#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/12/2010 18:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο νέος μηχανισμός σωτηρίας οδηγεί σε πτωχεύσεις κρατών

Σύμφωνα με ναι  επίσημη ανακοίνωση της ευρωπαϊκής Κομισιόν το 2000, η Ευρώπη του 2010 θα ήταν «η πιο ανταγωνιστική και δυναμική κοινωνία του κόσμου, μια κοινωνία βασισμένη στη γνώση…». Σήμερα είμαστε στο 2010, και επίσημα πλέον η Ευρώπη αποτελεί τον ουραγό της ανάπτυξης.

Τα μέλη της ΕΕ αναπτύχθηκαν με ρυθμό 14% στα τελευταία δέκα χρόνια, ενώ αντίστοιχα η Βόρειος Αμερική αναπτύχθηκε κατά 18%, η λατινική Αμερική κατά 39%, η Αφρική κατά 63%, η Μ. Ανατολή κατά 60%, η Ρωσία κατά 59%, η Σιγκαπούρη, η Ν. Κορέα, η Ινδονησία, και η Ταϊβάν κατά 52%, η Ινδία κατά 104%, και η Κίνα κατά 171%.

Οι Ευρωπαίοι ήθελαν να πετύχουν το σκοπό τους, μέσω της περιβαλλοντικής προστασίας, και της κοινωνικής συνοχής, επιθυμητές μέθοδοι μεν, όχι αναπτυξιακές δε. Η ατζέντα της Λισσαβόνας κατέληξε ανέκδοτο. Το ίδιο και το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης του 1995. Τα μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να περιορίσουν τα ελλείμματά τους στο 3% του ΑΕΠ προκειμένου να διασφαλιστεί η δανειακή πειθαρχία με την εισαγωγή του ευρώ, έτσι ώστε κανένα κράτος μέλος  να μη μπορεί να εκμεταλλευτεί το νέο νόμισμα για να κρατά όμηρο κάποιον γείτονά του, και να τον αναγκάσει να ψάχνει για σωτηρία. Στη πραγματικότητα, οι χώρες της ΕΕ υπερέβησαν το όριο του 3%,  97 φορές!

Στις 29 από αυτές τις περιπτώσεις, οι υπερβάσεις επιτρέπονταν σύμφωνα με το αρχικό Σύμφωνο, αφού η οικονομία βρίσκονταν σε ύφεση. Στις υπόλοιπες 68 περιπτώσεις, οι υπερβάσεις του ορίου ήταν ξεκάθαρα κόντρα στα συμφωνηθέντα, και το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών (Ecofin), θα έπρεπε να επιβάλλει κυρώσεις. Καμία όμως χώρα δεν τιμωρήθηκε ποτέ. Οι περιορισμοί τους οποίους είχαν θέσει αυτοβούλως τα μέλη της ευρωζώνης, ποτέ δεν ελήφθησαν σοβαρά υπόψη, αφού τόσο οι παραβάτες όσο και οι κριτές αποτελούν ένα και το αυτό πρόσωπο. Μια κατάσταση που θυμίζει Κάφκα και Μολιέρο.

Φέτος για παράδειγμα, δυο κράτη, η Ελλάδα και η Ιρλανδία, διασώθηκαν από την ΕΕ, αν και το άρθρο 125 της Συνθήκης της Ένωσης, γράφει ρητά πως κανένα κράτος δεν θα αναλάβει τα χρέη άλλου, μια εγγύηση δηλαδή την οποία επεδίωξε η Γερμανία προκειμένου να εγκαταλείψει το αγαπημένο της Μάρκο. Αυτό το δόγμα της σκληρής πειθαρχίας κατέρρευσε εν μια νυκτί τον Μάιο του 2010, όταν όλοι επέμεναν πως αν δεν ανοίξει το πουγκί της η Γερμανία, θα καταρρεύσει  ο κόσμος όλος.

