#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/10/2011 15:02
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο προϋπολογισμός της ... χρεοκοπίας

 Μια ακόμη μαύρη χρονιά, ίσως χειρότερη από τις προηγούμενες, προοιωνίζεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή. Η κυβέρνηση ουσιαστικά με τα στοιχεία που καταθέτει μας προετοιμάζει για νέο πακέτο μέτρων αφού είναι αδύνατο να επιτευχθούν οι στόχοι τόσο για φέτος όσο και για το χρόνου. Επίσης, μας προετοιμάζει για νέα βαθιά ύφεση, φτώχεια και κανένα φως στο βάθος του τούνελ παρά τα σκληρά μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα. Αναρωτιέται κανείς, τι άλλο φοροεισπρακτικό μέτρο θα σκαρφιστούν για να βάλουν το χέρι στην τσέπη μας εκτός κι αν σκέφτονται μαζικές απολύσεις στο δημόσιο, όπως άλλωστε φαίνεται κι από το σχέδιο για την εργασιακή εφεδρεία.

Χαρακτηριστικό της δραματικής κατάστασης της οικονομίας είναι ότι το χρέος τον επόμενο χρόνο θα εκτοξευθεί στα 371,9 δισ. ευρώ, δηλαδή 172,7% του ΑΕΠ έναντι 356,2 δισ. ευρώ, δηλαδή 161,8% του ΑΕΠ και 328,58 δισ. ευρώ (142,8% του ΑΕΠ) του 2010.

Είναι μόνο ένα ενδεικτικό στοιχείο ότι πάμε σε πιο επώδυνες λύσεις για το χρέος, δηλαδή σε χρεοκοπία της χώρας και επανεκκίνηση από την αρχή με φτωχούς Ελληνες.

Κατά τα λοιπά, ο προϋπολογισμός προβλέπει μεταξύ άλλων:


Μέτρα 7,1 δισ. ευρώ από τώρα μέχρι και του χρόνου, τα οποία είναι 2,1 δισ. το επόμενο τρίμηνο και άλλα 5 δισ. το 2012. Αυτό βέβαια τίθεται υπό την αίρεση να επιτευχθούν οι στόχοι. Αν δε γίνει αυτό τότε θα ανακοινωθούν νέα μέτρα ύψους 1,1 δισ. ευρώ.
Το προσχέδιο προβλέπει: Περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, και σε  ταμεία πρόνοιας (περικοπή 260 εκατ ευρώ φέτος και  480 εκατ ευρώ το 2012). Αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα (εσοδα 800 εκατ. ευρώ το  2012). Προσαρμογή ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης-κίνησης  (250 εκατ. ευρώ το 2012). Περικοπές σε φοροαπαλλαγές από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (1,95 δισ. ευρώ το 2012). Αναβολή πληρωμής έκτακτης παροχής δικαστικών (280 εκατ. ευρώ). Ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών (εσοδα μόνο 1,7 δισ. ευρώ φέτος από 2,6 δισ. ευρώ αρχικής εκτίμησης και  100 εκατ ευρώ το 2012). Νέο μισθολόγιο (θα φέρει 150 εκατ. ευρώ φέτος και  950 εκατ. ευρώ το 2012). Εργασιακή εφεδρεία (το 2012 εξοικονόμηση 200 εκατ ευρώ).
Χαρακτηριστικό της αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής είναι η μείωση των φορολογικών εσόδων κατά 2,8% που προβλέπει η κυβέρνηση παρά τα σκληρά μέτρα και η οριακή αύξηση 0,2%, στα 56,282 δισ. ευρώ στα έσοδα.
Η ύφεση υπολογίζεται στο 5,5% φέτος και στο 2,5% το 2012. Η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στο 15,2% και το 2012 να κάνει άλμα στο 16,4%. Όσον αφορά στον πληθωρισμό, φέτος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3% ή οριακά χαμηλότερα, και το 2012 να υποχωρήσει κάτω από το 2%.
Το έλλειμμα το 2011 προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 18,69 δισ. ευρω (8,5% του ΑΕΠ), έναντι 17,1 δισ. ευρώ του στόχου του Μνημονίου. Για το 2012, ο στόχος για το έλλειμμα είναι στα 14,7 δισ. ευρώ (6,8% του ΑΕΠ), έναντι 14,9 δισ. ευρώ του στόχου του μνημονίου. Οι αποκλίσεις στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης στο 2011 χωρίς διορθωτικά μέτρα εκτιμώνται στο 2% του ΑΕΠ ή 4,3 δισ. ευρώ.
Ραγδαία επιδείνωση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού κατά 3,4 δισ. ευρώ  που αποδίδεται στην υστέρηση των εσόδων κατά 3,7 δισ. ευρώ (3,1 δισ. ευρώ του τακτικού  προϋπολογισμού και 0,6 δισ. ευρώ του ΠΔΕ).
Για το 2012 η απόκλιση στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης χωρίς διορθωτικά μέτρα, σε σχέση με το στόχο που είχε τεθεί στο Μεσοπρόθεσμιο, εκτιμάται ότι θα φθάσει στα 8,7 δισ. ευρώ ή 4,1% του ΑΕΠ. Η απόκλιση αυτή  σύμφωνα με το προσχέδιο- θα προέλθει κυρίως από τη χειροτέρευση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού κατά 7,9 δισ. ευρώ. Η επιβάρυνση του ελλείμματος θα προέλθει από τη μείωση των εσόδων κατά 7 δισ. ευρώ (6,4 δισ. ευρώ του τακτικού  προϋπολογισμού και 0,6 δισ. ευρώ του ΠΔΕ), την αύξηση των δαπανών, κυρίως για τόκους, κατά 0,9 δισ. ευρώ, τη βελτίωση των εθνικολογιστικών προσαρμογών της κεντρικής κυβέρνησης  κατά 2 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της διαφοράς ταμειακών και δεδουλευμένων τόκων, και τέλος τη χειροτέρευση των αποτελεσμάτων των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης κατά 2,3 δισ. ευρώ


Όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, πρόκειται για ένα προϋπολογισμό στον αέρα παρά το γεγονός ότι περιγράφει τα πιο εφιαλτικά σενάρια για την ελληνική οικονομία. Η κυβέρνηση αφήνει ανοικτό παράθυρο να είναι ακόμη χειρότερη η κατάσταση αποδίδοντας τα πάντα στην ύφεση, λες και δεν ευθύνεται αυτή για το χάλι της χώρας. Λες και κυβερνά άλλος.

Η Νέα Δημοκρατία

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης δήλωσε για το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού,  ότι «οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν την παταγώδη αποτυχία της οικονομικής συνταγής που ακολουθεί». Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στις «ανεπάρκειες, καθυστερήσεις και συγκρούσεις στελεχών της κυβέρνησης, που γίνονται αιτία για νέα πιο δυσβάστακτα και άδικα μέτρα» και πρόσθεσε ότι «παρά τις αιματηρές θυσίες των πολιτών, η κυβέρνηση πέφτει έξω σε όλους της τους στόχους και τους αναθεωρεί προς το δυσμενέστερο». Κατέληξε λέγοντας ότι η αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης πληρώνεται ακριβά από τον λαό και τον τόπο, χωρίς να δημιουργείται καμία προοπτική διεξόδου από την κρίση.

Πρόκειται για το απόλυτο ναυάγιο της ακολουθούμενης πολιτικής δήλωσε από την πλευρά ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας: «Η Κυβέρνηση έχει χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας. Αυτό επιβεβαιώνεται πλέον από τα ίδια τα μεγέθη του Προϋπολογισμού. Μεγέθη στα οποία αποτυπώνεται η αποτυχία επίτευξης, παρά τις αιματηρές θυσίες των πολιτών, όλων των δημοσιονομικών στόχων, κυρίως όμως της μείωσης του ελλείμματος..Και μόνο μετά τις εθνικολογιστικές προσαρμογές, το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης αναμένεται να διαμορφωθεί στα 18,7 δισ. ευρώ το 2011 (ή 8,5% του ΑΕΠ), αυξημένο και πάλι κατά 2,3 δισ. ευρώ έναντι των εκτιμήσεων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου (η εκτίμηση ήταν για έλλειμμα 16,4 δισ. ευρώ ή 7,3% του ΑΕΠ).

