#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/11/2012 20:29
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο προϋπολογισμός της Ευρώπης… ναυάγησεΗ Άνγκελα Μέρκελ είχε προαναγγείλει το ναυάγιο. Η συμβιβαστική πρόταση Ρομπάι δεν ικανοποίησε κανέναν και η Σύνοδος κατέληξε σε αδιέξοδο. Κάθε προσπάθεια συμβιβασμού των «εταίρων» φαίνεται να πέφτει στο κενό, αφού το μόνο που αποφάσισαν  σήμερα οι 27 ευρωπαίοι ηγέτες ήταν πως διαφωνούν και πως πρέπει γίνει νέα Σύνοδος Κορυφής – άγνωστο πότε- για να λύσουν τις διαφορές τους. Κάποιος διπλωμάτης αναφέρει στο Reuters ότι ο Βαν Ρομπάι και ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο θα προσπαθήσουν να κλείσουν τα κενά πριν από την επόμενη σύνοδο για τον προϋπολογισμό.

Η νέα πρόταση του Χέρμαν βαν Ρομπάι διατηρεί την αρχική του θέση για το ποσό των 972 δισ. ευρώ, αλλά τροποποιεί την κατανομή των πόρων. Μετά τις απειλές βέτο από την Ιταλία και την Πορτογαλία, αλλά και λόγω της γκρίνιας των Γάλλων και των Ισπανών για τις περικοπές στην αγροτική πολιτική, ο Ρομπάι προτείνει, τώρα, αύξηση των κοινοτικών πόρων για την πολιτική συνοχής κατά 10 δισ. ευρώ και αύξηση για την αγροτική πολιτική κατά 8 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, οι εννέα πλουσιότερες χώρες που συνεισφέρουν στον κοινοτικό προϋπολογισμό, εξακολουθούν να αντιδρούν. Παρόλο που οι συνολικές δαπάνες δεν ξεπερνούν το 1 τρισ. Ευρώ, όπως οι ίδιες το ζήτησαν, τώρα θέλουν ακόμα μεγαλύτερο ψαλίδισμα στις δαπάνες του κοινοτικού προϋπολογισμού.

Οι περισσότερες, με πρώτη τη Μ. Βρετανία, ζητούν περαιτέρω μείωση των δαπανών κατά τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ. Στο πλευρό της Μ. Βρετανίας στέκονται η Ολλανδία, η Σουηδία και η Φινλανδία. Η Γερμανία, από την πλευρά της, ζητά περαιτέρω περικοπές κατά 30 δισ. ευρώ.

Πάντως, ο Βαν Ρομπάι υποστήριξε ότι θα ήταν δυνατόν να βρεθεί μια συμφωνία στις αρχές του 2013 για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία στις αρχές του επόμενου έτους", είπε ο Ρομπάι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, κάνοντας λόγο για "επαρκή βαθμό πιθανής σύγκλισης" απόψεων.

"Θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις τις επόμενες εβδομάδες ώστε να βρεθεί μια συμφωνία", πρόσθεσε υπενθυμίζοντας ότι και στο παρελθόν είχαν χρειαστεί πολλές συναντήσεις για να συμφωνηθούν οι προϋπολογισμοί της ΕΕ, όπως για παράδειγμα το 2005, όταν οι συνομιλίες ξεκίνησαν επί προεδρίας του Λουξεμβούργου και ολοκληρώθηκαν επί προεδρίας της Βρετανίας.

Όπως είπε, ο ίδιος παρουσίασε ένα σχέδιο προϋπολογισμού που περιλάμβανε περικοπές, όπως ζητούσαν πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και η Βρετανία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ από την πλευρά του εκτίμησε ότι παρά την αποτυχία της, η έκτακτη σύνοδος για τον προϋπολογισμό της περιόδου 2014-20 ήταν "χρήσιμη" και αποτέλεσε ένα "επιθυμητό βήμα για την επίτευξη συμφωνίας".

Όπως και ο Βαν Ρομπάι, έτσι και ο Ολάντ υποβάθμισε το γεγονός της αποτυχίας εξεύρεσης συμφωνίας λέγοντας ότι και στο παρελθόν χρειάζονταν "δύο σύνοδοι, μία διερευνητική για να γίνουν κατανοητές οι θέσεις των χωρών και να δούμε πώς θα γινόταν η προσέγγιση και άλλη μία για τη λήψη αποφάσεων".

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο χαρακτήρισε τις διεξαχθείσες συνομιλίες περίπλοκες, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι βοήθησαν να γίνουν κατανοητές σε βάθος οι διαφορετικές απόψεις.

Πρόσθεσε, δε, ότι στον πυρήνα του νέου επταετούς προϋπολογισμού πρέπει να βρίσκονται η ανάπτυξη και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ ανέφερε ότι υπήρξαν πράγματι σοβαρές διαφωνίες για το μέγεθος του προϋπολογισμού και για την κατανομή των πόρων ανά χώρα - μέλος της Ένωσης.

Δεν είναι κάτι δραματικό το ότι δεν καταλήξαμε σε αποτέλεσμα δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας ότι για το ναυάγιο δεν ευθύνεται μόνο μια χώρα.

"Νομίζω ότι οι θέσεις είναι ακόμη μακριά η μία από την άλλη και αν χρειαστούμε δεύτερο γύρο θα χρειαστούμε χρόνο για να το κάνουμε»,πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας,Ντέιβιντ Κάμερον, επεσήμανε ότι είναι πρόβλημα το ότι δεν έχει γίνει πρόοδος στον περιορισμό προτάσεων για επιπλέον δαπάνες.

Σταματήσαμε μια συμφωνία που ήταν απαράδεκτη, τόνισε, απορρίπτοντας ότι η όλο και περισσότερο ευρωσκεπτικιστική Βρετανία είναι απομονωμένη.

Επίσης, υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν την ώρα που οι εθνικές κυβερνήσεις περιορίζουν τις δαπάνες στις χώρες τους να αυξάνονται οι δαπάνες της ΕΕ. Οι Βρυξέλλες είναι σαν να ζουν σε παράλληλο σύμπαν, θέλουν να ξοδεύουν και να μην εξοικονομούν ,είπε και πρόσθεσε ότι οι προτάσεις που κατατέθηκαν δεν ικανοποίησε ούτε τη χώρα του αλλά ούτε και σημαντικές χώρες της Ένωσης, μεταξύ τους και τη Γερμανία.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.