#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/09/2010 09:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο νέος υπέρ-κατάσκοπος της Ευρώπης(Antinews- IO) Αρκετοί είναι οι υποψήφιοι ,που «ανυπομονούν» να ηγηθούν του διευρυμένου και περισσότερο αυτόνομου Κέντρου Κοινής Αντιμετώπισης Καταστάσεων (SitCen), την υπηρεσία πληροφοριών, δηλαδή, της νέας  Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (EEAS), της ΕΕ, που θα ξεκινήσει επισήμως τη λειτουργία της, τον Ιανουάριο.

Οι υποψήφιοι που προηγούνται, μέχρι στιγμής, είναι δύο. Πρόκειται, για τον Patrice Bergamini, Γάλλο διπλωμάτη, αξιωματούχο της ΕΕ επί σειρά ετών( πρόσφατα διορισμένος, ως  υπεύθυνος συντονισμού του SitCen) και τον Peter Girdling, διοικητή, της Αυστριακής  Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας  Προστασίας του Κράτους και Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας. Επίσης, ο υποψήφιος της Φινλανδικής Υπηρεσίας Ασφάλειας και Πληροφοριών, είναι μεταξύ των ισχυρών, για την εν λόγω θέση.

Οι υποψήφιοι της Αυστρίας και της Φινλανδίας, έχουν το έρεισμα των κυβερνήσεων τους. Ο Bergamini, που είναι επίσης, σύμβουλος της Catherine Ashton (Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις), κινείται αυτόνομα, επειδή το Παρίσι στηρίζει, τον  Pierre Vimont (πρέσβης στις ΗΠΑ) για την θέση του νέου γενικού γραμματέα της EEAS.

Οι άλλοι επίδοξοι υποψήφιοι προέρχονται, από την Αυστρία (δεύτερος υποψήφιος, υπάλληλος του SitCen), από τη Βρετανία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Ρουμανία και την Ισπανία.

Ο διορισμός του νέου διοικητή, αναμένεται να γίνει, στα τέλη Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου. Η Ashton, έχει τη συνολική πολιτική ευθηνή για την επιλογή του υποψηφίου της Γαλλίας. Θα έχει όμως την βοήθεια, αξιωματούχων της γραμματείας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μεταξύ των αξιωματούχων θα είναι ο  William Shapcott, βρετανός διπλωμάτης, επικεφαλής του SitCen επί 10 χρόνια και νυν γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με την περιγραφή της θέσης, που έχει διανεμηθεί στα ευρωπαϊκά ιδρύματα και στα υπουργεία εξωτερικών, των χωρών μελών, ο  μισθός του διοικητή του SitCen, θα κυμαίνεται μεταξύ 12,968 και 16,600 ευρώ το μήνα.

Ο ρόλος του SitCen, όπως είναι διαμορφωμένο σήμερα, είναι να στέλνει εκθέσεις στην Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που έχουν συνταχθεί, έπειτα από τη συλλογή πληροφοριών, που προέρχονται από τις ανεξάρτητες υπηρεσίες πληροφοριών, 17 κρατών μελών της ΕΕ.

Επίσης διαθέτει, 15 αναλυτές που συνεργάζονται με «ανοικτές» πηγές και μία μικρής εμβέλειας υπηρεσία συλλογής πληροφοριών.  Από τον Δεκέμβριο, το SitCen, θα τεθεί υπό την εξουσία της Ashton. Μέσα στα σχέδια της, είναι η διεύρυνση της ομάδας «ανοικτών πηγών» και η  πρόσληψη δύο Υπευθύνων Ασφάλειας Πληροφοριών.

Το «ενισχυμένο» SitCen, θα ελέγχεται από μία επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θα έχει πρόσβαση στα απόρρητα έγγραφα της EEAS.

Όμως, η συγκεκριμένη επιτροπή, δεν θα έχει  πρόσβαση, στα «Τop Secret» αρχεία της ΕΕ.

Τέλος, περιορισμένη θα είναι και οποιαδήποτε απόρρητη πληροφορία του SitCen, προερχόμενη, από κράτη μέλη της ΕΕ, μέχρι να δοθεί η άδεια από τον κομιστή.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. salmonellas avatar
  salmonellas 27/09/2010 09:34:14

  ShitCen ειπατε??

 2. parsifal avatar
  parsifal 27/09/2010 11:39:41

  Ανοικτές ΠΗΓΕΣ οχι ΠΥΓΕΣ, αυτό είναι αλλο...Πώς λέμε "σεισοπυγής νεαρά" !

  • Factorx avatar
   Factorx @ parsifal 27/09/2010 12:41:11

   Πολύ χαίρομαι που διαβάζονται προσεκτικά τα κείμενα. Πληκτρολογικό λάθος ήταν. Το διορθώσαμε…

   • parsifal avatar
    parsifal @ Factorx 27/09/2010 15:08:53

    ανευ παρεξηγήσεως !

  • Misha avatar
   Misha @ parsifal 27/09/2010 12:46:46

   Ο Ζουράρις είχε πει το αμίμητο «καλλίπυγος αγλαΐα» για την, νεαρά τότε, Τσιντικίδου.

 3. Fan avatar
  Fan 27/09/2010 12:58:38

  Η Dimi είναι η πάλαι ποτέ Μούσα; Γνωρίζει κανείς; Ψάχνω να τη βρω. Της χρωστάω πολλά.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Fan 27/09/2010 22:23:25

   Όπα, Come again?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.