 Το χειρότερο όμως είναι ότι η Κυβέρνηση εμμένει στην ίδια λανθασμένη «συνταγή» που την έχει ενισχύσει και, μάλιστα, σε μεγαλύτερη δοσολογία. Έτσι, η δημοσιονομική προσαρμογή, ακόμη και μετά την επανεκτίμηση των νέων δεδομένων στον Προϋπολογισμό, συνεχίζει να στηρίζεται περισσότερο στο σκέλος της ενίσχυσης των εσόδων παρά στην πλευρά της αναγκαίας περιστολής των δαπανών (με αναλογία 51% / 49%). Όταν, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία και πρακτική, η δημοσιονομική προσαρμογή καθίσταται βιώσιμη όταν η αναλογία είναι 1/3 – 2/3. Αυτή η εμμονή της Κυβέρνησης δυστυχώς θα οδηγήσει τη χώρα σε νέα δημοσιονομική εκτροπή. Και θα καταστήσει το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού τον πρώτο «προσωρινό» Προϋπολογισμό για το 2012».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. kakofonix avatar
  kakofonix 03/10/2011 15:02:09

  Αυτός ο προϋπολογισμός έγινε κυριολεκτικά στο πόδι με μοναδικό κριτήριο την ικανοποίηση της τρόικας. Υποψιάζομαι παζάρια του τύπου: '' Η ανεργία είναι 18%, να τ' αφήσω; Όχι, πολύ είναι, κατέβασέ το μη μας πάρουν με τις πέτρες''

  Σηκώνει ανάλυση, αλλά πρόχειρα μπορώ να εντοπίσω δύο καραμπινάτες αστοχίες:

  1. Πως είναι δυνατόν η ύφεση να προβλέπεται μόνο 2,5%; Αν εφαρμοστούν όλα τα μέτρα που συνοδεύουν τον προϋπολογισμό, η ύφεση θα ξεπεράσει το 5%
  2. Με τις απολύσεις που θα γίνουν στο δημόσιο συν αυτές που συνεχίζονται στον ιδιωτικό τομέα, η πρόβλεψη για ανεργία 16,4 είναι τουλάχιστον αφελής. Σύμφωνα με ψύχραιμους υπολογισμούς η ανεργία στο τρίτο τρίμηνο του 2012 θα προσεγγίσει το 18%

 2. mhtsos karditsa avatar
  mhtsos karditsa 03/10/2011 15:07:28

  ξερεται τι αλλο ειπε ο χοντρος? οτι το υψος του ελειμματος εξαρταται και απο την συμπεριφορα των ελληνων. δηλ. μεχρι να πεθανουμε θα μας παιρνουν οτι εχουμε και δεν εχουμε. ο ανθρωπος ζει σε αλλο κοσμο. βλεπει μονο νουμερα και αριθμους. να πεθαθουν οι ελληνες για να πιασουμε τους στοχους μας σα χωρα. και εκτος ων αλλων αυτα τα χρηματα που δινουν οι ελληνες δε πανε πουθενα για να γινει το κρατος καλυτερο. ουτε στην υγεια πηγαινουν ουτε στην παιδεια ουτε στην αναπτυξη,πουθενα. ολα τα λεφτα μας πηγαινουν στους νταβατζηδες φιλους του γιωργακη και τωρα του βενιζελου.

 3. Νίκος Θ. avatar
  Νίκος Θ. 03/10/2011 19:53:04

  O Προυπολογισμός του 2012, που περιλαμβάνει και αναθεώρηση μέρους του αντίστοιχου για το 2011, δεν δείνει ελπίδα, αφού πραγματικά έχει διαμορφωθεί από αρχάριους μάγους, πολιτικάντηδες της κακιάς ώρας, σφετεριστές της εξουσίας. Η Κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό και αυτό φαίνεται από τις αποφάσεις της που μόνο υπευθυνότητα δεν τις χαρακτηρίζει.

