#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/04/2011 17:11
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται!

Του Κώστα ΡοδινούΞεθάρρεψαν, λέει,  στην κυβέρνηση μετά την αίτηση της Πορτογαλίας να ενταχθεί στο  μηχανισμό στήριξης.

 

Διαδίδουν, ότι τα δεδομένα πλέον αλλάζουν και η Ε.Ε. ενδεχομένως θα αναζητήσει  λύση για την συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος  των  υπερχρεωμένων χωρών.

 

Η Κυβέρνηση ευελπιστεί να κερδίσει μερικές βαθιές ανάσες και ο Πρωθυπουργός πιστεύει ότι μ’ έναν ευρύ ανασχηματισμό μπορεί να μηδενίσει το κοντέρ και να ξεκινήσει από την αρχή.Reprofilling….

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα μας λύθηκε και η απορία τη συζήτησε ο Πρωθυπουργός με τον Σόρος.

Ο γνωστός τζογαδόρος των αγορών προτείνει να κάνουμε «αναδιάταξη» του χρέους μας. Repofilling αγγλιστί!  Με απλά λόγια πρόκειται για μια …επιμήκυνση όλου του χρέους, τουλάχιστον για μια δεκαετία, χωρίς  κούρεμα (haircat  αγγλιστί) και με ελαφρώς χαμηλότερο επιτόκιο.

Αυτό σημαίνει ότι οι πιστωτές μας θα πάρουν όλα τους τα χρήματα, αλλά …αργότερα!

«Αυτό θα ήταν ευεργετικό για τον ελληνικό λαό, την ελληνική οικονομία και θα απέτρεπε την ανάγκη κεφαλαιοποίησης των δανειστριών τραπεζών. Αυτή είναι η καλύτερη λύση για την Ελλάδα»

Δηλώνει στο ΒΗΜΑ!

Τι ξαφνικές αγάπες είναι αυτές;

Με τι αντάλλαγμα; Σ’ αυτό δεν απαντάει!

 

Επίσπευση και επανεξέταση

Πόσο πιθανά είναι όλα αυτά;

Η Ε.Ε. θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να σταματήσει η κρίση στην Πορτογαλία. Γιατί αν επεκταθεί και στην Ισπανία, τότε πλέον τα πράγματα θα είναι εκτός ελέγχου και κανένας δεν  μπορεί να εκτιμήσει που θα σταματήσει το ντόμινο.

Από την άποψη αυτή η Ε.Ε. θα αναγκαστεί να κινηθεί περισσότερο αποφασιστικά απ’ ότι αντιδρούσε μέχρι τώρα.  Να προλαβαίνει τις αγορές, αντί να τρέχει από πίσω τους.

Δεν αποκλείεται να επισπευσθεί και η έναρξη εφαρμογής του μόνιμου μηχανισμού στήριξης που προβλέπεται για το 2013.

Ενδεχομένως να επανεξεταστούν και ορισμένες άλλες ιδέες, που μέχρι τώρα τις είχαν στα συρτάρια π.χ. το ευρω-ομόλογο ή η δυνατότητα της ΕΚΤ να αγοράζει  κρατικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά.

 

Είναι καλά τα νέα για εμάς;

Κατ’ αρχήν ποτέ δεν είναι καλό νέο η επέκταση  μιας κρίσης! (Ευκαιρίας δοθείσης να υπενθυμίσουμε εδώ ότι την Πορτογαλία κυβερνάνε σοσιαλιστές, γιατί ο κ. Παπανδρέου είχε μια εμμονή ότι την κρίση την δημιούργησαν  τα συντηρητικά κόμματα.)

 

Και δεν είναι καλό νέο γιατί αυξάνεται το κόστος διάσωσης. Και η αύξηση του  κόστους διάσωσης προκαλεί εκνευρισμό σε όλους. Και φόβους για το ποιος θα είναι ο επόμενος ή που θα σταματήσει η κρίση.