Είναι χαρακτηριστικό της επιείκειας με την οποία εφαρμόσθηκε το Σύμφωνο Σταθερότητας, όταν επετράπη η συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη μέσω εξαπάτησης εκ  μέρους της ότι το έλλειμμα  της ήταν κάτω από το 3% του ΑΕΠ, ενώ στη πραγματικότητα ήταν πολύ μεγαλύτερο. Λαμβάνοντας υπόψη την παραπλανητική συμπεριφορά της Ελλάδας, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ (Eurostat) ανακοίνωσε επίσημα πως η στατιστική υπηρεσία της Ελλάδας είχε «συνειδητά παραποιήσει τα στοιχεία». Κάτι όμως που δεν είχε σημασία, αφού  η Ελλάδα είχε ήδη μπει στην ευρωζώνη, παίρνοντας τους φίλους της ομήρους.

Σήμερα, η Γερμανία άνοιξε το πουγκί της και έσωσε την Ελλάδα. Πέραν αυτού,  στη πρόσφατη Σύνοδο κορυφής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να τροποποιήσουν τη Συνθήκη της Λισσαβόνας ενεργοποιώντας τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, μετατρέποντάς τον σε μόνιμο θεσμό. Μόλις η Angela Merkel, που επί μήνες επέμενε στη κατάργηση του μηχανισμού, επέστρεψε στη Γερμανία, γιόρτασε τη «νίκη» της Ευρώπης. Στην ουσία έκανε μια αναγκαστική παραχώρηση στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας της , που θεωρεί ότι τα μέτρα διάσωσης στερούνταν νομιμότητας. Ο όρος που η Merkel επέμενε να ισχύσει, η συμμετοχή δηλαδή των ιδιωτών επενδυτών στα ρίσκα, υποβαθμίστηκε τελικά σε προαιρετικό.

Την αξιοπιστία της έχασε επίσης και η ΕΚΤ. Πριν από ένα χρόνο είχε υποσχεθεί πως θα σταματήσει να δέχεται ως εγγύηση κρατικά ομόλογα με αξιολόγηση ΒΒΒ. Και αυτό ανατράπηκε τον Μάιο, όταν η Τράπεζα άρχισε να αγοράζει ελληνικά «χαρτιά σκουπίδια». Παράλληλα, ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε διπλασιασμό των κεφαλαίων της.

Οι ελιγμοί της ΕΕ μπορεί να σταθεροποιήσουν την  Ευρώπη βραχυπρόθεσμα, και να τη βοηθήσουν να αντέξει τις κερδοσκοπικές επιδρομές εναντίον των ομολόγων κάποιων κρατών, όμως η ΕΕ ρισκάρει την μακροπρόθεσμη αποσταθεροποίηση της Ένωσης. Παρόλο που η μετάδοση της κρίσης περιορίζεται σήμερα μόνο στον τραπεζικό τομέα, τα μέτρα που παίρνει η ΕΕ ανοίγουν διαύλους για να συμπεριληφθούν στη μετάδοση αυτή και οι κρατικοί προϋπολογισμοί.

Το πρώτο βήμα προς μια σειρά από κρατικές χρεοκοπίες στην Ευρώπη έχει ήδη γίνει. Μπορεί σήμερα το ρίσκο να είναι μικρό, θα μεγαλώσει όμως μόλις και εάν ο νέος μηχανισμός μετατραπεί σε πλήρη ασφαλιστική κάλυψη απέναντι στη χρεοκοπία, και χωρίς να μοιράζονται τα βάρη οι πιστωτές. Αν κρίνουμε από τα προβλεπόμενα δημογραφικά ρίσκα σε σχέση με τις συντάξεις, αυτό που βλέπουμε είναι πως άρχισε η αντίστροφη μέτρηση.

Όταν οι πολιτικοί προσπαθούν να τα βάλουν με το σιδερένιο χέρι της οικονομίας, χάνουν. Έτσι και σήμερα. Όμως οι πολιτικοί δεν δέχονται τις συμβουλές των ειδικών ακαδημαϊκών. Πιο πολύ προτιμούν τα κακόγουστα ανέκδοτα. Μέχρι που στο τέλος όλοι γελάνε εις βάρος τους.

S.A.-Project Syndicate

ΣΧΟΛΙΑ

 1. salmonellas avatar
  salmonellas 24/12/2010 19:49:37

  Με τετοιες ικανοτητες που διαθετουν οι πολιτικες της ΕΕ ηγεσιες παμε σουμπιτοι στον πατο. Εμεις βεβαια στο προτεκτορατο - οπως λεει και ο Καλαμιτσης - δεν φευγουμε απ' τον πατο. Κατι πρεπει να γινει πριν σκασει το πραγμα κατω και εχουμε κλαματα.

