαδίκτυο ισχυρίζονται ότι το Ισραήλ πρότεινε στην Ελληνική κυβέρνηση να έχει τη δυνατότητα χρήσης όλων των βάσεων του ελληνικού χώρου. Σε αντάλλαγμα το Ισραήλ θα προστατέψει τις γεωτρήσεις που θα γίνουν στην ελληνική ΑΟΖ στην περιοχή του Καστελλόριζου. Σύμφωνα με τις τουρκικές εφημερίδες (όλες) η Τουρκία προειδοποίησε την Ελλάδα να μην προχωρήσει σε μια τέτοια εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης με το Ισραήλ, ενώ υπήρχε και αντίδραση από μέλη του υπουργικού συμβουλίου της Ελλάδας οι οποίοι τονίζουν τους κινδύνους του εγχειρήματος.

  • mind trap avatar
   mind trap @ aiolikos 20/09/2011 11:06:50

   Η Τουρκία προειδοποίησε?
   Χμμμ....μάλλον γιαυτό κλάνει το γατί!!

   • Δημητρης avatar
    Δημητρης @ mind trap 20/09/2011 20:28:41

    :D

 4. stefanos avatar
  stefanos 20/09/2011 10:40:24

  Ο Πόλεμος είναι πλέον προ των πυλών. Δεν βλέπω τίποτα που να μπορεί να τον καθυστερήσει ιδιαίτερα.Η ώρα για την οποία μας προετοίμαζαν οι άγιοι γέροντες της Ορθοδοξίας φτάνει. Απαιτείται μετάνοια,προσευχή,υπομονή και ελπίδα. Το μόνο βέβαιο είναι οτι μετα τα καταιγιστικά και σκληρά γεγονότα που έρχονται θα ακολουθήσει μια μεγάλη περίοδος ευημερίας για την πατρίδα μας και η Αναλαμπή της Ορθοδοξίας. Μέχρι τότε ήρθε η ώρα για να πουμε το ψωμί ψωμάκι και για να αποδείξουμε ότι δε μας ενδιαφέρει μόνο ο εαυτούλης μας. Θα δώσουμε εξετάσεις(πνευματικές) αδέλφια, ετοιμαστείτε!!!

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ stefanos 20/09/2011 23:45:20

   Έρχεται πόλεμος και εσύ συνιστάς μετάνοια και νηστεία; Πάμε καλά;
   Για αυτό χάθηκε και η Πόλη το 1453.

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ Strange Attractor 21/09/2011 12:20:11

    Ο ναύαρχος Κουντουριώτης (του θωρηκτού Αβέρωφ), θριαμβευτής των βαλκανικών πολέμων, επέμενε ιδιαίτερα στην τήρηση της νηστείας από τα πληρώματα και τα κατάφεραν μια χαρά!

    Ή μήπως οι μάχες κερδίζονται με τα ... τριγλυκερίδια; Για νηστεία μίλησε ο Στέφανος, όχι για πείνα. Και για προσευχή μίλησε.

 5. ΠΑΙΚΤΗΣ avatar
  ΠΑΙΚΤΗΣ 20/09/2011 10:48:07

  Όλα συγκλίνουν σε ένα συμπέρασμα, έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες υποστήριξης των εθνικών μας δικαιωμάτων σε ένα μικρό κράτος, το Ισραήλ.
  Μην αμφισβητεί κανείς πως όσο ισχυρό κι αν είναι το κράτος αυτό στρατιωτικά, τα αριθμητικά δεδομένα δεν το ευνοούν. Αντέχει δύο ανοικτά μέτωπα π.χ. με Τουρκία και ΧΕΖΜΠΟΛΑ; Μην αμφισητεί κανείς ότι οι Τούρκοι δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα χέρια, θα κοιτάξουν να ανοίξουν μέτωπα όπως κάνουν οι Εβραίοι με τους Κούρδους. Αν ήταν τόσο ισχυροί όσο θέλουν να πιστεύουμε οι Ισραηλινοί, γιατί δεν έχουν ξεμπερδέψει με τη ΧΕΖΜΠΟΛΑ; Το Ισραήλ έχει κ ιαυτό τα όρια του, το ζητούμενο λοιπόν είναι εμείς αν μπορούμε να προστατεύσουμε το Καστελλόριζο και την ΑΟΖ μας, ή "πέφτει" μακριά, όπως η Κύπρος; Απο μας λοιπόν εξαρτώνται όλα.