 

Δεύτερον οι κυβερνήσεις,  που  θα κληθούν να λάβουν το βάρος των αποφάσεων,  της Γερμανίας και της  Γαλλίας,  βρίσκονται αντιμέτωπες με μια ογκούμενη εσωτερική αμφισβήτηση. Θα τολμήσουν να πάρουν γενναίες αποφάσεις  που θα δυσαρεστήσουν ακόμα περισσότερο το εκλογικό τους σώμα; Δύσκολο το στοίχημα.

 

Επομένως,  δεν είναι απίθανο οι χώρες της Ε.Ε. να εμπλακούν  σε ατέρμονες συζητήσεις όπου τις αποφάσεις των κυβερνήσεων τους θα τις καθορίζουν  εσωτερικές ισορροπίες.  Είδαμε αυτό το σενάριο στην περίπτωση της Ελλάδος και πώς αύξησε το κόστος της διάσωσής μας.

 

Στα καθ’ ημάς τώρα: Εκτιμώ ότι η Κυβέρνηση καθώς είναι στριμωγμένη στη γωνιά, το είδαμε και σήμερα με την ανταρσία των βουλευτών της,  θα σπεύσει πάλι να πανηγυρίσει. Και να καλλιεργήσει φρούδες ελπίδες.  Για να κερδίσει χρόνο.

 

Όμως, η σκληρή πραγματικότητα είναι διαφορετική. Το μνημόνιο όχι  μόνο δεν βγαίνει, αλλά οδήγησε την οικονομία μας σε ύφεση. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η κυβέρνηση απέτυχε  σ’ όλους τους στόχους της. Και αυτή η αποτυχία καθιστά επιτακτική τη λήψη νέων μέτρων. Και τα νέα μέτρα θα επιδεινώσουν την κρίση. Είμαστε σε φαύλο κύκλο. Αν η κυβέρνηση δεν το παραδεχτεί αυτό και δεν αλλάξει πολιτική,  η οικονομία θα συνεχίσει να οδεύει προς την καταστροφή.

 

Ο κίνδυνος είναι, με  αφορμή και την κρίση της Πορτογαλίας,  να οδηγηθούμε σ’ ένα νέο, ενδεχομένως αυστηρότερο και μεγαλύτερης διάρκειας μνημόνιο!

 

Όμως, η μέχρι σήμερα εφαρμογή του μνημονίου δείχνει ότι η χώρα μας  χρειάζεται   άλλη πολιτική. Απαλλαγή από τον βραχνά του μνημονίου.

Αυτό είναι το στοίχημα!

Και όχι  ένα διαρκές μνημόνιο!

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. jkr avatar
  jkr 07/04/2011 17:16:56

  Η Ισπανία ακολουθεί...δεν σας κάνει εντύπωση ότι μια υπηρεσιακή κυβέρνηση στην Πορτογαλία ούτε 2 μήνες πριν τις εκλογές τους, όπως έγινε και στην Ιρλανδία ουσιαστικά, αποφάσισε την είσοδο στον μηχανισμό διάσωσης;

  • jkr avatar
   jkr @ jkr 07/04/2011 17:19:03

   και για ενίσχυση των ανωτέρω, αναλογισθείτε που οδηγεί η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, ποιες χώρες επιβαρύνει...και γιατί...

 2. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 07/04/2011 17:24:43

  Κώστα μην ξεχνάς ότι ο ΓΑΠ δεν έχει και πολλά μαλλιά!

  • Kώστας Ροδινός avatar
   Kώστας Ροδινός @ Γιάννης Φαίλτωρ 07/04/2011 18:48:04

   Δηλαδή, αυτό καθιστά το εγχείρημα δυσκολότερο;

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ Kώστας Ροδινός 07/04/2011 19:21:17

    Μάλλον. Αν και ο ίδιος νομίζει ότι φοράει περούκα μακρυμάλλη.

    Πάντως αξιωματούχος της Goldman Sachs δήλωσε σήμερα ότι η Πορτογαλία θα είναι πιθανότητα η τελευταία χώρα που θα μπει στο μηχανισμό.
    h--p://www.bloomberg.com/news/2011-04-07/euro-area-bailout-requests-likely-to-end-with-portugal-goldman-sachs-says.html
    Αυτό τώρα πρέπει να ανησυχεί ή να καθησυχάζει τους Ισπανούς?