 2. Έρεβος avatar
  Έρεβος 24/12/2010 22:07:28

  Τα κράτη πτωχεύουν όταν πτωχεύσει ο στρατός τους.

 3. t0p avatar
  t0p 25/12/2010 12:50:14

  η μόνη μας ελπίδα είναι ο φόβος των κέντρων εξουσίας της γενικότερης κατάρευσης της ευρώπης εάν καταρεύσει η Ελλάδα .
  Αποτους γιωργααντωνακηδες και σια δεν περιμένουμε τίποτα γιατί είναι πολύ λίγη για την τεράστια φούσκα που δημιούργησε το πολιτικό σύστημα που υπηρετούν.
  Ας ελπίσουμε ότι τα Χριστούγεννα που έρχονται δεν θα είναι χειρότερα για όλους μας

 4. kapios avatar
  kapios 25/12/2010 13:17:59

  ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ ΠΡΩΤΟΣ ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ. ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ.

  Catch-up effect ΛΕΓΕΤΕ.

  ΤΩΡΑ Η ΕΥΡΩΠΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΑΛΛΟ ΧΡΕΟΣ.

  ΠΩΣ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΤΑΝ ΚΑΠΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ Π.Χ. ΝΑ ΠΑΕΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΑΕΠ ΑΡΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ. ΝΑΙ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΚΟΛΠΟ. Ε ΚΑΙ Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ. ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΚΑΝΕΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΜΟΝΟ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΠΩΣ ΘΑ ΧΑΜΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ? ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΥΦΕΣΗΣ.

 5. kapios avatar
  kapios 25/12/2010 13:24:14

  ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΥΠΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ. ΤΟ ΕΥΡΩ Π.Χ.

  1. ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ. ΤΟ ΑΕΠ ΤΗΣ ΛΕΤΟΝΙΑΣ ΕΙΧΕ ΠΕΣΕΙ 25%.

  2. ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ.

  3. ΑΔΙΚΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.

  4. DEBT DEFLATION. ΑΦΟΥ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΤΟ ΑΕΠ ΘΑ ΑΥΞΗΘΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΑΠΛΑ.

  ΚΑΜΙΑ ΑΓΟΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΞΑΝΑΔΑΝΙΣΕΙ.

 6. kapios avatar
  kapios 25/12/2010 13:50:38

  http://seekingalpha.com/article/178455-greece-needs-to-implement-a-significant-internal-devaluation

 7. νεοφωτιστη avatar
  νεοφωτιστη 25/12/2010 21:01:58

  Προλαλησαντες δε θα μπορουσα να τα πω καλυτερα. Συμφωνω απολυτως. Ειδικα με σενα, top. Ποιος εχει τα κοτσια να κανει το προφανες;
  Σας παραθετω την ομιλια της Σοφίας Σακοράφα στη βουλη
  Η Σοφία Σακοράφα ζητά το προφανές : "Δημιουργία Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του δημόσιου χρέους"  Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2010
  Σ/Ν Υπ. Οικονομικών
  Κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού οικ. Έτους 2011

  ΟΜΙΛΙΑ

  Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
  Ένα σημαντικό ερώτημα που καταρχήν πρέπει να απαντηθεί είναι γιατί φτάσαμε έως εδώ.
  Και το “ως εδώ” περιλαμβάνει και αυτόν το φετινό, κατ’ όνομα προϋπολογισμό.
  Συνοπτικά αναφέρω ότι στο δυτικό καπιταλισμό, από τη δεκαετία του 70, η ιδιοκτησία είναι έμμεση.
  Οι ιδιοκτήτες των μέσων παραγωγής δεν έχουν ονοματεπώνυμο.
  Είναι το περίφημο χρηματιστηριακό κεφάλαιο (funds), που αποπροσωποποιεί σε σημαντικό βαθμό την ιδιοκτησία, αφού δεν είναι κάτοχος παραγωγικών μέσων.
  Προτεραιότητά του δεν είναι η υπεραξία του προϊόντος, αλλά οι δανειακές ανάγκες, τα πλεονάσματα, αφού δουλειά τους είναι να εμπορεύονται χρήμα.
  Αυτό λοιπόν που παρουσιάζεται προσχηματικά σαν ανήθικη δραστηριότητα, σαν φούσκα,
  δεν είναι παρά η πιο ανεπτυγμένη μορφή του δυτικού καπιταλισμού.