  • Ακις avatar
   Ακις @ ΠΑΙΚΤΗΣ 20/09/2011 11:05:45

   Δεν εξαρταται μονο απο μας πια, το παιχνιδι πια εχει γινει πολυπλοκο
   μια και η Ελλαδα αποτελει την διεξοδο του Ισραηλ (και Κυπρου) προς την Ευρωπη...
   Μεσα στο παιχνιδι αυτο μπλεκονται επισης Αμερικανοι και Ρωσοι.. που ακομα δεν φαινονται ξεκαθαρα... αλλα θα φανουν...
   Η Ελλαδα μονη η με αλλους αν δεχτει επιθεση στο Καστελλοριζο (ή αλλου), ειναι δεδομενο πως θα απαντησει... και θα ειναι αμυνομενη...

  • Poisonous avatar
   Poisonous @ ΠΑΙΚΤΗΣ 20/09/2011 12:03:15

   Η ΧΕΖΜΠΟΛΑ, έχει και αυτή το ρόλο της. Η έλλειψη ορατής και άμεσης απειλής είναι και αυτή από μόνη της αρκετά απειλητική.

   Ως προς την εναπόθεση ελπίδων σε τρίτους και αυτό είναι είναι αρκετά επικίνδυνο... Πως το λέγανε.. Συν Αθηνά και χείρα κίνει...

   Οι Ισραηλινοί πάντως έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα: Δεν ξεχνάνε.
   Ενώ άλλοι έχουν μνήμη χρυσόψαρου.

 6. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΓΝΟΣ avatar
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΓΝΟΣ 20/09/2011 10:55:29

  Η Τουρκία αδυνατεί ν'αντιληφθεί ότι "δυό κοκκόρια στο ίδιο κοτέτσι" δεν χωράνε.Ηδη από την δεκαετία του '60 πέρα από κάθε πρόσχημα οι Η.Π.Α. ξεκαθάρισαν ότι το κράτος του Ισραήλ είναι ο αδιαφιλονίκητος "τοποτηρητής" των συμφερόντων τους στην ευρύτερη περιοχή.Σήμερα η Τουρκία διαισθανόμενη μετά τον πόλεμο του Ιράκ ότι επίκειται ο εξ ανατολών τεμαχισμός της (προκειμένου να ιδρυθεί το "κράτος" του Β.Ιράκ ένθα και τα κοιτάσματα της Μοσούλης) αντιδρά σπασμωδικά προσπαθώντας να περισώσει "ζωτικό χώρο".Το επόμενο βήμα της Αγκυρας θα είναι ο απροκάλυπτος εκβιασμός της διαχείρισης των υδάτων Τίγρη-Εφράτη, όμως τα φράγματα βρίσκονται σε αμιγώς κουρδική περιοχή που προόρισται να ενσωματωθεί στο υπό σκέψιν "κράτος". Αντιλαμβάνεσθε λοιπόν ότι η Τουρκία κυριολεκτικά "ευνουχίζεται" και ψαλιδίζονται τα όνειρα που έπλαθε πιστεύοντας ότι θα μετεξελιχθεί σε περιφερειακή υπερδύναμη.Προσφιλής τακτική της γείτονος είναι ο λεγόμενος "δημιουργικός εκβιασμός".Πιθανολογώ ότι άμεση αντίδραση της Τουρκίας θα είναι η υποδαύλιση αλυτρωτικών εξεγέρσεων σε περιοχές ένθα ζούν τουρκογενείς πληθυσμοί και ο εναγκαλισμός των μουσουλμάνων λαθρομεταναστών (ακούει κανείς κατά Β.Σοφίας μεριά...;).