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ Γιάννης Φαίλτωρ 07/04/2011 19:59:26

     Η Ισπανία πήρε ανάσα που μπήκε στο μηχανισμό η Πορτογαλία. Οι Ισπανοί ήταν αναγκασμένοι μέχρι τώρα να τρομπάρουν ρευστό και στις Πορτογαλικές τράπεζες, επειδή οι δικές τους ήταν πολύ εκτεθειμένες σε εταιρικά ομόλογα Πορτογαλικών τραπεζών.
     Τώρα ο μηχανισμός θα εξασφαλίζει το "φαί" για τις Πορτογαλικές τράπεζες και οι Ισπανοί θα έχουν να στηρίζουν μόνο τις μαραμένες δικές τους.
     Όλοι λένε ότι η Ισπανία τα βγάζει τώρα πέρα μόνη της. Άν λέει όντως το ίδιο ακόμα και η Goldman Sachs, σημαίνει ότι για την Ισπανία το "πριόνισμα" τέλος.
     Η Ισπανία είναι οικονομικά "σωματώδης", ακόμη και χωρίς "προστάτες" δεν τη τζαρτζάρει κανείς εύκολα, άν το κάνει, κινδυνεύει και ο επιτιθέμενος.

     • Enzo avatar
      Enzo @ Ο Θείος 07/04/2011 20:14:24

      ο βασιλιας Φιλιππος (δεν θυμαμαι ακριβως ποιος)
      οταν χρωστουσε πολλα χρυσα δουκατα και τον πιεζαν οι τραπεζιτες και τοκογλυφοι της εποχης τους καλουσε με ευγενη τροπο να ερθουν στην αυλη του για να πληρωθουν.
      οταν πηγαιναν , τους επιαναν και τους αποκεφαλιζε.
      ετσι απλα γινοταν η διαγραφη χρεους τα παλια χρονια.

      Στην Γαλλια ο βασιλιας Καρολος δεν ειχε παρει μερος στην ιερη συμμαχια εναντιον των Οθωμανων και στην μετεπειτα ναυμαχια της Ναυπακτου επειδη χρωστουσε πολλα ενω οι Ισπανοι δεν μασησαν.
      τον ειχε πιεσει τοτε ο αρχιτραπεζιτης της εποχης ενας εβραιος τσιρακι του σουλτανου , τον οποιο ο σουλτανος του ειχε δωσει εκεινη την εποχη τα δωδεκανησα.

      μπορεις να βρεις πολλα παραδειγματα απο το παρελθον σχετικα με τα χρεη.
      το ιδιο γινεται και σημερα.
      αλλες χωρες ειναι ουμπαλατες, δεν μασανε με τους διεθνης τοκογλυφους και γλυτωνουν αλλες παλι οχι, καλλιωρα σαν και εμας.
      ειναι θεμα ηγετη.

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Enzo 07/04/2011 20:29:01

      Και τώρα, άν έχεις κρατικό θησαυροφυλάκιο ή ακόμη και μερικές γερές εταιρείες, κάνεις σκληρό "παιχνίδι" στ' άλλα παιδιά της γειτονιάς, άν τύχει και σου την πέσουν.
      Π.χ. Ισπανία: Έχει γερές κατασκευαστικές εταιρείες, σε οδικά και σιδηροδρομικά έργα (όλη η Νότια Αμερική δική τους), έχει βιομηχανία αιολικών, σιδηροδρόμων κτλ.
      Μέσα στην όλη φασαρία με τα PIIGS, η τεράστια κατασκευαστική της Ισπανίας ACS, κινείται για επιθετική εξαγορά της γνωστής και μη εξερετέας Γερμανικής Hochtief. Η Γερμανική εταιρία αμύνεται απεγνωσμένα, το μέλλον άγνωστο.
      Τυχαίο; Δεν νομίζω!