  Το τζογάρισμα, δηλαδή, πάνω στο απόλυτο φετίχ, στο χρήμα.
  Ωστόσο, ακόμη κι έτσι, ο δυτικός καπιταλισμός έχει ανάγκη από παραγόμενες υπεραξίες, από αγαθά δηλαδή.
  To γεγονός ότι η μεγαλύτερη ασφάλεια για το ευρώ είναι η γερμανική παραγωγή βιομηχανικών προϊόντων,
  Το γεγονός ότι οι Η.Π.Α. βασίζονται στην παραγωγή αξιόπιστων στρατιωτικών συστημάτων,
  αποδεικνύουν ότι η βάση είναι πάντα η υπεραξία στο εμπόρευμα.Όταν το χρήμα δε βασίζεται σε αυτήν, τότε απλώς η οικονομία καταρρέει.
  Κι εδώ βρίσκεται το πραγματικό δράμα της Ελλάδας.
  Δεν δημιουργεί και δεν παράγει σχεδόν καμία υπεραξία.
  Χάθηκε το τρένο της βιομηχανικής επανάστασης,
  χάσαμε το τρένο της τεχνολογίας, και εδώ και καιρό, δυστυχώς, χάνουμε και το τρένο της πράσινης οικονομίας.

  Αυτή είναι η κυρίαρχη αιτία της τεράστιας κρίσης στην πατρίδα μας.Γιατί έγινε αυτό ;
  Η απάντηση βρίσκεται στην ιστορική διαδρομή και στα πολιτικά δεδομένα της χώρας μας.
  Η αστική τάξη της Ελλάδας υπήρξε παρασιτική και κρατικοδίαιτη και ποτέ δεν υπηρέτησε τον ιστορικό της ρόλο, που είναι η ορθολογική παραγωγή.
  Και βέβαια είναι τεράστια η ευθύνη που έχουν και τα κόμματα εξουσίας, αφού η μεν ζητούσε και τα δε την ταϊζανε με αντάλλαγμα τη διατήρηση τους στην εξουσία.
  Ένα πλέγμα, με συγκοινωνούντα δοχεία, με μόνιμο τροφοδότη το δανεισμό, ο οποίος κάλυπτε την παταγώδη αποτυχία κομμάτων και κυρίαρχης τάξης να αναπτύξουν αυτοδύναμα τη χώρα.
  Αυτό το στρεβλό μοντέλο, με δεκανίκια την υποφορολόγηση του κεφαλαίου, την καταλήστευση των ταμείων και την καταστροφή παραδοσιακών παραγωγικών δομών, όπως η γεωργία, έφεραν τα σημερινά αποτελέσματα.
  Ελλείμματα, δημόσιο χρέος, ανύπαρκτη παραγωγική βάση.
  Είναι σαφές ότι όποια ανάλυση ενοχοποιεί το δημόσιο υπάλληλο, το κόστος εργασίας, τα κοινωνικά κεκτημένα δεν είναι απλώς ψεύτικη, αλλά είναι και πολιτικά χυδαία.
  Γιατί είναι πολιτική χυδαιότητα να πληρώνει αυτός που δε φταίει και την απόφαση αυτή να την παίρνουν
  χέρι-χέρι, αυτός που φέρει τη βαρύνουσα πολιτική ευθύνη,
  με αυτόν που φέρει τη βαρύνουσα οικονομική ευθύνη.Το δεύτερο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι αν, με δεδομένη αυτήν την κατάσταση και επίσης με δεδομένη την παγκόσμια οικονομική κρίση, η προσφυγή στο ΔΝΤ ήταν μονόδρομος.
  Κατά την άποψή μου, κατηγορηματικά όχι, η προσφυγή στο ΔΝΤ δεν ήταν μονόδρομος.
  Σε καμιά περίπτωση δεν αρκούν τα ελλείμματα για να οδηγηθεί μια χώρα σε χρεοκοπία.
  Το έλλειμμα της ευρωζώνης, των ΗΠΑ, ακόμη χειρότερα της Ιαπωνίας το αποδεικνύουν.
  Ναι, λένε κάποιοι, όμως η Ελλάδα δεν έχει μόνο υψηλά ελλείμματα έχει και υψηλό δημόσιο χρέος.

