Ο νέος κρατικοδίαιτος ΣΥΡΙΖΑ
10/10/2015 13:32
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο νέος κρατικοδίαιτος ΣΥΡΙΖΑ

Τα σχέδια του Τσίπρα για την αναδόμηση του κομματικού του μηχανισμού και τα πρόσωπα κλειδιά. Η δημιουργία του νέου ΣΥΡΙΖΑ κατά τα πρότυπα του σημιτικού ΠΑΣΟΚ και της εποχής Τσουκάτου.

Από τα μέσα Ιουλίου γράφαμε για το ότι ο Τσίπρας σκεφτότανε ακόμα και να παρατήσει το ΣΥΡΙΖΑ στο Λαφαζάνη και να φτιάξει άλλο κεντροαριστερό κόμμα, μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων για το τρίτο μνημόνιο. Μάλιστα ο Γιώργος Κουρής του είχε απευθύνει και σχετικό κάλεσμα από το κανάλι του το contra channel κάνοντας λόγο για διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ και δημιουργία ενός κόμματος «πατριωτικού κεντροαριστερού» που θα έχει και δεξιούς.

Τελικά ο Τσίπρας προτίμησε να κρατήσει το ΣΥΡΙΖΑ και την Κουμουνδούρου, να διώξει το Λαφαζάνη και να τον βγάλει εκτός βουλής και να συνεχίζει να χτίζει γέφυρες μέσω του Λαλιώτη με το ΠΑΣΟΚ, με πρώτο και βασικό στόχο να κερδίσει όπως και έγινε τις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη.

Τώρα πλέον γνωρίζοντας ότι δεν έχει κόμμα, αλλά ένα προσωποπαγές απομεινάρι του παλιού ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει μπροστά την ανοικοδόμηση του νέου ΣΥΡΙΖΑ με υλικά που θυμίζουν το παλιό σύνθημα του εκσυγχρονισμού και του σημιτικού ΠΑΣΟΚ «κόμμα και κράτος Θόδωρος Τσουκάτος».

Πληροφορούμαστε ότι ο Τσίπρας στη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά τις εκλογές είπε προς τα μέλη του κορυφαίου κομματικού οργάνου ότι θα πρέπει να φτιάξουν καινούργιο κόμμα και οργάνωση νεολαίας, μετά και την απαλλαγή τους από την Πλατφόρμα του Λαφαζάνη και μάλιστα τους διαβεβαίωσε ότι αυτό θα γίνει με τον ίδιο μπροστάρη.

Όμως το πρόβλημα που έχει μπροστά του ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι με τη διάσπαση του έφυγε το μεγαλύτερο μέρος του στελεχικού δυναμικού και το 30% της κομματικής του βάσης και μάλιστα το πιο δραστήριο και ενεργό μέρος των μελών του ΣΥΡΙΖΑ.

Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με το πέρασμα στο μνημονιακό στρατόπεδο για το ΣΥΡΙΖΑ κλείνει τη δεξαμενή άντλησης μελών από το χώρο των κινημάτων και του ακτιβισμού καθώς με αυτές τις δυνάμεις πλέον θα βρίσκεται σε ρήξη από τη στιγμή που εφαρμόζει μνημόνια.

Πλέον η μόνη δεξαμενή για τη στρατολογία μελών είναι ο κρατικός μηχανισμός και οι δομές της δημόσιας διοίκησης. Κύριο βάρος από την πλευρά της Κουμουνδούρου και του μεγάρου Μαξίμου πλέον είναι να φτιάξει δικό του μηχανισμό και ταυτόχρονα να ενσωματώσει κρατικοδίαιτες δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ ή προερχόμενες από το ΠΑΣΟΚ που ακόμα δεν έχουν ενσωματωθεί στο ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα δεν θεωρείται τυχαίο ότι επελέγη αν και φαίνεται ότι δεν ήταν από τις πρώτες επιλογές ο Κουρουμπλής ως προϊστάμενος της δημόσιας διοίκησης και του κρατικού μηχανισμού ως υπουργός εσωτερικών. Επιπλέον η επιλογή του Τσίπρα να στηριχτεί σε ΠΑΣΟΚογενή στελέχη όπως ο Μπόλαρης, ο Σπίρτζης και η Τζάκρη υπηρετούν τη λογική του προσεταιρισμού του παλιού κρατικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ.

Αυτή ακριβώς την ανάγκη υπηρετεί και το ότι προς το παρόν ο Τσίπρας άφησε εκτός κυβερνητικής συνεργασίας το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να βάλει χέρι στην κρατική μηχανή και να αποσπάσει κρατικά στελέχη που ακόμα διατηρεί στις τάξεις της η Χαριλάου Τρικούπη καθώς αυτοί ξέρουν τη δουλειά και διαθέτουν την τεχνογνωσία της εξουσίας.