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Enzo 07/04/2011 20:32:46

      Αλλά είπαμε, πρέπει απαραιτήτως να έχεις υγιείς ιδιωτικές εταιρείες ή υγιή κρατικό κορβανά.
      Εδώ, αντί "προσέχουμε για να έχουμε", οι πράσινοι και μπλέ ελαφρόμυαλοι και ελαφροχέρηδες έλεγαν "ότι φάμε κι ότι πιούμε...μετά από μάς άς έλθει ο κατακλυσμός".

 3. Nick avatar
  Nick 07/04/2011 17:25:57

  Είναι γνωστό ότι τα χαμηλά επιτόκια του Ευρώ ήταν προς όφελος των χωρών του Νότου, ενώ τα υψηλά για χώρες με παραγωγική βάση (βλ. Γερμανία).

  Έτσι έφτασε η Ισπανία μια χρονιά να καταναλώνει το 50% της ετήσιας ευρωπαϊκής παραγωγής τσιμέντου και εν τέλει να σκάσει μια τεράστια φούσκα που έτσι όπως πάει θα τινάξει όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.

 4. apneagr avatar
  apneagr 07/04/2011 17:39:05

  Όταν η δημοκρατία υποτάχθηκε στο χρέος, το ντοκιμαντέρ που λέει όλη την αλήθεια και που πρέπει όλοι οι Έλληνες να δούνε http://vimeo.com/22036773 δείτε το, σήμερα είναι ευκαιρία που τα παπαγαλάκια απεργούν...

 5. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 07/04/2011 17:39:42

  Aυτα που ελπιζουν μπορουν να γινουν μονο αν κινδυνευσει η Ισπανια και θα ανατραπουν τα παντα αν κινδυνευσει η Ιταλια.
  Την Πορτογαλια η ΕΕ μπορει να τη σωσει χωρις μεγαλες αλλαγες ,αλλωστε την πιεζαν να μπει στο μηχανισμο.
  Οσο για την ολικη επιμηκυνση απ οτι εχει ακουσθει (επιμηκυνση και οχι κουρεμα) αυτο θελουν και οι ελληνικες τραπεζες και οχι μονο ο Σορος.

  • Kώστας Ροδινός avatar
   Kώστας Ροδινός @ ψυχραιμια 07/04/2011 18:49:31

   Προφανώς και οι τράπεζες συμφωνούν με την πρόταση του Σόρος.
   Το ζήτημα είναι τι ανταλλάγματα θα δοθούν στους δανειστές μας για να συμφωνήσουν και αυτοί.

 6. skopelosnews avatar
  skopelosnews 07/04/2011 18:40:51

  Πάμε για Ευρώπη δυο ταχυτήτων και το έχουν καταφέρει σε πρώτη φάση ακολουθεί η δεύτερη και πιο δύσκολη, τα όρνια τροχών τα νύχια τσ

 7. Y. avatar
  Y. 07/04/2011 18:50:24

  Το φθινόπωρο του ’08 με την κρίση στα σαμπράϊμς στις ΗΠ, ο Ομπάμα εν μία νυκτί έριξε στην αγορά 700 δις $ (ΤΑΡΠ), για να σώσει τον χρηματοοικονομικό κλάδο
  Η ΕΕ πριν 10 μέρες 500 δις €, για να σώσει (???) τις οικονομίες χωρών της ευρωζώνης, κι ακόμη δεν τα είδαμε
  Να τους χαιρόμαστε τους δικούς μας συνεταίρους

 8. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 07/04/2011 18:56:53

  Η Πορτογαλία θα χρειαστεί 129 δις... -λέει η WSJ- Ζήλεια οι δικοί μας...
  http://allenaki.wordpress.com/2011/04/07/%ce%b7-%cf%80%ce%bf%cf%81%cf%84%ce%bf%ce%b3%ce%b1%ce%bb%ce%af%ce%b1-%ce%b8%ce%b1-%cf%87%cf%81%ce%b5%ce%b9%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b5%ce%af-129-%ce%b4%ce%b9%cf%82-%ce%b6%ce%ae%ce%bb%ce%b5%ce%b9%ce%b1/