  Στοιχεία ΔΝΤ:
  Το συνολικό χρέος της Ελλάδας είναι στο μέσο όρο της Ευρωζώνης
  Η χώρα μας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
  είτε από άγνοια, είτε από σκοπιμότητα αφέθηκε και έγινε το επίκεντρο κερδοσκοπικών επιθέσεων.
  Αυτή είναι η πραγματικότητα, τη ζήσαμε. Αυτή είναι η αλήθεια.
  Η πολιτική κρίση του καθενός αφορά στο εάν αυτό έγινε από άγνοια ή σκοπιμότητα.
  Θα δείξει η ιστορία εάν η κυβέρνηση υπήρξε αφελής και ακούσια χειραγωγούμενη,
  ή εάν υπήρξε ο άλλος πόλος μιας συμφωνίας με καταστρεπτικές συνέπειες για το λαό και τη χώρα μας.
  Συνέπειες που, κατά την άποψή μου, δεν υπήρξαν το αποτέλεσμα μιας επιλογής,
  αλλά το ζητούμενο μιας πολιτικής.
  Και φτάνουμε στο σήμερα και στη συζήτηση του προϋπολογισμού.
  Ένας προϋπολογισμός, που είναι το πιο απτό αποτέλεσμα της καταστροφής που υφίσταται η χώρα μας και ο λαός μας.
  Που είναι προϋπολογισμός χώρας με μειωμένη κυριαρχία.
  Ένας προϋπολογισμός που καλούνται να επωμισθούν μεν οι Έλληνες πολίτες, αλλά αποτελεί φιρμάνι του ΔΝΤ, που απλώς και μόνο το επικυρώνει η Βουλή.
  Ένα φιρμάνι που την επομένη κιόλας μέρα θα ανατραπεί προς το χειρότερο.
  Και το κρίσιμο ερώτημα είναι
  υπάρχει άλλος δρόμος;

  Υπάρχει.

  Πάρτε παράδειγμα άλλης, σοβαρής, πολιτικής.

  Ουγγαρία. Μέλος της Ε.Ε.
  Δεν μιλάμε για καμιά επαναστατική διαδικασία.
  Η συντηρητική κυβέρνηση Όρμπαν είπε όχι στο ΔΝΤ, αλλά:
  επέβαλε για τρία χρόνια έκτακτη εισφορά ύψους 0,45% στα ακαθάριστα έσοδα των τραπεζών,
  έκτακτη φορολογία 5,2% στα συμβόλαια των ασφαλιστικών εταιριών
  και έκτακτη φορολογία μέχρι 6% στις χρηματιστηριακές εταιρίες και σε όλες τις υπόλοιπες χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες.
  Και σε αυτό το σημείο κυρίες και κύριοι συνάδελφοι καταθέτω μια πρόταση, τακτικού χαρακτήρα, και απευθύνομαι σε όλες τις πρωτοπόρες δυνάμεις του τόπου.
  Καταθέτω μια πρόταση και απευθύνομαι σε όλους τους πολίτες που τους βομβαρδίζουν, επιβάλλοντας το πλέον φασιστικό δίλημμα : ή καταστροφή ή αιματηρή λιτότητα.
  Μόνο που αυτό το δίλημμα έχει κοινό παρανομαστή.
  Γιατί οι ανθρώπινες κοινωνίες δεν είναι τα λογιστικά νούμερα, που ακόμη και αυτά δε βγαίνουν,
  αλλά οι άνθρωποι.Επί του πρακτέου λοιπόν η πρότασή μου είναι:

  Η Δημιουργία Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του δημοσίου χρέους, κατά τα πρότυπα του Εκουαδόρ.
  Δε μιλάω δηλαδή στη βάση υποθέσεων,
  αλλά στη βάση μιας εφικτής και ήδη εφαρμοσμένης λύσης από το 2006.

