07/10/2007 17:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο νέος εκλογικός νόμος μαζί με τον «Καποδίστρια 2»

Η κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει σύντομα, όπως φαίνεται, το νέο εκλογικό νόμο. Ενδεικτικές προς αυτή την κατεύθυνση είναι οι αλλεπάλληλες διαρροές από κυβερνητικά στελέχη που προσπαθούν να περάσουν τις δικές τους απόψεις στο Μαξίμου. Η «Καθημερινή» για παράδειγμα γράφει σήμερα ότι ο νέος εκλογικός νόμος θα δανείζεται αρκετά στοιχεία από το γερμανικό εκλογικό μοντέλο. Και αυτό, επειδή, όπως γράφει, «η διαμορφωμένη πλέον απόφαση της κυβέρνησης να πριμοδοτήσει το πρώτο κόμμα με δέκα επιπλέον έδρες, θα έχει συνέπεια τη μείωση του λεγόμενου «πλαφόν αυτοδυναμίας», το οποίο θα ορίζεται πλέον περίπου στο ύψος του ποσοστού που απαιτείται για την εκλογή δημάρχων (σ.σ. 42%)». Στο παρελθόν, ο Κ. Μητσοτάκης, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Γ. Σουφλιάς και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος είχαν ταχθεί δημοσίως υπέρ του «γερμανικού μοντέλου», δηλαδή υπέρ της καθιέρωσης ενός μεικτού συστήματος ανάδειξης των βουλευτών με σταυρό και λίστα. Υπερ της αλλαγής του εκλογικού νόμου είχε ταχθεί τότε και ο Ευ. Μεϊμαράκης, ο οποίος τώρα όμως εμφανίζεται επιφυλακτικός.

Για το θέμα της αύξησης του «πλαφόν της αυτοδυναμίας» ορισμένοι εισηγούνται να είναι κατά 5 έδρες και άλλο κατά 10, με επικρατέστερη τη δεύτερη. Διαφωνίες υπάρχουν και για τον ακριβή αριθμό εδρών που θα προτείνεται να λαμβάνει το πρώτο κόμμα εάν το ποσοστό του έχει προκύψει από προεκλογικό συνασπισμό κομμάτων. Ορισμένοι προτείνουν σε αυτή την περίπτωση να ισχύει ό,τι ισχύει με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο. Να πριμοδοτείται, δηλαδή, το πρώτο κόμμα με 40 έδρες. Άλλοι θεωρούν ότι θα πρέπει να υπάρξει μείωση των εδρών κατά το ήμισυ. Σε κάθε περίπτωση το θέμα αυτό θα προκαλέσει αντιδράσεις, επειδή δεν αφορά μόνο μια προεκλογική συνεργασία της Ν.Δ. με το ΛΑΟΣ, που απορρίπτουν μετά βδελυγμίας ορισμένοι κυβερνητικοί, αλλά και το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ.

Άμεση σχέση με το νέο εκλογικό νόμο έχουν και οι προαναγγελθείσες σαρωτικές αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με την επικείμενη διοικητική μεταρρύθμιση «Καποδίστριας 2», που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών. Αυτό επειδή η διοικητική αναδιάρθρωση μπορεί να συνδυασθεί με την αλλαγή των εκλογικών περιφερειών, την οποία δεν επιβεβαιώνει προς το παρόν η κυβέρνηση. Στόχος της διοικητικής μεταρρύθμισης είναι οι δήμοι να μειωθούν από 1.034 σε 400, οι νομαρχίες από 52 σε 16 και οι περιφέρειες από 13 σε 6.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.