 9. Pikaia Gracilens avatar
  Pikaia Gracilens 07/04/2011 19:45:06

  Φακτορα αυτο το λινκ ειναι αποκαλυπτικο
  http://suddendebt.blogspot.com/2011/04/its-greek-to-me.html

 10. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 07/04/2011 19:50:05

  Υπάρχουν άλλες μεταβολές, πολύ πιό βίαιες, απρόβλεπτες, όχι προεξοφλημένες (όπως της Πορτογαλίας) που διαμορφώνουν το "παιχνίδι".
  Με λίγα λόγια: Από τη μία, παρά τις αντίθετες προβλέψεις, ισχυρό ευρώ/αδύνατο δολλάριο. Από την άλλη, φυγή από την πυρηνική ενέργεια, κέρδη στο πετρέλαιο και στις ανανεώσιμες.
  Όλα τα λεφτά πάνε στην ενεργειακή ανατροπή, σε πρώτες ύλες, μέταλλα, στο Ευρώ, αλλά και σε μετοχές (βιομηχανία, ορυκτά, ενέργεια).
  Είπαμε μερικά χθές το βράδυ, θα υπάρχουν πολλά νεότερα.

 11. ierofantis avatar
  ierofantis 07/04/2011 20:03:23

  Καλησπέρα Κώστα.

  Το δις εξαμαρτείν ούκ ...κράτους ... σοφού...!

  Προ τριετίας, η παγκόσμια οικονομική κρίση χτύπησε. Κρίση τραπεζική ως επί το πλείστον και επενδυτική, απότοκος της απληστίας του διεθνούς, παγκοσμιοποιημένου, χρηματοπιστωτικού συστήματος και των αγορών.

  Οι Αγορές...

  Οίκοι Αξιολόγησης, Τράπεζες, Εταιρίες διαχείρισης και ανάπτυξης ακίνητης περιουσίας, Επενδυτικά funds, Τrusts, Διαχειριστές ομολόγων, Ασφαλιστικά ταμεία και διεθνείς ή εθνικοί Οργανισμοί επενδύσεων.

  Καταρρέοντας από τις οικονομικές φούσκες που εν ολίγοις οι ίδιες δημιούργησαν, εκλιπάρησαν ή, σε πολλές περιπτώσεις, εκβίασαν τις κυβερνήσεις των χωρών στις οποίες έχουν τις καταστατικές έδρες τους, για σωτηρία. Υποσχέθηκαν περικοπές στα μπόνους, αναδιάρθρωση των εργασιών τους, διαφάνεια στις συναλλαγές τους, δέχτηκαν αυστηρότερα νομικά πλαίσια στα οποία θα λειτουργούσαν στο εξής...

  Αρκεί να μην κατέρρεαν και να εξασφάλιζαν την, τόσο αναγκαία για αυτές, ρευστότητα.

  Τα κράτη και οι κυβερνήσεις, προ του κινδύνου να υποστεί ο τόσο κερδοφόρος στο πρόσφατο παρελθόν χρηματοπιστωτικός τομέας της οικονομίας τους έκοψαν χρήμα πληθωριστικό, παρείχαν εγγυήσεις, διέθεσαν ταμειακά αποθέματα και παρείχαν πολιτική στήριξη στις διοικήσεις όλων αυτών των Αγορών, προκειμένου να μην διαλυθεί το σύστημα.

  Λάθος Πρώτο...

  Βρέθηκαν λοιπόν τα κράτη και οι κυβερνήσεις καταχρεωμένες και οι Αγορές στον αφρό και με τεράστια ρευστότητα... Οι κρατικοί προϋπολογισμοί ενέγραψαν τεράστια χρέη, τα ελλείματα διογκώθηκαν και οι τα δημόσια οικονομικά κλονίστικαν

  Και εκεί άρχισε ο παραλογισμός...

  Οι Αγορές δεν είχαν αλλάξει. Απλώς ξεθύμαναν για λίγο. Και άρχισαν πάλι το βρώμικο παιχνίδι σε βάρος των κρατών και των κυβερνήσεων που μόλις προ λίγων μηνών έβαλαν πλάτη για να τις σώσουν από τον βέβαιο πνιγμό.