Ενεργό ρόλο στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης ενός ΣΥΡΙΖΑίικου κράτους έχει και ο Γιάννης Δραγασάκης, αλλά και ο Γιώργος Σταθάκης που τοποθετεί δικούς του ανθρώπους σε κρίσιμα υπουργεία σε θέσεις γενικών γραμματέων και διευθυντών υπηρεσιών κλπ ενώ και το οικονομικό επιτελείο ουσιαστικά είναι δικής του επιλογής με τον Τσακαλώτο σε ρόλο περιορισμένης ευθύνης.

Μάλιστα σ’ αυτό το πλαίσιο έχει γίνει και καταμερισμός ρόλων και φέουδων όπως έχουμε ξαναγράψει. Αλεξιάδης, Χουλιαράκης καθώς και ο αρμόδιος για το ΕΣΠΑ Χαρίσης, δηλαδή σε θέσεις κλειδιά για την οικονομία που θα διαχειρίζονται το χρήμα και τις τράπεζες είναι παιδιά του Δραγασάκη. Από την άλλη μεριά ο Παππάς με τη συνεπικουρία του Φλαμπουράρη έχει αναλάβει όλα τα μεγάλα deals με τους ολιγάρχες και τη διαπλοκή και έχει τους δικούς του ανθρώπους σε κρίσιμα πόστα κυβερνητικά και κρατικά για να διεκπεραιώσουν αυτό το ρόλο που θα διαμορφώνει και τις νέες ομάδες με συμφέροντα άμεσα εξαρτώμενα από τον κρατικό μηχανισμό.

Άλλωστε έχει ενδιαφέρον ότι από μια πρόχειρη έρευνα από το 2012 και μετά, φαίνεται ότι δουλευόταν η συνεργασία που έγινε μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ με την ενεργό συμμετοχή μέρους του κρατικού μηχανισμού ακόμα και μυστικών υπηρεσιών, ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο φαίνεται ότι διαδραμάτισαν δικηγορικά και άλλου τέτοιου είδους κυκλώματα με περίεργες κρατικές και παρακρατικές διασυνδέσεις.

Σε κάθε περίπτωση το διάστημα που θα κριθεί το εγχείρημα του νέου ΣΥΡΙΖΑ με την λαφυραγώγηση του κράτους ακόμα και ως δεξαμενής οργανωμένου κομματικού στρατού θα είναι το επόμενο τετράμηνο-πεντάμηνο και η διαδικασία αυτή θα κορυφωθεί στο συνέδριο του Φεβρουαρίου του 2016.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Νικ avatar
    Νικ 10/10/2015 15:17:21

    O Αλεξ Τσίπρας ακολουθεί την πορεία του Ανδρέα Παπανδρέου. Στο εσωτερικό της χώρας πουλάει "φύκια για μεταξωτές κορδέλες" και στο εξωτερικό είναι πια αγνώριστος μνημονιακός σε όλα του. Μετα τον Βαρουφάκη που μας τίναξε τα "μυαλά στον αέρα" με τις διαπραγματεύσεις των "παιγνίων" τώρα ο Αλέξης εφαρμόζει το 3 μνημόνιο που αυτός έφερε με τις "τρύπες" που δημιούργησε 7 μήνες σκληρής κατα τον ίδιο και των συντρόφων του αποτυχημένης διαπραγμάτευσης. ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΕ ΟΛΑ ΤΟΥ Δώστα όλα ΤΣΟΒΟΛΑ το σύνθημα! Ο μόνος που διαπραγματεύτηκε το μνημόνιο είναι ο Αντώνης Σαμαράς. Είτε αρέσει είτε δεν αρέσει όταν ο ΓΑΠ παρέδωσε την χώρα εν λευκό στους δανειστές. Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΜΑΣ ΔΙΕΣΩΣΕ. Μέχρι τελευταίας στιγμής πάλεψε σκληρά όσο μπορούσε βάζοντας πρώτα το εθνικό συμφέρων της χώρας. Μοίρασε το πλεόνασμα, έβγαζε την χώρα από τα μνημόνια, βγήκε στις αγορές με ανοικτές τις τράπεζες συνεργάστηκε. Ο Αλεξ προτιμά τα αντίθετα, βούλιαξε την χώρα ο ίδιος με τους φίλους της Αίγινας και την "διέσωσε" με το 3 μνημόνιο, έκλεισε τις τράπεζες, προέταξε το κομματικό συμφέρων συνεργάστηκε με τους ΑΝΕΛ σε λίγο και με άλλους μικρούς διόρισε άσχετους και το κυριότερο μας γεμίζει οικονομικές υποχρεώσεις με μέτρα που είχαν τελειώσει στην προηγούμενη κυβέρνηση! Τζάμπα μάγκας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.