 4. Μ.Γ avatar
  Μ.Γ 03/10/2011 20:40:19

  Νομιζω οτι καταληγει να ειναι απωλεια χρονου το να αποκαλυπτονται καθε λιγο και λιγακι οι νεωτερες αθλιοτητες αυτης της κυβερνησης των δοσιλογων. Οι πληροφοριες που αποκαλυπτουν το μεγεθος της προδοσιας εχουν δοθει προ πολλου κι' οποιος δεν θελει να καταλαβει δεν προκειται και να καταλαβει. Αυτο που πρεπει να μας προβληματιζει τωρα ειναι πως θα γλυτωσουμε οσο γινεται πιο γρηγορα απ' αυτη την λαιλαπα. Ο ΓΑΠ κι' η παρεα του δεν προκειται να παραιτηθουν πριν εκτελεσουν τα συμφωνημενα, ουτε οι εξαθλιωμενοι βουλευτες του προκειται να τον ριξουν, ετσι, οι λυσεις που δεν θα οδηγουν σε βια και σε χειροτερες καταστροφες ειναι αρκετα συγκεκριμμενες: 1) Αρνηση πληρωμης ολων των αντισυνταγματικων χαρατσιων, ωστε να υποχρεωθει σε καταρρευση η κυβερνηση μεχρι τον Δεκεμβριο. 2) Προκηρυξη γενικης απεργιας μεχρι να υποχρεωθει να παραιτηθει η κυβερνηση και να προκηρυξει εκλογες. 3) Αποχωρηση απο την Βουλη των αντιμνημονιακων κομματων, ωστε να δημιουργηθει πολιτειακη κριση και να υποχρεωθει ο προεδρος της Ελληνικης Δημοπρασιας να ασκησει επιτελους τον ρολο του. Ολα τα αλλα που λεμε καθε μερα ειναι λογια εκτονωσης. Και οι τρεις αυτες ενεργειες εχουν φυσικα καποιο ρισκο, ομως, στα χαλια που βρισκομαστε ειναι απολυτως αναγκαιο να σπασει το αποστημα, πριν μολυνθει ολοκληρος ο οργανισμος απο την γαγραινα. Σημερα η "τροϊκα" των εκκαθαριστων της "εταιρειας Ελλας" εφτασε στο σημειο να αξιωνει την καταργηση ολων των συλλογικων συμβασεων, δηλαδη την καταργηση του ελληνικου συνταγματος. Χτες εκανε ελεγχο στους ελληνες δικαστες. Αυριο θα ζητησει να εχει λογο και στα ζητηματα της εθνικης αμυνας. Εδω το ζητημα πλεον δεν εχει να κανει μονο με την οικονομια, αλλα και με την ιδια την εννοια καποιας στοιχειωδους εθνικης αξιοπρεπειας. Aν την χασουμε, τοτε ειμαστε καταδικασμενοι ως λαος.

 5. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 03/10/2011 21:18:36

  Μήπως ρε παιδιά τον παρεξηγήσαμε τον Ευάγγελο;
  Μήπως τελικά πρόκειται περί οικονομικού εγκεφάλου, και του οφείλεται μια ουσιαστική αναγνώριση;
  Μήπως, έστω και από σπόντα, βρήκε την λύση στα προβλήματά μας;

  Μέσα στη παραζάλη του, ο έγκριτος συνταγματολόγος προσπάθησε μετά την ΔΕΘ να το παίξει συνταγματάρχης, βγάζοντας εκείνο το ανεκδιήγητο διάγγελμα, με επικλήσεις γύψου, συμμόρφωσης, κλπ. ειδάλλως «πάμε για τα περαιτέρω».
  Δεν του βγήκε όμως. Και όχι μόνο δεν του βγήκε, αλλά του γύρισε μπούμερανγκ.
  Τι έκανε λοιπόν ο δαιμόνιος υπουργός; Ξέχασε οριστικά τη προηγούμενη ιδιότητα του υπουργού Εθνικής Άμυνας, και αποφάσισε να ασχοληθεί με τα οικονομικά.
  Μάλλον λοιπόν το πήρε στα σοβαρά, και ως υπεύθυνος επί των οικονομικών που είναι, αποφάσισε να στρωθεί στο διάβασμα … οικονομικών θεωριών.
  Κάλιο αργά παρά ποτέ.
  Και σαν έμπειρος και μελετηρός αναγνώστης που είναι, θα ξεπέταξε στα γρήγορα καμιά δεκαριά βιβλία και συγγράμματα, σε κάποιο από τα οποία θα είδε ότι σε περιόδους ύφεσης, θα πρέπει να τονωθεί η κατανάλωση, αν θέλουμε να έχουμε έσοδα, και γενικά μια ανάκαμψη της αγοράς.
  Και ως μαθητευόμενος μάγος , το πήγε ένα βήμα παραπέρα. Επέβαλλε δια της βίας την κατανάλωση. Έτσι απλά.
  Απαγόρευσε δηλαδή δια ροπάλου τις καταθέσεις, απειλώντας τις με βαρβάτη φορολόγηση, και επέβαλλε την άκρατη κατανάλωση, ειδάλλως «θα κληθώμεν στο οκείον αστυνο… λάθος, στην οικείαν ΔΟΥ, για τα περαιτέρω».