  Σπέκουλα, φήμες, δήθεν αξιόπιστες αναλύσεις, πληρωμένες καταχωρήσεις στα εγκυρότερα οικονομικά φύλλα παγκοσμίως ότι τα κράτη παραπαίουν, ότι οι προϋπολογισμοί είναι πλαστοί, ότι τα δημόσια χρέη είναι δυσβάσταχτα, ότι απαιτούνται μέτρα λιτότητας.

  Ξέχασαν όμως να μας πουν ότι όλα αυτά τα δημόσια και κρατικά χρέη τα διακατείχαν οι ίδιες οι Αγορές στα χέρια τους. Είχαν σωρούς από χαρτιά και λογιστικές εγγραφές χρέους κρατών που οι ίδιες εξωθούσαν στην οικονομική απομόνωση και τον μαρασμό.

  Αλλά τα είχαν σκεφτεί καλά...

  Οι Αγορές έχουν τους δικούς τους ανθρώπους...

  Άνθρωποι που θα αναλάβουν να υποδείξουν λύσεις, να καυτηριάσουν σπάταλες δήθεν κοινωνικές πολιτικές, να ζητήσουν σκληρές αποφάσεις από τα ίδια τα κράτη που τους χρωστάνε, και ω, ναι, να καταθέσουν λύσεις...

  Ποια μπορεί να είναι η βέλτιστη λύση για τις Αγορές.... Μα να μετατραπεί το ιδιωτικό χρέος που αυτές διακρατούσαν τόσο καιρό και σπεκουλάριζαν επάνω του, από ιδιωτικό, σε κρατικό ξανά. Να αποτραπεί αυτό που τόσο κομψά μας λένε οι γνωρίζοντες την σχετική ορολογία ως "sovereingty risk".

  Και μαντέψτε. Τα τσακάλια τα κατάφεραν. Οι φίλοι τους στις ισχυρές μέχρι τώρα χώρες έβαλαν πλάτη και με το βούρδουλα των Μνημονίων ανέλαβαν να συνετίσουν τους κατσαπλίαδες της ευρωπαϊκής περιφέρειας αλλά κυρίως, να μεταφέρουν το ρίσκο από τις Αγορές στα ίδια αυτά τα ισχυρά κράτη. Στους προϋπολογισμούς τους και κατά συνέπεια στο κάτω κάτω της γραφής, στους πολίτες τους.

  Λάθος Δεύτερο.

  Τα λέω αυτά διότι τα Μνημόνια και τα άλλα ωραία (Μηχανισμοί Στήριξης, Ταμεία ESMF κλπ) ακούγονται βαρύγδουπα και συγκλονιστικά, αλλά δεν λύνουν την ουσία του προβλήματος. Αντίθετα τη διογκώνουν.

  Διότι υπό την λογική της εξέύρεσης μιας οικονομικής λύσης για το πρόβλημα των χρεών, άλλα κράτη υποοχρεώνονται σε εξανδραποδισμό των πολιτών τους υπό τον μανδύα της δημοσιονομικής αποκατάστασης και άλλα, παρέχουν μεν δανεικά με ευνοϊκούς για αυτά όρους, αλλά αποκτούν κάτι που μέχρι σήμερα δεν είχαν. Τον κίνδυνο της χρεωκοπίας, όχι γιατί τα ίδια είναι καταχρεωμένα (που είναι), αλλά γιατί αναλαμβάνουν το ρίσκο ήδη καταχρεωμένων και κινούμενων προς τη χρεωκοπία, κρατών.

  Και έτσι συνεχίζεται ο ατέρμων, φαύλος κύκλος. Όσο τα μέτρα στους μνημονιακούς υποτελείς δεν αποδίδουν, δώστου και άλλα μνημόνια, δώστου και άλλες υποχρεώσεις, αλλά προσέξτε, δώστου και άλλα δανεικά...

  Η διαφορά της Ελλάδας από τη Γερμανία, είναι διαφορά φάσης...