 7. akis avatar
  akis 20/09/2011 11:01:24

  κοιταξτε τα σχολια εχουν ενδιαφερον...
  > http://www.hurriyetdailynews.com/n.php?n=greeks-start-drilling-turkey-ready-to-roll-2011-09-19

 8. ΘΑΝΑΣΗΣ avatar
  ΘΑΝΑΣΗΣ 20/09/2011 11:30:23

  @ΠΑΙΚΤΗΣ

  μάλλον δεν κατάλαβες καλά, το Ισραήλ μας χρησιμοποιεί για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά του,
  και όσον αφορά τη χεζμπολά (ποιό μέτωπο) δε μιλάμε για δύναμη που μπορεί να κάνει πολεμικές επιχειρήσεις αλλά μόνο ανταρτοπόλεμο και δεν τη θεωρώ σοβαρή απειλή για το Ισραήλ και όπως γράφει ο φίλος με τέτοια αεροπορική δύναμη δύσκολα θα υπάρξει αντίπαλος να το απειλήσει γιατί οι σύγχρονοι πόλεμοι κρίνονται από την υπεροχή στον αέρα.

 9. η ν@χτερίδα avatar
  η ν@χτερίδα 20/09/2011 11:38:04

  Όλα θα τελειώσουν σύντομα, μόλις υπογράψει και η τουρκία ότι αποδέχεται το 8-10% που τις έχει προταθεί από τις ΗΠΑ, για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στο αιγαίο, ήδη οι ρώσοι θα πάρουν το 20% και εμείς το ίδιο ποσοστό, το υπόλοιπο στον θείο σαμ.
  μιλάω για τα δικά μας κοιτάσματα, όχι κύπρου-ισραήλ.
  άκουσα ότι η συμφωνία θα κλείσει στα 450δις δολάρια, που θα σβήσουν το χρέος.
  εξάλλου αν δεν υπάρχει ίχνος αλήθειας σε όλα αυτά, γιατί ο ομπάμα κάθε τόσο τηλεφωνεί στους μέρκελ-σαρκοζί και ζητάει να σώσουν την ελλάδα;!
  η είναι τυχαίο ότι μετά την επίσκεψη της χίλαρι, έκλεισε ή είναι έτοιμο να κλείσει το ιγμε;

  όσο για τον ερντογάν και τις απειλές του, αυτές γίνονται μόνο για εσωτερική κατανάλωση...

  • Nick avatar
   Nick @ η ν@χτερίδα 20/09/2011 11:46:54

   Όλα θα τελειώσουν όταν η Τουρκία αποδεχθεί το Διεθνές Δικαιο της Θάλασσας με τον έναν ή τον... "άλλον" τρόπο.

   Όσο για τα ποσοστά... χαχαχα. Σιγά μην αποδεχτεί η Τουρκία μόλις 10 ή 20%. Από 51% και πάνω...

  • Nick avatar
   Nick @ η ν@χτερίδα 20/09/2011 11:48:55

   Όλα θα τελειώσουν όταν η Τουρκία αποδεχθεί το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Δεν ορίζεται ΑΟΖ βάσει αυτής; Δεν έρχονται πετρελαϊκές ανεξαρτήτου εθνικότητας και... νταβαντζή που να βαράνε το πωπό τους.

   Όσο για τα ποσοστά... χαχαχα. Η Τουρκία αποδέχεται από 50% και άνω.

  • Nick avatar
   Nick @ η ν@χτερίδα 20/09/2011 11:51:48

   Ορίστηκε ΑΟΖ βασει Διεθνούς Δικαίου; Όχι. Επομένως μη περιμένεις πετρελαϊκές και εκμετάλλευση φυσικού πλούτου. Αν δεν είναι καλυμμένες νομικά, δεν πρόκειτα να γίνει τίποτα.

   Όσο για τα ποσοστά, η Τουρκία συζητάει από 50% και άνω. Για παρακάτω ούτε κουβέντα, εκτός και αν την απειλήσουν με κανά διαμελισμό...

 10. Kargia avatar
  Kargia 20/09/2011 11:42:22

  Ποιο προφητικό δεν θα μπορούσε να είναι το άρθρο. Ποιανού άραγε μήνυμα να κρύβετε πίσω από την έκρηξη στην Άγκυρα?