  Ποια αποταμίευση και σαχλαμάρες; Το χρήμα είναι ζεστό και θα πρέπει να κινείται. Μόνο έτσι αναπτύσσεται η οικονομία της αγοράς.
  Μήπως λοιπόν μέσα στη θολούρα του, και στην απεγνωσμένη προσπάθεια να φανεί γερμανικότερος των Γερμανών, ο συνταγματολόγος par excellence κύριος Βενιζέλος, ανακάλυψε (έστω κατά λάθος) μια νέα οικονομική μέθοδο, η οποία διέφευγε ακόμη και από νομπελίστες οικονομολόγους;
  Και η οποία στο μέλλον θα πρέπει να διδάσκεται στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα σύμπαντος του πλανήτη; Κάτι σαν το «Βενιζέλειον θεώρημα» ας πούμε;
  Θυμάστε εκείνες τις βαρετές εκθέσεις που μας υποχρέωναν κάποτε να γράφουμε στο δημοτικό, για το πώς η αποταμίευση είναι αρετή;
  Καμία σχέση. Ξεχάστε τις όλες αυτές τις αηδίες, και σπάστε τους κουμπαράδες τώρα!
  Το μυστικό είναι στη κατανάλωση.
  Η αλλιώς: Η επιβαλλόμενη δια ροπάλου κατανάλωση είναι όχι μόνο χαρά και υγεία, αλλά και το μέλλον του παραπαίοντος καπιταλισμού.
  Κάτι σαν το Νιου Ντιλ του Ρούσβελτ δηλαδή, που το εμπνεύστηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ από τον Κέϋνς, και δια του οποίου ξεπεράστηκε επιτέλους το σοκ του μεγάλου κραχ των 1920`ς, και η χώρα του οδηγήθηκε στη Νο 1 θέση στον πλανήτη.
  Σκεφτείτε το: Κατανάλωση σημαίνει συναλλαγές, που σημαίνουν κίνηση της αγοράς, που σημαίνει ΦΠΑ, που σημαίνει απασχόληση, που με τη σειρά της σημαίνει αυξημένα φορολογικά έσοδα, και ούτω καθ εξής.
  Ένα δημοσιονομικό λούνα παρκ δηλαδή, μέσα στο οποίο θα ζούμε όλοι το όνειρο του καπιταλισμού. Ψωνίζω, άρα ζω.
  Όλοι θα είναι ικανοποιημένοι. Shopping therapy, κανονικά και με τον νόμο. Εμείς που θα ξοδεύουμε, και άρα θα ζούμε.
  Οι μαγαζάτορες και γενικά η αγορά, η οποία θα ξαναζωντανέψει.
  Το κράτος, το οποίο θα δει επιτέλους έσοδα από τους φόρους των συναλλαγών να πλημμυρίζουν τα ταμεία του.
  Οι άνεργοι οι οποίοι θα βρουν δουλειά, αφού απαξάπαντες θα ξοδεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ.
  Οι εργολάβοι και οι κατασκευαστές που δεν θα προλαβαίνουν να χτίζουν για να αγοράζουμε.
  Οι ταξιτζήδες, οι οποίοι θα μας πηγαινοφέρνουν στην αγορά και στα malls προκειμένου να ξοδεύουμε.
  Οι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι δεν θα κινδυνεύουν πλέον με εφεδρείες και κουραφέξαλα.
  Το Πασόκ που θα αποδειχτεί και πάλι ο τσάκαλος από μηχανής Θεός, που μας έσωσε στο `90.
  Οι δανειστές μας οι οποίοι θα συνειδητοποιήσουν πως τελικά, σε κάποια τέρμινα, μπορεί και να πάρουν πίσω τα λεφτά τους.
  Οι τράπεζες, οι οποίες προκειμένου να ανταποκριθούν στη νέα φρενίτιδα της κατανάλωσης, θα αρχίσουν κι αυτές μια από τα ίδια που είχαμε γνωρίσει τα τελευταία χρόνια, με δάνεια επί παντός του επιστητού, με προεξάρχοντα τα καταναλωτικά.
  Και πάει λέγοντας.
  Τον παρεξηγήσαμε ρε παιδιά τον Μπένυ.
  Ποιος Γκάλμπρεθ, ποιος Κέϋνς, και ποιος Ρουμπινί;
  Άμα θέλει ο Ευάγγελος…..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.