  Εμείς είμαστε ήδη στο πηγάδι και για να μη πνιγούμε τελείως κρατιόμαστε από ένα σχοινί που μας έχουν πετάξει οι Γερμανοί...

  Τραβώντας το μπας και σηκώσουμε λίγο το κεφάλι μας πάνω από το βούρκο του πηγαδιού, ροκανίζουμε αργά και σταθερά την τροχαλία πάνω στην οποία κάθεται ο Γερμαναράς και πίνει τις μπύρες του κοιτώντας πότε πότε προς τα κάτω και χλευάζοντας...

  Σύντομα θα μας κάνει παρέα...

  Και το ερώτημα.

  Ή είναι τόσο ηλίθιος ο Γερμαναράς ή είναι ο άνθρωπός τους...

  Ποιων;

  Των Αγορών ντε...!

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ ierofantis 07/04/2011 21:15:52

   Aυτο ομως δεν μπορει να γινει.Αν κινδυνευσει η γερμανικη ευημερια ο Γερμαναρας θα πει τερμα οι παροχες σε αλλους και σε τελικη αναλυση γυριζω στο μαρκο.
   Τοτε τι θα κανουν οι Αγορες;
   Aλλα στην παρουσα φαση τι αλλο θα μπορουσε να κανει απο το να πεταξει το σχοινι και να κοιταξει να χασει τα λιγοτερα;

   • ierofantis avatar
    ierofantis @ ψυχραιμια 07/04/2011 21:31:56

    Η Γεμανική ευημερία θα είναι παρελθόν, είτε μας δώσει, είτε δεν μας δώσει...

    Αν μας δώσει, θα μπει πιο βαθειά στο χρέος...

    Αν δεν μας δώσει, ενώ ο ίδιος θα παράγει, δεν θα βρεί αγοραστική δύναμη να του αγοράσουν τα αγαθά του. Οπότε θα μείνει με αυτά να τα βάλει εκεί που ξέρει...

    Δεν νοείται ένας ευημερών μεταξύ δουλοπάροικων...

    Θα το καταλάβουν, αρκεί να το καταλάβουν νωρίς...

    • Μακεδόνας Θεσσαλονικιός avatar
     Μακεδόνας Θεσσαλονικιός @ ierofantis 08/04/2011 11:51:33

     Ωραίος ο Έλληνας !

  • Y. avatar
   Y. @ ierofantis 07/04/2011 21:57:46

   Εξαίρετος!

 12. saltcity avatar
  saltcity 07/04/2011 20:30:46

  Αγαπητέ ierofantis
  Δεν θα βαρεθώ ποτέ να σε χιλιοαστερώνω !

  • ierofantis avatar
   ierofantis @ saltcity 07/04/2011 20:37:14

   Σε ευχαριστώ για τα καλά λόγια, αγαπητέ φίλε.

 13. Enzo avatar
  Enzo 07/04/2011 20:31:54

  καθολου!
  εμεις ημασταν 3 μικρες χωρες, μας βρηκαν ξεβρακωτους και μας την "φορεσαν"

 14. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 07/04/2011 20:50:30

  Εντω μεταξύ η Bundensb...εεε, συγγνώμη,η ΕΚΤ αύξησε το βασικό επιτόκιο στο 1,25% για να συγκρατήσει τις πληθωριστικές πιέσεις. Οι παραγγελίες της Γερμανικής βιομηχανίας συνεχίζουν να αυξάνονται. Τα γουρούνια θα χωθούν πιο βαθιά στη λάσπη.

  • ierofantis avatar
   ierofantis @ Γιάννης Φαίλτωρ 07/04/2011 20:57:50

   First we take... Madrid, then we take... Berlin!

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ ierofantis 07/04/2011 21:06:25

    Ο Μουρίνιο έχει, όντως, πολύ καλή άμυνα όποτε ένας Μέσι είναι απαραίτητος.
    Το Βερολίνο έχει γεμίσει από παπαδοκόρες αλλά η υπόλοιπη Πρωσσία μάλλον θα τις στείλει να μονάσουν.
    Και στην Αθήνα παίρνουν και δίνουν οι καρπαζοεισπράκτορες.