  Αυτή η Επιτροπή αποτελείται από ειδικούς, από διεθνείς προσωπικότητες υψηλού κύρους.
  Και δε μιλώ μόνο για Επιτροπή πεφωτισμένων, αλλά για επιτροπή ειδικών, που με τη συνδρομή των εργαζομένων θα δημιουργήσουμε ένα ενιαίο μέτωπο ανασυγκρότησης.
  Την Επιτροπή συνδράμουν τα όργανα του κράτους, το υπουργείο Δικαιοσύνης, Οικονομικών, το Γενικό Λογιστήριο, το Ελεγκτικό Συνέδριο, νομικοί, ορκωτοί λογιστές, συνταγματολόγοι.Σκοπός της επιτροπής είναι ο εξονυχιστικός λογιστικός έλεγχος του διεθνούς και εγχώριου χρέους, το τονίζω, από τη μεταπολίτευση και μετά.
  Εξετάζει όλες τις συβάσεις που αφορούν σε όλους τους τομείς. (Επισημαίνω απλά τις τερατώδεις συμβάσεις των υπερχρεωμένων ολυμπιακών αγώνων).
  Όλα τα διμερή δάνεια που σύναψε η χώρα μας.
  (Τονίζω ιδιαίτερα αυτά που δίνονταν για να υποστηριχθεί δήθεν η αγορά προϊόντων αιχμής, όπως η Ζίμενς και τα εξοπλιστικά προγράμματα).
  Εξετάζει κάθε τι που αφορά στο δανεισμό και ανοίγει προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, όλων των εμπλεκομένων.
  Σκοπός μας να “ξεσκονίσουμε” τους λογαριασμούς μας.
  Σκοπός η πολυσυζητημένη διαφάνεια.
  Να βρούμε ποιό κομμάτι αυτού του χρέους είναι προϊόν διαφθοράς.
  Επομένως παράνομο ή απεχθές.Και το αρνούμαστε.Άρνηση του απεχθούς χρέους, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

  Στο Εκουαδόρ αποτελούσε το 70 % του χρέους υπό τη μορφή ομολόγων.
  Και σε όσους βιαστούν να πουν ότι το Εκουαδόρ είναι μια τελείως διαφορετική χώρα, απαντώ ότι,
  αυτή η διαφορά αποτελεί και το στρατηγικό μας πλεονέκτημα.
  Το Εκουαδόρ, όπως πολύ χαρακτηριστικά αναφέρει ο οικονομολόγος Ερίκ Τουσέν, που υπήρξε μέλος αυτής της Επιτροπής,
  δεν έχει καν δικό του νόμισμα, κατά συνέπεια είναι πολύ πιο εκτεθειμένο στις διεθνείς αγορές,
  το ΑΕΠ του είναι στο 12% του ελληνικού
  και το κατά κεφαλήν εισόδημα στο 10% του ελληνικού.

  Απέναντι δε, στην απειλή για εκβιασμό των αγορών, απαντάμε πάλι με την πραγματικότητα.
  Πουθενά στην πράξη δεν έχει επιβεβαιωθεί αυτός ο εκβιασμός, ούτε στη Ρωσία το 1998, ούτε και στην Αργεντινή το 2001!
  Η αναγκαία, η ζωτική προϋπόθεση για αυτήν την πολιτική επιλογή είναι να υπάρχει πολιτική βούληση με ένα διαφορετικό προσανατολισμό.
  Σε αυτή την κατεύθυνση συντάσσομαι με όλες τις πρωτοπόρες προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, γιατί είναι οι μόνες που μπορούν να πλαισιωθούν από τον κόσμο της εργασίας και του μόχθου για τη συγκρότηση ενός μετώπου με μία άλλη λογική:
  Μία άλλη λογική που δεν είναι πλέον εάν μπορεί η Ελλάδα να πληρώσει το δημόσιο χρέος της , αλλά τί πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα από το δημόσιο χρέος της.Αυτή τη λογική θεωρώ σαν απαρχή μιας διαφορετικής στρατηγικής αντίληψης.

  Την απευθύνω και σε αυτούς που δηλώνουν υπέρμαχοι της διαφάνειας,

  Και σε αυτούς που είναι υπέρμαχοι ενός άλλου κόσμου, σαν την αναγκαία προϋπόθεση δικαίου και δικαιοσύνης.

  • ares avatar
   ares @ νεοφωτιστη 12/01/2011 11:30:14

   Σε συγχαίρω για την μεταφορά!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.