 11. StarPowerNone avatar
  StarPowerNone 20/09/2011 11:43:59

  Εξαιρετική ανάλυση για την στρατιωτική ισορροπία των δυο δυνάμεων και τις δυνατότητες άσκησης της στρατιωτικής ισχύος της καθεμιάς.
  Όσον αφορά τις τεχνολογικές αδυναμίες της Τουρκίας, δείτε επίσης και το κομμάτι «Turkey is stark naked» μέσα στο άρθρο του Μεχμέτ Αλί Μπιράντ hττp://www.hurriyetdailynews.com/n.php?n=erdogan-does-not-let-go-of-israel-2011-09-18
  Για τα ενεργειακά δείτε την ενδιαφέρουσα ανάλυση στο περιοδικό FOREIGN POLICY: hττp://www.foreignpolicy.com/articles/2011/09/15/the_land_of_gas_and_honey
  Υπάρχει όμως και η πολιτική διάσταση που είναι πάρα πολύ πιο σημαντική σ’ αυτή τη φάση και εδώ ο Νετανιάχου βάλλεται για τους χειρισμούς του και εσωτερικά στο Ισραήλ, αλλά και από τους πιο θερμούς υποστηρικτές του Ισραήλ στην Αμερική. Παραδείγματα:
  hττp://www.nytimes.com/2011/09/18/opinion/sunday/friedman-israel-adrift-at-sea-alone.html?_r=2&src=ISMR_AP_LO_MST_FB
  hττp://rothkopf.foreignpolicy.com/posts/2011/09/19/the_votes_the_palestinians_and_the_israelis_really_need
  Πολύ σύνθετη και περίπλοκη υπόθεση, αν την εξετάσει κανείς πολυδιάστατα.

  • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
   ΝΙΚΟΛΑΣ @ StarPowerNone 20/09/2011 17:01:24

   Έχεις δίκιο, πολυσύνθετο το πρόβλημα. Μπράβο για τις καλές πηγές που παραθέτεις.

 12. ΠΙΛΟΤΟΣ avatar
  ΠΙΛΟΤΟΣ 20/09/2011 11:46:51

  Καλή αρχή να έχουμε...

  www.skai.gr/news/world/article/180713/ekrixi-stin-agura

  Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στην τουρκική πρωτεύουσα, Άγκυρα.

  Υπάρχουν αναφορές για δύο νεκρούς και αρκετούς τραυματίες. Καταστράφηκαν πολλά αυτοκίνητα που βρίσκονταν στο σημείο.
  Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, την έκρηξη προκάλεσε παγιδευμένο όχημα.

 13. Nick avatar
  Nick 20/09/2011 12:00:21

  Η Τουρκία δεν πρόκειται να αποδεχθεί τόσο μικρό ποσοστό.

  Όπως επίσης δεν πρόκειται να γίνει καμμία εκμετάλλευση αν δεν οριστεί η ΑΟΖ βάσει της Συνθήκης των Θαλασσών. Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν οι εταιρίες είναι να τρέχουν στα δικαστήρια για αμφιλεγόμενες περιοχές έρευνας υδρογονανθράκων.

  Να πώ και εγώ τι άκουσα και τι είδα ή θα προκληθεί πανικός; ;)

  • tpe avatar
   tpe @ Nick 20/09/2011 15:46:56

   Κανένας πανικός. Πες σε παρακαλούμε...

   • Nick avatar
    Nick @ tpe 20/09/2011 16:13:40

    Μέχρι τις 27 να αναμένετε εξελίξεις. Δεν λέω κάτι άλλο για ευνόητους λόγους ;)

 14. anetos avatar
  anetos 20/09/2011 14:55:04

  αριστος οπως παντα Parsifal ,μπραβο !

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ anetos 20/09/2011 20:49:16

   Συμφωνώ απόλυτα.

 15. εξυπνάκιας avatar
  εξυπνάκιας 20/09/2011 18:50:50

  " είναι φίλοι μας οι εβραίοι"

  • ο ξένος avatar
   ο ξένος @ εξυπνάκιας 20/09/2011 23:34:36

   "και έχουν γαμw τα όπλα"

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.