    • ierofantis avatar
     ierofantis @ Γιάννης Φαίλτωρ 07/04/2011 21:35:19

     Εκεί στη Βαυαρία, Γιάννη μου, μου έχουν πει ότι έχουν κάτι καλούς Αλπινιστές...

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ ierofantis 08/04/2011 17:24:51

    H Μέρκελ πάντως, first she … loose Stuttgart, then she loose Berlin!
    Sic transit gloria mundi!

 15. kakofonix avatar
  kakofonix 07/04/2011 21:12:33

  Να γίνει ο Σαμαράς Κορέα στο Ζάππειο,να τελειώνουμε

  • ierofantis avatar
   ierofantis @ kakofonix 07/04/2011 21:56:49

   Κάτσε, προηγείται ο Obersturmfurher Παπακωνσταντίνου την άλλη βδομάδα...

   Λίγο πριν πέσει το Ράιχ, θα μας πει ότι κερδίζουμε και η στρατιά του Στρατηγού Βενκ έρχεται να μας σώσει...

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ ierofantis 07/04/2011 22:11:01

    Ο Κόνιεφ, ο Ροκοσόφσκυ και ο Ζούκωφ προελαύνουν. Ο Βένκ έχει κολλήσει στον Έλβα. Οι Γκαίρνιγκ αποστατεί. Ο ήχος από τις ρωσικές οβίδες γίνεται όλο και πιο έντονος. Τα πρώτα Τ-34 φτάνουν στην Αλεξάντερπλατζ. (Ο Σικόρσκι δεν έχει τελειοποιήσει ακόμα το ελικόπτερο). Το τέλος πλησιάζει...

    • ierofantis avatar
     ierofantis @ Γιάννης Φαίλτωρ 07/04/2011 22:22:48

     Ε, μετά θα έρθει το Ζάππειο ΙΙ, και με Σαμαρά Κορέα ή μη, θα γίνει της ... Κορέας...!

 16. dimitris avatar
  dimitris 07/04/2011 22:49:45

  Μα ο πρωθυπουργος της πορτογαλίας δεν παραιτηθηκε? Πως αναλαμβάνει να βάλει τη χώρα στο ΔΝΤ ? Εχει το δικαίωμα? Γιατι δεν περιμενε τις εκλογές και αν ξαναβγαινε να το έκανε? Γιατι τοση βιασύνη? Μηπως κάτι κρύβεται και μ' αυτη τη σοσιαλιστική κυβέρνηση?

 17. ierofantis avatar
  ierofantis 07/04/2011 22:59:06

  Γιατί αρχές Ιουνίου η Πορτογαλία πρέπει να βρει 8 δις για να αναχρηματοδοτήσει ομόλογα που λήγουν και με τα επιτόκια που έχει ήδη από τον Απρίλιο, δεν θα τα κατάφερνε να τα βρει από τις αγορές.

  Τότε απλώς θα πτώχευε.

  Τώρα της δίνουν το ίδιο φιλί της ζωής που έδωσαν και σε μάς, αλλά τα χείλια που μας το δίνουν, είναι γεμάτα δηλητήριο...

 18. ΚΥΨΕΛΙΩΤΗΣ avatar
  ΚΥΨΕΛΙΩΤΗΣ 08/04/2011 09:48:38

  Επαίσχυντοι ανθέλληνες δήθεν γνώστες οικονομίας, γεωπολιτικής και στρατηγικών σχεδιασμών, κρέμονται από τα χείλη του Σόρος που έριξε τη στερλίνα και του Ρουμπινί που παίζει ακόμη και τη στιγμή που μιλάμε κερδοσκοπικά παιχνίδια στις πλάτες μας για να προσεγγίσουν σε λύσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους μας. Βάλαμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Καλέσαμε το φασιστοειδές και στο μουσείο κυκλαδίτικης τέχνης να νας αναλύσει τους λόγους που μας στηρίζουν οι ΗΠΑ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.